ŠTÍTEK: Durban

Mořeplavec Martin Doleček.
Letohrad - Už čtyři týdny kotví letohradský mořeplavec Martin Doleček v městě Durban v Jižní Africe. Jak stojí na jeho Facebooku, počasí k plavbě do Kapského města bylo nevlídné.

Martin Doleček kotví v Africe

Orlicko
Ilustrační foto.
Durban (JAR) - Velkým bílým žralokům žijícím u pobřeží Jihoafrické republiky hrozí vyhubení. Jejich počty decimují rybářské sítě, pytláci, znečištění a drancování zásob ryb. Vyplývá to z výzkumu vědců univerzity ve městě Stellenbosch.

Velcí bílí žraloci se v JAR ocitli na pokraji vyhubení

Svět
Ilustrační foto.
Durban (Jihoafrická republika) - Vědci na světové konferenci o AIDS v jihoafrickém Durbanu dnes upozornili, že nevědí, zda a kdy bude nalezen účinný lék proti této smrtelné nemoci. Konference zahájená v pondělí si přitom vytkla za cíl ukončit epidemii AIDS do roku 2030. Uvedla to agentura AFP.

Konference v JAR: Lék proti AIDS nebude podle vědců objeven brzy

Svět
Ilustrační foto
Durban – V jihoafrickém městě Durban dnes začala světová konference věnovaná smrtelné nemoci AIDS. Akce se účastní až 18.000 výzkumníků, aktivistů a státních představitelů. Ohlášeným cílem je podle agentury DPA definitivně zvítězit nad AIDS do roku 2030.

Konference v JAR: Svět chce do 14 let porazit AIDS

Svět
Ilustrační foto
Johannesburg - Šest dětí a dva dospělí zahynuli při požáru, který dnes v Jihoafrické republice zachvátil sirotčinec. Další čtyři osoby podle agentury Reuters utrpěly různě vážná zranění a jsou v nemocnici. Zbývajících deset lidí, kteří byli v době neštěstí v objektu, vyvázlo bez zranění.

Při požáru v sirotčinci v JAR zemřelo šest dětí a dva dospělí

Svět
Milan Daněk, Alena Žákovská a Daniel Orálek běželi v Jihoafrické republice nejstarší ultramaraton na světě. Comrades Marathon.
Blansko – Nejstarší a největší ultramaraton světa. Devadesát kilometrů po silnici v horách, ve vedru i v chladu. Nahoru dolů. Na startu sedmnáct tisíc běžců, fantastická atmosféra s desetitisíci fanoušků podél trati. Miliony lidí sledují dvanáctihodinový přímý přenos v televizi. To je Comrades Marathon, který se od roku 1921 koná v Jihoafrické republice. Kdo závod dokončí v limitu dvanácti hodin, dostane památeční medaili. Jednu z nich si nedávno na krk pověsil i blanenský cestovatel, dobrodruh a běžecký nadšenec Milan Daněk. A také jeho přítelkyně Alena Žákovská společně s brněnským ultramaratoncem Danielem Orálkem.

Comrades Marathon? Splněný sen, říká dobrodruh a běžec Daněk

Ostatní sporty
Nelson Mandela
Johannesburg - Bojovníka za lidská práva a prvního černošského prezidenta Jihoafrické republiky Nelsona Mandelu v 60. letech zatkli na základě tipu agenta americké Ústřední zpravodajské služby (CIA). Podle britského listu The Sunday Times (ST) spolupracovník rozvědky Donald Rickard odhalil svou historickou roli v Mandelově zadržení režisérovi Johnu Irvinovi krátce před svou smrtí.

Mandelu v 60. letech zatkli na základě tipu agenta CIA, píše britský list

Svět
Naposledy se konaly Hry Commonwealthu v Glasgow a Usain Bolt zářil
Auckland - Hry Commonwealthu se v roce 2022 budou poprvé v téměř stoleté historii konat v Africe. Pořadatelem akce, které se jednou za čtyři roky účastní sportovci z více než 50 zemí, byl dnes jednomyslně zvolen Durban. Jihoafrické město bylo jediným kandidátem poté, co se kvůli finanční nákladnosti odhlásil Edmonton.

Poprvé v Africe. Hry Commonwealthu bude hostit Durban

Ostatní sporty
Kuba - Havana.
Dubaj/Curych - Nových sedm divů světa v kategorii měst tvoří Bejrút, Dauhá, Durban, Havana, Kuala Lumpur, La Paz a Vigan. Ukázaly to výsledky celosvětového hlasování, které dnes představil jeho organizátor, švýcarsko-kanadský filmař a cestovatel Bernard Weber a jeho nadace New7Wonders. Mnozí experti nicméně způsob výběru těchto nových divů zpochybňují a kritizují.

Nových sedm divů světa? Výběr měst experti zpochybňují

Svět
Přemysl Kubala
Fu-čou - Plážové volejbalisty Přemysla Kubalu s Janem Dumkem po nadějném začátku zastavil na úvodním turnaji Světového okruhu v Číně úřadující mistr světa. Senzační šampion Nizozemec Alexander Brouwer s novým spoluhráčem Michielam van Dorstenem v úvodním kole play off vyhráli 21:16 a 21:18. Český pár si do žebříčku zapsal první body za dělené 17. místo.

Škoda. Kubala s Dumkem v Číně dohráli, zastavil je mistr světa na písku

Ostatní sporty
V jihoafrickém městě Tongaat u Durbanu se zřítilo obchodní centrum.
Durban (JAR) – Při zřícení střechy rozestavěného nákupního střediska v jihoafrickém městě Tongaat u Durbanu dnes zemřel přinejmenším jeden člověk a dalších minimálně 26 utrpělo vážná zranění. S odvoláním na místní úřady o tom informovaly tiskové agentury. V troskách jsou podle nich uvězněny další desítky dělníků.

V JAR se zřítilo nákupní centrum, jsou mrtví, zranění a zasypaní

Svět
IRENA KOTKOVÁ - Golfistka z Liberce je mistryní republiky.
Liberec - Třiadvacetiletá studentka z Liberce Irena Kotková obhájila titul mistryně klubu GCJ, který není jejím jediným mistrovským titulem. Členka Golfového Clubu Ještěd zvítězila také na hřišti Golf&Spa Kunětická Hora v národním finále World Golfers Championship (WGC), tedy mistrovství světa amatérů se započítáním hendikepů.

Golfistka z Liberce je mistryní republiky

Ostatní sporty
Ondřej Cink
Stupno – Sbalí se a dnes Ondřej Cink odletí do Jihoafrické republiky jako jedna z českých nadějí pro nadcházející mistrovství světa horských kol v cross country.Mistr Evropy a světa do 23 let z loňska totiž září i po svém nástupu mezi muže.

Cinkův plán v Africe? Prohnat světovou elitu

Ostatní sporty
Ilustrační foto.
Apia - Tichomořský ostrovní stát Samoa o půlnoci ze čtvrtka na pátek místního času skočí rovnou do sobotních oslav konce roku. Překročí totiž směrem na západ datovou linii a zařadí se do stejné datové oblasti jako její hlavní obchodní partneři Austrálie a Nový Zéland.

Ostrovní stát zruší 30. prosince a oslaví Silvestra

Svět
Ilustrační foto.
Durban – Státy Evropské unie se na konferenci OSN o změnách klimatu v jihoafrickém Durbanu spojily s 90 dalšími, převážně chudšími zeměmi světa, aby na poslední chvíli prosadily silnou dohodu, která by zajistila pokračování Kjótského protokolu o snižování emisí skleníkových plynů po jeho vypršení v roce 2012.

V JAR probíhá konference o klimatu, dohoda v nedohlednu

Svět
Ilustrační foto
Durban - V jihoafrickém Durbanu dnes začala 17. konference OSN o změnách klimatu, jejímž hlavním tématem je budoucnost Kjótského protokolu o snižování emisí skleníkových plynů po jeho vypršení v roce 2012. Dvanáctidenního jednání se účastní kolem 12.000 delegátů ze 183 zemí. Převážná většina expertů hledí na možný úspěch schůzky skepticky.

OSN jedná o budoucnosti Kjótského protokolu

Svět