ŠTÍTEK: Indiana

Bakterie z nezutých bot mohou dětem přitížit infekční nemocí, křečemi, průjmem či zvracením
Předvánoční a vánoční období přináší i spoustu večírků. Lidé přicházejí v botách ladících k jejich oblečení. A hostitelé si lámou hlavu, zda mají po návštěvách vyžadovat, aby si u dveří sundaly boty. Podle odborníků je dobré o zutí poprosit. Zároveň ale je nutné dodržet jistá pravidla, aby se v bytě nerozvířily bakterie.

Nezuté boty jsou tikající bombou. Rozviřují bakterie, které škodí hlavně dětem

Věda
Dva vraždící bratři Ranesovi, Larry Lee a Danny Arthur, odsouzení k doživotním trestům. Ačkoli byli bratři a oba sérioví vrazi, vraždili nezávisle na sobě.
Příběh dvou bratrů Ranesových, Larryho Leeho Ranese a Dannyho Arthura Ranese, kteří byli oba američtí sérioví vrazi, je zvláštní tím, že na rozdíl od jiných vraždících sourozenců nezabíjeli nikdy v páru, ale „operovali“ nezávisle na sobě. Oba skončili na doživotí za mřížemi. Mladší Larry si svůj trest ještě odpykává, starší Danny zemřel loni v lednu.
6 fotografií

Krvaví bratři Ranesovi: Oba děsili USA, své vraždy ale páchal každý zvlášť

Historie
Indiana Jones a nástroj osudu (2023)
Dobrodružství Indiany Jonese stále táhnou diváky i tvůrce. Když se větrem a průšvihy ošlehaný chlapík s archeologickým vzděláním objevil v roce 1981 poprvé na plátně, bylo okamžitě zřejmé, že z něj jen tak nesleze. Mimo jiné proto, že oba hlavní tvůrce, autora námětu a producenta George Lucase a režiséra Stevena Spielberga, bavilo za mlada číst rodokapsy a toužili přivést podobné hrdiny na filmové plátno.
11 fotografií

KVÍZ: Ty že jsi učitel?! No, na půl úvazku. Jak dobře znáte Indianu Jonese?

Film a televize
Nejnovější a nejdetailnější snímek Cassiopeji A, pozůstatku výbuchu supernovy od vesmírného dalekohledu Jamese Webba
Vědce fascinují nové snímky vesmírného dalekohledu Jamese Webba, který zachytil dosud nepozorované detaily pozůstatků hvězdy po explozi. Cassiopeia A, jejíž kaleidoskop barev teleskop nasnímal, je nejmladším známým reziduem supernovy v Mléčné dráze. Astronomové doufají, že jim pomůže objasnit, jak k takovým kataklyzmatickým zánikům hvězd dochází.

Webbův teleskop zachytil hvězdu po explozi. Vypadá jako zelené monstrum

Vesmír
Následky tornáda, které se prohnalo městem Little Rock v americkém Arkansasu
Tornáda ve Spojených státech za poslední den zabila nejméně 18 lidí a způsobila značné škody na majetku. Bouřlivé počasí se projevovalo napříč většinou amerického jihu a středozápadu, nejméně v sedmi státech se však podle agentury AP vytvořila tornáda, kterých mohly být desítky. Oběti hlásí státy Arkansas, Indiana, Alabama, Illinois a Mississippi a Tennessee.

Tornáda v USA: Bouře už mají 18 obětí, v Illinois se zřítila střecha divadla

Svět
Bývalý viceprezident USA Mike Pence, 7. října 2020
Agenti amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) při předem dohodnuté prohlídce v bydlišti někdejšího viceprezidenta Mikea Pence v Indianě našli další dokument s označením tajné, informovala agentura AP. Dokumenty označené jako tajné se u Pence našly již v lednu. Nesprávně uchovávané citlivé vládní materiály byly dříve objeveny také u bývalého prezidenta Donalda Trumpa a současné hlavy státu Joea Bidena.
4 fotografie

FBI prohledala dům bývalého viceprezidenta Pence. Našla další tajný dokument

Svět
Americký nejvyšší soud zrušil právo na potrat dané verdiktem z roku 1973. Ženy v celých USA podle něj měly právo na interrupci zhruba do 23. týdne těhotenství.
Neznámý muž znásilnil desetiletou dívku, holčička poté otěhotněla. Reakce amerických úřadů? Dítě si musí nechat. Na potrat totiž nestihla dorazit do šesti týdnů od početí. Kvůli interrupci tak musela do jiného státu, a to jen díky pomoci svého lékaře. Obrovskou vlnu nevole vyvolal nedávný případ z amerického Ohia. Vzhledem k nedávnému zrušení práva na potrat pro americké ženy nejvyšším soudem je přitom možné, že podobných případů bude přibývat.

Matkou v deseti? Každý život je cenný. Znásilněné dívce v Ohiu nedovolili potrat

Svět
Jízda motocyklů značky Indian z Českých Budějovic do Hluboké nad Vltavou.
Časté temné dunění od rána v pátek 10. června 2022 směřovalo oči chodců v Budějovicích k nebi, jestli se nežene bouřka. Stačilo ale zrak stočit na vozovku, aby byla záhada rozluštěna. Do jihočeské metropole z více než třiceti zemí Evropy mířili jednotlivci i skupinky jezdců na motocyklech značky Indian. Třídenní sraz nabídne v programu hlavně v pátek a v sobotu i hudební vystoupení nebo výstavy motorek této známé značky.
18 fotografií

Budějovicemi zahřměly motory, koná se Indian Riders Fest, sraz motorkářů

Českobudějovicko
Jaromír Straka z Hranic s luxusním automobilem Bentley Speciál z roku 1937 na společné vyjížďce veteránů z Přerova na Helfštýn, 24, dubna 2022
Jaromír Straka z Hranic koupil luxusní automobil Bentley Speciál z roku 1937 v Holandsku. „Prodal mi ho jeden starý pán, kterému se už do auta těžce nastupovalo - ze strany volantu totiž nejsou dveře. Při řízení takového vozu si navíc připadáte trochu jako v posilovně, dost se u toho nadřete,“ přiblížil majitel historického vozidla, které vzbudilo na jarní jízdě automobilových a motocyklových veteránů, jež odstartovala v neděli z Horního náměstí v Přerově, velký rozruch.
69 fotografií

Hranické bentley zdobilo jarní spanilou jízdu na Helfštýn

Hranicko
FBI vyřešila další odložený případ.
Po více než třech desetiletích američtí policisté vypátrali, kdo je obávaným vrahem, který koncem 80. let řádil u hlavního silničního tahu mezi státy Indiana a Kentucky. Jméno zabijáka, který zavraždil minimálně tři ženy, je podle vyšetřovatelů Harry Edward Greenwell. Policisté pro jeho odhalení použili metodu, díky které se v poslední době nadmíru úspěšně daří vyšetřit i desítky let staré případy.

Vraždil recepční v motelech. Po 30 letech ho odhalili, díky přelomové metodě

Svět
Nová posila Olomoucka Daquan Bracey
První polovina nadstavbové části Kooperativa NBL se blíží ke konci a basketbalistům Olomoucka jde skutečně o hodně. A že to Hanáci berou skutečně vážně, dokazují i kroky jejich vedení. To se totiž před klíčovou fází sezony rozhodlo přivést dvě nové posily. Konkrétně se jedná o dvojici Američanů Daquana Braceyho a Freddieho McSwaina.
2 fotografie

Dvě americké posily! Olomoucko zbrojí pro koncovku nadstavby

Ostatní sporty
Logo společnosti Google - ilustrační foto
Tři americké státy a federální okrsek kolem metropole Washingtonu podaly v pondělí žalobu na americkou technologickou společnost Google, která podle nich zasahuje do soukromí svých zákazníků. Uživatelé podle stížnosti v podstatě nemají možnost zamezit tomu, aby firma sledovala jejich polohu. Google, který provozuje největší internetový vyhledávač stejného názvu, podle žaloby uživatele klame. Dává jim totiž falešný dojem, že se mohou rozhodnout, které informace o nich Google shromažďuje, informuje agentura AP. Google se hodlá bránit a tvrdí, že žaloba vychází ze zastaralých a nepřesných informací.
7 fotografií

Americké státy žalují Google. Zasahuje podle nich do soukromí uživatelů

Svět
DeMar DeRozan ze Chicaga poté, co podruhé v řadě rozhodl zápas v poslední sekundě.
Basketbalista DeMar DeRozan jako první hráč v historii NBA rozhodl dva zápasy po sobě trojkou v poslední sekundě. V pátek to předvedl proti Indianě a o den později ještě těžší střelou z rohu hřiště zařídil pro Chicago Bulls vítězství 120:119 ve Washingtonu. Bulls se tak osamostatnili v čele Východní konference před Brooklynem, který podlehl 116:120 Los Angeles Clippers.

VIDEO: Neuvěřitelný závěr v NBA. DeRozan podruhé rozhodl trojkou s klaksonem

Ostatní sporty
Kvetoucí liliovník tulipánokvětý v Čáslavi.
Kvetou v Čáslavi na stromech tulipány a rostou jitrnice? To snad není ani možné, to už by potom v tomto krásném středočeském městě bylo možné úplně všechno! Přestože to zní bláznivě, je to ale téměř pravda. Na několika místech ve městě rostou stromy, jejichž květy opravdu připomínají květy tulipánů.
30 fotografií

Obrazem: V Čáslavi kvetou na stromech tulipány

Kutnohorsko
Vozidla bezpečnostních složek u místa střelby v americkém městě Indianapolis, 16. dubna 2021.
Mladík, který v noci na pátek zabíjel v areálu kurýrní firmy FedEx v americkém Indianapolisu, si dvě poloautomatické pušky použité při útoku pořídil legálně. Brandon Hole tak učinil několik měsíců poté, co mu byla zabavena brokovnice kvůli obavě jeho matky o jeho duševní zdraví, oznámila podle amerických médií policie. Agentura AP v neděli napsala, že ve státě Indiana platí zákon zavedený ve snaze nákupům zbraní za takovýchto okolností zabránit.

Střelci z Indianapolisu loni zabavili brokovnici, pak si koupil dvě pušky

Svět
Vozidla bezpečnostních složek u místa střelby v americkém městě Indianapolis, 16. dubna 2021.
Při střelbě u logistického centra kurýrní služby Fedex v americkém městě Indianapolis v noci na dnešek přišlo o život osm lidí, několik dalších bylo zraněno. S odvoláním na mluvčí místní policie o tom informuje agentura AP. Podle dřívějšího vyjádření policie je útočník mrtvý, zřejmě spáchal sebevraždu.  

Útočník v Indianapolis postřílel sedm lidí. Sám se poté zabil

Svět
Komik a herec Lukáš Pavlásek
Zrovna dnes vpodvečer jsem viděl v seriálu Přátelé scénu, ve které se Rachel divila, že vypili v sedmi lidech pět lahví vína. Byla z toho úplně šokovaná. Tak strašně moc! Všichni zůčastnění začali pohoršeně přepočítávat své vypité sklenice a hledat viníka toho nadměrného pití. Přistihl jsem se, že to sleduji s lehkým údivem, jako klasickému Čechovi, odkojenému českým přístupem k alkoholu, mi těch pár sedmiček prostě přišlo málo a představil jsem si, jak by taková scéna vypadala v českém seriálu: „Jenom pět lahví? Kdo bude řídit, aby dojel na benzinku pro další chlast?“
3 fotografie

Fejeton na paVlásku: Jak by vypadal seriál Sex ve městě po česku?

Společnost
V Libosadu u Valdštejnské lodžie vysadili zástupci města a blízcí přátelé Olgy Havlové Liliovník tulipánokvětý.
Jičín - V pondělí se uskutečnilo slavnostní vysazení Stromu Olgy Havlové. Mladý liliovník tulipánokvětý od nynějška roste v Libosadu, pod terasou Valdštejnské lodžie. Když Jičín oslovila Nadace Olgy Havlové s myšlenkou, že by se naše město mohlo stát jedním z 85 míst, kde poroste strom připomínající tuto mimořádnou osobnost českých dějin, radní neváhali.
6 fotografií

Čtrnáctý strom Olgy Havlové roste u Valdštejnské lodžie

Jičínsko