ŠTÍTEK: COVID-19

Za svůj vstřícný přístup k pacientům zdravotní sestra Věra Suchá obdržela titul Sestra roku.
Věra Suchá je zdravotnice celým svým srdcem. Za svůj výjimečně vstřícný přístup k pacientům získala jako jediná v historii oba tituly Sestra roku a Sestra mého srdce. Od svých osmnácti let však trpí roztroušenou sklerózou, která ji po opakovaně prodělaném covidu upoutala na invalidní vozík a způsobuje jí velké bolesti. Svá ocenění si právem zaslouží i z toho důvodu, že dělá vše pro to, aby vstala a mohla se ke svým pacientům vrátit v plné síle. „Jsem sestra, do práce musím,“ říká Věra Suchá. Víc, než musí, ale chce.
5 fotografií

Sestra roku zachraňuje životy z invalidního vozíku. Trpí roztroušenou sklerózou

Ženy
Začátek léta bude tradičně vyplňovat atraktivní podívaná jménem Tour de France
Napínavá hra začíná. Tour de France startuje dnes v toskánské metropoli. I když má Itálie své Giro, konkurenční třítýdenní etapový závod je i pro ni svátkem. Ve Florencii se už na pódiu představily všechny hvězdy včetně jediného Čecha na startu Jana Hirta. Experti se shodují, že máme před sebou jeden z nejnáročnějších a zároveň i nejotevřenějších ročníků za poslední roky.
4 fotografie

Rivalita dvou titánů. Kdo z nich ovládne Tour? Překvapit může i někdo jiný

Ostatní sporty
Autosalon v Ženevě v roce 2019.
Ženevský autosalon byl svého času jednou z největších událostí v automobilovém průmyslu. Za jeho „zlaté éry“ vystavovalo na ploše ženevského výstaviště okolo 120 vystavovatelů, mezi nimiž nechyběla žádná z automobilek. Během několika dní se zde vždy stihlo vystřídat 600 000 návštěvníků. Tato éra už je ale pryč a po několika letech úpadku, kterému zasadila finální ránu pandemie covid-19, přišla zlomová, ovšem nepřekvapivá informace. Ženevský autosalon končí, a to patrně nadobro.

Od zlatých časů k poloprázdným halám: Autosalon v Ženevě definitivně končí

Automagazín
Pestré papoušky ara si užily děti v základní a mateřské škole na Borku u Českých Budějovic.
Jediní uznaní ptačí terapeuti u nás a možná i v Evropě. To jsou papoušci Rio a Klára. Společně se svojí majitelkou Romanou Bočkovou z Českých Budějovic navštěvují v rámci ornitoterapie různá sociální a zdravotnická zařízení, kde dělají radost seniorům, hendikepovaným i dětem. Papoušci svojí přítomností prokazatelně pomáhají zlepšení psychické rovnováhy člověka a zmírnění negativních pocitů.
37 fotografií

Exotičtí terapeuti Klára a Rio dokážou vykouzlit úsměv na rtech dětem i seniorům

Českobudějovicko
Písničkářka Bára Zmeková vydala nové album.
Pianistka, zpěvačka a skladatelka Bára Zmeková není na tuzemské hudební scéně žádný nováček. První album Ještě kousek jí vyšlo už před jedenácti lety. Pak si ale z různých důvodů dala docela dlouhou tvůrčí pauzu a skutečný debut, album Lunaves, vydala až roku 2019. Mezitím jako performerka dosáhla nebývalých úspěchů doma i zahraničí. O jejím novém albu Jediný na světě se letos bude ještě hodně mluvit. Ale už teď je jasné, že jde o žhavého kandidáta na cenu Anděl.
7 fotografií

Písničkářka Bára Zmeková: Netesám moudra do kamene

Hudba
Lauře rozštěp rtu ve dvou týdnech života operovali. V deseti měsících jí bude čekat operace patra.
Simona Orolínová v těhotenství podstoupila dvanáct ultrazvukových vyšetření. Při každém z nich byla ale její dcera Laura otočená tak, že lékaři nerozpoznali rozštěp rtu i patra. Tuto vadu zjistili rodiče až po narození dcery. Do několika týdnů prodělala Laura první operaci, při které jí mimo jiné museli chirurgové vytvořit nosní dírku, kterou po narození vůbec neměla.

Laura se narodila s rozštěpem rtu i patra. Brněnští lékaři zkoumají vliv covidu

Brněnsko
Kvůli jediné nákaze covidem je z dříve akční sedmadvacetileté Hanky osoba upoutaná na lůžko.
Život, který vedla 27letá Hanka dříve, skončil. V roce 2022 měla čerstvě po státnicích, ve volném čase se věnovala focení a pro radost se učila hrát na kytaru. Pak ale přišel covid-19, ze kterého se již nezotavila. Kvůli chronickému únavovému syndromu, který se po prodělání covidu rozvinul, jen leží v posteli. Hodiny sbírá síly na to, aby udělala pár kroků. Lékaři neví, jak jí pomoci.
6 fotografií

Talentovaná a akční Hanka nyní leží jako polomrtvá. Může za to covid

Zdraví
Přeočkování proti černému kašli je žádoucí především u chronicky nemocných lidí a u těch, kteří jsou s nimi v kontaktu
Počty případů černého kašle stoupají. V souvislosti s tím se mluví především o nutnosti očkování těhotných žen, a to kvůli ochraně nejohroženějších dětí do jednoho roku věku. Co ale ostatní dospělí? A co lidé, potýkající se s postcovidovým syndromem? Na to, jestli mají s očkováním všichni spěchat, kolik je bude vakcína stát a další podrobnosti jsme se zeptali praktického lékaře Ivo Procházky a pneumologa Milana Sovy.

Jak se mají dospělí očkovat proti černému kašli? Praktický lékař vše upřesňuje

Zdraví
Snímky zvířat z fotopastí
Pandemie covidu ovlivnila nejen životy lidí, ale také divokých zvířat. Po lockdownech v roce 2020 se totiž podařilo zjistit, že se aktivita zvířat globálně změnila kvůli omezení pohybu lidí. Výsledky mezinárodního výzkumu, do kterého se zapojili i vědci v Česku a který pracoval s daty z 5000 fotopastí z 21 zemí, ukazují, že savci v blízkosti lidských sídel byli v průběhu lockdownu aktivnější a také vykazovali větší noční aktivitu v době, kdy i aktivita lidí byla vysoká.
4 fotografie

Aktivita zvířat se při covidovém lockdownu změnila. Odhalily to fotopasti

Zvířecí deník a chovatelství
Postcovidový syndrom u malé části pacientů může přetrvat i rok či dva. Projevuje se i velkou únavou
Prodělali jste někdy v minulosti covid a nyní se u vás objevily třeba poruchy paměti, únava, nebo bolesti svalů? Problémů, které vznikají po vyléčení z akutní covidové infekce, existuje dlouhá řada. Nyní ovšem lékaři zjistili, že postcovid, nazývaný také long covid, může lidi stále trápit třeba až dva roky po prodělané nemoci. Existuje již lék na postcovid? A jak rozeznat, jestli mé potíže s postcovidem souvisí? Zeptali jsme se pneumologa Vladimíra Koblížka, předsedy České pneumologické a ftizeologické společnosti.

Psychické problémy i bolesti svalů: Jak poznat long covid a jak ho úspěšně léčit

Zdraví
Slovenská obec Králiky
/OD ZVLÁŠTNÍHO ZPRAVODAJE DENÍKU/ Hodně Slováků fandí Putinovi a Rusku, neuznává covid, Američany má za odporné světovládce, Ukrajince za fašisty, nechce být v NATO ani v Evropské unii. A my Češi jsme pro ně „ti podporovatelé fašistů“. Diskuse s nimi jsou dramatické. I jejich kandidátem na prezidenta je favorit voleb Peter Pellegrini. Vyrazil mezi ně zpravodaj Deníku.
21 fotografií

Vrátila se doba, kdy člověk na Slovensku může dostat pěstí jen za to, že je Čech

Státy EU
Po svém prvním covidu čelila Dobromila Zamykalová řadě zdravotních potíží. Foto z roku 2021
Je to už tři a půl roku od chvíle, kdy se manželé Zamykalovi z Olomoucka nakazili covidem. Oba nakonec skončili v těžkém stavu v nemocnici, oba přežili. Ale ani jeden z nich se už stoprocentně nevyléčil. Jaké jsou zdravotní následky po covidu a jak se projevuje postcovidový syndrom? Příběh o svém i manželově boji s covidem vypráví Dobromila Zamykalová.
7 fotografií

Jak se žije po opakovaném covidu: V příběhu Zamykalových se možná najdete i vy

Zdraví
Expo 2025 v Ósace vypadá dnes jako japonský průšvih. Přesto se může povést
/Od zvláštního zpravodaje Deníku/ Kdybyste si měli v tomto místě kupovat byt, do kterého se máte za čtyři sta dnů stěhovat, asi byste si složení zálohy rozmýšleli. Plocha, kde má být za rok a dva měsíce otevřena světová výstava Expo Ósaka 2025, dnes skoro ničím nepřipomíná místo, kterým by mělo projít během jejího konání třicet milionů návštěvníků. A to ani při vynaložení velké fantazie.
17 fotografií

Expo 2025 v Ósace dnes vypadá jako japonský průšvih. Přesto se může povést

Svět
Český ministr zahraničí Jan Lipavský se šéfkou japonské diplomacie Jóko Kamikawaovou podepsal dohodu o leteckých službách.
/Od zvláštního zpravodaje Deníku/ Čechy a Japonce spojuje strategické partnerství. Česká republika není pro Japonsko malý exotický stát z druhého konce světa, ale kulturní velmoc, kam se nebojí investovat. Ministr Jan Lipavský na to při své cestě do Japonska navázal snahou upevnit strategickou a obrannou spolupráci. Kvůli Rusku a Číně životně důležitou pro obě strany.
32 fotografií

Covid v Japonsku neskončil. Čapkova Bílá nemoc je tu knižním hitem

Svět
Očkování proti covidu-19 je stále terčem mnoha zavádějících tvrzení a uvádění nepravdivých údajů. Ilustrační snímek
Jako údajný tektonický zlom označilo na sklonku ledna 2024 sdružení SMIS-lab novou studii vydanou krátce předtím v časopise Cureus. Studie měla dokazovat rozsáhlá poškození způsobená vakcínou proti této nemoci a oním zlomem mělo být to, že vyšla v impaktovaném časopise. Cureus ji však záhy stáhl, a navíc se ukázalo, že její autoři museli podobnou práci stáhnout už dříve. O tom už ale SMIS-lab neinformovalo.

Tektonický zlom? Antivaxeři šíří údajnou novou studii, ta ale byla záhy stažena

Česko
Open Air v Drážďanech 2020
Už v neděli od 16.30 hodin se bude hrát na severu Čech tradiční hokejový šlágr Litvínov - Sparta. Verva v posledních třech domácích duelech dokázala Pražany pokaždé porazit. Jak tomu bude tentokrát? Připravili jsme souhrn posledních deseti domácích duelů „chemiků" se svým největším extraligovým rivalem. Připomeneme si i utkání, které se před čtyřmi lety hrálo v Drážďanech před 32 tisíci diváky. Takhle jsme o jednotlivých zápasech psali, pod jednotlivými články přinášíme i fotogalerie ze zmiňovaných soubojů. 
69 fotografií

ZAVZPOMÍNEJTE: Litvínov vs. Sparta? Rekord v Drážďanech i covidové temno

Hokej
Open Air v Drážďanech
/FOTO/ Už v neděli od 16.30 hodin se bude hrát na severu Čech tradiční hokejový šlágr Litvínov - Sparta. Verva v posledních třech domácích duelech dokázala Pražany pokaždé porazit. Jak tomu bude tentokrát? Připravili jsme souhrn posledních deseti domácích duelů „chemiků" se svým největším extraligovým rivalem. Připomeneme si i utkání, které se před čtyřmi lety hrálo v Drážďanech před 32 tisíci diváky. Takhle jsme o jednotlivých zápasech psali, pod jednotlivými články přinášíme i fotogalerie ze zmiňovaných soubojů. 
69 fotografií

Litvínov vs. Sparta? Divácký rekord v Drážďanech i aktuální série porážek

Hokej
Špičkové lezecké chyty bodují v Evropě i ve světě
Patnáct let rozvíjel kariéru ve sklářském průmyslu. Poté se Tomáš Riese z Tisé u Ústí nad Labem rozhodl splnit si svůj sen a přestoupil do nejistých vod podnikání. S kamarádem založil firmu VirginGrip vyrábějící polyuretanové lezecké chyty a prorazil s nimi u nás, ale ještě více v zahraničí, kam dodává většinu produkce. A ačkoliv naráží v byznyse i na řadu problémů, stále zůstává optimistou…
18 fotografií

Začínal v kůlně na dřevo. Teď jeho špičkové lezecké chyty bodují ve světě

Příběhy a rozhovory
Špičkové lezecké chyty bodují v Evropě i ve světě
Patnáct let rozvíjel kariéru ve sklářském průmyslu. Poté se absolvent teplického gymnázia Tomáš Riese rozhodl splnit si svůj sen a přestoupil do nejistých vod podnikání. S kamarádem založil firmu VirginGrip vyrábějící polyuretanové lezecké chyty a prorazil s nimi u nás, ale ještě více v zahraničí, kam dodává většinu produkce. A ačkoliv naráží v byznyse i na řadu problémů, zůstává tento rodák z Dubí na Teplicku optimistou…
18 fotografií

Špičkové lezecké chyty od šikuly z Teplicka šokují svět. Začínal s nimi v kůlně

Podnikání
Turisté v Českém Švýcarsku. Ilustrační foto
Naprosto nečekaná čísla o návštěvnosti Českého Švýcarska přinesla nejčerstvější data Českého statistického úřadu (ČSÚ). Region se dokázal vzpamatovat z covidu i z velkého předloňského požáru a počet nocí turisty strávených v Českém Švýcarsku byl za posledních pět let nejvyšší. Výrazně také vzrostla kapacita ubytovacích zařízení.
12 fotografií

Turisté strávili v Českém Švýcarsku půl milionu nocí, více než před covidem

Děčínsko
Útočník hokejistů Banes Motoru Josef Koláček.
Šikovné ruce má po otci, jeho specialitou jsou samostatné nájezdy (i když poslední dobou se mu jejich proměňování až tak nevede). Chomutovský odchovanec Josef Koláček (21 let) si zahrál na covidem zrušeném mistrovství světa dvacítek a stále má před sebou obrovskou hokejovou perspektivu. Statečně se pere o své minuty na ledě v nabité útočné vozbě Banes Motoru a věří, že budou na jeho kontě postupně přibývat.Ve středu jeho tým čeká atraktivní extraligový retro duel proti Kometě Brno (17:30).
28 fotografií

Specialista na nájezdy, který poslouchá Michala Davida, to je Josef Koláček

Hokej
Covid znamenal velký zásah do dětské psychiky. Prudce přibylo psychických problémů. Dětem může v péči o duševní zdraví pomoci Mental Health Day, v překladu Den pro duševní zdraví.
Zažil to patrně každý rodič. Dítě se ráno courá, je zamlklé. Naznačuje, že dnes se na školu nebo školku necítí. Když rodič nepovolí, přijdou bolesti bříška, průjem, bolesti hlavy. Podle Americké asociace psychologů přišla spolu s pandemií covidu epidemie duševních onemocnění mezi dětmi a dospívajícími. Kdy, a je vůbec vhodné dítě nechat doma? Mají mít děti právo na sick day nebo den pro duševní zdraví?

Mami, dneska nechci do školy. Když děti potřebují den pro duševní zdraví

Rodina
Bývalý starosta Michal Kulhánek z Velkého Března  plazmu daruje tři roky a obdržel za to Janského plaketu. Předodběrová prohlídka u lékaře.
/VIDEO, FOTO/ Sledovat vlastní krev proudící hadičkou ven a zase zpět do těla nikdy úplně nezevšední. Takový pohled se běžnému člověku naskytne snad jen na jediném místě. Na odběrném místě plazmy. Právě tady lze potkat jednou za čtrnáct dní pedagoga a též držitele plakety doktora Jánského Michala Kulhánka, zároveň i bývalého starostu z Velkého Března.
7 fotografií

Bývalý starosta daruje plazmu po prodělání covidu, už má Janského plaketu

Ústecko
Skutečně ve velkém se letos lhalo také o potravinách nabízených v českých řetězcích. Lhalo se o potravinách označených logem zelené žáby, o potravinách obsahujících výtažky z hmyzu, ale třeba i o akcích obchodních řetězců zaměřených proti plýtvání
I v právě končícím roce 2023 se internetoví lháři zaměřovali nadále na své evergreeny, tedy zejména Ukrajinu a covid-19. Přibylo však i několik novinek. Ty se týkaly se třeba označování potravin a využívání či nevyužívání hmyzu při jejich výrobě nebo účelového výkladu historie tak, aby co nejvíce odpovídal současnému ruskému pohledu.

Největší dezinformace roku 2023: Tyto absurdity letos lháři šířili na internetu

Česko