Nejtěžší sudokopytníci rodí jako kytovci aneb Jak přicházejí hroši na svět

Ačkoli vzhledem připomínají roztomilá prasátka, mají hroši obojživelní společné předky s velrybami a sviňuchami. Živí se převážně trávou, ale většinu svého života tráví v řekách a bažinách. A ve vodě se, stejně jako kytovci, také rodí.  

Novorozený hrošík váží mezi 25 a 50 kilogramy.
Novorozený hrošík váží mezi 25 a 50 kilogramy.
Zdroj: Thinkstock

Když se hrošice po téměř osmi měsících těhotenství chystá rodit, opustí své stádo a hledá osamělé místo. Novorození hrošíci váží mezi 25 a 50 kilogramy, takže porodit takového "drobečka" není rozhodně nic snadného.

Hrošík se narodí ve vodě a vyplave na hladinu, aby se mohl poprvé nadechnout. Matka ho bude držet dva týdny stranou. Nejen, aby ho ochránila před predátory, ale především kvůli tomu, aby se oba naučili jeden druhého rozpoznat. O dva týdny později je čas vrátit se ke stádu. Pro mládě to není snadná cesta. Je ještě neohrabané a tudíž velmi snadná kořist pro nepřítele lačnícího po čerstvém mase.

Hrošice kojí na souši, ale svého potomka dokáže nakrmit i pod vodou. Když je voda příliš hluboká, odpočívají mláďata na zádech svých matek. Na stravu dospělých přecházejí až po roce.

Zdroj: Youtube