Brambory nezdraží, ale pokud zákazníci chtějí kvalitu, měli by nakupovat od farmářů. Potěšující pro pěstitele je, že bramborových lánů u nás přibývá a mezi lidmi stoupá zájem hlavně o brambory konzumní. Kraj Vysočina si stále drží republikové prvenství v jejich produkci.
18 fotografií
HavlíčkobrodskoUž v šest hodin ráno se hrnuli lidé na pole s cibulí u Kožušan-Tážal, kde v pátek odstartoval populární samosběr. Farmář z Blatce Leon Vlček nabídl i brambory. Cena? Deset korun za kilogram zdravé zeleniny. Zájem je obrovský. Na pole nedaleko Olomouce se sjíždějí lidé zdaleka.
8 fotografií
RegionyUž v šest hodin ráno se hrnuli lidé na pole s cibulí u Kožušan-Tážal, na rozhraní Prostějovska a Olomoucka, kde v pátek odstartoval populární samosběr. Farmář z Blatce Leon Vlček nabídl i brambory. Cena? Deset korun za kilogram zdravé zeleniny. Zájem je obrovský. Na pole nedaleko Prostějova se sjíždějí lidé zdaleka.
8 fotografií
ProstějovskoUž v šest hodin ráno se hrnuli lidé na pole s cibulí u Kožušan-Tážal, kde v pátek odstartoval populární samosběr. Farmář z Blatce Leon Vlček nabídl i brambory. Cena? Deset korun za kilogram zdravé zeleniny. Zájem je obrovský. Na pole nedaleko Přerova se sjíždějí lidé zdaleka.
8 fotografií
PřerovskoUž v šest hodin ráno se hrnuli lidé na pole s cibulí u Kožušan-Tážal, kde v pátek odstartoval populární samosběr. Farmář z Blatce Leon Vlček nabídl i brambory. Cena? Deset korun za kilogram zdravé zeleniny. Zájem je obrovský. Na pole nedaleko Olomouce se sjíždějí lidé zdaleka.
8 fotografií
OlomouckoBrambory se (nejen) podle Evropské unie dělí na brambory nové, rané a ostatní konzumní neboli brambory pozdní. U aktuálně nabízených brambor raných se mnoho lidí setkává s tím, že jim začnou doma velmi rychle hnít či chytnou plíseň. Produkt v ceně pohybující se mezi nezanedbatelnými 20 až 30 korunami za kilogram tak snadno skončí v koši. Jde tomu však zabránit.
Zahrada/VIDEO, FOTOGALERIE/ Pouťová zábava s kapelou Punc se v Bramborách konala v sobotu 29. června. Akci jsme navštívili s redakčním objektivem.
24 fotografií
Volný čas/VIDEO, FOTOGALERIE/ Odskočit si nakoupit třeba něco na přípravu dobrého oběda o víkendu, to je každou sobotu od 6 do 12 hodin skvělá příležitost pro obyvatele a návštěvníky Čáslavi. Pravidelně jim to ještě v úterý a ve čtvrtek umožňují trhy na náměstí Jana Žižky z Trocnova. Nejinak se tak stalo v sobotu 15. června.
46 fotografií
KutnohorskoHáďátko kolumbijské, které našli inspektoři Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského, je pro brambory velmi nebezpečné. Čeští pěstitelé si přísné kontroly chválí, jejich brambory jsou díky nim v bezpečí. Rovněž nečekají, že by letošní sklizeň kvůli rozmarům počasí dopadla špatně.
ČeskoSilnice I/29 u Podolí I na Písecku je průjezdná pouze jedním pruhem. V pátek 3. května před osmou hodinou ráno tady havaroval náklaďák, který vezl brambory, převrátil se a náklad se mu rozsypal.
2 fotografie
PíseckoKuchařka a influencerka Hanka Zemanová je známá propagátorka našich tradičních potravin. K jejím oblíbeným zdravým jídlům patří pohanka. Pohanka totiž obsahuje rutin, díky kterému je podpůrným lékem pro cévy, křečové žíly a hemoroidy. Zdraví prospěšný je v pohance také vysoký obsah vlákniny a bílkovin. Jak pohanku připravit, aby byla chutná? Kuchařka Hanka Zemanová poradila hned několik receptů.
8 fotografií
ZdravíSmažený sýr se objevuje na většině jídelníčků v českých hospodách. V Praze se jeho cena pohybuje od 170 do 300 korun. Rozdíl je v přípravě, ale i druhu sýra.
8 fotografií
Praha/FOTO, VIDEO/ Škrabání či strouhání padesáti kilogramů brambor. A pak smíchání s těmi správnými ingrediencemi, to vše čekalo den před samotnými hody křovické hasičky, hasiče a jejich manželky. Tradiční velikonoční posezení, které se koná v Křovicích od roku 2009 na takzvanou holčičí koledu a doprovází ho tak pletení pomlázek, proběhlo letos netradičně až první dubnovou sobotu.
5 fotografií
RychnovskoSmažený sýr s hranolkami a tatarkou je podle restauratérů i konzumentů napříč Českem stále ve velké oblibě. Redakce Deníku se zaměřila nejen na to, kolik na Kladensku stojí, ale kde lidem nejvíce chutná a proč se v místních restauracích pořád drží na špici oblíbenosti.
4 fotografie
KladenskoJedna z největších klasik české gastronomie, kterou si dá čas od času snad každý. To je smažený sýr, který jde podávat na spoustu způsobů. Kromě tradičního eidamu se obaluje také hermelín, gouda nebo niva, přílohou bývají hranolky či vařený brambor a nesmí chybět tatarka, ideálně domácí. Alternativou v rychlém občerstvení může být také smažený sýr v housce.
6 fotografií
PíseckoVětšinou se objeví znenadání, zato ve velké míře. A když myslíte, že jste zamáčkli poslední, objeví se jich druhý den dvakrát tolik. Smutnice sice nepatří mezi bodavý hmyz, ale jejich přítomnost v domácnosti není příjemná. Navíc škodí pokojovým rostlinám. Naštěstí existuje několik triků, jak se smutnic zbavit, a to i bez chemie. Larvy smutnic v hlíně odhalíte jednoduchým trikem se syrovou bramborou.
DomácnostOblíbený smažený sýr si vychutnáte i dnes, ale ceny jsou daleko od těch totalitních. Deník prozkoumal, kde na Tachovsku najdete tu nejlepší porci a kolik vás přijde.
1 fotografie
TachovskoV Čechách je to klasika nejklasičtější. Smažený sýr s bramborem a tatarkou. Najdete ho v nabídce snad všech restaurací a výjimkou nejsou ani ty na Benešovsku.
Benešovsko/FOTO, VIDEO/ Smažený sýr, hranolky nebo vařené brambory a tatarka. Už se to nese, dobrou chuť! Tradiční hospodský smažák je podle provozovatelů restaurací v Blansku, které Deník oslovil, stále na špici u objednávaných jídel. I když postupně podražil a dávno už se zdaleka nejedná o levné jídlo, pořád je to fenomén domácí gastro scény. Společně se smaženým řízkem co do oblíbenosti těžko hledá konkurenci.
6 fotografií
Blanensko/VIDEO, FOTO/ Mezi nejoblíbenější jídla nabízená na polední menu v hodonínských restauracích dlouhodobě patří smažený sýr. Právě na to, kolik takzvaný smažák stojí, se Deník zaměřil napříč podniky v největším městě regionu.
8 fotografií
Hodonínsko/PŘEHLED/ Všichni ho milují. A kdo říká že ne, jí ho tajně. Tak se o smaženém sýru vyjadřují provozovatelé brněnských restaurací. Podniků, kde by vedle tradiční svíčkové chyběl smažený sýr, je v brněnských ulicích pomálu. Kolik jsou za českou stálici ochotní zaplatit milovníci tohoto pokrmu? Brněnský deník Rovnost připravil srovnání cen smažených sýrů poledních menu v Brně.
8 fotografií
BrněnskoSmažený sýr je fenomén. K českým hospodám a restauracím patří téměř stejně neodmyslitelně jako pivo. Stálice české kuchyně má spoustu příznivců a restauratéři to dobře vědí. Proto smažák s hranolky nebo vařenými bramborami nabízejí při obědových menu, ale i ve stálých jídelních lístcích. Redakce Deníku se zaměřila na to, kolik na Pardubicku stojí.
4 fotografie
Pardubicko/VIDEO/ Je to jedna ze stálic jídelních lístků českých hospod. Smažený sýr nejlépe s vařenými brambory a s tatarskou omáčkou. Na vysmívaný pokrm nedají dopustit ti, pro které je to prostě jistota, když si nemohou vybrat. Přečtěte si, kde na Hradecku si dáte kvalitní smažák za dobrou cenu.
2 fotografie
HradeckoRedakce Olomouckého deníku se vydala v době oběda do několika restaurací ve městě a zaměřila se na klasiku všech klasik české gastronomie - smažený sýr. Podívejte se do našeho výběru TOP5 smažáků v Olomouci a zjistěte, z jakého sýra se pochoutka připravuje, s čím jej podávají a kolik za něj zaplatíte.
19 fotografií
Olomoucko/FOTO, VIDEO/ Stálice českého gastronomického nebe, král vegetariánských menu i noční můra kreativních kuchařů. Popularita smaženého sýra s pořádnou porcí brambor nebo hranolek s tatarskou omáčkou je v českých restauracích vyhlášená. Redakce Deníku prozkoumala obědová menu restaurací na Jičínsku a vyrazila na do několika z nich na hříšnou ochutnávku smažáků. Poradili nám sami čtenáři i oblíbená Smažákomapa, kam fanoušci posílají recenze z navštívených restaurací po celém Česku.
JičínskoRedakce Valašského deníku se vydala do restaurací ve městě a zaměřila se na klasiku všech klasik české gastronomie: smažený sýr. Podívejte se na výběr nejlepších smažáků ve Vsetíně podle Deníku a zjistěte, z jakého sýra se připravují, s čím se podávají a kolik za ně zaplatíte.
7 fotografií
ValašskoRedakce Zlínského deníku se vypravila do restaurací ve Zlíně a zaměřila se na klasiku všech klasik české gastronomie: smažený sýr. Vybrala pět míst, kde si ho člověk může dát. Podívejte se, jaký druh sýra tu smaží a s čím ho podávají. A taky kolik za smažák zaplatíte.
10 fotografií
ZlínskoRedakce Deníku se vydala do restaurací v Novém Jičíně a zaměřila se na klasiku všech klasik české gastronomie - smažený sýr. Podívejte se do našeho výběru pěti nejlepších smažáků ve městě a zjistěte, z jakého sýra se pochoutka připravuje, s čím ji v dané restauraci podávají a kolik za ni zaplatíte.
8 fotografií
Novojičínsko/FOTOGALERIE/ Byl, je a bude! Smažák s hranolkami či bramborem má v tuzemské gastronomii stále pevné místo. S klidem můžeme říci, že je pořád hitovkou. Redakce Opavského a hlučínského deníku se vydala udělat sondu do některých opavských restaurací.
16 fotografií
OpavskoSmažák je nesmrtelný, shodují se kuchaři z restaurací na Svitavsku. Klasiku s brambory a tatarkou nabízí většina hospod v regionu. Smažený sýr se již dlouhá léta objevuje v poledních menu nejen takzvaných třetích cenových, ale i v luxusních restauracích. A boduje nejen u dětí. Kde ho mají na Svitavsku nejlepší podle vás? A znáte Smažákomapu?
SvitavskoMůj tatínek jako svobodný (roč. 1917) používal k sázení brambor "mechanizaci" - tou byly dvě kravičky. Když se přiženil v roce 1945 do většího zemědělského stavení, tak už byli pomocníky k sázení brambor dva koně.
Čtenář reportérBrambory se dají pěstovat prakticky všude. Nepotřebujete mít ani velkou zahradu. Brambory můžete klidně pěstovat i na balkoně nebo na terase v pytli nebo v květináči. Je ale potřeba vědět jak. Důležité je také vybrat správnou odrůdu brambor. Ivan Haška ze Pstruží už v květnu sklízí první výpěstky.
16 fotografií
ZahrádkařeníNa Vysočině se loni sklidilo méně brambor, zato více řepky. Vyplývá to z meziročního srovnání Českého statistického úřadu. I přes nižší výnos pochází stále až jedna třetina českých brambor právě z Vysočiny.
HavlíčkobrodskoI když se batátům říká sladké brambory, s bramborami nemají nic společného. Batáty pocházejí z Jižní Ameriky a mohou být až 5 kg těžké. Povijnice batátová patří do čeledi svlačcovitých a její kořenové hlízy si získávají čím dál větší oblibu i v české kuchyni. Batáty jsou navíc prospěšné pro zdraví očí, regulují krevní cukr, cholesterol, podporují imunitu, trávení, snižují riziko rakoviny. A i když jsou batáty sladké, jsou vhodné pro redukční dietu. Jak se dají batáty využít a je možné pěstovat je i doma?
Za jídlemJaromír Jágr ve své kariéře zažil mnoho úspěchů a významných večerů. Už zítra ale nastane v jeho životě výjimečný den. Dostane se mu totiž pocty, kterou před ním zažil naposledy Mario Lemieux. Ještě než půjde jeho dres s číslem 68 ke stropu arény v Pittsburghu, jeho přátelé na něj zavzpomínali. A prozradili zajímavé věci z „Jagsova“ života.
5 fotografií
HokejPokusy, jež měly ověřit účinnost silic proti plísním na bramborách, vyústily po řadě testů v objevení speciálního třívrstvého pytle. Ten díky kmínové silici zabraňuje klíčení této oblíbené zemědělské plodiny. Unikátní pytel vyrábějí v litoměřické společnosti Terpenix.
18 fotografií
PříběhyPokusy, jež měly ověřit účinnost silic proti plísním na bramborách, vyústily po řadě testů v objevení speciálního třívrstvého pytle. Ten díky kmínové silici zabraňuje klíčení této oblíbené zemědělské plodiny. Unikátní pytel vyrábějí v litoměřické společnosti Terpenix.
18 fotografií
Příběhy a rozhovoryMikrovlnná trouba patří už čtyřicet let ke spolehlivým kuchyňským pomocníkům. I když umí víc věcí, nejčastěji pomáhá rychle ohřát studené jídlo. Ne každé jídlo je však vhodné ohřívat v mikrovlnné troubě. Je známo, že některé potraviny v ní mohou explodovat, ale už méně se ví, že některá jídla ohřátá v mikrovlnce, mohou být pro člověka škodlivá nebo dokonce jedovatá. Která jídla se nesmí dávat do mikrovlnné trouby? A proč může být jídlo z mikrovlnné trouby toxické?
Za jídlemBrambory nejsou houby, takže je určitě nedělíme na jedlé a jedovaté. Jako u řady čerstvých potravin se ale i u brambor může něco pokazit. Namísto chutné přílohy z nich pak vznikne nekonzumovatelná jedovatá věc. Co může být na bramborách jedovatého? Co znamená, když zezelenají a proč se nemají jíst naklíčené? Zeptali jsme se nutriční specialistky Adély Tiché.
Čtenář reportérMichal Buček. Známý český kuchař, který se rozhodl pro práci ve Zlíně. Své bohaté zkušenosti nyní zúročuje v síti podniků Baltaci. Vaří, připravuje gastronomické akce a také rád předává své zkušenosti mladým kuchařským studentům. A to tak, aby přispěl k vysokému renomé tuzemské kuchyně.
5 fotografií
Za jídlemV obchodě krásně tvrdé, doma ve spíži docela brzy povadlé, naměklé a plné klíčků. Takový často bývá osud brambor, které pak mnohdy skončí v odpadkovém koši. Pomůže tomu přitom zabránit docela snadný trik za pár korun. A vaše brambory budou dlouho vypadat v pohodě a skvěle si na nich pochutnáte.
4 fotografie
DomácnostO tom, že je zelenina zdravá, zasytí a přitom je málo kalorická, nikdo jistě nepochybuje. Obsahuje vitaminy, minerální látky a je důležitým zdrojem vlákniny. Podle doporučení Společnosti pro výživu bychom měli zeleniny sníst každý den 400 gramů. Při výběru zeleniny, kterou konzumujete, musíte dávat ale pozor na druhy, které obsahují velké množství toxinů. Na co byste si tedy měli dávat opravdu bacha abyste předešli zdravotním problémům? Jaké plodiny obsahují látky, které jsou pro člověka jedovaté?
ZdravíSnad i vlivem všudypřítomných reklam lidé někdy zapomínají, že opravdu není potřeba každý neduh řešit práškem z lékárny. Často je nejen levnější, ale také zdravější a účinnější spolehnout se na osvědčené tipy našich babiček. Jedním z nich je poctivá česnečka. Už tak lahodnou česnekovou polévku navíc můžete několika triky vyšperkovat k dokonalosti.
5 fotografií
Za jídlemHlízy lilkovité rostliny jsou leckdy nedoceněnou superpotravinou. Bez nich by náš jídelníček postrádal důležitý vitamin, podporující imunitu, výborně nás zasytí, a navíc přispívají k dobrému trávení. Kromě kuchyně je možné brambory využít i jako domácího pomocníka třeba při čištění rukou či zašlého stříbra.
Zdravý životVlašský salát býval ještě před několika desítkami let jednou z nejvyhledávanějších pochoutek studené kuchyně. Deset deka vlašáku a dva rohlíky – to byla sice nepříliš zdravá, zato oblíbená svačina. Pokud si pamětníci dají stejné menu i dnes, zpravidla zjistí, že už to není ono. Daleko jistější je proto vyrobit si vlašský salát doma a kvalitu všech ingrediencí si ohlídat. Na silvestrovských chlebíčcích bude určitě skvělý. Co se dává do vlašského salátu? Jak se dělá vlašský salát? A proč má vlastně název vlašský?
Za jídlemPříprava štědrovečerní večeře se letos zase trochu prodraží. Potvrzují to čísla statistiků, která analyzoval datový tým Deníku. Oproti minulému roku sice výrazně zlevnila vejce, dokonce o 28 procent, a také olej o 15 procent, naopak si však lidé připlatí za brambory. Tato základní surovina pro salát zdražila dokonce o 29 procent.
Češi v číslechVánoce se neúprosně blíží a třeba ještě sháníte nějaký dárek na poslední chvíli. Přinášíme vám tedy Tipy Deníku na vánoční dárky pro vaše blízké.
PrahaJemný bílý prášek z brambor nebo kukuřice se používá při vaření i do marinád poměrně často. Víte ale, že je škrob skvělým pomocníkem, pokud se před Vánoci chystáte umýt okna? Stačí jedna lžíce škrobu a vyrobíte si domácí čistič skla, který nejen že pomůže odstranit špínu z oken, ale nezanechává šmouhy a okna se budou krásně lesknout. Čistá vydrží dlouho a bonusem je, že tenhle čistič oken nezatíží životní prostředí ani vaši peněženku.
DomácnostKuriózní případ řešili koncem října strážníci strakonické městské policie. Hlas z telefonního sluchátka si je žádal v ulici U Hajské, kde ležel zapáchající pytel s podivným obsahem.