ŠTÍTEK: interview

Šéf Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka
Generálmajor Michal Koudelka stojí v čele Bezpečnostní informační služby (BIS) od roku 2016. V rozhovoru pro Deník říká, co je pro ni nejdůležitější: „Služba si během třiceti let své existence postupně vybudovala důvěru veřejnosti a politiků i respekt novinářů. To je pro její úspěšnou činnost zásadní. O současné a minulé vládě platí, že jako oprávnění adresáti berou a brali naše informace velmi vážně a také podle nich konali a konají. To je důležité nejen z hlediska ochrany země, ale také kvůli motivaci našich důstojníků. Vidí, že to, do čeho investují zdraví, čas a znalosti, má smysl.“
16 fotografií

V BIS musí umět střílet i sekretářka, říká šéf tajné služby Michal Koudelka

Česko
Barbora Křepelková (vlevo) s redaktorkou Deníku Bohumilou Čihákovou.
Zažila smrt svého dvouletého syna, který se ji snažil upozornit, že brzy odejde z tohoto světa. „Čtrnáct dní před smrtí mi Samuel říkal maminko, budu mrtvej. Potom to zopakoval ještě den před tou tragickou událostí, usmíval se, prstíkem ukazoval nahoru k nebi a říkal domů,“ vypráví v rozhovoru Barbora Křepelková, která věří v posmrtný život a sílu a naději hledá ve víře.

Věří v reinkarnaci, útěchu hledá v číslech. Syn věděl, že umře, říká Křepelková

Česko
Erik Pekop.
/ROZHOVOR/ V létě se přestěhoval z Ďolíčku do Ostravy, v té době ještě nevěděl, že se na legendární stadion Bohemians vrátí už v prvním kole nové fotbalové sezony. A nyní by asi nejradši zapomněl. Když šel útočník Baníku Erik Prekop pod hlavní tribunou na televizní rozhovor, sklidil sice od domácího publika aplaus, štval ho ale druhý gól „Klokanů“. „Kladu si to za vinu,“ hlesl. „Mluvil jsem s Adamem Jánošem a upřímně mi řekl, že nechápe, jak to mohlo být uznáno,“ líčil. „Všichni v šatně jsme si to ale představovali jinak, chtěli jsme získat nějaké body. To se nepodařilo,“ dodal Erik Prekop.
17 fotografií

Aplaus i slzy, střelce Baníku přemohly v Ďolíčku emoce. Prekop: Dolehlo to na mě

Chance Liga
Americký prezident Joe Biden na summitu NATO
Americký prezident Joe Biden znovu odmítl pochybnosti ohledně své schopnosti ucházet o znovuzvolení. V rozhovoru se stanicí NBC se označil za "zatraceně bystrého", dotazy na svůj věk má ale za legitimní. V debatě se chce s Donaldem Trumpem znovu utkat v září.

Jsem starý, ale zatraceně bystrý, prohlásil Biden v rozhovoru

Svět
Kandidát na prezidenta a současně bývalý americký prezident Donald Trump krátce po pokusu o atentát
Bývalý republikánský prezident Donald Trump v nedělním rozhovoru s New York Post řekl, že měl být mrtvý a sobotní střelbu přežil možná díky štěstí nebo boží pomoci. Lékař, jenž Trumpovi po atentátu ošetřoval prostřelené pravé ucho, podle exprezidenta prohlásil, že nikdy nic takového neviděl a hovořil o "zázraku". Trump podle deníku také řekl, že od prezidenta Joea Bidena bylo "moc hezké", když mu po útoku zavolal. V rozhovoru exprezident zároveň bez bližších podrobností naznačil, že se kampaň bude po incidentu nést ve slušnějším duchu. Novináři měli zakázáno Trumpa vyfotit.
12 fotografií

Měl jsem být mrtvý, přežil jsem asi s boží pomocí, řekl v rozhovoru Trump

Svět
Rodačka z Paskova, která o sobě ráda říká, že je z Ostravy. Herečka Kamila Janovičová se představí na Shakespearovských slavnostech ve hře Večer tříkrálový.
Vyrostla v Paskově, ale jak sama říká, je ostravská rodačka. Herečka Kamila Janovičová prožila mládí na Janáčkově konzervatoři, následoval odchod do Prahy na DAMU, angažmá mimo rodné město. Od podzimu 2021 pak působí v souboru NDM a nyní se připravuje na Letní shakespearovské slavnosti, kde si zahraje po boku kolegy Vladimíra Poláka, který ji v zajímavém rozhovoru vyzpovídal. Co na sebe prozradila?
6 fotografií

Původně jsem si nepřála vrátit se do Ostravy, přiznává Kamila Janovičová

Ostravsko
Michal Bělák, výkonný ředitel Baníku Ostrava.
/1. ČÁST OBSÁHLÉHO ROZHOVORU/ Vyjma setkání s fanoušky, nebo tiskových konferencí rozhovory nedává, pro Deník udělal výjimku. Výkonný ředitel fotbalového Baníku Ostrava Michal Bělák, druhý muž klubu po majiteli Václavu Brabcovi, s nímž ho pojí rodnná vazba, se v první části obsáhlého povídání ohlíží za minulou sezonou, vysvětluje pozici kouče Pavla Hapala, stejně jako to, co pro klub znamená postup do pohárů a B-týmu do druhé ligy. Tématem je i marketing, návštěvnost a negativní vnímání jeho osoby ze strany některých fanoušků. „Já nepřišel do Baníku hrát soutěž v oblíbenosti,“ líčí Bělák.
67 fotografií

Druhý muž Baníku Bělák exkluzivně: o úspěšné sezoně, Hapalovi i své (ne)oblibě

Chance Liga
Jiří Suhrada.
OBSÁHLÝ ROZHOVOR/ Když se podíváte na soupisku Beranů, tak se možná zarazíte: nejdéle sloužícím bekem je Jiří Suhrada. Celkově má před sebou jen pět dalších parťáků. „Vidíte, nad tím jsem vůbec nepřemýšlel. Slyším to vůbec poprvé," pousměje se stále teprve 23letý bek, jenž půjde do příští sezony Maxa ligy s novým číslem na dresu.
2 fotografie

Zabal to, už nehraj! Suhrada o kritice, výkonech i kamarádovi Gazdovi

Hokej
Americký prezident Joe Biden
Americký prezident Joe Biden v soukromém rozhovoru s klíčovým spojencem řekl, že potřebuje při svých nejbližších vystoupeních přesvědčit voliče o své způsobilosti k výkonu funkce, jinak může být jeho kampaň za znovuzvolení odsouzená k nezdaru. Napsal to dnes deník The New York Times (NYT), s nímž nejmenovaná osoba z Bidenova okolí obsah rozhovoru sdílela.

Musím přesvědčit voliče, že na to mám, uvedl Biden v soukromém rozhovoru

Svět
Maďarský premiér Viktor Orbán
Maďarský premiér Viktor Orbán dnes v Kyjevě vyzval k uzavření příměří, které by mohlo urychlit zahájení mírových rozhovorů. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podle médií trval na tom, že Ukrajina a celá Evropa potřebují spravedlivý a trvalý mír, a naléhal na pokračování vojenské pomoci umožňující Ukrajině třetím rokem se bránit ruské agresi. Orbán, známý blízkými vztahy s Moskvou, dnes do Kyjeva přicestoval poprvé od vpádu ruských vojsk na Ukrajinu v únoru 2022.
5 fotografií

Orbán v Kyjevě jednal se Zelenským. Vyzval k příměří a mírovým rozhovorům

Státy mimo EU
Po třiceti letech končí ve funkci ředitelky 1.ZŠ Kladno Libuše Amálie Holá. Foto: Tereza Schneiderová
/ROZHOVOR/ Třicet let je v lidském životě zásadní doba, a když ji stráví člověk v jedné funkci, o to víc ta číslice rezonuje. V případě ředitelky 1. základní školy v Kladně Libuše Amálie Holé za tím číslem můžeme hledat mnohé, ale možná postačí jen číslice 3000, skoro tolik žáků za dobu jejího ředitelování školou uprostřed Kladna prošlo. Poslední deváťáky vyprovodila do života v tomto týdnu a v rozhovoru slíbila, že od školy si teď dá pokoj a bude se věnovat zvelebování svojí chatičky.
4 fotografie

Ředitelka Libuše Amálie Holá si po třiceti letech odpočine. Chystá se zedničit

Kladensko
I. A třída - skupina B, 18. kolo: SK Kosmonosy B - FC Horky (2:2), 17. března 2024
/ROZHOVOR/ Dva roky zpět divize, pak krajský přebor, naposledy I. A třída a v další sezoně? Pouze okres! Zatímco za předešlými pády byly řádné sestupy, tentokrát se v Horkách pro ústup z fotbalové slávy rozhodl samotný klub. Podle manažera a předsedy Jaroslava Dvořáka se pro áčko nepodařil sehnat dostatečný počet hráčů. V rozhovoru pro Deník nastínil i podobu nové sezony, během které chtějí u Jizery spojit síly se sousedními Benátkami. V rámci spolupráce by se na krajskou soutěž mělo chodit v Horkách i nadále.
13 fotografií

Horky to v kraji balí a chystají „sňatek z rozumu“. Nejsou hráči, zní z klubu

Kraje
Ladislav Samohýl s automobilem Minor Sport z roku 1951.
/ROZHOVOR/ Desetiletí se Ladislav Samohýl po vzoru svého otce věnuje veteránům. Momentálně jeho sbírka historických vozidel čítá zhruba čtyři stovky strojů. Příjmení Samohýl a veteráni zkrátka patří neodmyslitelně k sobě. Jak se zlínskému podnikateli daří všechna auta udržovat? Kde letos lidé uvidí některé exponáty? A čím ho uchvátily Mercedesy? O tom se rozpovídal v rozhovoru pro Deník.
2 fotografie

ROZHOVOR: Ladislav Samohýl a jeho vášeň pro veterány. Vlastní jich čtyři stovky

Zlínsko
Sakura Akiyama z Japonska s nástrojem Erhu, 14. června 2024, Frýdek-Místek.
/VIDEO, FOTO/ Na festival Sweetsen Fest ve Frýdku-Místku dorazila i hudebnice z dalekého Japonska. Sakura Akiyama předvedla hru na tradiční čínský nástroj niko. Jak se vůbec ocitla na charitativním festivalu a co jí spojuje s frontmanem kapely Mirai? V rozhovoru pro Deník se také dočtete, co umělkyni nejvíce překvapilo ve Frýdku-Místku a v čem se liší hudební výuka japonských dětí ve srovnání s českými.
13 fotografií

Oproti Japoncům Češi na koncertech tančí, říká v rozhovoru hvězda Sweetsen festu

Frýdecko-Místecko
Josef Kment chtěl jako malý být vynálezcem, hasičem nebo vojákem.
Složení maturitní zkoušky je jedním z důležitých momentů v životě člověka. I v letošním roce skládali na SPŠOW v Hronově a Velkém Poříčí maturitní zkoušky žáci oborů Strojírenství, Elektrotechnika, Grafický design, Modelářství a návrhářství oděvů, Reprodukční grafik, Tiskař a Podnikání. Slavnostní předávání maturitních vysvědčení se konalo 30. května v Sále J. Čapka v Hronově. Mezi úspěšnými maturanty je každoročně spousta zajímavých lidí s výjimečnými koníčky i zajímavými plány do života.

ROZHOVOR: Jako malý chtěl být vynálezcem, hasičem nebo vojákem

Čtenář reportér
Moderátorka FK Viagem Ústí nad Labem Táňa Bystroňová
Fotbalové Ústí nad Labem pod novým majitelem zatím po sportovní stránce neudělalo díru do světa, v B skupině třetí nejvyšší soutěže skončilo propastných dvanáct bodů za prvními Velvary, díky neotřelým marketingovým tahům je ale o něm slyšet. Nejvíc je na očích díky moderátorce Táně Bystroňové, která ráda dává na odiv své fyzické přednosti. O víkendu šokovala v Mostě, kde dělala s ústeckými hráči rozhovory s nestoudně odhaleným výstřihem. A fotbalisté rázem nevěděli, kam s očima.
8 fotografií

Moderátorka při rozhovorech ukazovala vnady. A fotbalisté nevěděli, kam s očima

Fortuna ČFL + MSFL
Moderátorka FK Viagem Ústí nad Labem Táňa Bystroňová
Fotbalové Ústí nad Labem pod novým majitelem zatím po sportovní stránce neudělalo díru do světa, v B skupině třetí nejvyšší soutěže skončilo propastných dvanáct bodů za prvními Velvary, díky neotřelým marketingovým tahům je ale o něm slyšet. Nejvíc je na očích díky moderátorce Táně Bystroňové, která ráda dává na odiv své fyzické přednosti. O víkendu šokovala v Mostě, kde dělala s ústeckými hráči rozhovory s nestoudně odhaleným výstřihem. A fotbalisté rázem nevěděli, kam s očima.
8 fotografií

Moderátorka při rozhovorech ukazovala vnady. A fotbalisté nevěděli, kam s očima

Fotbalové perličky
Hokejový kustod Oldřich Kopecký při práci.
/ROZHOVOR, FOTO, VIDEO/ Poslední květnová neděle se zapsala do české sportovní historie. Hokejisté ovládli mistrovství světa a vybojovali pro fanoušky zlato. Zásluhu na vítězství si může připsat i náš region, konkrétně Turnov, kde žije devětačtyřicetiletý hokejový kustod Oldřich Kopecký. V rámci svého povolání pečoval spolu se dvěma kolegy o vybavení českého týmu, staral se o jeho povzbuzení a dobrou náladu. A dali do toho srdce! Turnovský patriot má už patnáctou sezónu navíc na starost výstroj mladoboleslavským hokejistům a zároveň má za sebou zkušenosti s mládežnickými výběry a nároďáky. „Získat zlato na domácím šampionátu je velká věc, prostě něco neuvěřitelného. Dalo by se říct, že v tomto okamžiku nic většího pro mě není. V úvahu by ještě připadala olympiáda nebo světový pohár,“ řekl v rozhovoru pro Deník Oldřich Kopecký.
22 fotografií

Turnovák má doma zlatou z hokejového mistrovství, svou prací přispěl k úspěchu

Liberecko
Utkání skupiny E kvalifikace mistrovství Evropy ve fotbale: Česko - Moldavsko, 20. listopadu 2023, Olomouc. Radost Tomáš Chorý z ČR.
V posledních dnech se o tom hlasitě mluvilo. Fotbalová Slavia měla mít veliký zájem o získání reprezentačního útočníka Tomáše Chorého z Plzně. Už se hovořilo i o konkrétních částkách, ale nakonec vše nasvědčuje tomu, že z přestupu nic nebude. Roli mělo podle všeho sehrát i staré video, v němž dnes devětadvacetiletý hráč hovořil o své lásce k pražské Spartě.
11 fotografií

Chorý do Slavie nejspíš nepůjde. Roli měla hrát i láska ke Spartě

FORTUNA:LIGA
Kladenská malířka Magdalena Rajnišová.
/ROZHOVOR/ Už jen do neděle 9. června mají návštěvníci Galerie Kladenského zámku poslední možnost ponořit se do esence starobylého světa biblických příběhů, krajin pouště i světla a tajemství nekonečna, jak ji niterně vnímá svébytná kladenská malířka Magdalena Rajnišová (65). Unikátní přehlídku obrazů s názvem Dimenze skrytosti doplňují instalace.

Přeji si, aby se lidé s mými obrazy cítili jako v přítomnosti dobrého člověka

Volný čas
Mistr světa David Kämpf s malou chomutovskou hokejistkou.
/ROZHOVOR/ Frontu na něj stáli malí i velcí. David Kämpf v pondělí na Kamencovém jezeře v Chomutově spustil hokejovou lavinu. Ochotně se fotil, podepisoval, ukazoval zlatou medaili, o kterou se přičinil s českou reprezentací na domácím mistrovství světa. V Chomutově, kde s hokejem dělal první krůčky, se chtěl fanouškům úspěchem pochlubit a malým klukům ukázat, kam to mohou dotáhnout, když se naplno oddají sportu. „Vzpomínám, že když já byl malý, tak jsem také sledoval hráče, mistry světa, hokejisty v NHL. Myslím, že je to dobré pro mladé kluky, aby měli vzor. Chci jít trošku příkladem,“ říká v rozhovoru David Kämpf.
64 fotografií

Kämpf: Pomalu si toho mistra světa uvědomuji. Chomutovu jsem to chtěl vrátit

Hokej
Fotografováno před premiérou Šikmého kostela v Divadle Petra Bezruče v Ostravě.
Známá spisovatelka Karin Lednická je jedním z tahounů letošního ČteFesTu v Třinci. V rozhovoru pro Deník vypráví o česko-polských vztazích, hrdosti horníků a srovnává jejich osudy s pracovníky Třineckých železáren. Třetím dílem historické románové kroniky Šikmý kostel se dotýká jednoho z nejtemnějších období dějin Karvinska, a právě autorské čtení závěrečné knihy otevírá bohatý program literárního festivalu.
3 fotografie

„Lidé z kraje by měli být více hrdí,“ říká v rozhovoru Karin Lednická

Frýdecko-Místecko
Místopředsedkyně Pirátů Markéta Gregorová.
Markéta Gregorová je pirátskou dvojkou na kandidátní listině do Evropského parlamentu, kde jí končí první pětiletý mandát. „Já se cítím jako velice proevropská, zelená a také progresivní kandidátka. Dokud lidé budou brát Green Deal jako hrozbu, nikoliv výzvu, předstihnou nás Spojené státy i Čína, která je přeborníkem v obnovitelných zdrojích energie,“ říká v rozhovoru pro Deník.
10 fotografií

Na nácky žádnou etiketu uplatňovat nebudu, říká Pirátka Gregorová

Česko
Radim Turek, 27. května 2024, Třinec.
V nedávném rozhovoru pro Deník naznačila primátorka Třince Věra Palkovská (Osobnosti pro Třinec), že by se po téměř třiceti letech v politice chtěla naplno věnovat rodině a zřejmě nebude v dalších volbách kandidovat. Text přiměl k reakci dlouholetého opozičního zastupitele Radima Turka (Nezávislí). Obrátil se na redakci Deníku, která se mu rozhodla dát prostor. Přinášíme s ním rozhovor, přičemž případnou reakci primátorky přinese Deník v následujících dnech.
5 fotografií

Primátorka dělá z radnice rodinný podnik, tvrdí Radim Turek z opozice v Třinci

Frýdecko-Místecko
Ondřej Beránek (třetí zleva s číslem 8) je dalším havlíčkobrodským odchovancem, který se může pyšnit titulem hokejového mistra světa.
/ROZHOVOR/ Chvála od trenéra. Havlíčkobrodský hokej se může pyšnit dalším hokejovým mistrem světa. V neděli večer si na hruď pověsil zlatou medaili jeho odchovanec Ondřej Beránek. O kariéře šikovného útočníka Deník hovořil s jeho bývalým koučem a rovněž exbrodským hráčem Tomášem Mariškou. „Ondrovi se šampionát opravdu povedl a byl nesmírně platným hráčem,“ ocenil výkony křídla čtvrtého reprezentačního útoku současný trenér prvoligového Baníku Sokolov.
5 fotografií

Ondra odvedl práci na sto deset procent, chválí Beránka jeho bývalý kouč Mariška

Hokej
Pavel Besta.
/OBSÁHLÝ ROZHOVOR/ Velká část mistrovského kádru Baníku Ostrava ze sezony 2003/04 je fanouškům na očích pořád. Ať už jako stále aktivní fotbalisté, nebo i skrze civilní zaměstnání. Prostě se o nich ví. Jedním z mála, kdo tak trochu „zmizel“, je Pavel Besta. Klíčový stoper party kouče Františka Komňackého už fotbal nehraje, přes deset let žije v Praze a pracuje ve skladu jedné mezinárodní firmy. „Mám rád svůj klid, nepotřebuji pozornost okolí,“ říká v rozhovoru pro Deník, v němž rozebírá svůj vztah k hlavnímu městu, k Baníku a vrací se k ročníku, který jako poslední dovedl na Bazaly pohár.

Dres Baníku nemáte, jo? Besta o titulu, Praze i životě: Člověk by se měl bavit

FORTUNA:LIGA
Ruský prezident Vladimir Putin, 3. února 2023.
Je potřeba obnovit mírové rozhovory, prohlásil v pátek v Minsku ruský prezident Vladimir Putin. Jednání ale podle něj musí být vedena s legitimním vedením Ukrajiny, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj však prý podle názoru Moskvy už legitimitu nemá. Putin to podle agentury Reuters řekl na tiskové konferenci po rozhovorech se spojeneckým běloruským vůdcem Alexandrem Lukašenkem.

Je třeba obnovit mírové rozhovory, ale ne se Zelenským, prohlásil Putin

Státy mimo EU
Hokejista Martin Pěnčík v dresu HC Zubr Přerov.
/ROZHOVOR/ Vyměnit hokejový Prostějov za Přerov? V minulostí ne zrovna častá a oblíbená věc. Hlavně z pohledu fanoušků. Před novým prvoligovým ročníkem však od Jestřábů k úhlavnímu rivalovi míří dvě zajímavá jména. Jedním z nich je prostějovský odchovanec a rodák Martin Pěnčík. Pro 24letého beka se samozřejmě jedná o nejpeprnější přestup kariéry. „Pár rozhovorů s fanoušky jsem už měl,“ přiznává posila Zubrů. Jaké byly?

Z Jestřába Zubrem. Rozhovory s fanoušky jsem už měl, přiznal Pěnčík

Hokej
MS v hokeji, Praha: Česko - Kanada
V úterý po zápase s Kanadou si odbyl mediální povinnosti u televizních štábů a u píšících novinářů se na rozhovor nezastavil. Ve středu po tréninku to ale okamžitě napravil. „Omlouvám se, teď jsem tady pro vás. Písaři, pojďme,“ rozpovídal se se smíchem David Pastrňák. Největší česká hokejová hvězda současnosti v rozhovoru mluvila o nadcházejícím čtvrtfinále, o své mamince, která ho podporuje z publika, i o únavě po příletu z Ameriky.
62 fotografií

Pastrňák o USA, spánku i rozhovoru bez bruslí: V šatně se svlíkám skoro celý

Hokej