ŠTÍTEK: bylinky

Meduňka lékařská má dlouhou a bohatou historii, která sahá až do starověkého Egypta.
Meduňka je úžasná bylinka. Už ve středověku byla považována za všelék a rostla ve všech klášterních zahradách. V dnešních bouřlivých dobách se opět hojně dostává ke slovu. Kromě jiného totiž navrací klid mysli a pomáhá s usínáním. Meduňka také celkově příznivě ovlivní kvalitu spánku. Lékárník Filip Škarda připravil přehled toho, na co se meduňka používá, jak z ní připravit sirup i čaj a poradil, jak si meduňku vypěstovat a nasušit do zásoby.

Toužíte po klidném spánku? Pomůže levná bylinka, která zároveň podporuje trávení

Zdraví
Vosy si svůj jídelníček rády zpestřují u lidí. V bytě jsou ale nevítanou návštěvou.
Není nic protivnějšího, než když nám do poklidného letního posezení vtrhne vosa. Ačkoliv jde o hmyz užitečný, jeho štípnutí je bolestivé a pro alergiky dokonce nebezpečné. Na to, jak se zbavit vos, existuje několik metod, ale pokud se vám příčí sledovat jak se topí v pivu nebo cukrovém sirupu, zkuste je odpudit prostřednictvím vůní, které nesnášejí. Většina z těch, které vosám páchnou, lidem naopak voní, takže jde vlastně o metodu velmi příjemnou.

Jak odpudit protivné vosy? Nesnášejí něco, co vy budete milovat

Domácnost
Manželé Anna a Lukáš Víchovi pěstují různé byliny.
Ona je vystudovaná farmaceutka, on pracuje jako zemědělský inženýr. Devětadvacetiletí manželé Anna a Lukáš Víchovi z Větřkovic na Opavsku měli před pěti lety společný nápad. Rozhodli se spojit své dvě profese a pustit se do něčeho, co je bude nejen bavit, ale také živit. Proto si založili bylinkovou farmu. Oblíbené jsou u nich samosběry, které trvají až do konce léta.
5 fotografií

Od heřmánku po ostropestřec. Bylinková farma láká návštěvníky na samosběr

Příběhy a rozhovory
V květenstvích měsíčku najdeme řadu biologicky aktivních látek.
Je až neskutečné, jak přínosná je tato bylinka pro zdraví kůže. Jako odpověď na otázku, k čemu je dobrý měsíček lékařský, by se dala odvyprávět celá přednáška. Výtažky z nádherných oranžových květů si dokážou poradit s řadou kožních neduhů, a mají i mnohé další léčivé účinky. Zjistili jsme pro vás, co léčí měsíčková mast, zda může mít nežádoucí účinky i kdy měsíček trhat.
9 fotografií

Jizvy, otoky i stařecké skvrny likviduje běžná bylina. Teď je čas si ji nasbírat

Zdraví
Třezalka tečkovaná je bylinka s mnohostranným využitím. V léčitelství se využívala už od starověku.
Třezalka tečkovaná je často vnímaná jako bylinka na deprese a nespavost. Hypericin, který rostlina se žlutými květy obsahuje, totiž působí na receptory v mozku a dokáže skvěle zlepšit náladu. Třezalka toho ale umí mnohem víc. Pomáhá na játra, žlučník, žaludeční vředy i problémy se slinivkou břišní. Kvete od konce června a sbírat ji lze celé léto.
5 fotografií

Bylina svatého Jana právě kvete. Pomáhá usnout a podporuje slinivku

Zdraví
Chrpa polní (vlevo) a chrpa horská jsou od sebe rozeznatelné na první pohled.
Chrpa patří mezi rostliny, které se hojně vyskytují jak v horských oblastech, tak ve městech. Lidé si ji s radostí trhají s ostatním (často chráněným) lučním kvítím pro potěšení jen tak do vázy i do čaje. Tato významná medonosná rostlina totiž skvěle zabírá při očních chorobách, nechutenství i zažívacích problémech. Kdo má na ni zálusk, ten by však měl vědět, že není chrpa jako chrpa. Jednu utrhnout můžete, za druhou hrozí až stotisícová pokuta.
4 fotografie

Splést si modrou bylinku s její příbuznou vás může stát i sto tisíc korun

Zahrádkaření
S chutí červeného vodního melounu krásně ladí bylinky: máta nebo klidně i bazalka.
Mocktail neboli koktejl bez alkoholu je přesně to, po čem tělo touží v letních vedrech. Dodá organismu životadárnou vodu a - pokud je namíchaný z těch správných ingrediencí - taky dlouhodobě ochladí takzvaně zevnitř. Nejen čínská tradiční medicína doporučuje v horkém počasí konzumovat ovoce v čele s melounem a některé bylinky, které teplem zkoušenému tělu uleví.
7 fotografií

Cože takhle dát si mocktail. Voňavá letní trojkombinace: meloun, máta, limetka

Za jídlem
Nádor slinivky patří k nejagresivnějším
Na málokteré nádory se umírá tak často, jako na ty, které postihují slinivku břišní. Rakovina slinivky patří k těm nejagresivnějším a v časných stádiích k nejhůře odhalitelným. Přesto se lékaři nevzdávají a zkoušejí novou cestu, jak pacienty s touto diagnózou zachránit. Jak se pozná rakovina slinivky břišní, jak se projevuje nádor na slinivce, kde bolí a jak ho včas odhalit, radí gastroenterolog Ondřej Urban.

Jak poznat nádor slinivky: Pozor na bolesti u pupku či bolesti zad

Zdraví
Levandule, stejně jako ostatní rostliny z čeledi hluchavkovitých, se využívá především díky obsahu silic – esenciálních olejů.
Co všechno léčí levandule lékařská, věděli moc dobře už naši předci. Že jde o výjimečnou bylinku, potvrzuje i fakt, že se extrakty z ní používají nejen v lidovém léčitelství, ale také v oficiální medicíně. Lékárník Filip Škarda se podělil o znalosti o tom, jaké má levandule účinky na pleť, na psychiku či na úlevu od bolesti. Prozradil i to, jestli může být tato bylinka pro někoho nebezpečná a co dělat se sušenou levandulí.

Olej z podmanivě voňavé bylinky: tlumí chronickou bolest a působí proti stresu

Zdraví
Pomazánka s ředkvičkami může být ideální snídaně, svačina nebo zdravá večeře.
Hledáte tip na zdravou a chutnou večeři nebo svačinu, jejíž příprava vám zabere jen pár minut? Vsaďte na ředkvičky. Pokud vám nerostou na zahrádce nebo na balkoně, koupíte je teď čerstvé v každém marketu. Když k nim přidáte tvaroh a voňavé bylinky jako pažitku nebo petrželku, potěšíte chuťové buňky a ještě uděláte něco pro své zdraví.

Kuličky plné vitamínů: Pomazánka z ředkviček chutně, zdravě, levně a rychle

Za jídlem
Tymián má zelenošedé listy s krásnou vůní, která evokuje horký letní den.
Květen je měsíc, kdy rozkvétá jedna z nejvoňavějších bylinek. Aromatický tymián má své nezastupitelné místo v kulinářském umění, kde umí výrazně povznést chuť masa, těstovin i zeleniny, ale také při domácím léčení nejrůznějších neduhů. I když jeho účinky ještě nejsou spolehlivě vědecky prokázány, lidé tymián s úspěchem používají při nachlazení, k léčení trávicích problémů či na hojení ran. Tymián však pomáhá i při dalších problémech, a navíc usnadňuje hubnutí.

14 léčivých účinků koření, které máte doma: Posiluje imunitu, pomáhá s hubnutím

Zdraví
Rozrazilů u nás roste několik druhů: nejznámější je rozrazil rezekvítek, pro léčebné účely se nejčastěji sbírá rozrazil lékařský i rozrazil potoční
Zdravotním problémem, o němž lidé hodně mluví, ale málo jej řeší, je vysoká hladina cholesterolu v krvi. Přináší s sebou riziko kardiovaskulárních chorob a může vyústit v infarkt nebo mrtvici. Vedle zdravého životního stylu a lékařských medikamentů lidem s vysokou hladinou nebezpečného cholesterolu v krvi mohou pomoci i bylinky. Jednou z nich je rozrazil. Nenápadná rostlinka s drobnými kvítky podporuje normální hladinu cholesterolu v krvi, ale umí si poradit i s řadou dalších neduhů.

Vysoký cholesterol zkracuje život. Pomoci může bylinka zvaná bouřka

Zdravý život
Od 22. do 25. dubna proběhl na 6. ZŠ a MŠ Kladno, Doberská, již 14. ročník tradičního Týdne Země.
/FOTOGALERIE/ Od 22. do 25. dubna proběhl na 6. ZŠ a MŠ Kladno, Doberská, již 14. ročník tradičního Týdne Země. Je to týden, kdy se celá škola intenzivně zabývá otázkami ochrany životního prostředí formou projektové výuky. Hlavními patrony a organizátorkami akce jsou skvělé učitelky přírodopisu Martina Švorcová a Daniela Cajthamlová, které svým nadšením z projektového týdne vždy nadchnou k činorodé práci celou školu.
41 fotografií

Podívejte se: Žáci 6. základní školy si užili Voňavý týden s bylinkami

Čtenář reportér
Andrea Košťálová v současnosti vyrábí 25 až 27 druhů bylinkových sirupů a zkouší další
Andrea Košťálová z jihomoravského Katova v současnosti pěstuje přes sedmdesát druhů bylinek a vyrábí z nich dvacet různých bylinkových sirupů. Prodává je přímo „ze dvora“, ale i na farmářských trzích. Její přírodní produkty, které jsou výsledkem tradičních postupů i rodinné spolupráce, získávají i různá ocenění. A ona chce pěstovat ještě i další bylinky a otevřít si sirupárnu.
7 fotografií

Z kopřivy, bezu i yzopu. Žena mění bylinky ze zahrady na oblíbené sirupy

Příběhy a rozhovory
Bazalka působí díky své vůni pro mnoho druhů hmyzu jako repelent
Poletující hmyz se s příchodem jara čím dál tím častěji dostává oknem do našich domovů. Včely, vosy, mouchy i otravní komáři do našich obydlí zabloudí často nechtěně, ale jejich přítomnost je pro mnohé nežádoucí. Hmyz však naštěstí odpuzuje bazalka. Bazalka je kvůli své vůni pro mnohý hmyz přímo nenáviděnou rostlinou. Když ji umístíte do okna, hmyz se mu dobrovolně vyhne.

Jak zabránit hmyzu, aby vlétl do bytu? Umístěte do okna oblíbenou bylinku

Domácnost
K léčení chorob se popenec užívá od 12. století, kdy se rozšířil pod názvem švýcarský čaj.
Popenec obecný je drobná rostlinka, která k žalu zahradníků umí poměrně rychle pokrýt velké plochy záhonů doslova jako koberec. Kvete už zjara a bylinkáři o ní hovoří jen v superlativech. Podle nich totiž popenec umí léčit neuvěřitelné množství chorob a neduhů. Pod názvem zemní břečťan nebo plazivý Charlie jej znají i v Anglii. Připravují z něj například omlazující koupel nebo unikátní léčivý olej. Popenec však užívejte rozumně v malých dávkách jako lék. Obsahuje látky, které mohou poškodit nemocná játra a také způsobit potrat. 

Plazivý Charlie: Bylinka, kterou lidé považují za plevel. Přitom léčí i omlazuje

Zdraví
Uvnitř Slezského bylinářství v Opavě. Foto: archiv Slezského bylinářství
/FOTOGALERIE/ Bylinkářky Silvie Melušová a Barbara Masopustová v Opavě provozují Slezské bylinářství již jedenáct let, a dokáží tak lidem poradit se zdravotními problémy. Barbara Masopustová se s Deníkem podělila o cenné informace a rady, jak regenerovat lidské tělo po zimě. Kromě jiného vyjmenovala bylinky, jež po zimě dostanou tělo do módu, ve kterém bude správně fungovat po celý rok.
11 fotografií

Kopřiva či pampeliška? V opavském bylinářství poradí, čím se pročistit po zimě

Opavsko
Sedmikrásky umí snižovat hladiny cukru v krvi, studie doložily jejich antibakteriální a také protiplísňovou aktivitu.
Opravdový jarní klenot na čerstvě zelených trávnících představuje sedmikráska chudobka. Není nijak vzácná, roste úplně všude, ale její vlastnosti jsou výjimečné. Sedmikráska je zdravá, pomáhá léčit řadu nemocí. Prostě se ji vyplatí konzumovat. Jaké léčivé vlastnosti sedmikrásky potvrdily studie, a co všechno si pro domácí léčbu můžeme ze sedmikrásek připravit, prozradil lékárník Filip Škarda.

Nenáročná bylinka umí podpořit léčbu rakoviny. A můžete ji jíst hned po utržení

Zdraví
Do Evropy se majoránka dostala díky křižáckým výpravám do Svaté země. Dnes se nejčastěji pěstuje v Egyptě a jižní Evropě.
Doma ji má každý. Sušená majoránka je výborná v bramborácích, bramboračce, sekané i v luštěninových polévkách. Při nachlazení je také velkým pomocníkem majoránkový čaj. Voňavé, chutné a léčivé jsou i čerstvé lístky majoránky, které se skvěle hodí do salátů, polévek, paštik či rýže. Jejich vůně prý dokonce umí přivolat lásku. Na pěstování majoránky přitom není nic složitého, takže čerstvou bylinku můžete mít vždy po ruce a domácí sušená voní líp než ta z obchodu. Přečtěte si, jak pěstovat majoránku.

Jak snadno vypěstovat voňavou bylinku: chutná, léčí a posiluje lásku

Zahrádkaření
Ze sušených květů violky vonné si snadno připravíte čaj, který uleví při nejrůznějších obtížích s dýcháním.
Violka vonná, známější pod lidovým názvem fialka, je hojně rozšířenou jarní bylinkou. Lidé si ji pro její krásnou vůni s oblibou trhají do váziček. Fialka má však mnohem bohatší spektrum využití. Na první pohled křehká rostlinka totiž v sobě skrývá velkou léčivou sílu. Přečtěte si, jak používat violku vonnou a jak z violky připravit sirup.
5 fotografií

Něžná bylinka zažene kašel, zahojí rány a nakopne imunitu. Teď roste všude kolem

Zdravý život
Procházet se na jaře přírodou a hledat bylinky je hluboce relaxační činnost. A když si je i nasušíte, můžete během roku většinu zdravotních problémů vyřešit přírodní cestou
Příroda je vskutku fascinující. Neexistuje snad neduh, na který by se nenašlo řešení v podobě nějaké rostlinky. Léčba pomocí bylinek vyžaduje pochopitelně více času a trpělivosti než „zobání“ pilulek, ale výsledky bývají o to trvalejší. A právě jaro je obdobím, kdy v sobě rostliny ukrývají nejvíce léčivé síly. Načerpejte tedy s Deníkem inspiraci, po čem se v trávě poohlédnout, a udělejte si bylinkové zásoby na celý rok. Jistě vám ke sběru těch správných bylinek mohou dopomoci i informace z našeho kvízu.

KVÍZ: Znalosti, které umí léčit. Poznáte jarní bylinky podle fotek a nápovědy?

Zdravý život
Kopřivu coby léčivku používali lidé už v době bronzové.
Konečně nastal čas sběru prvních jarních bylinek. Pro naše předky představovaly záchranu při řadě zdravotních neduhů a také první zdroj čerstvých účinných látek po dlouhé zimě. Královnou mezi jarními bylinkami je nepochybně kopřiva. K jaké léčbě se kopřiva hodí? Jak kopřivu vyluhovat, na co výluh použít a jak dlouho se může pít čaj z kopřivy? Na rady jsme se zeptali lékárníka.
7 fotografií

Léčí močové cesty, cukrovku i vysoký cholesterol. Už ji můžeme hledat venku

Zdraví
Batáty neboli sladké brambory jsou prospěšné pro naše zdraví.
I když se batátům říká sladké brambory, s bramborami nemají nic společného. Batáty pocházejí z Jižní Ameriky a mohou být až 5 kg těžké. Povijnice batátová patří do čeledi svlačcovitých a její kořenové hlízy si získávají čím dál větší oblibu i v české kuchyni. Batáty jsou navíc prospěšné pro zdraví očí, regulují krevní cukr, cholesterol, podporují imunitu, trávení, snižují riziko rakoviny. A i když jsou batáty sladké, jsou vhodné pro redukční dietu. Jak se dají batáty využít a je možné pěstovat je i doma?

Hranolky i placky: Hlíza, která snižuje riziko rakoviny a reguluje cholesterol

Za jídlem
K prvotní úlevě při úzkostných pocitech vyzkoušejte levanduli, která je známa pro svou schopnost redukovat úzkost a napětí.
Úzkostná porucha patří mezi nejčastější psychické poruchy. Zažili jste někdy náhlé bušení srdce, svírání na hrudi, či neschopnost nadechnout se? Mohly to být tělesné projevy úzkosti. Jak si pomoci při úzkosti? Než se vypravíte k lékaři, můžete své psychice zkusit ulevit doma a využít bylinkovou terapii. Levandule, coby jedna z běžných českých bylinek, je totiž výborným lékem na úzkostné stavy a účinnost výtažků z ní potvrdily i mnohé vědecké studie. Na rozdíl od léků navíc levandule nevyvolává závislost.

Tato běžná bylinka pomáhá léčit úzkosti a napětí. Leckdy se vyrovná i lékům

Zdraví
Díky vysokému obsahu vlákniny, bílkovin a nízkému počtu kalorií je hrách skvělou součástí jídelníčku. Nejstravitelnější je ve formě kaše.
Naše tělo v zimě potřebuje výživnější stravu. Proto je dobré sáhnout po luštěninách, například po hrachu. I když řada lidí kvůli dávným zážitkům ze školních jídelen, nebo kvůli obavám z vedlejších účinků trpí vůči hrachové kaši předsudky, měli by je opustit. Hrách mimo jiné přispívá k regeneraci organismu, bojuje proti stárnutí a pomáhá při hubnutí. A když vaření hrachové kaše věnujete náležitou péči, budete mít na talíři nesmírně vydatné, zdravé a chutné jídlo. Proč je hrachová kaše zdravá? Jak uvařit hrachovou kaši, aby nenadýmala? A proč je lepší jíst hrachovou kaši bez masa i vejce?

Dobrota omlazuje a pomáhá s hubnutím. Předsudky si lidé nesou ze školní jídelny

Za jídlem
Mrkvová polévka se zázvorem v chladných dnech zahřeje a bude prevencí před bacily
Kdyby měla kořenová zelenina svoji královnu, byla by to mrkev. Je to vitamínová bomba, která podporuje trávení a zažívání, posiluje imunitu, snižuje riziko infarktu, rakoviny i hladinu cholesterolu. Pomůže vám také s hubnutím. Možná proto polévku z mrkve vařívala i princezna Diana a jak se v Británii traduje, měla prý právě mrkvovou polévkou udělat dojem na prince Charlese. Jak se dělá mrkvová polévka a jaké koření se do ní dává?

Je levná, podpoří trávení, posílí imunitu a polévku z ní vařila princezna Diana

Za jídlem
Masáž nosu k uvolnění rýmy se provádí palcem a ukazováčkem
Rýma se jeví jako běžné onemocnění, kterým si každý projde několikrát do roka. Když ale dojde na zánět dutin, můžeme se cítit velmi oslabení a úmorné bolesti hlavy nás úplně povalí. Uvolnit ucpané dutiny je pak jedinou možností, jak zaseknutou rýmu léčit. Zbavit se zánětu dutin můžete hned několika způsoby, nejjednodušší je však účinná masáž nosu či tlačení na správné body.
4 fotografie

Jak uvolnit rýmu? Stačí zatlačit na určité body a zánět dutin dostává na frak

Zdraví
Domácí čerstvý zázvorově-medový sirup můžete i naředit minerálkou a udělat si lahodný drink plný štiplavého zázvorového aroma.
Jak si vybrat správnou zubní pastu? Jak může odhalit rakovinu už pouhý pohled do záchodu? Které tři bylinky zatočí se špeky na břichu a pod zadkem? Znáte potraviny, které vytáhnou z těla cholesterol? A víte jak za pár kaček připravit domácí elixír, proti kterému nemá chřipka šanci? Tato témata patří mezi nejčtenější v naší rubrice zdraví.

To nejlepší z rubriky zdraví v roce 2023: Jak zatočit se špeky nebo s chřipkou

Zdraví
Bolesti břicha, zažívací potíže, časté pálení žáhy, únava a bolesti hlavy jsou jen některé z příznaků, které s překyselením organismu souvisí.
Za překyselení organismu si můžeme svým nezdravým jídelníčkem, pitím slazených nápojů a stresem, ve velké míře sami. Zažívací potíže, časté pálení žáhy, únava a bolesti hlavy jsou jen některé z příznaků, které s acidózou, tedy stavem překyselení organismu, souvisí. Co všechno ho způsobuje a co na překyselení organismu pomáhá? Které potraviny jsou zásadité a jak nám mohou pomoci bylinky?

Jak odkyselit svůj organismus a zbavit se potíží? Pomůže vám běžný bylinkový čaj

Zdraví
Koriandr
Koriandr je úžasná bylinka, kterou používali už staří Egypťané. Svým vzhledem je podobná petrželi a pěstovat ji můžete na zahradě i v květníku za oknem. Do jídelníčku byste měli koriandr zařadit nejen jako koření, ale především pro jeho mimořádné účinky na zdraví. Pomáhá se zažívacími problémy a nadýmáním, má protizánětlivé účinky, pomáhá při kašli, a také snižuje hladinu krevního cukru a cholesterolu. Posílí vaši slinivku, podporuje paměť a působí příznivě i na stavy úzkosti.

Byl s ní pohřben faraon. Bylina pomáhá se zažíváním, záněty i s cukrovkou

Zdravý život
Podle statistik zánět močových cest  alespoň jednou v životě postihne více než polovinu žen
Palčivou a řezavou bolest, která provází zánět močových cest, znají hlavně ženy. Podle statistik tato choroba alespoň jednou v životě postihne více než polovinu z nich. Nepříjemnou infekci není radno podceňovat a lékařská pomoc je u ní na místě. Vedle medikamentů z lékárny je však k dispozici řada přírodních prostředků, které léčbu velmi účinně podpoří. Které bylinky pomohou při léčení zánětu močových cest? A jak můžeme zánětu močových cest předejít?

Jak na zánět močových cest? Více než brusinky pomohou obyčejné bylinky

Zdravý život
Oregano známe spíše jako koření, které dodává ráz středomořské kuchyni, ale vedle toho nám může pomoci při překvapivě velké řadě zdravotních problémů.
Zatímco řešíme nedostatek penicilinu v lékárnách, jedno velmi účinné přírodní antibiotikum máme doma v kořence. Aromatickou dobromysl neboli oregano známe spíše jako koření, které dodává ráz středomořské kuchyni, ale vedle toho nám může pomoci při překvapivě velké řadě zdravotních problémů. A nejen fyzických – jak už název napovídá, dobromysl má schopnost bojovat i s chmurami a zlepšovat náladu. Nenápadná bylinka je doslova malý zázrak. Na co všechno je oregano dobré? A jak oregano používat?

Tato bylinka s drobnými lístky je účinné přírodní antibiotikum. Zlepší i náladu

Zdraví
Jednoduchá mast jen ze dvou ingrediencí je ideálním lékem při rýmě a nachlazení.
Rýma, kašel, zahlenění. To jsou hlavní příznaky podzimního nachlazení, které v tomto období každoročně prožívá velká část populace. Léčbu těchto typických projevů si však můžete usnadnit i s pomocí domácích mastí, které zvládne vyrobit úplně každý. Ulevit od ucpaného nosu i bolavých průdušek pomůže mastička z ingrediencí, které dobře znáte, jen jste možná netušili, jakou sílu v sobě ukrývají.

Úleva od rýmy a kašle? Jedinečná mast ze dvou surovin zažene podzimní neduhy

Zdraví
Než přijde zima, je důležité postarat se o rostliny na zahradě
Zimy bývají v posledních letech teplotně nadprůměrné. Ty skutečně tuhé, kdy mrzlo až praštělo a sněhová pokrývka chránila zahrady, známe spíš už jen z ladovských obrázků. Není tedy zbytečné chránit choulostivé rostliny? Kdepak! Počasí je vrtkavé a náhlý příchod silného mrazu může způsobit nevratné poškození některých dřevin či rostlin v nádobách. Jak se postarat o zahradu před zimou?

Postarejte se o své rostliny dříve, než na zahradu přijde mráz

Zahrada
Ucpané tepny mohou vést k srdečnímu infarktu či mozkové mrtvici.
Už vám někdy někdo řekl, že byste si měli čistit cévy? Dost možná ne. Přitom jsou zanesené tepny velmi častým důvodem úmrtí. Pokud ovšem víte, jak si tepny vyčistit, můžete předejít srdečnímu onemocnění, které nezřídka končí smrtí. Jaké potraviny čistí cévy, které potraviny tepny ucpávají a lze se v léčbě ucpaných cév spolehnout na zázračnou bylinku?

Nečistíte si cévy? Riskujete zdravotní potíže. Pozor ale na podvodné přípravky

Zdraví
Domácí bujon z odřezků zeleniny i nevyužitého masa vás postaví na nohy.
Jestliže jste zvyklí používat při vaření vývaru bujonovou kostku, jistě vás bude zajímat, že si ji můžete připravit i doma, a to ze zbytků. A důvod? S kupovaným bujonem se zkrátka nedá srovnat. Domácí bujon navíc dodá vývarům nejen požadované aroma, ale působí i jako lék. Jak si snadno připravit domácí bujon, vývar ze zbytků a proč vývar denně i pít?
4 fotografie

Domácí bujon ze zbytků, který musíte zkusit. Snadný, levný a lepší než kupovaný

Za jídlem
Meduňka v čaji uspává, kůže ocení její uklidňující účinky také.
Špatně se vám usíná, cítíte se vyčerpaní a bolest hlavy, úzkost či depresivní nálada vás přepadají čím dál častěji? S tím vám může pomoci meduňka. Obyčejná bylinka, ze které si před spaním uvaříte čaj. Je nejen léčivý, ale i výborně chutná. Meduňka vám nejen zklidní nervy a navodí příjemný spánek. Meduňkový čaj zmírňuje také žaludeční problémy a působí příznivě při bušení srdce a srdeční arytmii. Cena balení meduňkového čaje se pohybuje kolem padesáti korun.

Toužíte po klidném spánku? Pomůže levná bylinka. Účinky potvrdili vědci

Zdraví