Video: Vražedná řeka v Amazonii uvaří vše živé, co do ní spadne

Když byl Andrés Ruzo malý chlapec, dědeček mu vyprávěl legendu o zlatém městě ukrytém v srdci amazonského pralesa. Součástí historky byla i řeka s vodou tak horkou, že se v ní uvařil zaživa každý živočich, který sem zabloudil. Tehdy malý Andrés netušil, že jednoho dne vystuduje geofyziku a vražednou řeku objeví v rámci své disertační práce.

Vařící řeka
Vařící řeka
Zdroj: Youtube
Zdroj: Youtube


Abyste se k záhadné řece dostali, museli byste letět do peruánského města Pucallpa, odtud cestovat po zapadlých prašných cestách k řece Pachitea a dále se ubírat lodí. Jakmile se voda okolo vás začne nezvykle oteplovat, zřejmě jste blízko ústí vařící řeky.

HISTORICKÉ ABSURDITY: MRTVÍ Z TITANIKU. KAM SE PO HAVÁRII PODĚLA JEJICH TĚLA?

Cesta sem je však velice náročná a nebezpečná, nevede sem žádná prošlapaná turistická stezka a jediný chybný krok může znamenat pád do vody, jejíž teplota se místy blíží k bodu varu. Mladého vědce na objevné výpravě doprovázel šaman, jehož kultura považuje vařící řeku za zdroj duchovních sil a místo střeží jako posvátné.

Ruza u záhadné řeky čekala děsivá podívaná. Viděl ptáky a drobné plazy, které voda doslova uvařila zaživa. "Zvířata se snažila plavat, ale maso se jim vařilo na kostech. Jakmile ztratila sílu a voda se jim dostala do tlamy, uvařily se jim i vnitřnosti a byl konec," popsal Ruzo. Ve vodě však prý byly objeveny zatím neznámé mikroorganismy, které jsou schopny vysokou teplotu přežít.

Podle Ruza bylo největší záhadou, co horkou vodu v řece způsobuje, když v okolí není žádná sopečná aktivita. Šestikilometrový úsek řeky je podle něj ohříván horkými prameny vyvěrajícími z hloubi země za extrémně vysoké rychlosti.

HŘÍČKY MATKY PŘÍRODY: ŽIVOTASCHOPNÉ ZVÍŘECÍ MUTACE. TITO TVOROVÉ EXISTUJÍ A ŽIJÍ