Co dokáží webové mapy

S interaktivními mapami má zkušenost asi každý z nás. Dokážeme jejich pomocí najít adresu, obchod nebo zajímavosti v okolí, vyhledat dopravní spojení nebo se jimi nechat navigovat a vyhnout se dopravním nehodám a zácpám. Mapy ale nacházejí využití i v mnoha dalších lidských činnostech. Od územního plánování přes ochranu přírody po správu technických zařízení, mapy jsou zmenšeným a přehledným obrazem světa kolem nás, pomáhají nám jej poznat a díky tomu dělat dobrá rozhodnutí. A někdy jsou zkrátka „jen“ dobrým prostředkem, jak ostatním něco názorně sdělit.

Zdroj: ARCDATA

Pojďte se s námi podívat na interaktivní mapy, ve kterých možná objevíte věci, které jste v mapě zatím neviděli. Pocházejí od účastníků podzimní Konference GIS Esri v ČR, na které se setkalo tisíc geoinformatiků (odborníků na mapy a prostorová data) a časopis National Geographic Česko byl jejím mediálním partnerem.

Tyto mapy si můžete sami prohlédnout na rozcestníku mapových aplikací. Pojďme se na některé z nich podívat společně.

Zdroj: ARCDATA

30 let životního prostředí ČR

Česká informační agentura životního prostředí ve spolupráci s Ministerstvem životního prostředí publikovala článek doprovázený mapami a grafy, který pojednává o vývoji životního prostředí v České republice za posledních 30 let. Článek se věnuje změnám v čistotě ovzduší, stavu lesů, klimatu, čistotě vod, ochraně přírody, energetickým zdrojům a nakládání s odpady. Každá tato složka životního prostředí je opatřena časovou osou a názornými mapami, ze kterých je patrný nejen postupný vývoj, ale mnohdy také poukazují na jeho významné milníky a jejich důsledky.

Můžeme si tak například porovnat situaci na Šumavě před a po orkánu Kyrill nebo vývoj koncentrace oxidu siřičitého v ovzduší České republiky.

Zdroj: ARCDATA

Teplotní mapa města – cesta k snesitelnějšímu životu v letních ulicích

Rozpálené betonové a asfaltové plochy mohou v létě znepříjemnit pobyt ve městě každému z nás. Identifikovat místa, která se přehřívají, je proto důležitým krokem pro rozmyšlení tzv. adaptačních opatření, jakým je například výsadba zeleně. Teplotní mapa města Jihlavy umožňuje účast veřejnosti při tvorbě těchto opatření a slouží k monitoringu a komunikaci s veřejností v otázkách veřejného zdraví a mikroklimatu.

Zdroj: ARCDATA

Portály plné map

Velká města a některé státní organizace provozují geoportály – webové stránky plné zajímavých map, ale také dat, která si mohou zájemci stáhnout a vytvořit si z nich mapy vlastní. Mezi takové geoportály patří například Datový portál města Brna, Datový portál Královohradeckého kraje, Geoportál Praha nebo geoportál Českého statistického úřadu. Podívejte se, co všechno se díky nim můžete o svém bydlišti dozvědět.

Zdroj: ARCDATA

Tvorby map se nezaleknou ani studenti středních škol

Interaktivním mapám se úspěšně věnují i studenti na středních školách. Prohlédněte si práce studentů SPŠ stavební Josefa Gočára nebo projekty Kraje Vysočina, kterých se účastnili studenti tamních gymnázií. Mnohé z těchto map vypadají již zcela profesionálně.

Zdroj: ARCDATA

Prohlédněte si i ostatní mapy na rozcestníku aplikací. Tématem sahají od veřejné správy přes geografii po archeologii.

Jan Souček, ARCDATA PRAHA, s.r.o.