ŠTÍTEK: Aleppo

Turecký záchranář v jedné z budov poničených zemětřesením v turecké Antakyi 12. února 2023
Nejméně tři lidé zahynuli po silném zemětřesení na jihu Turecka, zraněných je přes 200, řekl ministr vnitra Süleyman Soylu. Zemětřesení mělo podle evropského seismologického střediska EMSC sílu 6,4 stupně a podle reportéra agentury AFP byly otřesy zřetelně cítit i v syrském Halabu (Aleppu), kde vyvolaly paniku. Zemětřesení zasáhlo jih Turecka a sever Sýrie čtrnáct dní po otřesech, které v oblasti zabily přes 47 tisíc lidí.
31 fotografií

Turecko-syrské pohraničí zasáhlo další silné zemětřesení. Tři lidé zemřeli

Svět
Sýrii a Turecko zasáhlo ničivé zemětřesení
Holčička, která se narodila v troskách budovy ve městě Džindiras na severu Sýrie, dostala jméno Aya a nový domov u rodiny prastrýce. Aya, což v arabštině znamená „dar od boha“, přežila zemětřesení jako jediná z její přímé rodiny. Informoval o tom list The Guardian. Jedenáctičlenná rodina prastrýce holčičky nyní žije ve stanu, protože jejich dům se kvůli zemětřesení také zřítil. Tisíce lidí podle BBC nabídlo, že Ayu adoptují.
31 fotografií

Dar od boha. V sutinách narozené syrské holčičky se ujme rodina prastrýce

Svět
Pohled na zemětřesením zasažené turecké město Iskenderun
Počet obětí ničivého pondělního zemětřesení v Turecku a Sýrii vzrostl na nejméně 7826. Turecký viceprezident Fuat Oktay v úterý večer uvedl, že v zemi kvůli zemětřesení zemřelo 5894 lidí. V Sýrii zahynulo podle posledních informací úřadů a místních záchranářů 1932 lidí. Situaci v Turecku ztěžuje špatné počasí, kvůli kterému je velmi těžké dostat do některých regionů pomoc, uvedl již dříve Oktay. Do nejhůře zasažených oblastí byl povolen vjezd jen záchranným vozidlům či automobilům, které vezou pomoc.
31 fotografií

Při zemětřesení v Turecku a Sýrii zemřely tisíce lidí. Počet obětí nadále roste

Svět
Záběry z ukrajinského města Charkov po masivním útoku Ruska.
Už od počátku invaze na Ukrajinu se objevovaly záběry, na kterých ruské rakety zasáhly obydlenou část Charkova a ničily domy i auta. Po sociálních sítích kolují videa, kde na ulicích leželi mrtví a zranění lidé. Přesto po celou dobu útoku Kreml tvrdí, že na civilní cíle neútočí, a už vůbec ne zakázanou kazetovou municí. Jenže novináři společně s experty na zbraně a ukrajinskou vojenskou rozvědkou potvrdili spekulace, že v prvních dnech ruského útoku byly použity rakety Směrč.
13 fotografií

Rusové použili na Ukrajině zakázané rakety, dokládat to mají další děsivé důkazy

Státy mimo EU
Z filmu Pro Samu.
Novinářce Waad Al-Khateab se narodí dcera Sama. Je to šťastná událost, i když k ní dojde v troskách syrského Aleppa, kde Waad a její manžel Hamza provozují jednu z posledních klinik. Vzhledem k tomu, že smrt je všudypřítomná a každá vteřina v těžce zkoušeném městě může být zároveň ta poslední, rozhodne se Waad natočit pro svou dceru osobní deník, který zachycuje život v drastických kulisách války a zároveň slouží jako intimní vzkaz matky dceři. 

Tip na středu 3. června: V Nadsklepí promítnou dokumentární snímek Pro Samu

Volný čas
Intimní dokument Dálava
Kina se vyprazdňují, internetové platformy mají pré. Nečekané prázdniny dávají dětem, ale i dospělým šanci dívat se více na filmy doma. V katalogu dafilms.cz najdete aktuálně čerstvé vítěze Českých lvů, třeba animovaný snímek Darji Kaščejevy Dcera nebo intimní dokument Dálava o dlouhé cestě táty a syna za mámou (k vidění je pouze do 15. března, zato zdarma po registraci).
3 fotografie

Kam na filmy, když kina nehrají

Film a televize
Ilustrační foto
Izrael v noci na dnešek podnikl nálet na cíle v syrské provincii Aleppo. Oznámila to syrská státní televize s tím, že protivzdušná obrana několik izraelských střel sestřelila. Podle syrské agentury SANA byl zasažen muniční sklad íránské armády a jejích spojenců. Exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) oznámila, že při útoku přišlo o život sedm členů ostrahy. Izraelská armáda záležitost nekomentovala, ministr zahraničí Jisrael Kac řekl, že Írán ví, že to byl Izrael.
5 fotografií

Damašek: Izrael provedl nálet v provincii Aleppo. Sestřeleno bylo několik raket

Svět
Nálety na Idlíb
Během necelých tří hodin zasáhlo syrskou provincii Idlíb téměř 60 ruských leteckých úderů. Jde o nejsilnější nálety na povstaleckou pevnost za celý poslední měsíc od chvíle, kdy Damašek a Moskva pohrozily útokem, uvedla Syrská organizace pro lidská práva (SOHR). V jihovýchodní části provincie podle ní nálety zabily nejméně čtyři civilisty včetně dvou dětí.
5 fotografií

SOHR: Rusové ustavičně nalétávají na Idlíb. Mezi zabitými jsou i dvě děti

Svět
Festival Arabfest v Plzni
Plzeň - Letošní Arabfest, který startuje ve středu 4. dubna, láká na filmy, besedy, literaturu, ochutnávky arabské kuchyně a vína nebo orientální trhy. Do krajské metropole tentokrát dorazí přes stovku hostů, zhruba polovinu z nich tvoří cizinci.

Arabfest zve na filmy i dobroty

Plzeňsko
Chetitský chrám Ain Dara v Afrinu
Po krátké odmlce Turecko znovu bombardovalo Afrin, kurdskou enklávu na severu Sýrie. Se svými spojenci dobyla turecká armáda strategické místo na kopci oddělujícím Afrin od Ankarou kontrolovaného města Azáz. Jak ale dokazují snímky kolující po intenetu, vážně přitom poškodila starověký chrám Ain Dara, jehož symbolem jsou okřídlení lvi.

Pondělní turecké nálety zničily reliéfy okřídlených lvů v syrském Afrinu

Svět
Z přednášky Markéty Kutilové o Sýrii.
Choceň - Pomáhá ženám a dětem v oblastech zasažených válkou a Islámským státem. Markéta Kutilová je také autorkou knihy Islámskému státu na dostřel o válce Kurdů s ISIS na severu Sýrie.

Novinářka přiblíží situaci v Sýrii

Orlicko
Ilustrační foto
Česká Třebová - V sobotu 11. listopadu se bude konat v prostorách Církve adventistů sedmého dne v České Třebové (Smetanova 1450) cestopisná přednáška a následná beseda s cestovatelem Liborem Drahoňovským o Sýrii.

Cestovatel promluví o Sýrii

Volný čas
Zraněné děti po útoku v Sýrii
Jedovatý plyn sarin, který v dubnu zabil více než osm desítek Syřanů, byl vypuštěn z letadla syrské armády. K tomu závěru dospěli vyšetřovatelé Organizace spojených národů (OSN). Dodatečně tak poskytli ospravedlnění pro letecký úder, který v odvetě podnikly americké vzdušné síly.
9 fotografií

Chemické zbraně na jaře použil Asad, potvrdila OSN

Svět
Wolfgang Riegler, Wolfgang Wokatsch a Harald Jobst.
Pasov - Když zvony kostela ve Stöckachu (okr. Forchheim) vyzvánějí v neděli 18 hodin, přicházejí do své služby, ku pomoci fafáři při liturgii, ministranti ve věku 56 až 80 let.

U sousedů ministrují i senioři

Z okolí
Syrští opoziční aktivisté dnes na internetu zveřejnili video ze záchrany asi pětiletého chlapce z trosek po ničivém náletu na město Halab.
Nejméně 42 obětí si vyžádalo dnešní bombardování mešity v obci kontrolované syrskými povstalci, která leží u syrského Halabu (Aleppa). Desítky dalších osob utrpěly zranění. Turecká státní agentura Anadolu tvrdí, že mrtvých je 58 a další jsou pod troskami. Agentura Anadolu s odvoláním na místní civilní obranu napsala, že za útokem je patrně Rusko.
8 fotografií

Desítky mrtvých při náletu na mešitu nedaleko Allepa v Sýrii

Svět
Do severoiráckého Mosulu, kde probíhá od 17. října ofenziva proti ozbrojencům z takzvaného Islámského státu, se již téměř týden nedostaly zásoby jídla a paliva.
Budovy regionální vlády z rukou radikálů dobyly Irácké vládní jednotky v noci na dnešek v severoiráckém Mosulu. Vládní jednotky obsadily i mosulské muzeum a pobočku centrální banky, kterou samozvaný Islámský stát používal jako soud. Ofenziva v západním Mosulu tak pokračuje. Východní část města má vláda pod kontrolou od ledna. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na vládní síly.
15 fotografií

Mosul: Irácké vládní síly dobyly budovy regionální vlády

Svět
Ilustrační foto.
V loňských bojích o severosyrské město Halab (Aleppo) se obě strany konfliktu dopouštěly válečných zločinů. Vyplývá to z dnes zveřejněné zprávy komise OSN, která vyšetřovala boje v Aleppu v období od července do prosince 2016. Tato komise také poprvé označila viníka zářijového útoku na humanitární konvoj - podle komise jím bylo letectvo syrské armády.
13 fotografií

V bojích o Aleppo se loni obě strany dopouštěly válečných zločinů

Svět
Ilustrační foto
Letadla turecké armády od středečního rána zabila v bojích v Sýrii 51 členů radikální organizace Islámský stát (IS). Armáda dnes oznámila, že letadla zasáhla desítky objektů a pozic IS na severu země. Turecko bojuje proti IS v Sýrii pět měsíců. Jeho armáda se snaží osvobodit město Al-Báb, nynější boje se vztahují i na města Tádif, Kabásín a Bzáa, která jsou v blízkosti Al-Bábu.

Turecká armáda v bojích v Sýrii zabila přes 50 radikálů

Svět
Pochod pro Aleppo v Brně.
Brno /FOTOGALERIE/ - Přes týden studuje v Praze, o víkendu pomáhá organizovat protestní pochod do syrského města Aleppa. Třiadvacetiletý Martin Madej věří, že osudy lidí trpících ve válce na Blízkém východě jsou propojené s životy lidí i v České republice. Symbolizuje to pro mě víc věcí, hlavně je třeba nebýt lhostejný tomu, co se děje ve světě. Důležité je i kriticky myslet a neposlouchat jenom to, co někdo navykládá," vysvětlil mladík.
12 fotografií

Lidé často vidí jen materiální stránku, tvrdí organizátor pochodu do Sýrie

Brněnsko
Občanský pochod pro Aleppo.
Žďár nad Sázavou - „Musíme, vyrazit, takže se seřaďťe… a jdeme!" zavelel ve čtvrtek ráno energický mužský hlas, a skupinka pěších poutníků se vydala na cestu, pro čtvrtek do Zvole na Žďársku. Někteří mají cíl cesty až v syrském městě Aleppo všichni se účastní Občanského pochodu pro Aleppo, který se do Sýrie vydal z Berlína. Chtějí tak inspirovat mezinárodní společenství, aby zabránilo vyvražďování civilního obyvatelstva v Sýrii.
8 fotografií

Na cestě do Aleppa se zastavili ve Žďáře

Žďársko