Na stopě velkým kočkám

Zjistěte, jak žijí lvi a gepardi v Botswaně, kde platí nekompromisní heslo - přežijí jen ti, kteří se dokážou přizpůsobit. A sledujte příběh sedmi lvů, kteří se stali nadějí pro Rwandu, kde brutální občanská válka zičila věhlasnou divočinu.

Drsná příroda nedá vydechnout ani divokým šelmám.
Drsná příroda nedá vydechnout ani divokým šelmám.
Zdroj: www.natgeotv.com

V Botswaně – v kraji, kde déšť je vzácný, prudký a krátký, vedou velké africké kočky svůj předvídatelný život. Jsou pány suchých plání, jimž se přizpůsobily. Na osm rušných týdnů však divoké bouře promění jejich svět a otřesou jejich jednotvárným životem. Zatímco riziko smrti je stejně vysoké jako obvykle, příležitostí přibývá.
Zdroj: www.natgeotv.comZavlažené rostliny lákají na jejich území stáda stěhovavých zvířat, což pro lvy i gepardy znamená spoustu jídla. Pokud ovšem dokážou silných dešťů využít ke svému prospěchu. Dokument Neklidné kočky sleduje život dvou generací těchto šelem během krátkého období dešťů ve vyprahlé Botswaně. Jde o intimní portrét lvích a gepardích rodin, kterým drsná příroda nedá vydechnout. Přežijí jen ti, kdo se dokážou přizpůsobit.

Období dešťů trvá v Botswaně od listopadu do března/dubna. Teploty jsou v tomto období vysoké, mohou dosahovat i přes 40 °C.

Návrat lvů
Před dvaceti lety zdecimovala Rwandu brutální občanská válka, v níž přišlo o život přibližně milión lidí a která zcela zničila zdejší věhlasnou divočinu. Země se ze všech sil snažila vzpamatovat ze zvěrstev války a divoké pláně dnes opět vzkvétají. Jedna věc na nich ale stále chybí… Lvi.
Zdroj: www.natgeotv.comRwanda dychtivě očekává jejich návrat. Sedm lvů podniká náročnou cestu z Jižní Afriky do Národního parku Akagera. Aby přežili v cizí zemi, musí se tito lvi naučit lovit jako tým a podporovat se navzájem. Jak se jim daří v jejich boji o přežití, uvidíte v dokumentu Návrat lvů, příběhu o naději, odvaze, selhání a znovuzrození.

Sedm lvů - pět samic a dva samci - bylo v roce 2015 přepraveno letecky z Jihoafrické republiky na letiště v Kigali. Transport veterinářem uspaných zvířat od naložení po vypuštění trval 30 hodin. Domovem se jim na první dva týdny stal karanténní výběh, posléze několikahektarová aklimatizační ohrada a nakonec celá plocha 112 000 hektarů národního parku Akagera. Hned po příjezdu byla všechna zvířata vybavena GPS vysílačem.


Na National Geographic mají pořady premiéru v neděli 12. března - Neklidné šelmy v 18:00 a Návrat lvů v 18:45 hodin. Další termíny najdete ZDE.