Vědci objevili oblast mozku, která reaguje na silné duchovní zážitky

Ať už jde o ponoření se do meditace nebo o chvíle ve spojení s Bohem, kdy zažíváme vnitřní klid a jsme ve spojení s něčím větším než my sami, vědci zjistili, kde v mozku se tyto transcendentální okamžiky zpracovávají.  

Odborníci jsou na cestě k rozklíčování, jak duchovní spojení ovlivňuje naše duševní zdraví.
Odborníci jsou na cestě k rozklíčování, jak duchovní spojení ovlivňuje naše duševní zdraví.
Zdroj: Profimedia.cz

Duchovní stav nás spojuje s něčím větším, než jsme my sami – jednotou nebo silou, která může být prožitá jako energie, vyšší síla, božství nebo transcendentní postava či vědomí.

"Duchovní zkušenosti jsou silné stavy, které můžou mít hluboký dopad na naše životy. Pochopení, jak na ně reaguje mozek, nám může pomoci lépe porozumět jejich roli v odolnosti a zotavení se z duševních nemocí a závislostí," upozornil neurolog a profesor psychiatrie Marc Potenza z prestižní univerzity Yale v USA.

Aby zjistil, kde přesně jsou momenty duchovního vhledu "doma", vyzval společně se svým týmem 27 zdravých mladých lidí, aby si vzpomněli na silný duchovní zážitek. Účastníci výzkumu měli popsat situaci, ve které zažili silné napojení na vyšší moc nebo cítili duchovní přítomnost.

Shodná reakce

O týden později dobrovolníci podstoupili funkční magnetickou rezonanci, která měla zmapovat mozkovou odezvu ve chvíli, kdy poslouchali neutrální ženský hlas, který četl duchovní příběh na základě jejich osobních zkušenosti.
 
Výsledky ukázaly, že při vybavení si silného zážitku, se u všech shodně projevila aktivita v parietální kůře, což je oblast mozku, která se podílí na uvědomění si sebe sama a dalších osob. Stejně tak byla zaznamenána aktivita v oblastech, které jsou spojené se senzorickým a emocionálním vnímáním.

"Z toho vychází, že duchovní zážitky můžou zahrnovat setkání s přítomností nebo entitou, která je mimo nás. Výsledky jsou tak v souladu se silným pocitem napojení se na božstvo nebo jiné uctívané osoby, jak se často uvádí v náboženské a duchovní literatuře," vysvětluje vědecký tým neurologa Marca Potenza.

Možnost léčby

Samozřejmě, že výzkum nemůže být vzhledem k počtu dobrovolníků považován za klíčový pro všechny skupiny, ale jde o potvrzení, že by se mělo pokračovat ve studiích tohoto typu.  
 
Studie z univerzity v Yale nabídla nový pohled, jak se v mozku projevují pocity duchovního napojení a s nimi i pocity vnitřního klidu, což by mohlo být skvělý startem pro výzkum neurologických mechanismů vedoucí k posílení duševního zdraví.

Mohlo by vás zajímat: