První jarní den doprovodí zajímavý úkaz: 
částečné zatmění Slunce

Jedinečnou možnost sledovat zatmění Slunce budou mít 20. března i lidé v České republice. Nebude sice úplné, ale přesto půjde o největší viditelné zatmění až do roku 2021. Naposledy jsme u nás takový jev mohli pozorovat před čtyřmi lety.

První jarní den přinese částečné zatmění Slunce
První jarní den přinese částečné zatmění Slunce
Zdroj: Thinkstock

Nejvíce zakryté bude Slunce v 10:47 a sledovat ho můžete například ze střechy science centra iQLANDIA, které tento úkaz navíc bez ohledu na počasí nasimuluje ve svém Planetáriu. Uvidíte jak zatmění částečné nad Českou republikou, tak i zatmění úplné z Faerských ostrovů.

Pokud jde o úplné zatmění naší nejdůležitější hvězdy, tak to už z nás neuvidí nikdo – přijde totiž až 7. října 2135! Máte rádi zajímavá fakta a čísla? Zkuste se vypravit do libereckého science centra iQLANDIA. Zatmění tam budete sledovat i s výkladem lektora. Dozvíte se například, že zatmění Slunce v roce 1415 o měsíc oddálilo upálení mistra Jana Husa nebo že těhotné indické ženy při zatmění kvůli pověře nemohou opustit domov, jinak by se jejich děti narodily slepé.

Když bude slunečno, zatmění uvidíte na vlastní oči ze střechy centra. Science centrum má ale tu výhodu, že má Planetárium. Takže i když budou mraky, tento úkaz uvidíte stejně. Navíc si Planetárium připravilo bonbónek: sledování simulace úplného zatmění z Faerských ostrovů.

Planetárium bude volně přístupné od 10.00 do 11.30 hodin každému, kdo si zaplatí vstupenku do science centra.