ŠTÍTEK: Akademie věd

Američtí vědci (zleva) David Card, Joshua Angrist a Guido Imbens získali Nobelovu cenu za ekonomii
Letošní Nobelovu cenu za ekonomii získali vědci působící ve Spojených státech David Card, Joshua Angrist a Guido Imbens. Američan kanadského původu Card byl oceněn za svůj empirický přínos ekonomii práce, která se snaží pochopit vztah mezi prací a mzdou. Američan Angrist a americký expert nizozemského původu Imbens byli vyznamenáni za metodologický přístup k analýze kauzálních vztahů, kde prokázali, jak jsou přírodní experimenty cenným zdrojem poznání. 

Card, Angrist a Imbens. Nobelovu cenu za ekonomii získala trojice vědců

Ekonomika
Držitelé Nobelovy ceny za fyziku
Nobelovu cenu za fyziku v letošním roce získali Američan japonského původu Syukuro Manabe, Němec Klaus Hasselmann a Ital Giorgio Parisi. První dva vědci byli vyznamenáni za svou práci na vytváření fyzikálních modelů zemského klimatu a za to, že spolehlivě předpověděli globální oteplování. Třetí z vědců prestižní cenu dostal za svůj příspěvek k teorii náhodných fyzikálních procesů. Oznámila to dnes Královská švédská akademie věd.

Klimatická změna a náhodné procesy. Nobelovu ceny za fyziku získali tři vědci

Věda a technika
dinosaurus*ilustrační foto
Minule jsme se zaměřili na jediného dosud vědecky popsaného a pojmenovaného dinosaura z našeho území, kterým je Burianosaurus augustai, objevený nedaleko Kutné Hory. V České republice však máme k dispozici ještě jednu dinosauří fosilii, a ta je o celých 65 milionů let starší.  

Skutečný Jurský park od Brna: zkamenělý zub dravého dinosaura

Hradecko
V kusu jantaru ze severního Myanmaru se dochoval rozmanitý hmyz, jehož povrch těla se vyznačuje strukturálním zbarvením
Zbarvení živých tvorů v době dinosaurů si podvědomě spojujeme s různými odstíny hnědé a zelené. Stále více výzkumů však naznačuje, že i před stovkami milionů let byl život stejně barevný jako dnes. A teď se objevil důkaz nad důkazy - jantar nalezený v severním Myanmaru uchoval až neuvěřitelně zářivě zbarvený hmyz, jenž se pyšní kovovým leskem pestrých odstínů, přestože pochází z doby před 99 miliony let.
9 fotografií

Hmyz z doby dinosaurů zářil barvami. Dokazuje to nález jantaru z Myanmaru

Věda a technika
Lebka skytské válečnice, již kdysi zřejmě zdobila čelenka
"Za časů dávných bohů, hrdinných náčelníků a králů, neklidem zmítaná země zrodila hrdinku," opakovalo se v úvodu jednoho z nejpopulárnějších seriálů 90. let o udatné válečnici Xeně, velmi vzdáleně inspirovaného řeckou mytologií. Nový archeologický objev však naznačuje, že legendární Amazonky, tedy dívky bojující jako muži, ve starověku opravdu existovaly. Našel se totiž hrob jedné z nich.
11 fotografií

Amazonky existovaly. Hrob skytského válečníka ukrýval překvapení

Věda a technika
Běžkyně u Říšského sněmu v Berlíně
Německo v pondělí zaznamenalo 2082 nových případů nákazy koronavirem, nárůst se již čtvrtým dnem v řadě snižuje. Informoval o tom Institut Roberta Kocha (RKI), podle něhož infekci podlehlo dalších 170 lidí. V zemi se dosud nakazilo 125 098 lidí, z nichž 2969 zemřelo. V plném proudu je ve spolkové republice debata o uvolnění některých opatření přijatých v boji proti epidemii.  
24 fotografií

Koronavirus na ústupu? Počet nakažených v Německu klesá již čtvrtým dnem

Svět
Zdravotník v respirátoru a ochranném oděvu - ilustrační foto
Koronakrize, koronténa, koronáč. To jsou jen některá z nových slov, která se v češtině objevila v reakci na aktuální koronavirovou pandemii. Podle Michaely Liškové, která se v Ústavu pro jazyk český Akademie věd ČR zabývá výzkumem jazykových novotvarů, jsou nových slov souvisejících s koronavirem v češtině už stovky. Ústav je zaznamenává v databázi Neomat nových výrazů, která je přístupná online. Často vznikají ve snaze pobavit ostatní lidi. Většina z nich ale zřejmě po odeznění nákazy zase časem zapadne. Lišková to řekla ČTK.  
16 fotografií

Škola v pyžamu, koronténa nebo covidiot. Epidemie obohatila jazyk o nové výrazy

Česko