ŠTÍTEK: Elton John

Olga Svoják coby tisková mluvčí ve Veselí nad Moravou.
Rodina Pavelkova z Ostrožské Lhoty má muziku v krvi – to ví každý Lhoťan. Mirek Pavelka hrával, a ještě hraje ve lhotském kostele na varhany. Spousta lidí ani netuší, že už delší čas má následovníka, nebo správně následovnici. Je to jeho dcera Olga Svoják, která hrála na varhany už ve svých třinácti letech a ty lhotské jenom chválí.

Ráda bych si zahrála v katedrále svatého Víta, přeje si Olga Svoják

Čtenář reportér
Rolling Stones v Praze v roce 2018
/RECENZE/ Ve chvíli, kdy to od nich snad už nikdo nečekal, natočili věkovití britští rockeři jedno z nejlepších alb své kariéry. Úderné, melodické, parádně odehrané i odzpívané. S hosty, jako jsou Lady Gaga, Elton John či Paul McCartney. Členové Beatles a Rolling Stones na jedné desce? Žijeme v čase zázraků.
39 fotografií

Jaké je nové album Rolling Stones? Přesně na komoru

Hudba
Boty nejen chrání, ale i zdobí
Nosíme je všichni. V Číně kvůli nim dívkám násilně ohýbali chodidla. Elton John díky nim „vyrostl“ o pěkných pár centimetrů. Boty chrání naše chodidla před nebezpečnými nerovnostmi terénu, chladem, žárem i mokrem. Už od počátku historie byly symbolem moci, v mnoha kulturách se boty pojí i s náboženskými obřady. Vyzkoušejte si v našem kvízu, co všechno o botách víte.

KVÍZ: Boty, sandály, střevíce. Jaké nosil Caesar a první člověk na Měsíci?

Věda a technika
Americký zpěvák Tony Bennett zemřel
Ve věku 96 let dnes zemřel legendární americký zpěvák Tony Bennett, který oslovil generace posluchačů. Informovala o tom dnes agentura AP. V posledních letech Bennett zaujal duety se slavnými, často mnohem mladšími kolegy. Po celou svoji kariéru interpretoval, převážně v jazzovém stylu, klasické americké songy, jako například na albech Cheek to Cheek a Love for Sale, která natočil v letech 2014 a 2021 se zpěvačkou Lady Gaga.

Zemřel americký zpěvák Tony Bennett. Bylo mu 96 let

Hudba
Pavel Brycz
„Byl jsem laik, laik, pokud lásky se týká, věčný laik, laik, který hlouposti říká,“ zpíval Karel Gott.

Věčný lajk

Hlasy Deníku
Stříbrná krasobruslařka Míša Málková: Na olympiádě jsem jela svou nejlepší jízdu
/FOTO, VIDEO/ Na bruslích se po ledě pohybuje ladně a zdánlivě bez námahy. Přitom talentovaná čtrnáctiletá krasobruslařka Michaela Málková z Hradce Králové předvedla při volném programu Olympiády dětí a mládeže 2023 v Nové Pace triky a skoky, které zamotají hlavu leckteré dospělé sportovkyni. V kategorii starších žaček získala pro Královéhradecký kraj stříbrnou medaili a už přemýšlí o příštím roce, kdy se z ní stane juniorka. „Jsem hodně spokojená. Byla jsem nervóznější než normálně, ale bylo to fajn,“ říká bezprostředně po květinovém ceremoniálu na olympijském ledě.
4 fotografie

Stříbrná krasobruslařka Málková: Na olympiádě jsem jela svou nejlepší jízdu

Jičínsko
Ilustrační foto.
23. prosince otevřela augustinská pivnice v Kolíně nad Rýnem. "Co se piva týče, pracovali nájemci podle přísných bavorských pravidel - sklo muselo být předchlazené, trubky čistěny každý týden, k výběru byly tři druhy točeného augustinského, domácí kolínské bylo zapuzeno," píše Donaukurier.

Od sousedů: Čepovali pivo do čtvrtlitrů

Českobudějovicko
Americký rokenrolový hudebník Jerry Lee Lewis během koncertu v New Yorku 26. září 2006
V 87 letech zemřela jedna z legend amerického rokenrolu Jerry Lee Lewis. Informují o tom zahraniční tiskové agentury s odkazem na hudebníkova agenta. Lewis byl posledním z generace slavných amerických rokenrolových hudebníků, mezi které patřil například Elvis Presley či Chuck Berry. Známý byl i kvůli svému bouřlivému soukromému životu. Na úmrtí reagovali hudebníci a zpěváci z USA i dalších zemí.
7 fotografií

Zemřel Jerry Lee Lewis. Legendě amerického rokenrolu bylo 87 let

Hudba
Anifilm připomene slavné postavičky z Looney Tunes
Grotesky, vtípky, satira, černé a jiné humory. Tématem letošního Anifilmu, který se koná od 10. do 15. května v Liberci, je Animace & humor. Odpovídá tomu i pikantní programová směs - hořkosladký příběh Mary a Max, švihlý estonský humor, Bambi i Godzilla, ostrá satira „ostravského rebela“ Ilji Nováka či Happy End Jana Sasky, originálně odvyprávěný vtip z roku 2015, jenž se ve své kategorii probojoval mezi 10 adeptů na Oscara.

Letošní Anifilm sází na léčbu smíchem. Připomene i osobnost Vlasty Buriana

Film a televize
Načerpejte inspiraci na víkend s našimi tipy!
Přinášíme vám další várku tipů na víkend. Vydejte se o víkendu do Neumanových sadů v Poděbradech a projděte si všech 10 zastávek na Čarodějnické stezce. Dále vám přinášíme tipy na oslavu narozenin Jaroslava Duška, koncerty nebo přednášky. 

TIPY DENÍKU: Čarodějnická stezka zabaví celou rodinu

Cestujeme
Načerpejte inspiraci na víkend s našimi tipy!
Přinášíme vám další várku tipů na víkend. Vydejte se společně s dětmi do Čarodějnického parku v Kralupech nad Vlatvou a užijte si odpoledne plné zábavy a úkolů. Dále vám přinášíme tipy na oslavu narozenin Jaroslava Duška, koncerty nebo přednášky. 

TIPY DENÍKU: Vydejte se do Čarodějnického parku

Cestujeme
Načerpejte inspiraci na víkend s našimi tipy!
Přinášíme vám další várku tipů na víkend. Letos proběhnou v Kouřimi čarodějnice na dálku, ale i tak si můžete o sladkou odměnu. Dále vám přinášíme tipy na oslavu narozenin Jaroslava Duška, koncerty nebo přednášky. 

TIPY DENÍKU: Zapojte se do čarodějnic "na dálku"

Cestujeme
Načerpejte inspiraci na víkend s našimi tipy!
Přinášíme vám další várku tipů na víkend. Vyražte v Libušíně na dobrobružnou výpravu za strašidly a čarodějnicemi a po cestě vyluštěte zábavné úkoly. Dále vám přinášíme tipy na oslavu narozenin Jaroslava Duška, koncerty nebo přednášky. 

TIPY DENÍKU: Vydejte se na putování za strašidly

Cestujeme
Načerpejte inspiraci na víkend s našimi tipy!
Přinášíme vám další várku tipů na víkend. Při své procházce do přírody nezapomeňte zvednout hlavu a sledovat naše opeřené kamarády. A až se vrátíme domů, zapojte se do soutěže! Dále vám přinášíme tipy na oslavu narozenin Jaroslava Duška, koncerty nebo přednášky. 

TIPY DENÍKU: Vydejte se pozorovat opeřence a zasoutěžte si!

Cestujeme
Ples Města Kolína byl tentokrát v rytmu rokenrolu
/FOTOGALERIE/ Legendární rokenrolový zpěvák Pavel Sedláček a kapela starých mistrů tohoto žánru, Mefisto, byli hlavními hvězdami před deseti lety již devatenáctého plesu Města Kolína. Pár minut po půl osmé jej zahájil tehdejší starosta města Vít Rakušan. „Na plese se má tančit a bavit a ne poslouchat projevy,“ zlehčil svoji roli a odmítl i příměr známého, který mu při cestě na ples údajně pravil, že na Titaniku se také tančilo.
96 fotografií

PŘED 10 LETY: Ples Kolína byl v rytmu rokenrolu. Starosta nechtěl zdržovat řečmi

Volný čas
Čtyřicet let od vraždy Johna Lennona, upoutávka na magazín Víkend.
V pondělí 8. prosince 1980 se legendární britský hudebník John Lennon vracel z nahrávacího studia. Posledních sedm let bydlel v New Yorku, v monstrózně vyhlížejícím domě Dakota. Když s manželkou Yoko Ono dorazil k mohutnému vchodu, byla už tma, něco před jedenáctou. Po letmém rozhovoru s vrátným prošel bývalý člen skupiny Beatles kolem pětadvacetiletého podivína Marka Chapmana, kterému o pár hodin dříve podepsal svou novou desku Double Fantasy. Nedůvěřivě si toho zvláštního fandu prohlédl. A pak už jen slyšel rány a cítil, jak mu dvě kulky provrtaly záda a další dvě rameno.
8 fotografií

Vražda Johna Lennona. Jak to před 40 lety bylo se smrtí hudebního génia?

Společnost
Ve Strážnici uvidí životopisný film o Eltonu Johnovi
Než se stal Eltonem Johnem, jmenoval se Reginald a byl to malý brýlatý oplácaný kluk, který si příliš nerozuměl s rodiči, zato s klavírem mu to šlo náramně… Životopisný film o Eltonovi Johnovi s názvem Rocketman si nenechají dnes večer ujít diváci v Letním kině ve Strážnici.

Tip Deníku na úterý: Uvidí dokument o Eltonu Johnovi

Volný čas