Útěk z Islámského státu: Únosy se šťastným koncem

Ilham byla v srpnu loňského roku unesena příslušníky Islámského státu. S ostatními ženami a dívkami byla převezena do města Tal Afar na severozápadě Iráku. Jedním z ozbrojenců byla opakovaně znásilněna. Když se pokusila utéct, lidé, které požádala o pomoc, ji předali zpět ozbrojeným únoscům. O několik týdnů později to zkusila znovu, tentokrát se jí to podařilo.

Obrázek není k dispozici
Zdroj: VLP

Fotografka Asmaa Waguih se v uprchlických táborech v severním Iráku setkala s jezídskými ženami, které přežily únos přívrženci Islámského státu. Ke vstupu do některých táborů potřebovala speciální povolení vlády. "Snaží se tyto ženy chránit a byli zvlášť opatrní, protože jsem měla fotoaparát," vysvětlila Asmaa. Stejně obezřetné byly také ženy. "Chvíli trvalo, než si na mě zvykly. Když jsme překonaly počáteční nejistotu, byly rády, že se mohou podělit o svůj příběh."

Přiznat, že byly obětmi sexuálního násilí, nebylo pro žádnou z nich jednoduché. Brutalita a znásilnění bylo pro ně krutou realitou, se kterou se musejí vyrovnat. "Netýkalo se to ale všech. Některé byly několikrát prodány za zhruba 15 dolarů různým skupinám extremistů, kterým vařily, uklízely a jednoduše jim dělaly služky," dokresluje jejich situaci Asmaa.

Fotografovala je v den, kdy přišly do uprchlického tábora. Byly požádány, aby si detaily svého útěku nechaly pro sebe, protože mnoho dalších zůstává v zajetí. "Obecně platí, že uprchlíci využijí momentu, kdy ozbrojenci tvrdě pracují a v tu chvíli se pokusí vyhledat pomoc. Někdy jim lidé dovolí se u nich schovat a najdou auta, která je odvezou do jiné oblasti. Jindy je ale vrátí do rukou jejich únosců," popisuje situaci fotografka s tím, že některým ženám se podařilo uprchnout ve skupině.

Domů do Sindžár se vrátit nemohou. Polovina území byla sice od Islámského státu osvobozena, ale je stále velmi nestabilní.