ŠTÍTEK: Graubünden

Švýcarsko bojuje se sesuvy půdy po záplavách.
Švýcarsko se od pátku potýká s důsledky extrémního počasí. Kvůli přívalovým dešťům a bouřkám byla některá města na jihovýchodě země pod vodou. Změklý povrch horských hřebenů způsobil sesuvy půdy, které zničily několik domů. Pátrací týmy od víkendu hledaly čtyři lidi, přičemž jednoho muže nalezly mrtvého a jeho sestru se jim podařilo zachránit. Přeživší popsala děsivé momenty předtím, než ji ze zatopeného domu zachránil vrtulník. Dvě další pohřešované osoby z nejvíce postižené vesnice Lostallo pátrací týmy stále hledají. Podle místních médií jsou napáchané škody obrovské.
19 fotografií

Švýcarsko se vzpamatovává z ničivého sesuvu půdy. Nešlo uniknout, popsala žena

Státy mimo EU
Fotopasti umožňují ochráncům přírody sledování plachých šelem, například rysa Luďka (na snímku).
53letý rakouský zemědělec, stíhaný za pokus o vraždu svého otce krysím jedem (podrobnosti Od sousedů: 700 převaděčů…), byl v pátek obžaloby zproštěn. Soud v St. Pöltenu ho uznal vinným ublížením na zdraví a útiskem, protože poškozeného bil a vymhrožoval mu.

Od sousedů: Zproštěn obžaloby z otravy krysím jedem

Z okolí
Vlaky Glacier Express s novou třídou Excellence vybavenou sedačkami české výroby
Společnost Glacier Express nasadila poprvé do běžného provozu na své spoje mezi Zermattem a Svatým Mořicem nové vozy. Moderní třída Excellence nabízí cestujícím za patřičnou cenu nejluxusnější svezení na železnici v celých Alpách. Vozidlo má i českou stopu: luxusní sedačky jsou z produkce firmy Borcad, která sídlí ve Fryčovicích na Frýdecko-Místecku.   
8 fotografií

Na sedačkách z Fryčovic na Frýdecko-Místecku se vozí cestující v celých Alpách

Podnikání
Švýcarský provazochodec Freddy Nock dnes bez jakéhokoli jištění přešel po 347 metrů dlouhém laně mezi dvěma alpskými vrcholy v nadmořské výšce přes 3500 metrů.
Diavolezza – Švýcarský provazochodec Freddy Nock dnes bez jakéhokoli jištění přešel po 347 metrů dlouhém laně mezi dvěma alpskými vrcholy v nadmořské výšce přes 3500 metrů, kvůli nepříznivým podmínkám se ale vzdal původní představy, že celou cestu absolvuje poslepu. Padesátiletý Nock se na nervydrásající cestu po laně širokém pouhých 18 milimetrů vydal krátce před polednem, na druhou stranu se dostal po necelé půlhodině.

Švýcar přešel bez zajištění mezi dvěma alpskými vrcholy, ale ne poslepu

Svět
Ilustrační foto
Bern - Životy deseti lidí si o víkendu vyžádaly laviny ve švýcarských, francouzských a rakouských Alpách. Nejvíce obětí, sedm, má na svědomí sobotní pád laviny ve švýcarském kantonu Graubünden. Stejný den si lavina vyžádala také dva mrtvé v sousedním Rakousku. Ve Francii v sobotu našli tělo lyžařského instruktora, jehož život si vzala lavina, dnes odpoledne nadále pátrali po pohřešovaném britském lyžaři.

Laviny v Alpách si o víkendu vyžádaly deset obětí

Svět
Ve švýcarských Alpách dnes vykolejil osobní vlak. Jeden z vagonů se z trati sesunul po příkrém srázu a zůstal viset mezi stromy. Místní policie informovala, že se při nehodě zranilo několik osob, část z nich už podle očitých svědků přepravily vrtulníky.
Bern - Jedenáct lidí se dnes zranilo při nehodě osobního vlaku, který vykolejil v hornatém terénu na východě Švýcarska. Pět pasažérů je podle policie ve vážném stavu a z místa nehody je do nemocnice přepravily vrtulníky. Jeden z vagonů soupravy se z trati sesunul po příkrém srázu a zůstal viset mezi stromy, další vůz částečně trčí nad propastí. 

Ve Švýcarsku vykolejil osobní vlak, vagón spadl ze srázu

Svět