ŠTÍTEK: brambor

U nových a raných brambor je důležité, aby se po sklizni co nedříve dostaly k zákazníkovi.
Brambory se (nejen) podle Evropské unie dělí na brambory nové, rané a ostatní konzumní neboli brambory pozdní. U aktuálně nabízených brambor raných se mnoho lidí setkává s tím, že jim začnou doma velmi rychle hnít či chytnou plíseň. Produkt v ceně pohybující se mezi nezanedbatelnými 20 až 30 korunami za kilogram tak snadno skončí v koši. Jde tomu však zabránit.

Zase mi shnily. Rychlé zkáze drahých raných brambor lze chytře zabránit

Zahrada
Asi nejznámější je v pohance obsah fotochemikálie s názvem rutin, díky které je pohanka podpůrným lékem pro cévy.
Kuchařka a influencerka Hanka Zemanová je známá propagátorka našich tradičních potravin. K jejím oblíbeným zdravým jídlům patří pohanka. Pohanka totiž obsahuje rutin, díky kterému je podpůrným lékem pro cévy, křečové žíly a hemoroidy. Zdraví prospěšný je v pohance také vysoký obsah vlákniny a bílkovin. Jak pohanku připravit, aby byla chutná? Kuchařka Hanka Zemanová poradila hned několik receptů.
8 fotografií

Zpevněte si cévy a navíc hubněte: Obojí vám zajistí jídlo našich prababiček

Zdraví
V Křovicích to vonělo bramboráky.
/FOTO, VIDEO/ Škrabání či strouhání padesáti kilogramů brambor. A pak smíchání s těmi správnými ingrediencemi, to vše čekalo den před samotnými hody křovické hasičky, hasiče a jejich manželky. Tradiční velikonoční posezení, které se koná v Křovicích od roku 2009 na takzvanou holčičí koledu a doprovází ho tak pletení pomlázek, proběhlo letos netradičně až první dubnovou sobotu.
5 fotografií

Kramflek, erteplák, křapáč. Křovicemi zavoněly opět tradiční bramboráky a zeláky

Rychnovsko
Smažák je oblíbená klasika. Ilustrační foto.
Jedna z největších klasik české gastronomie, kterou si dá čas od času snad každý. To je smažený sýr, který jde podávat na spoustu způsobů. Kromě tradičního eidamu se obaluje také hermelín, gouda nebo niva, přílohou bývají hranolky či vařený brambor a nesmí chybět tatarka, ideálně domácí. Alternativou v rychlém občerstvení může být také smažený sýr v housce.
6 fotografií

Smažák je klasika, která nezklame. Kde chutná nejlépe a kolik kde stojí?

Písecko
Smutnice patří mezi nejčastější škůdce pokojových rostlin, které ale dokáží otrávit i člověka.
Většinou se objeví znenadání, zato ve velké míře. A když myslíte, že jste zamáčkli poslední, objeví se jich druhý den dvakrát tolik. Smutnice sice nepatří mezi bodavý hmyz, ale jejich přítomnost v domácnosti není příjemná. Navíc škodí pokojovým rostlinám. Naštěstí existuje několik triků, jak se smutnic zbavit, a to i bez chemie. Larvy smutnic v hlíně odhalíte jednoduchým trikem se syrovou bramborou.

Malé černé mušky zaplaví domácnost a ničí pokojovky. Pomůže jednoduchý trik

Domácnost
Smažený sýr. Ilustrační foto.
/FOTO, VIDEO/ Smažený sýr, hranolky nebo vařené brambory a tatarka. Už se to nese, dobrou chuť! Tradiční hospodský smažák je podle provozovatelů restaurací v Blansku, které Deník oslovil, stále na špici u objednávaných jídel. I když postupně podražil a dávno už se zdaleka nejedná o levné jídlo, pořád je to fenomén domácí gastro scény. Společně se smaženým řízkem co do oblíbenosti těžko hledá konkurenci.
6 fotografií

Fenomén smažák. V Blansku se dá pořídit do sto padesáti korun. Víme kde

Blanensko
V Lokále u Caipla podávají smažený řemeslný bio sýr z farmy.
/PŘEHLED/ Všichni ho milují. A kdo říká že ne, jí ho tajně. Tak se o smaženém sýru vyjadřují provozovatelé brněnských restaurací. Podniků, kde by vedle tradiční svíčkové chyběl smažený sýr, je v brněnských ulicích pomálu. Kolik jsou za českou stálici ochotní zaplatit milovníci tohoto pokrmu? Brněnský deník Rovnost připravil srovnání cen smažených sýrů poledních menu v Brně.
8 fotografií

Smažený sýr v Brně: ceny poledních menu i kde si ho dát kilovku jako romantiku

Brněnsko
Smažený syr- stálice české kuchyně má spoustu příznivců a restauratéři to dobře vědí.
Smažený sýr je fenomén. K českým hospodám a restauracím patří téměř stejně neodmyslitelně jako pivo. Stálice české kuchyně má spoustu příznivců a restauratéři to dobře vědí. Proto smažák s hranolky nebo vařenými bramborami nabízejí při obědových menu, ale i ve stálých jídelních lístcích. Redakce Deníku se zaměřila na to, kolik na Pardubicku stojí.
4 fotografie

Pardubické restaurace zůstávají věrné smažákům. Cena je stále příznivá

Pardubicko
Villa Libosad
/FOTO, VIDEO/ Stálice českého gastronomického nebe, král vegetariánských menu i noční můra kreativních kuchařů. Popularita smaženého sýra s pořádnou porcí brambor nebo hranolek s tatarskou omáčkou je v českých restauracích vyhlášená. Redakce Deníku prozkoumala obědová menu restaurací na Jičínsku a vyrazila na do několika z nich na hříšnou ochutnávku smažáků. Poradili nám sami čtenáři i oblíbená Smažákomapa, kam fanoušci posílají recenze z navštívených restaurací po celém Česku.

Smažák za 99 korun? Restaurace Lucie v Jičíně láká všechny sýrařské gurmány

Jičínsko
Smažený sýr. Smažák. Ilustrační foto
Smažák je nesmrtelný, shodují se kuchaři z restaurací na Svitavsku. Klasiku s brambory a tatarkou nabízí většina hospod v regionu. Smažený sýr se již dlouhá léta objevuje v poledních menu nejen takzvaných třetích cenových, ale i v luxusních restauracích. A boduje nejen u dětí. Kde ho mají na Svitavsku nejlepší podle vás? A znáte Smažákomapu? 

Smažák! Česká klasika. Kde je podle vás nejlepší na Svitavsku? Máme pár tipů

Svitavsko
Batáty neboli sladké brambory jsou prospěšné pro naše zdraví.
I když se batátům říká sladké brambory, s bramborami nemají nic společného. Batáty pocházejí z Jižní Ameriky a mohou být až 5 kg těžké. Povijnice batátová patří do čeledi svlačcovitých a její kořenové hlízy si získávají čím dál větší oblibu i v české kuchyni. Batáty jsou navíc prospěšné pro zdraví očí, regulují krevní cukr, cholesterol, podporují imunitu, trávení, snižují riziko rakoviny. A i když jsou batáty sladké, jsou vhodné pro redukční dietu. Jak se dají batáty využít a je možné pěstovat je i doma?

Hranolky i placky: Hlíza, která snižuje riziko rakoviny a reguluje cholesterol

Za jídlem
U některých potravin zvažte, zda jim ohřev v mikrovlnné troubě prospěje.
Mikrovlnná trouba patří už čtyřicet let ke spolehlivým kuchyňským pomocníkům. I když umí víc věcí, nejčastěji pomáhá rychle ohřát studené jídlo. Ne každé jídlo je však vhodné ohřívat v mikrovlnné troubě. Je známo, že některé potraviny v ní mohou explodovat, ale už méně se ví, že některá jídla ohřátá v mikrovlnce, mohou být pro člověka škodlivá nebo dokonce jedovatá. Která jídla se nesmí dávat do mikrovlnné trouby? A proč může být jídlo z mikrovlnné trouby toxické?

Co nepatří do mikrovlnky? Lidé často nemají ponětí, z kterého jídla udělají jed

Za jídlem
Malých klíčků na bramborách se neděste, stačí je pečlivě vykrojit a bramboru můžete k jídlu klidně uvařit
Brambory nejsou houby, takže je určitě nedělíme na jedlé a jedovaté. Jako u řady čerstvých potravin se ale i u brambor může něco pokazit. Namísto chutné přílohy z nich pak vznikne nekonzumovatelná jedovatá věc. Co může být na bramborách jedovatého? Co znamená, když zezelenají a proč se nemají jíst naklíčené? Zeptali jsme se nutriční specialistky Adély Tiché.

Opravdu nás brambory mohou otrávit? Nebezpečí se dá vyhnout, tvrdí specialistka

Zdravý život
Mladé cukety jsou skvělé syrové, pečené na olivovém oleji i grilované. Starší hořká cuketa vás ale může otrávit.
O tom, že je zelenina zdravá, zasytí a přitom je málo kalorická, nikdo jistě nepochybuje. Obsahuje vitaminy, minerální látky a je důležitým zdrojem vlákniny. Podle doporučení Společnosti pro výživu bychom měli zeleniny sníst každý den 400 gramů. Při výběru zeleniny, kterou konzumujete, musíte dávat ale pozor na druhy, které obsahují velké množství toxinů. Na co byste si tedy měli dávat opravdu bacha abyste předešli zdravotním problémům? Jaké plodiny obsahují látky, které jsou pro člověka jedovaté?

I zelenina může být jedovatá: zdravá strava, která vás může dostat do nemocnice

Zdraví
Česneková polévka jde připravit na mnoho variant. Snadno si ji tak přizpůsobíte vlastním preferencím.
Snad i vlivem všudypřítomných reklam lidé někdy zapomínají, že opravdu není potřeba každý neduh řešit práškem z lékárny. Často je nejen levnější, ale také zdravější a účinnější spolehnout se na osvědčené tipy našich babiček. Jedním z nich je poctivá česnečka. Už tak lahodnou česnekovou polévku navíc můžete několika triky vyšperkovat k dokonalosti.
5 fotografií

Jednoduchá polévka našich babiček: Umí skvěle zahnat nachlazení i posílit srdce

Za jídlem
Vlašský salát se potřebuje rozležet, proto si jej připravteden předem.
Vlašský salát býval ještě před několika desítkami let jednou z nejvyhledávanějších pochoutek studené kuchyně. Deset deka vlašáku a dva rohlíky – to byla sice nepříliš zdravá, zato oblíbená svačina. Pokud si pamětníci dají stejné menu i dnes, zpravidla zjistí, že už to není ono. Daleko jistější je proto vyrobit si vlašský salát doma a kvalitu všech ingrediencí si ohlídat. Na silvestrovských chlebíčcích bude určitě skvělý. Co se dává do vlašského salátu? Jak se dělá vlašský salát? A proč má vlastně název vlašský?

Nejlepší vlašský salát je ten domácí: Jak ho udělat na silvestrovské chlebíčky

Za jídlem
Škrob pomůže odstranit špínu z oken, nezanechává šmouhy a okna se budou krásně lesknout
Jemný bílý prášek z brambor nebo kukuřice se používá při vaření i do marinád poměrně často. Víte ale, že je škrob skvělým pomocníkem, pokud se před Vánoci chystáte umýt okna? Stačí jedna lžíce škrobu a vyrobíte si domácí čistič skla, který nejen že pomůže odstranit špínu z oken, ale nezanechává šmouhy a okna se budou krásně lesknout. Čistá vydrží dlouho a bonusem je, že tenhle čistič oken nezatíží životní prostředí ani vaši peněženku.

Stačí jedna lžíce a okna budou čistá a lesklá nejen na Vánoce, ale až do jara

Domácnost