V Indii otevřeli školu pro babičky

Ženy starší šedesáti let z vesnice Fangane se rozhodly nesmířit se se svojí negramotností. Šestkrát týdně si po práci oblékají růžové sárí a vydávají se za svým snem naučit se psát a číst.

Zdroj: VLP

Aajibaichi Shaala, kterou najdete v Indii na východ od Bombaje ve vesnici Fangane, není klasická škola. Otevřely ji pro ženy nad šedesát let. Důvod je jednoduchý. Přestože v zemi míra gramotnosti od roku 2011 vzrostla na 74 %, ženy za muži neustále zaostávají v poměru 82 % gramotných mužů na 65 % gramotných žen. Odborníci na vzdělávání se shodují, že na tom má velký podíl zastaralý názor, že do škol mají větší právo chodit chlapci než dívky, které jsou předurčeny starat se o rodinu a o domácnost.

Ve vesnici Fangane se rozhodli jít vstříc změně v podobě dvouhodinových odpoledních kurzů šestkrát týdně. Dali ženám možnost, aby dokončily svoji práci, ať už doma nebo na poli, a nic jim pak už nebránilo ve vzdělávání. Studentky každý pozná nejen díky růžovému sárí, které je školní uniformou, ale také podle úsměvu. "Těším se na každý den, kdy můžu jít do školy. Jen už mě bolí kolena, a tak nevydržím moc dlouho sedět na podlaze," říká Kamal Keshavtupange (60). "Jsem moc ráda za takovou příležitost," přidává se Drupada Pandurangkedar (70), jejíž osmiletá vnučka také studuje, jen základní školu ve Fangane.

Vyučování začíná modlitbou a pak už následuje výuka. Škola využívá různé učební pomůcky - abecedu například ženy píšou na břidlicové tabulky, které přečtou i studentky se zhoršeným zrakem. Mnohé z těchto pomůcek si vyrobily samy. Jejich učitelkou je třicetiletá Sheetal Prakash More, která by si přála, aby přístup ke vzdělání dostaly i ženy v ostatních vesnicících: "Každý učí děti. Jen já mám možnost učit starší ženy a takové příležitosti si moc vážím," říká nadšeně.

Mohlo by vás zajímat: