ŠTÍTEK: energetika

Z vernisáže výstavy Udržitelnost a civilizace, která je k vidění do 30. července na náplavce v Českém Krumlově.
Náplavka v Českém Krumlově u Pivovarské zahrady se stale venkovní expozicí pro už třetí tematickou výstavou z pera profesora Miroslava Bárty a jeho spolupracovníků. Tentokrát se zabývá udržitelnou budoucností nejen pro naše děti, tedy tématem, které rezonuje především v západní části světa. K vidění tam bude do 30. července a je na ní možné zhlédnout 39 ucelených témat na solárně nasvícených panelech, které jsou přístupné 24 hodin denně zdarma.
21 fotografií

Krumlov hostí další výstavu profesora Bárty. Zabývá se budoucností pro naše děti

Českokrumlovsko
Až 50 tisícům domácností v kraji hrozí energetická chudoba. Zasáhnout musí stát.
Pro obyvatele tohoto kraje je třeba zajistit, aby cena tepla a teplé vody, kterou budou platit, pro ně byla ekonomicky únosná. Pokud stát nepřistoupí k několika návrhům o budoucnosti teplárenství a energetické bezpečnosti, mohou se lidé dostat do velkých problémů s energetickou chudobou, zaznělo mimo jiné na setkání zástupců kraje, podnikatelů a energetických expertů v sídle Sokolovské uhelné a SUAS Group. Spolu se státem je třeba najít řešení, jak předejít sociálním dopadům a zabezpečit přechod od uhelné energetiky k obnovitelným zdrojům.
5 fotografií

Až 50 tisícům domácností v kraji hrozí energetická chudoba. Zasáhnout musí stát

Sokolovsko
Oba vozy mají jedno společné, jsou darem od Skupiny ČEZ. Tatra vlevo v roce 2007 a Mercedes Benz ACTROS v květnu 2024.
/FOTOGALERIE/ Hasičskou cisternu Mercedes Benz ACTROS převzali od svých profesionálních kolegů z ČEZ se základnou v Teplárně Energotrans (dříve Elektrárna Mělník) dobrovolní hasiči z nedalekých Dolních Beřkovic. Zatímco u profesionálů už měla cisterna své odslouženo, sboru dobrovolných hasičů může dobře sloužit ještě dalších deset let, možná i více. Sbor dostal vůz darem od Skupiny ČEZ, která vozový park všech svých profesionálních hasičských jednotek pravidelně obměňuje.
5 fotografií

Hasičská cisterna se od energetiků přestěhovala k dobrovolným hasičům

Čtenář reportér
Pavel Cyrani, místopředseda představenstva ČEZ.
Sto miliard korun do stavby nových tepláren, budování plynových elektráren a obnovitelných zdrojů, ale také rozvojových projektů jako je lithium park, příprava výstavby malého modulárního reaktoru v Tušimicích nebo mozku moderní energetiky v Málkově. A to do roku 2030. Takové jsou v základních obrysech investiční plány energetického gigantu ČEZ, které představil ve čtvrtek 16. května v areálu Elektrárny Prunéřov II. 
12 fotografií

V Ústeckém kraji ČEZ proinvestuje 100 miliard. Postaví zdroje tepla a elektřiny

Chomutovsko
CEETe detail zelená stěna.
Unikátní objekt Centrum energetických a environmetálních technologií – Explorer (CEETe), který vznikl koncem loňského roku v areálu VŠB – Technické univerzity Ostrava, zaujal v zahraničí. Nové vědecké centrum ocenila společnost Schneider Electric v soutěži Sustainability Impact Awards, která vyhledává a vyzdvihuje projekty významně přispívající k dekarbonizaci a udržitelnému rozvoji.
6 fotografií

Nové vědecké centrum v Ostravě patří mezi top dekarbonizační projekty

Podnikání
Udržitelnost a civilizace – unikátní exteriérová výstava, která poukazuje na nutnost změny myšlení a chování dnešní společnosti.
Na libereckém náměstí je k vidění výstava Udržitelnost a civilizace, která vybízí k zamyšlení se nad dnešním životním stylem a nadužíváním výhod globální civilizace. Je tam k vidění 24 hodin denně zdarma a za úkol má upozornit, že udržitelnost není jen o recyklaci a moderní energetice, ale především o upozadění osobního komfortu ve prospěch společnosti jako takové.

Společnost musí změnit myšlení, poukazuje výstava na náměstí v Liberci

Liberecko
Setkání zástupců vedení jihočeských vysokých škol, hejtmana a zástupců vedení společnosti ČEZ na téma rozvoje energetiky a potřeby vzdělávání v této oblasti v jižních Čechách.
Nové malé modulární i standardní jaderné bloky, obnovitelné zdroje nebo energetické úspory. To vše jsou projekty, na kterých by se měly společně podílet Jihočeská univerzita a Vysoká škola technická a ekonomická. Vyplývá to ze společného setkání představitelů těchto institucí i hejtmana Martina Kuby a zástupců společnosti ČEZ. Cílem je rozšíření možností uplatnění studentů i výzkumníků a posílení technických a dalších oborů v Jihočeském kraji.
9 fotografií

Jihočeské vysoké školy budou spolupracovat při rozvoji energetiky v kraji

Českobudějovicko
Jaroslav Rada: Šedá voda z domu umí vrátit energii domů
Vítejte posledního dílu Podcastu Deníku speciál: Solární energie. Ve čtyřdílném speciálu je pokaždé naším hostem Ing. Jaroslav Rada, majitel společnosti Česká síť. V předchozích dílech náš host hovořil například o energetické koncepci pro rodinné domy, chyty, chalupy a nechyběly ani koncepce pro podnikatele a firmy. V závěrečném vydání se zaměřuje hlavně na komunitní energetiku, energetické koncepce pro celé vesnice a probrali jsme také ostrovní systémy a budoucnost vodíkové dopravy.
6 fotografií

Jaroslav Rada: Šedá voda z domu umí vrátit energii domů

Deník Ze západu
Děkan fakulty ekonomických studií v Uherském Hradišti Oldřich Hájek
Původním zaměřením geograf se specializací na ekonomický rozvoj regionů a současný děkan Fakulty ekonomických studií Vysoké školy Jagiellońské v Uherském Hradišti Oldřich Hájek nepozoruje současný stav a vývoj našeho energetického sektoru s velkým optimismem. Možný nedostatek silových zdrojů v blízké budoucnosti, nárůst poptávky po elektřině spojený s rozvojem elektromobility a útlum výroby elektrické energie z uhlí představuje nebezpečný mix do budoucna.

Oldřich Hájek: Budoucnost energetiky vidím v jaderných zdrojích a vodíku

Podnikání
Ilustrační foto
Odvětví energetiky stále hledá cesty ke stabilizaci. Ať je to hledání východiska z doznívající energetické krize, dosažení environmentálních cílů nebo nedostatek kvalifikované pracovní síly. Pomocnou ruku jim v tom podává i Krajská hospodářská komora Karlovarského kraje (KHK KK).

Odvětví energetiky doufá v návrat stabilizace

Chebsko
Ilustrační foto.
Komunitní energetický plán - jak si vzájemně pomoci v oblasti energetiky? Přijďte v pondělí 18. prosince v 18 hodin do přednáškové místnosti nad obecním úřadem ve Mžanech, kde proběhne diskuzní setkání k energetickým úsporám, komunitní energetice a vůbec o probíhajících změnách v energetice. Tématem bude aktuálně finalizovaný komunitní energetický plán, který soustředí potřeby obyvatel a firem ze Mžan, Dubu a Stračovské Lhoty v oblasti energetiky a hledá cesty, jak je naplnit.

Zapojte se do tvorby komunitního energetického plánu ve Mžanech

Čtenář reportér
Zásadní zlom v energetice je tady. Poslanci schválili novelu zákona, díky níž mohou domácnosti či obce od července příštího roku sdílet čistou elektřinu
Zásadní zlom v energetice je tady. Poslanci schválili novelu zákona, díky níž mohou domácnosti či obce od července příštího roku sdílet čistou elektřinu. V dalším dílu seriálu Deníku o komunitní energetice přinášíme ohlasy odborníků. Popisují, v čem vidí přínosy, ale i úskalí.

Revoluce v energetice Česka. Experti čekají boom sdílení elektřiny

Energie
Den otevřených dveří vodní elektrárny Střekov.
/FOTO/ I nadále se infocentra a elektrárny ČEZ řadí k největším turistickým magnetům v České republice. Dokazuje to jejich nová rekordní návštěvnost v prvním pololetí letošního roku, kdy jejich branami prošlo 89 619 osob. Tedy o dva tisíce více než v dosud rekordním roce 2019, po němž bohužel následovala proti pandemická opatření. Stejně jako v předchozích letech sice zůstaly i letos tahouny obě jaderné elektrárny Dukovany a Temelín a přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé Stráně. Informační centrum klasické energetiky v Elektrárně Ledvice však nezůstalo ani trochu stranou a těší se rovněž z neustále se zvyšujícího zájmu o energetiku a industriální turistiku.
5 fotografií

Infocentra ČEZu hlásí rekord, turisticky oblíbená je i vodní elektrárna Střekov

Čtenář reportér
První den návštěvy Jihočeského kraje zavítali prezident Petr Pavel s manželkou Evou na Kleť. Prezident šel pěšky, nahoře navštívil hvězdárnu i rozhlednu.
Stát by měl se stavbou nového bloku v Dukovanech začít zároveň stavět i malý modulární reaktor v Temelíně. Novinářům to při návštěvě Jihočeského kraje řekl na kleťské rozhledně prezident Petr Pavel. Budoucnost energetiky v Česku je jednoznačně spojená s jádrem, dodal. První reaktor bude stát v roce 2032 v Temelíně, řekli již dříve zástupci ČEZ.
43 fotografií

Prezident Pavel: Stát by měl s blokem v Dukovanech stavět i reaktor v Temelíně

Českobudějovicko
Hranicko se připravuje na komunitní energetiku.
Komunitní energetika je novým fenoménem, který se v dohledné budoucnosti výrazně promítne do běžného života občanů a celé společnosti. Proto je nanejvýš důležité být včas připraven a nijak neotálet s uvedením této výrazné šance ke zlepšení a „zlevnění“ našeho života do praxe. 
13 fotografií

Hranicko se připravuje na komunitní energetiku

Hranicko
Tým studentů z Prahy vybojoval v Brně zlato v celostátní soutěži.
/FOTOGALERIE/ Necelé dva týdny před začátkem letních prázdnin se již tradičně koná finále celostátní soutěže „Co víš o energetice?“. To letošní proběhlo ve středu 14. června v brněnském Hadivadle. Ve 45. pokračování akce se tradičně utkaly týmy studentů, které získaly nejvíc bodů v korespondenčním kole, což znamenalo vyplnění vědomostního testu. Do finále se nakonec probojovala tříčlenná družstva z Prahy, Chomutova, Brna, Lipníku nad Bečvou a Teplic.
6 fotografií

Tým studentů z Prahy vybojoval v Brně zlato v celostátní soutěži o energetice

Čtenář reportér