ŠTÍTEK: Alexander Graham Bell

Thomas Selfridge a Orville Wright před osudným vzletem
Ve čtvrtek 17. září 1908 chystala americká vojenská základna Fort Myer velkou slávu. Na dva tisíce lidí se sešlo, aby sledovali už třetí předváděcí let slavného aviatika Orwilla Wrighta, jehož měl do vzduchu doprovázet nadporučík americké armády Thomas Etholen Selfridge. Ten se tak stal prvním leteckým pasažérem na světě. Ještě téhož dne se stal také historicky první obětí létání.
7 fotografií

Před 115 lety zemřel první člověk při pádu letadla. Nešlo o pilota, ale pasažéra

Svět
Staré nádraží v Duchcově půjde k zemi.
Duchcov - Zastupitelstvo Duchcova rozhodlo o zbourání starého zdevastovaného nádraží v jižní části města. Z 19 přítomných zastupitelů (celkem jich má Duchcov 21, pozn. red.) hlasovalo pro demolici 12. Vedení města by rádo v nově vzniklém prostoru vidělo park. Na demolici chce získat dotaci.

Staré nádraží v Duchcově půjde k zemi

Teplicko
Ilustrační foto.
Praha - Funkční historická telefonní ústředna a další archaické exponáty čekají na návštěvníky výstavy Člověk a telefon, která bude do 30. dubna v Národním technickém muzeu v Praze. Dobovými přístroji i nejmodernějšími smartphony připomíná 120. výročí od zapsání patentu Alexandra Grahama Bella, 25 let od doby, kdy do Česka přišel internet, i dvě desítky let od masového rozšíření mobilních telefonů v ČR.

Výstava Člověk a telefon je otevřena v technickém muzeu v Praze

Volný čas
MEZI TELEFONY. V Muzeu Podhradí byla v pátečním podvečeru otevřena výstava historických telefonů, které Buchlovicím za symbolickou cenu věnoval slovenský sběratel Jozef Remenec.
Buchlovice – Vynálezce Alexander Graham Bell, který v druhé polovině 19. století vynalezl mikrofon a zkonstruoval první použitelný telefon a gramofon, by měl radost ze zbrusu nové výstavy telefonů, jež je od pátečního podvečera k vidění v buchlovickém Muzeu Podhradí.
8 fotografií

V Buchlovicích vystavují historické telefony

Volný čas
Mateřská škola Buková na Žižkově.
Praha 3 - Emotivní diskuze provázela poslední jednání zastupitelů Prahy 3. Na programu schůze totiž bylo zrušení mateřské školky Buková. Dva návrhy, zahrnující sloučení této školky s mateřskou a základní školou Jarov, nakonec koalice i přes argumenty opozičních zastupitelů a zástupců rodičů prohlasovala. Buková tak na konci června skončí. Co bude s areálem dál zatím není jasné.

Bouře na jednání zastupitelů: zrušili mateřinku na Praze 3

Praha
Ilustrační foto
Řím – Ať už jde o slavné či méně slavné osobnosti, délka jejich spánku se mění v závislosti na tom, v jaké oblasti působí. Kromě výjimečných případů spí politici a ti, kdo pracují v médiích a v public relations, v průměru více než ti, kdo řídí firmy nebo vysoké finance. Píše o tom italský deník Corriere della Sera.

Kolik hodin spánku potřebují slavní? Politici spí déle než manažeři

Svět
Telefonní karta – poštovní formulář s vylepenou výplatní poštovní známkou 60h; voláno z pošty Roudnice nad Labem do Ústí nad Labem 6. května 1916.
Mělník – Několik let poté, co v roce 1876 pronesl první větu do svého telefonu Američan skotského původu Alexander Graham Bell, byla telefonními spoji doslova zadrátována všechna velká města Ameriky a Evropy. Praha přišla na řadu v roce 1881. A Mělník se dočkal v roce 1894.

Mělník má telefonní spojení už sto dvacet let

Mělnicko
Ilustrační foto
Praha - Katalog Zlaté stránky bude nadále dostupný v on-line verzi. V tištěné podobě vyjde naposledy v příštím roce. Novináře o tom dnes informovali zástupci společnosti, která se v posledních letech stále více zaměřuje na digitální služby. Jednou z chystaných novinek je bezplatná offline navigace pro mobilní telefony.

Zlaté stránky zůstanou na webu. Tištěné vyjdou naposled příští rok

Ekonomika
Bohuslav Svoboda
Praha - Lídrem ODS v komunálních volbách do pražského zastupitelstva se dnes na sněmu strany stal bývalý primátor Bohuslav Svoboda. Získal 57 hlasů ze 74 možných, řekl šéf pražské ODS Filip Humplík, který na kandidátce obsadí druhé místo. Kromě nich se na předních postech objeví šéfové ODS jednotlivých městských částí, tedy Jaroslava Janderová, Alexander Bellu a Alexandra Udženija.

Lídrem ODS ve volbách v Praze bude Bohuslav Svoboda

Česko
Steve Jobs
New York - Zesnulý legendární šéf americké společnosti Apple Steve Jobs se objeví na pamětní známce americké pošty. Informoval o tom list Washington Post, který má k dispozici seznam připravovaných známek. Vizionářský spoluzakladatel Applu, který v roce 2011 podlehl rakovině, by se měl na nové známce objevit příští rok. Konečná podoba známky se připravuje, uvedl list na svém webu.

Steve Jobs bude mít v USA pamětní známku

Ekonomika
Ilustrační foto
Praha – Rozhlédněte se kolem sebe a spočítejte, kolik lidí ve vašem okolí se právě věnuje mobilnímu telefonu. Telefonují, píší textové zprávy nebo v přístroji cosi vyhledávají. Vnucuje se otázka, jak jsme bez mobilních telefonů dříve mohli vůbec fungovat, či dokonce žít. O extrémní poloze tohoto uvažování psychologové hovoří jako o nomofóbii (no mobile phobia), tedy o strachu ocitnout se bez mobilu. Proto jsme ochotni se pro zapomenutý mobil vracet domů, shánět pracně nabíječku, pokud se vybije.

Mobily změnily svět. K lepšímu? Závislost má diagnózu: nomofóbie

Praha
Staré nádraží v Duchcově.
Duchcov - Duchcovské zastupitelstvo rozhodlo těsným počtem dvou hlasů o odkoupení památkově chráněné budovy bývalého starého duchcovského nádraží v lokalitě tzv. Jižáku. Na jednání zaznělo několik názorů pro koupi, ale i proti. Zastánci v pořízení nádraží a jeho následné rekonstrukci vidí oživení Jižáku. Odpůrci říkají, že by se peníze daly využít smysluplněji.

ANKETA: Koupě nádraží prošla jen těsně

Teplicko
Staré nádraží v Duchcově.
Duchcov - Jižní Duchcov nepůsobí dvakrát vábně. Oprýskané omítky, počmárané zdi a zdevastované domy. Jedním ze strašáků tzv. Jižáku je i staré duchcovské nádraží. To plánuje město odkoupit od státu. „Usilujeme o jeho převod do majetku města. Původní odhadní cena je zhruba milion korun. O ceně stále jednáme. Vzhledem ke stavu nemovitosti se nám zdá vysoká,“ řekla starostka Duchcova Jitka Bártová.

ANKETA: Staré nádraží chtějí koupit. Mohlo by v něm být i muzeum

Teplicko
V éře internetu by nevídané šance míjel každý podnikatel, který by zanevřel na elektronický obchod, tedy e-business.
PRAHA - Rychlost, s jakou se mění svět kolem při objevování, rozvoji a využití nových technologií, je vskutku inspirující. Komunikace má dnes zcela jiné podoby než v době, kdy Alexander Graham Bell představil v roce 1876 telefon.

Sny o moderních službách

Podnikání
V éře internetu by nevídané šance míjel každý podnikatel, který by zanevřel na elektronický obchod, tedy e-business.
PRAHA - Rychlost, s jakou se mění svět kolem při objevování, rozvoji a využití nových technologií, je vskutku inspirující. Komunikace má dnes zcela jiné podoby než v době, kdy Alexander Graham Bell představil v roce 1876 telefon.

Sny o moderních službách

Podnikání
NĚKTERÉ FORMY SE ZABYDLELY NA internetu velmi rychle. Serverů s nabídkou pracovních možností je přehršel.
PRAHA - Rychlost, s jakou se mění svět kolem při objevování, rozvoji a využití nových technologií, je vskutku inspirující. Komunikace má dnes zcela jiné podoby než v době, kdy Alexander Graham Bell představil v roce 1876 telefon. Po 131 letech od tohoto převratu stojíme ve dveřích éry elektronické komunikace mezi institucemi veřejné správy, mezi občany a úřady, ale také na startu mnoha podnikatelských možností a aktivit, ať už jde o dohánění technologické úrovně života v malých městech a na venkově, či o zvyšování internetové gramotnosti vůbec.

Sny o moderních službách

Podnikání