Soutěž o detektivku britského historika a spisovatele Petera Tremayneho

Detektivní příběhy o sestře Fidelmě přinesly britskému historikovi a spisovateli Peteru Tremaynemu celosvětovou proslulost. U nás je už jedenáct let vydává nakladatelství Vyšehrad.

Zdroj: Archiv

Britové jsou svými historickými detektivkami proslulí, u nás se těší oblibě zejména cyklus příběhů s bratrem Cadfaelem z pera Ellis Petersové (1913-1995) a série se sestrou Fidelmou historika Petera Tremayna (*1943). Zatímco benediktinský mnich řeší zločiny ve 12. století v Anglii, advokátka soudního dvora se činí v 7. století v Irsku. Cadfaelovi pomáhá v pátrání šerif Beringar a Fidelmě je k ruce bratr Eadulf. Oba detektivové jsou na svou dobu moderní a bez předsudků. Petersonová i Tremayne odlehčují dramatický děj smyslem pro humor a věrohodně oživují středověkou minulost. Petersonové její Cadfael dokonce pomohl k Řádu Britského impéria za zásluhy o literaturu, o třicet let mladší Tremayne má na jeho udělení ještě čas.

Sestra Fidelma

Píše se rok 670 a král Colgú pořádá na svém hradě hostinu pro význačné panstvo. Náhle do síně přichází řeholník, který prý králi přináší důležitý vzkaz. Vzápětí se ale posel na Colgúa vrhá a s výkřikem „Pamatuj na Liamuin!" ho probodne. Stráž sice útočníka okamžitě zneškodní, ale král je vážně raněn a bojuje o život. Kdo je to Liamuin? A kdo stojí za pokusem o vraždu? Vyšetřováním je pověřena králova sestra Fidelma, vzdělaná právnička, a její muž, bratr Eadulf. Společně se musejí vydat na území svých úhlavních nepřátel, příslušníků kmene Uí Fidgente, aby odkryli temné tajemství kláštera Mungairit, a také podniknout výpravu do hrozivé horské tvrze. Po celou dobu výpravy je provází nástrahy a nebezpečí, až nakonec odhalují šokující pravdu…

Britský historik a spisovatel Peter Tremayne, vlastním jménem Peter Berresford Ellis, se narodil v anglickém Coventry ve Warwickshire, kde je možné doložit rodinu Ellisových až do roku 1228. Jeho matka pocházela ze staré sussexské rodiny saského původu, kde je možné vystopovat čtrnáct předchozích generací. Irské, skotské, velšské a bretonské rodinné kořeny ho inspirovaly ke studiu Keltů a keltské kultury, přičemž své vzdělání zužitkoval jak v populárně-vědeckých pracích, tak v beletrii. Peter Tremayne je pozoruhodný už tím, jak různorodé zájmy se odrážejí v jeho dílech. Je autorem odborných prací věnovaných Keltům v Itálii a Řecku, dále postavení keltských žen, irské mytologii, keltské mytologii, ale napsal také několik literárních biografií. Jeho prozaické dílo zahrnuje žánr fantasy, historické romány a detektivní příběhy. Dosud vydal téměř 100 knih a stejný počet povídek, četné studie a nepočítaně novinových článků. Pod pseudonymem Peter Tremayne publikoval 55 knih, z nichž mu právě detektivní příběhy o sestře Fidelmě vynesly celosvětovou proslulost, v nichž využil svých znalostí staroirského práva. Vycházejí ve více než 20 jazycích. U nás je vydává Vyšehrad.

Jak jdou knihy s Fidelmou chronologicky za sebou:

1.  Rozhřešení vraždou (2004)
2.  Rubáš pro arcibiskupa (2012)
3.  Nechte maličkých (2004)
4.  Paní temnot (2005)
5.  Dým ve větru (2007)
6.  Opat s mečem (2007)
7.  Zlý úplněk (2008)
8.  Zvon malomocného (2008)
9.  Pán duší (2009)
10. Modlitba za zatracence (2009)
11. Tanec s démony (2010)
12. Ztracený relikviář (2010)
13. Holubice smrti (2011)
14. Kalich krve (2012)
15. Jezdec věstí smrt (2013)
16. Sedmá polnice (2013)
17. Symbol smrti (2014)
18. Vykoupení krví (2015)

Peter Tremayne byl hostem Marka Ebena v pořadu Na plovárně.

Knihu zakoupíte zde

Tato soutěž se řídí všeobecnými marketingovými podmínkami.