Mamut na Sibiři? Podvod odhalen!

Minulý týden proběhla většinou zpravodajských serverů fantastická zpráva – na Sibiři bylo natočeno mamutí mládě.

Mamut na Sibiři? Podvod odhalen!
Mamut na Sibiři? Podvod odhalen!
Zdroj: archiv

Úmyslně jsme o tom nepsali, celý ten případ byl od začátku poněkud podezřelý. Už jen to, že video přinesl britský bulvární týdeník Sun, bylo zarážející. Video sice zdánlivě ukazovalo něco, co připomíná malého mamuta, ale dalo se vysvětlit i dalšími možnými způsoby. Nejprve se ale na video, které se na Sunu objevilo, podívejte:

 

Reportér bulváru k originálnímu videu tvrdil, že bylo natočeno roku 2011 neznámým ruským inženýrem zaměstnaným vládou. Teď se podle magazínu LiveScience ukazuje, že je všechno úplně jinak. Video totiž pořídil spisovatel a filmař Ludovic Petho. Ten video pořídil během desetidenního pochodu tajgou. Natočil ho, když přecházel řeku při expedici, na níž se pokoušel jít po stopách svého dědečka – ten roku 1915 uprchl ze zajateckého tábora na Sibiři.

Kde je pravda?

Video opravdu vznikla na jaře roku 2011, ale to je tak jediný pravdivý údaj, který deník Sun zveřejnil. Petho naštěstí hned po návratu do civilizace video zveřejnil na serveru Youtube – můžete tedy srovnat, v čem se od původního videa liší. Pro méně pozorné čtenáře: chybí na něm jediný detail – mamut.

  

Magazín LiveScience samozřejmě Petha kontaktoval; položil mu jedinou otázku: „Viděl jste během výpravy mamuta?“ Odpověď zněla: „Nepamatuji se, že bych viděl mamuta. Byli tam medvědi, jeleni, srnci a sobol. Ale žádní mamuti… Netušil jsem, že moje záběry mohl někdo použít na takový podvod.“

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články