Máte paměť na tváře? Možná se uplatníte u policie

"Kde já jsem ho už viděl?" ptal se stařičký otec pyšné princezny. Kdyby mu byla příroda nadělila lepší schopnost rozlišovat tváře, byl by hned poznal, že před ním stojí král Miroslav a nikoli zahradník. Celá pohádka by se ihned ubrala jiným směrem.

Zdroj: Shutterstock.com

Králova snížená paměť na tváře přitom vůbec nemusela souviset s jeho pokročilým věkem. Jak vysvětluje australský odborník David White, schopnost rozeznávat rysy obličeje je v populaci rozptýlena podobně jako inteligenční kvocient a dá se vyjádřit Gaussovou křivkou. Na jedné straně najdeme malé procento lidí, kteří jsou na tváře vyloženě "slepí", jsou rádi, když v masně rozeznají svého dlouholetého souseda. Na druhém konci křivky pak máme hrstku jedinců s nadprůměrnými rozlišovacími schopnostmi, kteří v davu poznají zloděje, jehož podobiznu včera zahlédli v pořadu typu Kriminálka pátrá.

Právě tito lidé se stávají cennými zaměstnanci policejních stanic a vyšetřujících orgánů. V Londýně dokonce existuje speciální tým, který jedince s nadprůměrnou pamětí na tváře vyhledává a dále proškoluje. Členové týmu pak nacházejí uplatnění jako policisté v různých částech země, vytvářejí si vlastní databázi podezřelých tváří ve své hlavě a jsou zváni k vážným případům.

David White ale připomíná, že se paměť na tváře nedá hodnotit podle schopnosti rozeznání známých osob. To, že na ulici poznáte svou zubařku, i když na sobě nemá bílý plášt, ještě neznamená, že jste obdařeni neobyčejným talentem. "Poznat tvář neznámého člověka na dvou rozdílných fotografiích focených z jiných úhlů, to je to pravé umění," říká White.

Pokud byste chtěli otestovat vlastní rozeznávací schopnosti, můžete zkusit krátký online test sestavený psychologem Joshem Davisem z Greenwichské univerzity. Možná zjistíte, že máte fenomenální paměť na tváře, aniž jste to tušili.