ŠTÍTEK: Český hydrometeorologický ústav

Víkend přinese déšť a bouřky
Meteorologové předpovídají na dnešek a sobotu převážně slunečné počasí. Více oblačnosti se očekává především v severozápadní polovině Čech, kde se dnes mohou objevit přeháňky nebo déšť. V sobotu se v této oblasti vyskytnou první bouřky spojené se studenou frontou.

Víkend přinese déšť a bouřky. V týdnu se zase vyjasní

Chebsko
U Hostivařské přehrady za letního počasí, ilustrační foto.
V Česku se o víkendu oteplí. Zejména v sobotu se teploty dostanou výrazně nad tropických 30 stupňů Celsia, největší horko má být na jihu Moravy. V neděli se zatáhne a přijdou bouřky, které mohou být místy i silné. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Česko čekají o víkendu tropické teploty. V neděli přijdou bouřky

Česko
V České republice hrozí silné bouřky. Ilustrační foto
/FOTO, VIDEO/ Silné bouřky prošly v pondělí Českou republikou. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu platila bez výjimky pro celou zemi, přičemž už dopředu pro Kolínsko hlásila výskyt hlavně v odpoledních hodinách. Organizace Czech Thunderstorm Research Association zařadilo okres do části republiky s vyšší pravděpodobností výskytu bouřek. Na její mapě svítilo Kolínsko červeně.
13 fotografií

Kolínsko svítí červeně! Mohou přijít silné bouřky, varuje ČHMÚ i lovci bouřek

Kolínsko
Silné bouřky a přívalové deště v jižních Čechách. Ilustrační foto.
Výstrahu na pondělní odpoledne před silnými bouřkami pro Českokrumlovsko vyhlásili meteorologové. Český hydrometeorologický ústav varoval, že očekává výskyt silných bouřek doprovázených zejména přívalovým deštěm s úhrny kolem 40 mm, v opakovaných bouřkách i vyššími. V bouřkách se mohou vyskytnout i menší kroupy a silnější nárazy větru. 

Na Krumlovsko se v pondělí přiženou bouřky. Platí další výstraha

Českokrumlovsko
Bouřka na Olomoucku. Ilustrační foto.
Meteorologové vydali výstrahu před silnými bouřkami. Provázet je budou lijáky s krátkodobými úhrny kolem 40 milimetrů, v opakovaných bouřkách i vyššími. Olomoucký kraj zasáhnou v pondělí odpoledne a večer. Ustávat budou během noci na úterý. Na jih kraje se vztahuje i výstraha před vysokými teplotami, které v pondělí odpoledne přesáhnou 31 stupňů Celsia. Následně se ochladí. Ve středu a ve čtvrtek budou odpolední maxima do 25 stupňů.

Opět udeří bouřky, varují meteorologové. Budou silné s vydatnými lijáky

Olomoucko
Podle meteorologů se mají lidé o víkendu připravit na vyšší teploty, které někde mohou vyšplhat až přes třicet stupňů Celsia. Ilustrační snímek
Plavky, sluneční brýle, opalovací krém a zmrzlina. Ale v záloze taky deštník a holinky. To je povinná výbava pro tento víkend v Česku. Podle meteorologů se mají lidé připravit na vyšší teploty, které někde mohou vyšplhat až přes třicet stupňů Celsia. Meteorologové však nevylučují ani oblačnost a přeháňky. V úplném závěru víkendu přijde studená fronta, která přinese nejen ochlazení, ale také bouřky.

O víkendu mohou Češi k vodě, čekají je tropy. Pak přijde ochlazení a bouřky

Česko
V horkých letních dnech všichni touží po osvěžení.
To počasí nám dává zabrat, taková vedra v Česku dříve nebývala - s touto větou, která se v posledních týdnech mezi lidmi opakuje, by ale meteorologové nesouhlasili. Shodných třiatřicet stupňů bylo v červenci už před téměř dvěma sty lety, v roce 1834. A kdy bylo u nás podle historických záznamů v první polovině prázdnin chladno, jako by byl teprve začátek jara?

Červencové extrémy: rekordní teploty jsou skoro čtyřicet, ale i pouhých osm

Mělnicko
Počasí v letošní zimní sezoně by mohl ovlivnit polární vír. Podle meteorologů totiž první data naznačují, že by mohl být slabší než normálně, což by do Evropy přineslo příliv chladnějšího počasí.
Kdo by se uprostřed úmorných letních veder staral o zimní počasí? Ale ano, jsou takoví lidé. Například správce lyžařských areálů či majitele horských hotelů nebo zanícené lyžaře určitě zajímá, jak to v následující sezoně bude se sněhem a mrazem. A meteorologové už zkoumají, jaké indicie jim příroda a klima dávají k předpovědi počasí pro letošní zimu. O tom, jaká bude, se totiž už rozhoduje. A zdá se, že by mohla být zasněženější a mrazivější než ty uplynulé.

Příroda už dává indicie k zimě: Polární vír zeslábne, pošle nám sníh a mráz

Věda
Ilustrační foto
Česko má za sebou velmi teplou noc. Na zhruba osmině meteorologických stanic teplota neklesla pod 20 stupňů Celsia, což je hranice pro takzvanou tropickou noc. Na síti X o tom informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Vysoké teploty budou i přes den, zejména na Moravě a ve Slezsku. Přijdou ale také přeháňky.

Česko má za sebou tropickou noc. Teploty neklesly pod 20 stupňů

Česko
Ilustrační snímek
Česko má před sebou tropický týden. Teploty se téměř každý den mohou dostat nad 30 stupňů Celsia. Bouřky budou tentokrát spíše ojedinělé. Více pršet může až o víkendu, v jehož závěru se také má mírně ochladit. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Česko čeká týden s tropickými teplotami. Bouřky budou ojedinělé

Česko
Horké letní počasí - Ilustrační foto
V části Česka budou v nadcházejících dnech opět tropické teploty. V pondělí se dostanou přes 31 stupňů Celsia na jihu a jihovýchodě Moravy, ve středních Čechách a Ústeckém kraji. V úterý bude obdobné vedro na většině území Moravy a Slezska. Informoval o tom dnes Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Vzhledem k současné vodácké sezoně současně upozornil, že hladiny především menších řek jsou po vydatných deštích zvýšené, v pondělí se ale bude situace na nich stabilizovat.

Česko čekají další horké dny. Teploty v pondělí a úterý místy překročí 31 stupňů

Česko