ŠTÍTEK: Ceny Oscar

Mena Suvariová v roli Angely
Reprízy, reprízy a stále jen reprízy. Letní čas je i na televizních obrazovkách lenivý, a tak nezbývá než lovit ve vodách osvědčených hitů. Během následujícího víkendu tu můžete najít třeba prověřenou komedii Rafťáci s Vojtěchem Kotkem a Jiřím Mádlem nebo animovaný rodinný příběh o jednom neobvyklém žralokovi. A také jednu nestárnoucí perlu: Americkou krásu s Kevinem Spaceym, která svého času trefně zasáhla americkou společnost a její životní styl.  
5 fotografií

Co uvidíte o víkendu v televizi: Americká krása, Rafťáci a věčná honba u Nilu

Film a televize
Jeden z nejslavnějších gangsterů historie na policejních identifikačních snímcích z doby po svém zatčení.
Drsní muži v oblecích, s klobouky na hlavách, cigaretami v ústech a samopaly v rukou. Podobné obrázky se při slově gangster nejspíše vybaví každému. Přestože tito muži stáli na špatné straně zákona, z mnoha gangsterů a mafiánů působicích nejen v době prohibice ve Spojených státech amerických se staly legendy. Znáte příběhy nejslavnějších mafiánů? Vyzkoušejte si své znalosti v kvízu Deníku. Milovníci knižního či filmového Kmotra a skutečných mafiánských příběhů by jej měli zvládnout levou zadní. 

KVÍZ: Znáte příběhy slavných gangsterů? Kdo dá plný počet, je borec

Historie
Daniel Radcliffe a Erin Darke se poznali před více než 12 lety.
Když herec Daniel Radcliffe natáčel Harryho Pottera, byl na výsluní. Mnozí mu odpustili i to, že měl při práci na posledních dílech potíže s alkoholem. Teď je z něj trochu nudná celebrita, která si největší kouzelnický trik schovávala pro svůj reálný život. S herečkou Erin Darke se jim dokonale daří žít v ústraní a stejně dobře utajili i fakt, že se z nich stali rodiče.
6 fotografií

Tajný život Harryho Pottera: Kdo je přítelkyně Daniela Radcliffa, s níž má dítě

Společnost
V hlavě 2, další křehký příběh o emocích v naší hlavě
Je to už devět let, kdy malá Riley a její emoce okouzlily diváky a posbíraly Oscara, Zlatý glóbus a další ceny za nejlepší animák roku. Teď se chytrý koncept o radosti, vzteku či strachu, které umí v mysli dospívajících udělat pěkný maglajz, vrací do kin. A je to znovu parádní a radostná jízda. Animovaný snímek V hlavě 2 stihl za devatenáct dní nasbírat v celosvětových tržbách miliardu dolarů a aspiruje na film roku.

Animák V hlavě 2 bere dech. V kinech je konečně parádní podívaná

Film a televize
Z olešnického minipivovaru Agent.
/FOTO, VIDEO/ Už v roce 1869 začal Oskar Migula vařit ve svém pivovaru v Olešnici v Orlických horách zlatavý mok. A vařil ho až do své smrti v roce 1929, výrobu po něm převzali synové. Tato tradice se pak na dlouhá desetiletí uzavřela s koncem druhé světové války a odsunem německého obyvatelstva. Dnes tu opět žije. Díky Martinu Naušovi, který založil kousek od hranic s Polskem u Olešnice v Orlických horách vlastní minipivovar a začal v něm jako sládek vařit pivo.
9 fotografií

Neměl jsem co pít, říká Martin Nauš. A tak si v Olešnici založil minipivovar

Rychnovsko
Pratuří samice se po poněkud komplikovaném transportu už spokojeně pasou v rezervaci v Novohradských horách.
Novohradské hory, resp. tamní rezervace velkých kopytníků, má dvě nové obyvatelky. Dvě samice pratura, které byly díky štědrým dárcům vysvobozené z karantény v Holandsku, se připojili ke dvěma samcům. Společně tak na jihu Čech založí novou genetickou linii tohoto vzácného zvířete. Pratuři byli v přírodě vyhubení v sedmnáctém století a vědci je zpětně šlechtí od roku 2008.

Příběh s dobrým koncem. Pratuřice už jsou díky štědrým dárcům v novém domově

Českokrumlovsko
Čtyři klisny z milovické rezervace si zvykají v novém domově. Spásají louky na Novohradsku nedaleko rakouských hranic.
Rezervace velkých kopytníků v Novohradských horách má nové obyvatele. Při toulkách kousek od rakouských hranic můžete narazit nejen na pratury, kteří se tu zabydlují už od přelomu loňského a letošního roku, ale také na stádo čtyř klisen divokých koní. Ochránci zvířat je sem ve dvou etapách přivezli ze středočeských Milovic, kde již podobný projekt na území bývalého vojenského prostoru funguje devět let.

Už i v Novohradských horách se pase stádečko divokých koní

Českobudějovicko
Ve věku 88 let zemřel kanadský herec Donald Sutherland
Ve věku 88 let zemřel po dlouhé nemoci kanadský herec Donald Sutherland, hvězda filmů Obyčejní lidé (1980) nebo MASH (1970), který předcházel legendárnímu válečnému seriálu. Hercovo úmrtí podle agentury Reuters na síti X oznámil syn. Sutherland za svoji 60letou kariéru hrál ve více než 170 filmech a seriálech, obdržel dva Zlaté glóby a čestného Oscara.

Zemřel kanadský herec Donald Sutherland. Držiteli čestného Oscara bylo 88 let

Film a televize
V pořadí 4. ročník Pochodu švihlé chůze uspořádali členové sdružení Art centrum Záhoří v sobotu 15. června v podvečer.
Nedostatek švihlosti způsobuje předčasné stárnutí. Žízeň má krátké nohy. Další podobná hesla se stala mottem nadšenců z Týna nad Vltavou. Ti letos uspořádali již počtvrté o pouťovém víkendu Pochod švihlé chůze. Na jeho konci na ty nejlepší a nejzajímavější účastníky, kteří pořadatele ze sdružení Art centrum Záhoří zaujali, čekaly dokonce sošky Oskarů. Podívejte se na místo prostřednictvím videa a galerie Deníku.
57 fotografií

V Týně rozdávali Oskary. Ministerstvo švihlé chůze zpestřilo pouť pochodem

Českobudějovicko
Záběry dronů Emmanuela Prévinaira znají diváci z mnoha hollywoodských trháků.
Belgičan Emmanuel Prévinaire stojí za leteckými záběry ve slavných hollywoodských trhácích jako jsou Bondovky nebo Mission Impossible. Drony z jeho firmy využili filmaři i při natáčení Harryho Pottera nebo seriálu Hra o trůny. Dvojnásobný držitel Oscara za technické inovace a také americké televizní ceny Emmy se stal speciálním hostem veletrhu Inovujeme Plzeň v TechToweru na Světovaru.
15 fotografií

Drony hosta festivalu Inovujeme Plzeň snímaly Harryho Pottera i Jamese Bonda

Plzeňsko
Areál TechTower v Plzni hostí jednu z největších technologických přehlídek v Česku. Festival Inovujeme Plzeň láká na pestrý program.
Areál Tech Tower na Světovaru ožil na dva dny festivalem Inovujeme Plzeň. Tématem jedné z největších technologických přehlídek v Česku je letos spojení inovací a moderních technologií s medicínou, zdravým životním stylem a sportem. K velkým lákadlům patří drony, které využívají filmaři v Hollywoodu, roboti, umělá inteligence i možnost vyzkoušet si virtuální realitu.
30 fotografií

Umělá inteligence, roboti, simulátory. Začal festival Inovujeme Plzeň

Plzeňsko
Milan Vopička na Štvanici
Jako sportovec to dotáhl až do vrcholných ligových soutěží – jak v ledním hokeji, tak v tenise. Jako podnikatel dosáhl až na stavebního Oscara, se svou firmou Sport Technik Bohemia postavil více než 1600 sportovních areálů a další stovky samostatných hřišť. Milan Vopička se mimo to už více než třicet let angažuje v tom, aby děti měly co nejlepší přístup k možnosti pohybu.
11 fotografií

Politikaření nesnáším, jsem totiž rebel, říká držitel stavebního Oscara

Příběhy a rozhovory
Cillian Murphy a Yvonne McGuinness
Herec Cillian Murphy působí jako starý mládenec, opak je ale pravdou. Je věrný manžel a milující otec. Vzdor své profesi žije s výtvarnou umělkyní Yvonne McGuinness poměrně nenápadný život. Vlastně se toho o nich ví málo, a to jsou spolu už skoro třicet let. Jedna věc je ale na jejich vztahu úsměvná. Mnoho lidí hlavnímu hrdinovi snímku Oppenheimer přisuzuje známou českou herečku Aňu Geislerovou. 
5 fotografií

Manželku oscarového herce Cilliana Murphyho si pletou s Aňou Geislerovou

Společnost
Billie Eilish s bratrem a jejich vítězná píseň z Barbie.
Americká zpěvačka Billie Eilish přijede se svou třetí deskou Hit Me Hard and Soft do Česka. V pražské O2 areně, kterou vyprodala už v roce 2019, zazpívá letošní držitelka hudební ceny Grammy 1. června 2025. Za produkční agenturu LiveNation to v úterý ČTK oznámil Ondřej Pojzl. Vstupenky půjdou do prodeje 3. května v 10:00, ty nejlevnější si zájemci pořídí za 1250 korun. Třetí album, které zpěvačka opět vytvořila se svým bratrem Finneasem, má vyjít letos 17. května.

Billie Eilish opět v Česku, přiveze nové album. Lístky na koncert už v květnu

Hudba
Penélope Cruzová na Met Gala 2023
Madridská rodačka Penélope Cruzová měla našlápnuto ke kariéře baletky, pak si ale zahrála ve videoklipu popové skupiny Mecano a její cesta se stočila od tance jiným směrem. Poté, co moderovala televizní pořad pro teenagery a zahrála si třeba slepou prostitutku v erotickém seriálu, začali ji obsazovat slavní španělští režiséři a nakonec si jí všiml i Hollywood. Ani se nechce věřit, že věčně mladá herecká múza Pedra Almodóvara slaví 28. dubna už 50. narozeniny. Co víte o jejím životě, rolích a vztazích s hereckými kolegy?

KVÍZ: Měla slabost pro kolegy. Jak moc znáte padesátnici Penélope Cruzovou?

Film a televize
Trojice oceněných fotografů soutěže Jazz World Photo 2024. Uprostřed vítěz Luciano Rossetti, vlevo druhý Siphiwe Mhlambi z Jihoafrické republiky, vpravo třetí Jacek Piotrowski z Polska.
/FOTO/ Ital Luciano Rossetti zvítězil v 11. ročníku fotografické soutěže Jazz World Photo. Cenu si převzal v sobotu v Trutnově během festivalového finále Jazzince v Uffu. Trofej za 2. místo získal Siphiwe Mhlambi z Jihoafrické republiky, 3. místo obsadil Jacek Piotrowski z Polska. Třicet nejlepších snímků z jazzového prostředí z celého světa je k vidění ve výstavním prostoru Městského úřadu Trutnov, kde se v pátek 19. dubna konala vernisáž. Výstava potrvá do 4. června.
76 fotografií

Jazz World Photo vyhrál Ital Rossetti, světové snímky jsou k vidění v Trutnově

Volný čas
Miriam Chytilová
Stejně jako si Brada Pitta spojujeme s hlasem Michala Dlouhého a Meryl Streep s hlasem Zlaty Adamovské, jen málokdo už si umí představit, že by Jennifer Aniston daboval někdo jiný než Miriam Chytilová. Ačkoli se nikdy nesetkaly, Miriam považuje Jennifer za výjimečnou komediální herečku a moc by jí přála, aby získala Oscara, kterého zatím ve své sbírce cen nemá.
6 fotografií

Miriam Chytilová o Jennifer Aniston: Dala bych jí Oscara skoro za všechny role

Společnost
Anna Geislerová na slavnostní premiéře filmu Smršť
Halný vítr. Když spustí, lidé se chovají divně. Například se vraždí. Zvláštní fenomén hraje ústřední roli i v knize Smršť slovenského bestselleristy Jozefa Kariky, která teď, stejně jako předchozí Trhlina, dostala filmovou podobu. Snímek Petera Bebjaka Smršť vstupuje ve čtvrtek do kin. Ženu v ústředním páru, který řeší na pozadí těchto záhadných jevů svůj nefunkční vztah, hraje Anna Geislerová. Nejen o této roli mluví v rozhovoru pro Deník.
5 fotografií

Když se bojím, vypínám zvuk, říká herečka Anna Geislerová

Film a televize
Tom Hanks a Rita Wilsonová
Oblíbený herec, držitel dvou Oscarů Tom Hanks a jeho žena Rita Wilsonová jsou spolu už osmatřicet let a stále jako hrdličky. Rande, která spolu měli na červených kobercích, už nepočítají, natož ta mimo ně. Tom rozhodně netušil, že roztleskávačka z televizního seriálu, která se mu v šestnácti moc nelíbila, se jednou stane jeho životní láskou. Ale stalo se…
5 fotografií

Tom Hanks si vzal roztleskávačku, kterou znal z televize. Pořád jim to klape

Společnost
Oppenheimer (2023)
Příběh otce atomové bomby přináší oscarový snímek Oppenheimer na SkyShowtime. Emma Stoneová v roli viktoriánské ženy, která touží po svobodě a dobrodružství, bude brzy k vidění na Disney+. Temnou stránku americké smetánky odhaluje seriál Palm Royale na Apple TV+. Těšit se můžete i na animovaný hit Tlapková patrola ve velkofilmu nebo návrat do devadesátek s X-Men '97. Deník pro vás má i další tipy na skvělou podívanou ze streamů.

Streamy ve znamení Oscarů. V nabídce jsou filmy Oppenheimer i Chudáčci

Film a televize
96. ročník předávání filmových cen Oscar opanoval favorizovaný snímek Oppenheimer.
V Hollywoodu v noci z neděle na pondělí vyvrcholila rozdáním Oscarů sezona galavečerů spojených s odevzdáváním filmových cen. Červenému koberci letos jednoznačně vládla černá a metalické róby - v odstínech stříbrné a šeděmodré. Herečka Margot Robbie se definitivně rozloučila s érou outfitů ve stylu panenky Barbie. Vyberte v anketě Deníku nejkrásnější šaty večera. 

Móda z Oscarů 2024: Konec éry Barbie, nejvíce okouzlily černé a metalické róby

Móda
Vítězná herecká čtveřice: Robert Downey ml., Da'Vine Joy Randolphová, Emma Stoneová a Cillian Murphy.
Nejlepší je Oppenheimer. Má i nejlepší režii, střih, hudbu a mužský herecký výkon, mimo jiné. Američtí akademici, kteří mu dali v noci na pondělí sedm Oscarů, měli jasno. Na rozdíl od akademiků českých, kteří ze stavovské povinnosti vyhlásili o den dříve nejlepším filmem Bratry (jež vyslali rovněž na Oscary), další hlavní ceny ale dali jiným. Typický kličkovací manévr, který už trochu nudí.
5 fotografií

Teď tleskáte, ale hlasy jste jim nedali, co? Oscarový večer měl říz

Film a televize
Šestadevadesátý ročník předávání filmových cen Oscar opanoval favorizovaný snímek Oppenheimer
Šestadevadesátý ročník předávání filmových cen Oscar opanoval favorizovaný snímek Oppenheimer. Ten získal sošku pro nejlepší film, uspěli rovněž herci Cillian Murphy a Robert Downey Jr. a oceněn byl i režisér díla Christopher Nolan. Mezi herečkami se z vítězství radovala Emma Stoneová, které úspěch přinesla role v bizarní komedii Chudáčci. Nejlepším zahraničním filmem se stala Zóna zájmu. 
9 fotografií

Oscary ovládl favorizovaný Oppenheimer. Uspěli i Chudáčci a Zóna zájmu

Film a televize
Oppenheimer vstupuje do oscarového klání s třinácti nominacemi (na snímku Matt Damon a Cillian Murphy)
Je to tu. V noci na pondělí předá americká filmová akademie opět své Oscary, tentokrát už v rámci 96. ročníku vyhlašování ocenění. Během historie prošly slavnostní večer i samotná soutěž nejrůznějšími změnami, úspěchy i trapasy. Odmítaly se ceny, vedly vtipné i nudné řeči, pěly se písně a ódy, dokonce padaly facky. Jak dobře se v historii Oscarů i v oceněných filmech vyznáte? Zkuste své znalosti v našem kvízu.

KVÍZ: Sláva, slzy i facky. Jak dobře znáte historii Oscarů?

Film a televize