Autor: Jaroslav Krupka

Zkušený redaktor a publicista, který se věnuje nejen historickým a vědeckým tématům, ale také psaní o médiích, české reklamě a fakenews.

Články autora

Lidé by si měli dát pozor na falešné zprávy, které se šíří na sociálních sítích. Ilustrační foto
Sociální sítě v Česku zaplavila fotografie posmutnělé chlapecké tváře provázené popiskem: Zabila mě kulka, na kterou jste se Češi složili (jazykově neupravováno, pozn. red.). K jejímu šíření významně přispěla facebooková stránka Trikolora Praha, která ji zveřejnila, načež lidé snímek začali masově sdílet. Fotografie i popisek ale představují jednoznačnou manipulaci: snímek je z fotobanky a jeho popisek je zavádějící.

Sítěmi se šíří další lež. Tvář smutného chlapce je z fotobanky a citát vylhaný

Česko
Kanadský mafián Rocco Perri na policejním identifikačním snímku, pořízeném po jeho zadržení v roce 1920
Nejenom Chicago, ale i kanadské město Hamilton mělo v dobách prohibice svého prominentního gangstera, který je oproti legendárnímu Al Caponeovi zajímavý navíc tím, že před 80 lety dodnes nevysvětleným způsobem zmizel. Dodnes se spekuluje o tom, že sešel ze světa mafiánskou popravou – vhozením do zálivu s nohama zalitýma v betonovém krunýři. Důkaz ale chybí, Perriho tělo se nikdy nenašlo.
12 fotografií

Kanadský Al Capone jménem Rocco Perri prý skončil s nohama v betonu. A možná ne

Historie
Irácký policista prochází kolem zdemolovaného auta na místě výbuchu v jihoiráckém městě Basra 21. dubna 2004. Více než šedesát lidí bylo při explozi zabito a asi sto zraněno.
Ve středu 21. dubna 2004 explodovalo v jihoirácké Basře téměř současně pět aut. Všechna byla napěchovaná raketami a dynamitem a řídili je sebevražední atentátníci. Oběťmi masového atentátu se stali zejména civilisté, kteří šli kolem. V dalším iráckém městě Fallúdža zuřila ve stejný den divoká přestřelka mezi iráckými ozbrojenci a americkou armádou. Od jejího vstupu do Iráku tehdy uplynul právě jeden rok a měsíc.
12 fotografií

Útok v Basře: V roce 2004 pět sebevražedných atentátníků proměnilo ulice v jatka

Historie
Následník František Ferdinand d'Este vedle svého vlaku, jehož vagony pro něj navrhly a vyrobily Ringhofferovy závody
Byl čtvrtek 20. dubna 1854 a Praha zažívala mimořádnou událost, která měla už brzy změnit budoucnost nejen její, ale i celého tehdejšího rakouského mocnářství. Z Ringhofferovy továrny na železniční vagony na Smíchově, založené o pouhé dva roky dříve, vyjel první vůz. Byl nákladní – a znamenal předzvěst růstu „Ringhofferky“, z níž se měl stát už brzy jeden z největších průmyslových podniků střední Evropy.
20 fotografií

František Ringhoffer II. změnil nejen Smíchov, ale i celé tehdejší mocnářství

Historie
Náhrobky na starém hřbitově v Pirmasens. Zarážející náklonnost k místním hřbitovům projevoval podle vyšetřovatelů i hlavní podezřelý v případu zmizelých dětí. Únos ani vraždu se mu ale nepodařilo prokázat a nikdy se nenašla těla dětí
Walter Borschat, Klaus-Dieter Stark a Eveline Lübbertová. To jsou jména tří německých dětí, jež spojil tragický osud. Všechny byly v podobném věku (chlapcům bylo devět, Eveline deset let), všechny žily ve falckém městě Pirmasens a všechny zmizely v pátek; Walter v roce 1960, Klaus v roce 1964 a Eveline v roce 1967. Policie vytipovala v roce 1974 podezřelého, ale nic mu nedokázala. Dodnes se neví, co se s dětmi vlastně stalo.
4 fotografie

Záhada dětí z Pirmasens: V 60. letech tam zmizely tři, případ zůstává nevyřešený

Historie
Fake news. Ilustrační snímek
Po českých sociálních sítích a dalších dezinformačních kanálech se v dubnu opět rozletěly ve stovkách a tisících sdílení zmanipulované fotografie, které pomocí koláží vyprávějí falešné příběhy. Jeden takový snímek se snaží lidi přesvědčit, že v ukrajinském Lvově na sobě lidé běžně nosí hákové kříže, další se snaží nalákat důvěřivé uživatele na vymyšlenou story o samaritánském slonovi.
6 fotografií

Žena ze Lvova v triku s hákovým křížem? Slon nesoucí lvíče? Manipulátoři se činí

Svět
Nález auta pomohl vyřešit záhadné zmizení dvou dívek, které rodina pohřešovala od roku 1971.
Dvě mladé Američanky Pamela Jacksonová a Cheryl Millerová si v květnu 1971 půjčily vůz a rozjely se na večírek s přáteli. Po cestě se ještě stavily za Cherylinou babičkou v nemocnici a pak se zařadily do konvoje aut ostatních kamarádů. Vůz, v němž jely, se náhle ztratil a obě dívky už nikdy nikdo neviděl. V roce 2007 byl jeden muž obviněn z jejich vraždy, ale chyběly důkazy. Rozluštění záhadného případu přišlo až před 10 lety.
4 fotografie

V roce 1971 zmizely i s autem dvě dívky. Případ vyřešilo až po 36 letech sucho

Historie
Zábavní strašidelný vlak v australském lunaparku v Sydney se v roce 1979 změnil v noční můru, když ve 22:15 vypukl během jedné z večerních jízd v umělém tunelu na trati požár
Zní to jako výmysl z pera hororového scenáristy, ale tato událost se skutečně stala. Lunaparkový vlak duchů, sloužící k postrašení návštěvníků, jednoho večera vzplanul. V ohni zahynulo šest dětí a jeden dospělý. K neštěstí došlo v roce 1979 v australském Sydney. A události spojené s vyšetřováním tohoto případu byly možná stejně děsivé jako samo neštěstí. 

PODCAST: Dějiny temné i tajemné. Vraždící vlak duchů

Historie
Ve čtvrtek 12. dubna 1934 vypukla v Toledo Electric Auto-Lite dvouměsíční stávka, v jejímž průběhu došlo i k pětidenní bitvě šesti tisíc stávkujících s příslušníky Národní gardy Ohia. Dva demonstranti přišli o život a přes 200 jich bylo zraněno
Před 90 lety, ve čtvrtek 12. dubna 1934, začala v americkém Toledu v Ohiu velká stávka ve společnosti Electric Auto-Lite kvůli mzdám a kvůli uznání tamějších odborů. Stávka, která nakonec skončila až začátkem června, vyvrcholila brutální pětidenní bitvou s Národní gardou, která si vyžádala dva lidské životy. Mnozí historici považují tuto stávku za jednu z nejdůležitějších v historii Spojených států amerických.
16 fotografií

Jedna z nejzásadnějších stávek v historii USA vyvrcholila bitvou a dvěma mrtvými

Historie
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj koupil od britského krále Karla III. za 20 milionů liber venkovské sídlo Highgrove House v Gloucesterském hrabství. Tak zní nová lživá zpráva, kterou zhruba od začátku dubna šíří v Česku proruská dezinformační média a dezinformační skupiny i různí uživatelé na českých sociálních sítích. Zpráva je ale vylhaná, Zelenskyj Highgrove House nekoupil.

Zelenskyj koupil sídlo britského krále, šíří proruští dezinformátoři. Je to lež

Státy mimo EU
Cesare Dell'Acqua: Mexická delegace nabízí Maxmiliánovi Rakouskému mexický trůn
V neděli 10. dubna roku 1864 hostil zámek Miramare u Terstu zvláštní návštěvu: mexickou delegaci, nabízející rakouskému arcivévodovi Ferdinandu Maxmiliánovi Habsburskému korunu mexického císaře. Maxmilián, mladší bratr rakouského císaře Františka Josefa I., tuto korunu přijal a ještě v květnu téhož roku odcestoval se svou manželkou Charlottou Belgickou do Mexika. O tři roky později byl v Mexiku popraven.
13 fotografií

Před 160 lety přijal Maxmilián Habsburský korunu císaře Mexika. Stála ho život

Historie
Členové SOE ve Francii, rok 1944. Vpředu zleva plukovník Charles, velitel Thomas, Marcel Lacouture a major McKenzie. Vzadu kpt. R. Maloubier (SOE), podporučíci Lannoux a Jean Claude Guiet, mjr. Jacques de Guelis (SOE), Andre Simon a Jacques Dufour (SOE)
Před 80 lety, v neděli 9. dubna 1944, seskočil do jižní Francie britský tajný agent Peter Lake, příslušník Oddělení zvláštních operací, aby ve francouzském vnitrozemí připravil půdu pro blížící se spojeneckou invazi. Úkol splnil, ale vděku se hned nedočkal. Šéf francouzského exilu Charles De Gaulle ho dokonce vyhodil z místnosti. Později však k sobě našli cestu.
9 fotografií

Agent Lake seskočil do Francie připravit invazi. Když proběhla, uslyšel: Padejte

Historie
Poslední mise, obraz Florence Ramioulové zachycující útok německého stíhače na letoun Lockheed P-38 Lightning, pilotovaný Antoinem Saint-Exupérym
Byla středa 7. dubna 2004. Francouzský podmořský záchranný tým mířil k místu nedaleko slavného přístavního města Marseille, kde už o 15 let dříve zaznamenal potápěč Luc Vanrell na mořském dně vrak válečného letadla. Tehdy ho považoval za německý stroj, ale o osm let později přišel objev stříbrného náramku se jménem Antoine Saint-Exupéry. Ani před 20 lety ale nebylo tajemství smrti autora Malého prince rozluštěno. 
10 fotografií

Před 20 lety našli vrak letadla Saint-Exupéryho. Záhadu Malého prince nevyřešili

Historie
Morová rána, která v letech 1348 až 1350 zasáhla velkou část západní Evropy, vyvolala masovou hysterii, jež brzy přešla k vraždění Židů. Ti byli obviňováni, že tráví vodu ve studních. Jejich vraždění pak postupovalo Evropou souběžně se šířením nákazy
Léta 1389. V neděli na Velikú noc Židé v Praze jsou zbiti a spáleni, zapsal do svých Pamětí Mikuláš Dačický z Heslova. Strohá věta je připomínkou největšího středověkého pogromu na Židech spáchaného v českých zemích, k němuž došlo 18. dubna 1389, za vlády Václava IV. Zahynula při něm většina obyvatel tehdejšího pražského židovského města.

PODCAST: Dějiny temné i tajemné. Krvavé Velikonoce

Historie
Velikonoce jsou svátky s řadou různých zvyklostí.
V posledních dnech před Velikonocemi se i na českých sociálních sítích hojně sdílel tento kreslený slovenský vtip: „Ježíš sedí na vyvýšeném kameni obklopen učedníky, kteří se ho ptají: Ježíši, co máme dělat na tvou počest, za tvé utrpení, smrt a zmrtvýchvstání? A Ježíš jim odpovídá: Nevím, kluci. Vajíčka, zajíci, šibačka, čistá okna… Něco v tom stylu.“ Co všechno se za tímto vtipem skrývá?

Velikonoční tradice aneb rozbor jednoho slovenského internetového vtipu

Historie
Tři Lancastery B Mark III z 619. perutě RAF. Letoun v popředí byl zničen při nouzovém přistání po návratu z nešťastného norimberského náletu z 30. na 31. března 1944. Posádka havárii přežila, ale později byli všichni zabiti v akci
Byla noc z 30. na 31. března 1944. Bombardér Handley Page Halifax, vedený teprve 22letým kapitánem Cyrilem Bartonem, se prodíral k Norimberku a byl asi 110 kilometrů od cíle, když se na něj vrhly dvě německé stíhačky. Prostřílely palivové nádrže, zničily spojení a jeden motor. Letoun nebyl jediným postiženým. Noční nálet na Norimberk před 80 lety se stal nejtragičtější operací RAF ze celou válku. 
8 fotografií

Nejhorší noc RAF: Nálet na Norimberk znamenal katastrofu pro stovku bombardérů

Historie
Karel Kryl při svém koncertu v Teplicích
Skutečnost, že si letos jen v krátkém časovém rozmezí připomínáme 30 let od úmrtí Karla Kryla a 80 let od jeho narození, ukázala také to, že ke Krylovu odkazu se dnes hlasitě hlásí i lidé, s nimiž by se za svého života pravděpodobně neshodl. Titíž lidé se dnes rádi hlásí k současným postojům Jaromíra Nohavici – k jehož minulosti se Kryl sám stavěl kriticky.
5 fotografií

Ke Krylovu odkazu se hlásí i dezinformační scéna. S jejími názory by nesouzněl

Česko
Jiří X. Doležal na snímku Zbyňka Pecáka z roku 2018
Dezinformátor Daniel Sterzik, který před časem proslul zejména vylhanou zprávou o elektrikáři z ČEZ, frustrovaném z odpojování elektroměrů na jižní Moravě (v oblasti, kde ČEZ v tomto směru nepůsobí), si vymyslel další historku. Tentokrát tvrdil, že na něj Jiří X. Doležal, který o něm nedávno kriticky psal, poslal z Reflexu další dva reportéry. Sterzik ale přehlédl, že Doležal odešel z Reflexu už v roce 2019.

Daniel Sterzik se zase netrefil. Přehlédl, že Jiří X. Doležal už není v Reflexu

Česko
Bitva v ohybu podkovy, březen 1814. Vojáci generála Andrewa Jacksona útočí na opevnění Rudých holí, což byli vzbouření indiáni kmene Kríků
V historii novodobého osidlování severoamerického kontinentu je to jedna z podstatných epizod. Před 210 lety, v neděli 27. března 1814, zaútočilo několik tisíc amerických vojáků pod velením generála Andrewa Jacksona spolu s 500 Čerokíi na opevnění tzv. Rudých holí neboli vzbouřených příslušníků kmene Krík pod velením náčelníka Menawy. Vítězná bitva otevřela americkým pionýrům cestu k osídlení Mississippi.
12 fotografií

Krvavý útok na kmen Kríků: Vítězství otevřelo Američanům cestu k Mississippi

Historie
O Velikonočním pondělí 24. března 1913 se konal v Krkonoších lyžařský běžecký závod, který se zapsal do českých dějin dodnes vzpomínanou tragédií Bohumila Hanče a Václava Vrbaty. Tragická vyvrcholení měly bohužel i životy jejich soupeřů
Snad každý český milovník hor zná příběh Bohumila Hanče a Václava Vrbaty i tragického vyvrcholení jejich přátelství při běžeckém lyžařském závodě na Zlatém návrší v březnu roku 1913. Nedávný film Poslední závod navíc konečně po více než stovce let zviditelnil příběh pražského Němce Emericha Ratha, Hančova soupeře, který nasadil život při pokusu o jeho záchranu. A kdo byl Oswald Bartel, hlavní Hančův německý sok, považovaný za favorita závodu?

PODCAST: Dějiny temné i tajemné. Synové hor

Tajemné dějiny
 Hořící ropná rafinérie v Novim Sadu po vzdušném úderu NATO v roce 1999
Byla středa 24. března 1999. Ten den zahájila bojová letadla Severoatlantické aliance (NATO) pod vedením Spojených států amerických vzdušné údery proti srbským cílům v rozpadající se Jugoslávii. Deklarovaným cílem bylo zastavit etnickou čistku albánských muslimů v Kosovu, páchanou srbskými silami. Akce, jež byla prvním leteckým úderem proti evropské zemi od druhé světové války, ale neměla mandát Rady bezpečnosti OSN.
12 fotografií

Před 25 lety zaútočily letouny NATO na Jugoslávii. Srbové zažili 78 dní strachu

Historie
Mussolini a jeho Černé košile během pochodu na Řím v říjnu 1922
Byla neděle 23. března roku 1919. V zasedací místnosti Industrial Alliance na náměstí Piazza San Sepolcro v centru Milána se sešlo shromáždění říkající si Sansepolcrismo, aby uvedlo v život první fašistickou stranu v Evropě, oficiálně nazvanou Fascio di Combattimento di Milano (Milánské bojové svazky). První politické prohlášení pronesl za tuto stranu muž jménem Benito Mussolini.
9 fotografií

První fašistickou stranu v Evropě založil Mussolini. Itálie k tomu byla ideální

Historie
Lubomír Zaorálek měl údajně prohlásit, že Rusko se nedá porazit a my patříme do jeho sféry. Jde ale o výmysl
Není to pravda, ale mohla by být. Tuto výmluvu používají často uživatelé sociálních sítí přistižení při tom, že šíří nějaký prokazatelně falešný výrok vložený do úst někomu, kdo nikdy nic takového neřekl. Podlehnout pokušení sdílet chytlavou hlášku slibující hodně reakcí, aniž by si předem ověřil její pravdivost, přitom může každý. Uvážíme-li současné rozdělení české společnosti, lze říci, že tuto náchylnost projevují obě strany.

Jsme ve sféře Rusů, řekl prý Zaorálek. Sociálními sítěmi opět letí lživé výroky

Česko
Princezna Anna při návštěvě novináře Briana McConnella v nemocnici, kde byl hospitalizován se střelným zraněním, které utrpěl, když ji bránil.
Rovných 50 let uplynulo od chvíle, kdy sedm mužů nasadilo život, aby ochránilo britskou princeznu Annu před ozbrojeným útočníkem, rozhodnutým unést ji i za cenu lidských životů. Všichni dostali od princezniny matky, britské královny Alžběty II., vyznamenání. Teprve nedávno však jeden z těchto sedmi statečných prozradil, že medaile nebyla to jediné, čím se mu panovnice Spojeného království odvděčila.
8 fotografií

Boxer zachránil britské královně dceru. Kromě medaile dostal i příhodný dárek

Historie
Císař Čchung-čen zabíjí jednu ze svých dcer, aby ji nezabili povstalci. Dřevoryt neznámého, zřejmě holandského mistra z díla Martina Martiniho De Bello Tartarico Historia (1655)
V březnu roku 1644 se v Číně začal uzavírat tragický osud císařské dynastie Ming, v doslovném překladu zářivé dynastie, vládnoucí této zemi od roku 1368. K Pekingu se blížili povstalci vedení vzbouřeným rolníkem Li C'-čchengem, jichž bylo dost na to, aby jim císař Čchung-čen už nemohl čelit. Z loajality k němu proto spáchalo 200 členů pekingské císařské rodiny a dvora sebevraždu, aby nepadli do rukou povstalců.
8 fotografií

Raději smrt než porážka. Tváří v tvář rebelům sáhla císařská rodina k sebevraždě

Historie
Oba polárníci, Robert Edwin Peary a Frederick Albert Cook, byli původně přátelé a spolupracovníci. Rozdělila je ctižádost dosáhnout jako první nejzazšího severního bodu planety
Kdo jako první dobyl severní pól? Přestože kdysi byl tento primát přiznán Robertu Edwinovi Pearymu, který měl dorazit k pólu 6. dubna 1909, v této otázce zřejmě nikdy nebude zcela jasno. Jisté je jedno – soupeření o toto prvenství znamenalo také definitivní konec přátelství dvou mužů, Pearyho a Fredericka Alberta Cooka. Na pól nedošel nejspíš ani jeden z nich.

PODCAST: Dějiny temné i tajemné. O sporném dobytí severního pólu

Historie
Vůbec nejvíce proslavil londýnskou Metropolitní policii alias legendární Scotland Yard případ Jacka Rozparovače – jakkoli se jej policejním inspektorům nakonec nepodařilo vyřešit
Ikoničtější policejní sbor než londýnští „bobíci“ snad vůbec neexistuje. Scotland Yard je prostě pojem. Uniformy jeho strážníků, pláště a rezervované chování jeho detektivů, tolikrát karikované ve stovkách děl nejen britské, ale i světové kultury, to vše z něj dělá nejenom sbor ochránců zákona, ale i svébytný kulturní a společenský fenomén. Má ale za sebou trnitou minulost – a hledí do nejisté budoucnosti.
14 fotografií

Legendární Scotland Yard proslavil neúspěch. Inspiroval i slavného spisovatele

Historie
Kris Kremersová a  Lisanne Froonová na společné selfie fotografii, pořízené jen krátce před jejich zmizením v panamské džungli v roce 2014. Obě dívky se staly s největší pravděpodobností obětí tragické nehody, zřejmě se zřítily ze srázu nebo ze skály.
V sobotu 15. března roku 2014 přicestovaly do Panamy 21letá Kris Kremersová a o rok starší Lisanne Froonová, obě rodačky z nizozemského města Amersfoort. Chtěly si užít cestování a pracovat jako sociální dobrovolnice. Naposledy se ozvaly 1. dubna. Pak už je živé nikdo neviděl. O deset týdnů později byl nalezen Lisannin batoh. Pak se našla ženská pánev s utrženou, stále ještě obutou nohou. A potom dalších 33 kostí.
7 fotografií

Zmizení dvou Evropanek v Panamě: Nejprve se našel fotoaparát, pak utržená noha

Historie
Část závodu Volkswagen v Emdenu ve Východním Frísku v Německu, ilustrační foto
Předseda neparlamentní strany PRO Jindřich Rajchl rozšířil na Facebooku zprávu, že Volkswagen zastavuje ve svém německém závodě Emden výrobu elektromobilů, protože se prý prostě neprodávají. Jenže automobilka ve skutečnosti výrobu jen pozastavila kvůli problémům s dodávkami. A jeden elektromobil se stal loni vůbec poprvé nejprodávanějším autem na evropském trhu.

Volkswagen v Emdenu oznámil pozastavení výroby, ne zastavení. A není to poprvé

Česko
Dívčí střední škola Prospect Heights High School, kterou Kitty Genoveseová studovala během dospívání. Ve škole na ni vzpomínali jako na dívku, která byla na svůj věk sebevědomá a měla slunečnou povahu
Před 60 lety v časných ranních hodinách byla ve čtvrti Kew Gardens v Queensu v New Yorku znásilněna a ubodána 28letá barmanka Kitty Genoveseová. Noviny napsaly, že surovou vraždu sledovalo až 38 náhodných svědků, aniž by kdokoli zasáhl, což vedlo psychology ke zpracování teorie nazvané efekt přihlížejícího. Později se ale ukázalo, že to celé bylo jinak. Údajní svědci byli jen městskou legendou.
6 fotografií

Vražda Kitty Genoveseové: Vedla k nové teorii psychologie. Vše ale bylo jinak

Historie
O tvrdosti a rozhodnosti československého odporu vůči maďarské agresi svědčí také výčet ztrát. Přestože Čechoslováci čelili na Podkarpatské Rusi obrovské početní i materiální přesile, zaznamenali během ústupových bojů menší ztráty než protivník
V souvislosti s okupací zbytků Československa fašistickými vojsky v březnu 1939 se často zmiňuje pouze boj o Czajankova kasárna ze 14. března 1939 večer. Téměř úplně stranou pozornosti však zůstávají jednotky Stráže obrany státu a dalších československých armádních útvarů, které v téže době působily na Podkarpatské Rusi. Několik dnů sváděly tvrdé ústupové boje s přesilou maďarského vojska. 

PODCAST: Dějiny temné i tajemné. Zapomenutý boj o Podkarpatskou Rus

Historie
Obyvatelé Tibetu na snímku z 24. března 1959
Události v Tibetu z první poloviny minulého století, které vyvrcholily jeho čínskou okupací v říjnu roku 1950, mají lidé v Česku spojeny zejména s filmem Sedm let v Tibetu z roku 1997. Film i kniha, jež mu předcházela, končí právě vojenským obsazením Tibetu Čínou. O necelou dekádu let později, v březnu 1959, vypuklo v zemi povstání, které si vzalo za cíl vyprostit tibetského dalajlamu z čínských rukou.
10 fotografií

Tibetské povstání: Film Sedm let v Tibetu neuvádí vše. Pitt dodnes nesmí do Číny

Historie
Židovské vězeňkyně ve vyhlazovacím táboře v Osvětimi
Před 80 lety bylo v nacistickém vyhlazovacím táborovém komplexu Osvětim-Březinka zplynováno 3 792 obyvatel tzv. terezínského rodinného tábora. Šlo o židovské muže, ženy i děti, kteří přijeli do Osvětimi 6. září 1943 transportem z Terezína, aby se stali oběťmi obludného nacistického propagandistického podvodu. Noc z 8. na 9. března 1944 se proměnila v první ze dvou největších masových vražd v českých dějinách. 
20 fotografií

Největší masová vražda českých dějin: Na rodinný tábor v Osvětimi se snesla smrt

Historie
Podvodné reklamy nebo příspěvky vytvořené za pomoci deepfake technologie jsou stále častější, a to i v českém prostředí
Redaktor Deníku obdržel přes sociální síť X (dříve Twitter) ofocený záznam podvodné reklamy, která se snaží nalákat potenciální budoucí oběti na obskurní internetovou platformu jeho jménem s tím, že prý serióznost této platformy údajně ověřil. Nic takového se ale nestalo. Pokud na zmíněnou reklamu narazíte, neklikejte na ni, jde o podvod.

Pozor na podvodné reklamy. Mohou zneužívat i značky médií a jména novinářů

Česko
Estonské město Narva po útoku. Budovy stále hoří
Americké a britské nálety na průmyslová centra během druhé světové války čelí v posledních letech často kritice jako „barbarské“ a „neopodstatněné“. Tato kritika ještě výrazně zesílila po napadení Ukrajiny Ruskem, kdy se stala součástí proruského výkladu historie, v němž Sovětský svaz vystupuje jako jediný skutečný osvoboditel střední Evropy. Stojí proto za připomenutí, že města ničily i sovětské nálety.
12 fotografií

Bombardování města Narva: Po nejničivějších náletech Sovětů padly tisíce budov

Historie
Susan Billigová, matka Amy Billigové, drží devět dní po jejím zmizení transparent s žádostí o jakékoli informace, týkající se její dcery
Odpoledne 5. března 1974 zatelefonovala 17letá Amy Billigová z Coconut Grove na Floridě svému otci, jestli jí půjčí dva dolary na oběd s přáteli. Otec svolil a Amy za ním zamířila do jeho galerie, jako dopravu zvolila autostop. Víckrát už ji nikdo z jejích blízkých nespatřil. Způsob jejího zmizení se hrůzně připomněl o 14 let později v Československu, kde podobně zmizela zpěvačka Pavlína Braunová a další dvě dívky.
6 fotografií

Před 50 lety zmizela v USA 17letá stopařka. Kauzu hrůzně připomíná případ z Čech

Historie
Odražená kulometná salva pokosila 4. března 1919 na kadaňském náměstí desítky lidí, pětadvaceti z nich se stala osudnou.
Při vzepjaté davové vášni stačí někdy maličkost, aby události přerostly v tragédii. Kadaňský masakr z 4. března 1919 začal potyčkou o to, zda na místní radnici bude viset prapor československý, nebo německý. Skončil kulometnou dávkou, jež si vyžádala 25 lidských životů. Ten den se střílelo i v dalších městech, v Kadani ale byly následky jednoznačně nejhorší.

PODCAST: Dějiny temné i tajemné. Kadaňský masakr

Historie