ŠTÍTEK: Chufuova pyramida

Tunel pod starověkým chrámem Taposiris Magna u egyptské Alexandrie
Badatelé v Egyptě odhalují další tajemství starověku nilské říše. Na pobřeží u Alexandrie našli dechberoucí tunel pocházející zřejmě z prvního století před naším letopočtem. Archeologové se dokonce domnívají, že jim možná ukáže cestu k hrobce poslední egyptské královny. Nejde o jediný objev. Nové prostory čekají na výzkum i v tak probádaném monumentu, jako je Velká pyramida v Gíze.
4 fotografie

Je to geometrický zázrak. Kilometrový tunel v Egyptě možná vede ke Kleopatře

Objevy
Miroslav Zikmund (vpravo) a Jiří Hanzelka na svých cestách
„Asi by bylo pěkné, kdybych řekl, že v tom vězela už odmalička moje touha cestovat. Vůbec ne. V přání dojet co nejdál byla spíš zvídavost a snaha vidět víc, vědět to, co ostatní nevědí. Tento rys vědět, jak se věci doopravdy mají mne provází celý život,“ uvedl Miroslav Zikmund v knize Století Miroslava Zikmunda.
10 fotografií

Cestovatel Miroslav Zikmund: už 101 let neobyčejného života

Zlínsko
Miroslav Zikmund.
Život definoval legendární cestovatel Miroslav Zikmund jako jako přesný součet náhod. K němu byly dechberoucí náhody podle všeho více než štědré. Svou první velkou cestu do zahraničí podnikl v šestnácti letech, kdy jel se svým bratrem na Podkarpatskou Rus.
21 fotografií

Miroslav Zikmund dnes slaví 100 let

Zlínsko
Miroslav Zikmund.
Život definoval legendární cestovatel Miroslav Zikmund jako jako přesný součet náhod. K němu byly dechberoucí náhody podle všeho více než štědré. Svou první velkou cestu do zahraničí podnikl v šestnácti letech, kdy jel se svým bratrem na Podkarpatskou Rus.
21 fotografií

Miroslav Zikmund oslavil 100 let

Slovácko
Ivan Hoffman
Není zákaz jako zákaz. Některými zákazy jsme omezeni na svých právech, jinými se omezuje bezpráví anebo bezohlednost. V případě dánského fotografa a jeho norské kamarádky, kteří vyšplhali na Velkou pyramidu v Gíze, aby se tam vyfotili nahatí, provázela porušení přísného zákazu vstupu nemravnost, jež prý Egypťany velice pobouřila.

Den Ivana Hoffmana: Video z pyramidy

Hoffmanův deník
Cheopsova pyramida
Velké pobouření vyvolal před několika dny dánský fotograf Andreas Hvid v Egyptě poté, co se na internetu objevilo video, ve kterém vylezl společně s kamarádkou na Cheopsovu pyramidu v Gíze. Ministerstvo nyní oznámilo, že v souvislosti s tímto případem již zatklo dvě osoby, které měly dvěma turistům pomoci na starověkou památku vylézt. Informoval o tom server Egypt Today. 
8 fotografií

Muž fotil akty na vrcholu pyramidy v Gíze. Neúcta, tvrdí úřady a zatkly dva lidi

Svět
Mumie, jejímž výzkumem v turínském muzeu získal Buckleyho tým veškeré potřebné informace.
Muzeum v italském Turíně nedávno provedlo na jedné z egyptských mumií chemické testy, načež došlo k zajímavým závěrům. Postup, kterým staří Egypťané uchovávali těla mrtvých, je totiž údajně mnohem starší, než se doposud předpokládalo. A to zhruba o celých 1100 let. Převratné je rovněž zjištění, z jakých ingrediencí vytvářeli Egypťané směs k balzamování.
23 fotografií

Známe tajemství mumifikace, hlásí muzeum v Turíně. Užívala se už před 5700 lety

Svět