Autor: Tomáš Tureček

VIP autor Tomáš Tureček, šéfredaktor české edice National Geographic Před deseti lety začal dávat dohromady tým pro přípravu české verze National Geographic a o rok později, v září 2002, stál u jejího úspěšného spuštění – už coby šéfredaktor National Geographic Česko. Již předtím měl ale za sebou třináct let práce pro MF DNES v zahraniční rubrice, kde měl na starosti černý kontinent a později i přílohu Na cestách. Jeho zatížení na Afriku se projevilo i tím, že napsal prvního českého průvodce po Jihoafrické republice. Tato země je ostatně jeho nejoblíbenější doposud. Jako pozorovatel OSN však trochu překvapivě sledoval volby v poválečné Bosně – celkem se zúčastnil dvou misí. Mezitím si ještě vydal na zkušenou do USA, kde strávil téměř celý rok. Vystudoval žurnalistiku na Fakultě sociálních věd UK, zabrousil ale i do studia afrikanistiky a etnologie na Filozofické fakultě.

Články autora

Skalní dóm na Chrámové hoře v Jeruzalémě
Každého, kdo navštívil Jeruzalém, musela oslnit - a to doslova – krása Skalního dómu, který se vypíná uprostřed města na Chrámové hoře. Bohužel většině návštěvníků zůstane přístup do nitra mistrovského architektonického díla, které je třetím nejposvátnějším místem pro stoupence islámu, navždy zapovězen. Výjimku dostali badatelé National Geographic, kteří tak mohou čtenářům představit tento ojedinělý starobylý prostor.
8 fotografií

Skalní dóm v Jeruzalémě: Vítejte na místě, kde Muhammad vystoupil na nebesa

Do světa
HMS Resolute při hledání Johna Franklina a jeho arktické výpravy
Podaří se někdy najít pozůstatky ztracené expedice sira Johna Franklina a vyřešit tak jednu z největších záhad, které ukrývá nehostinná Arktida? Legendární cestovatel sir John Franklin vyplul z Anglie v roce 1845 a hledal dosud neobjevený Severozápadní průjezd, mořskou trasu kolem ledového pobřeží Severní Ameriky, která by otevřela novou obchodní trasu k bohatství Dálného východu. Avšak Franklinovy dvě lodě Erebus a Terror a jejich posádka čítající 128 mužů zmizely.
6 fotografií

Kam zmizela Franklinova expedice? Arktickou záhadu luští badatelé z celého světa

Cestujeme
Titanic fotografovaný během své cesty při dosažení své první zastávky
V noci z 14. na 15. dubna je to magických 111 let od potopení Titaniku. Nejslavnější vrak světa ale nemá klid ani po tak dlouhé době. Je jen otázkou času, kdy nadobro zmizí. Zní to jako z nějakého špatného hororu, ale je to realita: vrak Titaniku, který odpočívá na dně Atlantiku v téměř čtyřkilometrové hloubce, požírají teprve nedávno objevené bakterie, které denně spořádají 150 až 180 kilogramů železné hmoty nešťastného parníku. Při jeho původní hmotnosti zhruba 50 tisíc tun se může zdát, že bude trvat ještě stovky let, než nejslavnější světový vrak spořádají (schválně, zkuste si to spočítat), ale pravda je poněkud složitější.
42 fotografií

111 let od potopení Titanicu. Loď teď požírají bakterie, kterým chutná železo

Do světa