ŠTÍTEK: Frank Sinatra

Americký mafián italského původu Salvatore Mooney Giancana, známý jako Sam Giancana, který v letech 1957 až 1966 šéfoval mafiánské organizaci Chicago Outfit a zapletl se i se CIA. V roce 1975 byl zavražděn.
Byl pátek 19. července 1974 a mexická policie zatýkala 66letého muže, jenž se staral o svá vlastnoručně vypěstovaná rajčata. Oním mužem byl chicagský mafián Sam Giancana. V době největší slávy byl mocnější než Al Capone, spal s milenkami Johna F. Kennedyho, měl vliv na jeho zvolení a se CIA se domlouval na atentátu na Fidela Castra. Americké dějiny ovlivnil jako málokdo jiný, ale už rok po zatčení byl po smrti.
12 fotografií

Mafián Giancana: Spal s milenkami Kennedyho, domlouval se CIA smrt Castra

Historie
Swingový večer si užili v sobotu večer posluchači v Městském domě v Přerově. V rámci jarních koncertů Československého jazzového festivalu v Přerově vystoupil zpěvák Jan Smigmator, kterého na pódiu doprovodili špičkoví hudebníci.
O skvělou atmosféru se postaral sobotní koncert swingového zpěváka Jana Smigmatora v Městském domě v Přerově, kterého na pódiu doprovodily známé osobnosti jazzové hudební scény. Jarní koncert v rámci Československého jazzového festivalu nabídl swingový večer, na kterém zazněly evergreeny swingových králů, jakými byli Frank Sinatra nebo Tonny Benett.
25 fotografií

Z měšťáku zněl swing. Jana Smigmatora doprovodili Scott Hamilton a Juraj Bartoš

Přerovsko
Hvězdný trumpetista Chris Botti hrál se Stingem i Paulem Simonem.
Zkušenost, kterou za svou čtyřicetiletou kariéru udělal americký jazzový trumpetista a skladatel Chris Botti, by mu leckdo záviděl. K jeho prvním kšeftíkům patřilo hraní s Frankem Sinatrou. A pak už se to rozjelo. Aretha Franklin, Natalie Cole, Bette Midler, Joni Mitchell, Natalie Merchant, Burt Bacharach… Seznam legend, jejichž hudbu rodák z Portlandu obohatil o svůj sound, je zatraceně dlouhý. 
6 fotografií

Frank Sinatra mě naučil, co je stará škola, říká slavný jazzman Chris Botti

Hudba
Pohřeb Alexeje Navalného, 1. března 2024
Významný kritik Kremlu a ruský opozičník Alexej Navalnyj, který v únoru ve věku 47 let podle ruských úřadů náhle zemřel ve vězení za polárním kruhem, byl dnes za přítomnosti své rodiny, tisíců příznivců, ale i početných policejních oddílů pochován na Borisovském hřbitově na jihovýchodním okraji Moskvy. Pohřbu předcházela krátká pieta v nedalekém chrámu Ikony Matky Boží, které se účastnilo několik stovek lidí, další tisíce se shromáždily před kostelem. Průběh byl do pozdního odpoledne poklidný a policisté nezatýkali, uvedli Navalného spolupracovníci, kteří celou událost živě komentovali na internetu.
12 fotografií

Pohřeb Navalného: Rakev byla otevřená, krátké piety se zúčastnily davy lidí

Svět
Skupina Hlasoplet a její host. Vzadu zleva Jan Fraus, Patrik Hradecký, Daniel Kfelíř, Hynek Hradecký, na zemi Kryštof Balvín a na židli host BeatSolčy (vlastním jménem Filip Solčány).
V sobotu 30. prosince čeká sál Základní umělecké školy v Rokycanech zatěžkávací zkouška. Dva vánoční koncerty tu nabídne mužská vokální skupina HLASOPLET. Se začátky ve 14 a 18 hodin, přičemž seskupení zde pokračuje v oslavě 20 let existence. Zahajovalo minulý měsíc galakoncertem ve vyprodaném Velkém divadle DJKT v Plzni.

Hlasoplet slaví 20 let. V Rokycanech hlásí na 30. 12. dva koncerty

Volný čas
Americký zpěvák Tony Bennett zemřel
Ve věku 96 let dnes zemřel legendární americký zpěvák Tony Bennett, který oslovil generace posluchačů. Informovala o tom dnes agentura AP. V posledních letech Bennett zaujal duety se slavnými, často mnohem mladšími kolegy. Po celou svoji kariéru interpretoval, převážně v jazzovém stylu, klasické americké songy, jako například na albech Cheek to Cheek a Love for Sale, která natočil v letech 2014 a 2021 se zpěvačkou Lady Gaga.

Zemřel americký zpěvák Tony Bennett. Bylo mu 96 let

Hudba
Ondřej Ruml si na nedostatek práce nemůže stěžovat. Loni velmi často koncertoval, objevoval se v televizních pořadech a natáčel. V nových epizodách seriálu Iveta si zahrál Karla Gotta.
V roce 2008 byl Ondřej Ruml stříbrným finalistou pěvecké soutěže X Factor a příležitost k uměleckému růstu chytil za pačesy. Zpíval, co mu hrdlo stačilo, a vyzpíval se k šansonům, muzikálům i nominaci na Cenu Thálie. Respektovaný hudebník má úspěšný život profesní i soukromý: je starostlivým otcem dcery Rozálie. V časopisu Story se rozpovídal o tom, jak rodičovské povinnosti zvládá a čím uvádí ženy do rozpaků. 
23 fotografií

Ondřej Ruml je stará škola. Ženy se v mé společnosti někdy cítí nesvé, říká

Společnost
Pchjongjangu vévodí tato stavba. Bohužel bez rozumného využití.
Hotel Ryugyong, olympijská vesnice v Aténách, hotel Haludovo Palace v Chorvatsku, Coco Palms Resort na Havaji či bulharský socialistický památník Buzludzha. Všechno to jsou velkolepé projekty, které byly ve své době symbolem bohatství, luxusu, okázalosti postavení i mezinárodního uznání a věrnosti k politické garnituře. Nyní nejspíše míří k definitivnímu zániku.
11 fotografií

Opuštěné stavby se mění v prach. A s nimi se ztrácí pořádné balíky peněz

Do světa
Pozvánka na program takzvané zlaté neděle na náměstí 17. listopadu v Příbrami.
/VIDEO/ Osmnáctého prosince se obyvatelé Příbrami i lidé z okolí sejdou na náměstí 17. listopadu. Právě tam se o takzvané zlaté neděli přesunou akce k oslavě adventu, informoval vedoucí Městského kulturního centra Příbram Vlastimil Ševr. Připomíná, že program posledního adventního zastavení začne po 15. hodině pohádkou Velká dobrodružství malého brouka.
62 fotografií

Mrazy jsou fajn: adventní swing doprovodí i vyřezávání betlému z ledu

Volný čas
Zlata Adamovská
Hru na nekonečné mládí třiašedesátiletá Zlata Adamovská nehraje. S tím, že k věku přibývají i vrásky, se smířila a bát se nějakého věkového milníku, je podle ní zcela zbytečné. „Nic s tím stejně nemůžete udělat a je lepší některé věci přijmout než se z nich hroutit,“ svěřila se ve čtrnáctideníku Story oblíbená herečka, která svou první filmovou roli získala před osmačtyřiceti lety.
5 fotografií

Zlata Adamovská: Kdo si v šedesáti hraje na třicítku, bývá většinou až trapný

Společnost
Olga Špátová
Režisérka a kameramanka Olga Malířová Špátová měla vzácnou příležitost strávit rok života s Karlem Gottem. Zpěvák ji sám oslovil, aby o něm natočila film. Když na tuto nabídku kývla, ještě netušila, že bude i u posledních zpěvákových chvil na tomto světě, které také ve snímku, nazvaném jednoduše Karel, zachytila. Jaké bylo natáčení s legendou naší populární hudby a co ve filmu nakonec neskončilo?
11 fotografií

Karel Gott chtěl být vždycky poslem dobrých zpráv, říká režisérka filmu Špátová

Film a televize
Frank Sinatra ve své nejslavnější vedlejší roli vojáka Maggia ve slavném snímku Odtud až na věčnost. O jeho obsazení do této role se dodnes vyprávějí legendy
Mocný filmový producent odmítne obsadit do zásadní role zpěváka se skomírající kariérou, protože mu nedokáže odpustit svedení mladé herečky. Netuší ale, že zpěvák je chráněncem mocného šéfa podsvětí, jenž umí lidi náležitě "přesvědčovat", aby vyhověli jeho vůli. Tato zápletka, představující jednu z dějových os slavného románu Kmotr i jeho pozdější filmové podoby, měla svůj předobraz ve skutečnosti.
6 fotografií

Koňská hlava v posteli? Slavnou scénu z Kmotra inspirovala realita

Svět
Darek Haumer je nadšenec do amerických klasických aut. Veterány značek Lincoln Continental, cadillaky a další renovuje v Pohořelicích na Brněnsku.
/VIDEO/ Na nezaměnitelné bublání amerických veteránů si fanoušci musejí počkat. První jarní srazy pořadatelé odložili kvůli pandemické situaci. Darek Haumer je ale obklopený elegantním detroitským železem dost často. V Pohořelicích na Brněnsku renovuje veterány značek jako Cadillac, Pontiac nebo Chevrolet. V České republice přibývá majitelů a fanoušků chromovaných lodí na čtyřech kolech. „Stará americká auta mají svou duši. Projížďka v nich je úžasná,“ říká Haumer.
12 fotografií

Renovuje "Sinatrův" Continental. Klasické ameriky mají svou duši, říká

Regiony
Americký moderátor Larry King (na snímku z 1. dubna 2013).
Ve věku 87 let zemřel legendární americký moderátor Larry King. Dnes o tom informovala televize CNN, na níž moderátor po desetiletí vedl svou talkshow Larry King Live, v níž zpovídal prezidentské kandidáty, celebrity, i hosty z každodenního života. King byl začátkem ledna hospitalizován s covidem-19.

Zemřel legendární americký moderátor Larry King. Bylo mu 87 let

Ostatní
Jan Smigmator
Autorské skladby i světové standardy s českými texty zařadil na svou novou pop-swingovou desku Murphyho zákon zpěvák Jan Smigmator. Její produkce se ujal multižánrový klavírista a aranžér Jan Steinsdörfer, zahráli si na ní i klavírní virtuos Ivo Kahánek a ve světě nejúspěšnější český jazzman současnosti Ondřej Pivec.
6 fotografií

Český Frank Sinatra. Zpěvák Jan Smigmator jde vlastní cestou

Hudba
Jiří Dědeček
Před nedávnem dokončil s literárním redaktorem Janem Šulcem dlouhý životopisný rozhovor Pohyblivý cíl. „V něm jsem obsažen úplně celý od roku 1953 až dodnes,“ říká Jiří Dědeček - básničkář a písník, jak se pěkně označuje, ale také předseda Českého centra Mezinárodního PEN klubu.  

Písničkář Jiří Dědeček: Poezii rozumí každý po svém

Hudba