ŠTÍTEK: Ghana

Souhra Patricka Kpoza (vpravo) s Brazilcem Ewertonem.
Rodiče z něj chtěli mít vzdělaného obchodníka, on se však nadchl pro kopání do míče. Touha být profesionálním fotbalistou se v něm rozhořela naplno s prvním úspěchem v šestnácti letech, nakonec to dotáhl až do evropských pohárů a v dresu moldavského Šeriffu Tiraspol i na trávník slovutného stadionu Old Trafford, kde bránil mimo jiné i slavného Portugalce Cristiana Ronalda. Patrick Kpozo, šestadvacetiletý obránce Baníku Ostrava, se s Deníkem podělil o svůj příběh a cestu až na Bazaly. 
5 fotografií

Bankéř? Ne. Kpozo hlídal Ronalda, Baník mu nedoporučili: Jdu do všeho po hlavě

Fotbal
Miloš Bartl dostával Brazilce de Oliveiru pod tlak, nakonec ale podlehl na body.
Písnička z pohádky Princezna ze mlejna, kterou si kladenský rohovník oblíbil v dětství, sedí i na nejrůznější peripetie, jimiž při své sportovní kariéře prochází. Některé nejsou v jeho moci, jako třeba kompetenční spory boxerských organizací ve světě i u nás doma. Nebo zdravotní trable, kdy mu zánět okostice vloni na podzim zabránil bojovat o sedmý republikový titul. Jiné věci ale ovlivnit může a dobře zná důvod, když se něco nepovede.

Cestou, necestou… jde kladenský boxer Miloš Bartl za olympijským snem

Ostatní sporty
Podzvukový letoun L-159 ALCA  patří do výbavy 21. základny taktického letectva v Čáslavi
Lehký bojový letoun L-159 převedl vzdušné síly od sovětské letecké techniky k západní a nesmazatelně se tak zapsal do historie českého letectví. Přes špatné projektové vedení a diskutabilní ceny je dodnes vzorem typu se skvělým poměrem ceny a výkonu. Je proto s podivem, že jej vláda hodlá poslat do šrotu v době, kdy se například Američané poohlížejí po nákladově efektivnímu doplňku letounů 5. generace a kdy pro něj má výrobce připraven dlouho očekávaný modernizační program.
9 fotografií

Aero navrhuje modernizaci L-159. Konstruktéři ale zvažují i zcela nový letoun

Věda a technika
Milan Zádamský o sobě říká, že je hluboce věřící člověk.
Podnikatel Milan Zádamský exkluzivně pro Deník: Ostrovský podnikatel Milan Zádamský není rád, když se o něm na veřejnosti příliš hovoří. Právě oslavil padesátiny. Přes svou snahu zůstat raději bez zájmu v soukromí se nakonec kvůli velkolepé oslavě jubilea v Grandhotel Pupp rozpovídal Deníku nejen o tom, v čem právě podniká, ale prozradil i mnohé ze svého soukromí. 
8 fotografií

Nemám soukromý život. Do politiky se nemíchám, říká Milan Zádamský

Karlovarsko
David Buchta při zakončení proti Myjavě.
Přípravná období se mu v posledních letech daří. Střílí góly, nahrává, je aktivní, jeden z nejviditelnějších hráčů ostravského Baníku na hřišti. Pak ale přijde liga, vše ustane a brzy vypadne i ze sestavy. Tento scénář by rád v létě záložník David Buchta porušil a vybojoval si trvalé místo v základní jedenáctce. „Chtěl bych nastupovat pravidelněji,“ potvrdil po středečních dvou gólech a asistenci proti slovenskému Spartaku Myjava (8:1) univerzál, který může naskočil na vícero postech v ofenzivě.
13 fotografií

Buchta v přípravě opět pálí. Teď to přenést do ligy, přál si. Baník dál posiluje

FORTUNA:LIGA
Dan Bárta zavítal do Ústí nad Labem s „Němou tour“.
Není divu, že Dan Bárta ústecký Dům kultury se svou kapelou téměř vyprodal. Po covidových letech tu nabídl báječnou „Němou tour“, nazvanou podle jedné z písniček ze svého prvního CD s kapelou Illustratosphere. Ač přišlo pestré publikum od dětí po seniory, názor obecenstva byl jasný. Užila si to například i Ústečanka Tereza Laubeová. „Dorazili jsme s mamkou i kamarádkou a klidně bych si nedělní koncert dala ještě jednou, nabídl báječný zážitek. Dan s kapelou je dokonalý,“ nešetřila chválou dívka.
37 fotografií

Dan Bárta hrál v Ústí: prozradil, kdy vyjdou další J.A.R., i že končí s muzikály

Volný čas
Modré kozičky v zoo v Linci.
V noci na úterý někdo odcizil májku určenou pro nejvyšší horu v Německu, pro Zugspitze (2962 metrů). Byla už naložena na vagon zubačky k přepravě na vrchol. Její "únosci" za vrácení požadovali kromě pořádné svačinky také jízdenky nahoru a dolů, aby mohli být přítomni při pondělním stavění májky ve výšce kolem 1600 metrů.

Od sousedů: Vrátili májku pro Zugspitze

Českobudějovicko
Deset a půl tisíce kilometrů za volantem dodávky. Z Kunic na Blanensku až do Ghany na západním pobřeží Afriky. Lektor a cestovatel Filip Vítek (na snímku čtvrtý zleva) se dvěma výpravami brněnského Expedičního klubu má za sebou další cestu.
/FOTO/ Deset a půl tisíce kilometrů za volantem dodávky. Z Kunic na Blanensku až do Ghany na západním pobřeží Afriky. Dobrodružství a nevšední zážitky na každém kroku! Lektor a cestovatel Filip Vítek se dvěma výpravami brněnského Expedičního klubu má za sebou další cestu. Na africký kontinent se hodlá v příštích letech vrátit. „Do dvou let bychom chtěli dobýt s dodávkou Jihoafrickou republiku. Ujet to tahem celé z Kunic až do Kapského města. Po cestě se vystřídá několik výprav. Teď jsme zvládli zhruba polovinu,“ nastínil další plány Deníku Rovnost.
34 fotografií

VIDEO: V Africe předal dopisy od školáků z Benešova. A už plánuje další výpravu

Blanensko
Chomutov (v bílém) v posledním přípravném duelu s třetiligovým Mostem.
Šesté místo po podzimu není v divizním Chomutově vůbec špatná vizitka a vklad do jarních odvet. Otázkou ovšem je, zda si klub vybudované pozice udrží i pro jarní část Divize B. Druhého nejlepšího střelce soutěže Jana Koptu (10 gólů) klub pustil na výpomoc do Mariánských Lázní, kde chtějí na jaře zachránit Divizi A. Další ofenzivní štírek Daniil Doleček zase zamířil do třetiligového Sokolova.

Ztráta v útoku? Teď se musí ostatní kluci ukázat, říká chomutovský šéf Zaťko

Fortuna divize
Další novou tváří v druholigovém MFK Karviná se stal čtyřiadvacetiletý nigerijský útočník Adeleke Akinyemi Akinola. Fotogalerie je z přípravného utkání v Žilině, které Slezané v sobotu prohráli 0:3.
/FOTOGALERIE/ Nejdřív získali sedmadvacetiletého českého stopera Jiřího Bederku z Táborska, pak začali lovit fotbalové posily v zahraničí. Minulý týden MFK Karviná ohlásil dvaadvacetiletého útočníka Kelvina Owusu Boatenga z Ghany, který bude ve Slezsku hostovat do konce druholigové sezony ze slovenské Trnavy. Teď vedení klubu představilo třetí novou tvář - dres s číslem 19 bude oblékat čtyřiadvacetiletý nigerijský útočník Adeleke Akinyemi Akinola.
11 fotografií

Nová posila. Karviná ulovila v Albánii snajpra Akinolu z Nigérie. Podívejte se

FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA
Karvinští fotbalisté i s novou posilou podlehli ve druhém přípravném zápase na Slovensku v sobotu Žilině 0:3.
/FOTOGALERIE/ V prvním přípravném zápase remizovali před týdnem doma s Prostějovem (1:1), ale druhá herní prověrka karvinským fotbalistům vůbec nevyšla. Na Slovensku prohráli se Žilinou 0:3. Dres Slezanů v sobotu poprvé oblékla nová posila Kelvin Owusu Boateng, který naposledy působil v ligové Trnavě. Dvaadvacetiletý útočník z Ghany bude do konce sezony hostovat v Karviné, dohodly se na tom oba kluby.
11 fotografií

OBRAZEM: Kruté porážce v Žilině nezabránila ani nová posila Karviné z Ghany

FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA
Afrika je o tom, být tam. Na férovku, říká cestovatel Filip Vítek.
To bude panečku jízda. Z Benešova do italského Janova. Pak trajektem do marockého přístavu Tanger a dál po západním pobřeží. Cílová stanice Ghana. Několik tisíc kilometrů za volantem dodávky. Afrika na vlastní kůži. Dobrodruh a cestovatel Filip Vítek z Kunic na Blanensku se chystá v závěru ledna na další expedici. Pojede jako šéf výpravy brněnského Expedičního klubu.
23 fotografií

Afrika na férovku! Cestovatel Vítek z Kunic pojede dodávkou přes poušť do Ghany

Blanensko
Pilani při její české tour doprovází místní umělci v podání Antonín Dlapa - kytara a Matěj Černý - kontrabas.
Jazzové pohlazení v podání čokoládové dámy Pilani Bubu zažili v Boskovicích. Jedinečné spojení půvabního hlasu vyniklo v písních s etno, soul, jazzovým, folklorním a funkovým nádechechem. Její hudbu znají lidé v Nigérii, Ghaně, Mosambiku, Keni, USA, Francii a Velké Británii, kde v rámci svého tour vystupovala. Publikum v Boskovicích rozhodně zaujala. 
18 fotografií

Pilani Bubu. Čokoládová diva s rytmem v krvi okouzlila Moravu. Poslechněte si ji

Čtenář reportér
Nigerijský křídelník Marvis Ogiomade (v modrém).
Ještě před pár roky válel v nigerijském fotbalovém klubu s názvem Eagle Wings. V osmnácti letech pak od svého agenta poprvé uslyšel o možnosti rozvíjet dál svou kariéru v Evropě. Křídelník Marvis Ogiomade se tak vydal na cestu do hlavního města Česka, kde si ho vyhlédli pražští Bohemians. Od té doby si prošel Vlašimí a Ústím nad Labem, v červnu pak zakotvil v druholigové Jihlavě. „Jít do České republiky byla dobrá volba,“ hodnotí mladý Nigérijec, který je další hvězdou unikátního seriálu Deníku, jenž vznikl u příležitosti mistrovství světa.
6 fotografií

Z Nigérie ho do Česka přivedl agent, Ogiomade válí v Jihlavě. A fandí Ronaldovi

MS 2022: Fotbalové příběhy
Portugalec Cristiano Ronaldo (vpředu) v souboji se Švýcarem Granitem Xhakou.
Portugalská fotbalová federace (FPF) na oficiálním webu popřela, že by kapitán týmu Cristiano Ronaldo pohrozil odjezdem ze šampionátu. Prohlášení je reakcí na spekulace médií, podle kterých je hvězdný útočník nespokojený po osmifinálovém duelu se Švýcarskem (6:1), ve kterém odehrál jako střídající hráč jen závěrečnou čtvrthodinu. Sám Ronaldo následně spory popřel i v krátkém příspěvku na twitteru.
15 fotografií

Ronaldo odjezdem nepohrozil, odmítli Portugalci. Hvězda poslala vzkaz

MS ve fotbale 2022
Aero Vodochody - obnovení sériové výroby letadel.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Dvě stě nových pracovníků přijala za poslední rok, od loňského října, akciová společnost AERO Vodochody AEROSPACE. Deníku to v úterý řekl prezident firmy Viktor Sotona s tím, že počet zaměstnanců se tak vyšplhal na 1,6 tisíce. Avšak jestliže billboardy za plotem firemního letiště lákají další zájemce, kteří by měli chuť vyrábět letadla, přičemž slibují až stotisícový náborový příspěvek, je to tak. Aero, hlásící se k tradici letecké výroby od roku 1919, by nyní potřebovalo další posily.
94 fotografií

Ve Vodochodech Aero obnovuje sériovou výrobu letadel. Po 19 letech

Z okolí
Musa Ansuma kope krajský přebor na Královéhradecku za Polici nad Metují. Tým z Náchodska si hodně oblíbil.
Země, která je zblázněná do fotbalu. Na závěrečný turnaj mistrovství světa se Ghana poprvé kvalifikovala až v roce 2006, od té doby však chyběla pouze před čtyřmi lety v Rusku, jinak je pravidelným účastníkem. Výjimkou není ani letošní šampionát v Kataru. Zajímavostí je, že ve východočeské Polici nad Metují už od roku 2018 hraje Ghaňan Musa Ansuma (36), který je další hvězdou unikátního seriálu Deníku, jenž vznikl u příležitosti mistrovství světa.

Ghaňan z Police! Ansuma vyrůstal se slavným Essienem a krajanům věří na titul

MS 2022: Fotbalové příběhy
Stephen Osei Hwedieh za Kozlovice (v modrém).
Další hvězdou unikátního seriálu Deníku, jenž vznikl u příležitosti mistrovství světa, je Stephen Osei Hwedieh. Jeho strýc reprezentoval Ghanu, on ale strávil většinu života v Kanadě, odkud pochází tatínek. Právě ze Severní Ameriky se před necelými čtyřmi lety vydal do Česka za velkým snem – prosadit se do nejvyšší soutěže a třeba jednou i do národního týmu. Jako jeho strýc. „V rodině jsme vždy hodně mluvili o tom, jestli bych hrál za Kanadu nebo Ghanu. Mám to tak padesát na padesát, čekám, kdo první zavolá,“ usmívá se hráč, který na podzim působil v HFK Olomouc.

Je Kanaďan, strýc reprezentoval Ghanu. Český sen Oseie? Skok z divize do ligy!

MS 2022: Fotbalové příběhy