ŠTÍTEK: Jan Pavel II.

V Sedloňově byste našli hned dva nové držitele českých rekordů, jsou jimi manželé Haldovi.
/FOTO. VIDEO/ Horská obec Sedloňov se pyšní zřejmě největší koncentrací českých rekordmanů na počet obyvatel. Trvale zde žije 210 lidí a dva z nich, Jarmila Haldová a Josef Halda, jsou nově zapsáni v České knize rekordů. Oficiální certifikát jim předal v sobotu 18. května Miroslav Marek, prezident Agentury Dobrý den spravující Muzeum rekordů v Pelhřimově. Brzy se budou moci pokochat dílem Jarmily Haldové i lidé v Dobrušce.
29 fotografií

Ze Sedloňova, vsi rekordů, zamíří unikátní kolekce českých panovníků do Dobrušky

Rychnovsko
Učenec Nostradamus
Smrt krále Jindřicha II., zvolení Francoise Mitterranda prezidentem, atentát na Jana Pavla II., útok na Světové obchodní centrum v New Yorku 11. září, koronavirová pandemie. To vše údajně předpověděl francouzský lékař, astrolog a vědec Michel de Nostredame, který je známější pod jménem Nostradamus. Podle některých vykladačů Nostradamových proroctví obsahují i předpověď událostí pro rok 2024.
12 fotografií

Co předpověděl Nostradamus na rok 2024? Má dojít ke střetu na moři i pádu krále

Historie
Křišťálový Papež z Moseru po sto letech znovu ozdobí Vatikán
Generální ředitel sklárny Moser Pavel Mencl předal osobně u příležitosti generální audience na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu Svatému otci Františkovi karafu a poháry z ikonické kolekce Papež, která získala své pojmenování před rovnými sto lety. Moser tak po sto letech zopakoval gesto Leo Mosera, který v roce 1923 daroval papeži Piu XI. stejný nápojový soubor. 
4 fotografie

Křišťálový Papež z Moseru po sto letech znovu ozdobí Vatikán

Z okolí
Nový biskup ostravsko-opavské diecéze Martin David byl během slavnostní mše uveden do své funkce, pro niž ho vybral papež František, 31. srpna 2023, Ostrava. Arcibiskup a apoštolský nuncius v České republice Jude Thaddeus Okolo.
/VIDEO, FOTO/ Ve čtvrtek ve čtyři hodiny odpoledne se v katedrále Božského Spasitele v Ostravě rozezněly zvony a začala slavnostní bohoslužba, během které došlo oficiálně k předání vedení diecéze biskupu Martinu Davidovi. Ten dosud diecézi řídil jako dočasný administrátor a nyní vystřídal svého předchůdce Františka Václava Lobkowicze. Věřící zaplnili celou katedrálu Božského spasitele. Kdo se nedostal do prvních řad, mohl celou slavnostní bohoslužbu sledovat na velkoplošných televizích s živým vysíláním.
34 fotografií

Katedrálu v Ostravě zaplnili věřící, papežský nuncius jmenoval nového biskupa

Ostravsko
Mons. Václav Fišer zemřel před osmi lety v Hustopečích. Zasloužil se o výstavbu nového kostela.
V těchto dnech si připomínáme sto let od narození Mons. Václava Fišera. S láskou, s úctou i vděčností na něho vzpomínají nejen věřící v Hustopečích, ale právě zpěváci chrámového sboru při kostele sv. Václava a Anežky České v Hustopečích. Právě z iniciativy Mons. Fišera byl nový kostel postaven. Byl to on, kdo tomu obětoval kus svého života. 

Sto let od narození kněze Václava Fišera. Vybudoval v Hustopečích kostel

Čtenář reportér
Ve stonavské farnosti se podařilo obnovit farní kapli a zrekonstruovat zahradu. Rok 2023.
Nadcházející víkend bude ve Stonavě v duchu zábavy a setkávání. Koná se tradiční stonavská pouť, na kterou se každoročně sjíždějí lidé z širokého okolí, ale i rodáci, kteří už roky žijí mimo region. Na návštěvníky čeká bohatý program, který oficiálně začne v sobotu dopoledne florbalovým turnajem Bernard cup. Ten se koná ve sportovní hale.
9 fotografií

Ve Stonavě zrekonstruovali kapli a farní zahradu. Podívat se můžete během poutě

Karvinsko
Ve čtvrtek uplyne 608 let od smrti mistra Jana Husa, Tábor si tuto událost připomíná četnými kulturními akcemi.
Česko si ve čtvrtek připomene odkaz církevního reformátora Jana Husa, který byl upálen před 608 lety na koncilu v německé Kostnici. V pražské Betlémské kapli se od 15:00 uskuteční tradiční bohoslužba. V Husinci, kde se narodil, už ve středu začaly oslavy, jejichž součástí jsou koncerty, pietní vzpomínka i ekumenická bohoslužba. Kromě snah o reformu církve i společnosti je Husovi připisováno autorství traktátu O českém pravopise, který odstranil z češtiny spřežky a zavedl diakritická znaménka.

Česko si připomene odkaz Jana Husa. Reformátor byl upálen před 608 lety

Česko
Martin David, nový biskup ostravsko-opavské diecéze, vpravo nahoře jeho nástupce František Lobkowicz
Ostravsko-opavská diecéze má nového sídelního biskupa. Papež František jím jmenoval apoštolského administrátora Martina Davida. Stal se tak v pořadí druhým sídelním biskupem diecéze - jeho předchůdcem byl zesnulý František Václav Lobkowicz. Nového biskupa v úterý 4. července po krátké polední modlitbě v kostele svatého Václava v centru Ostravy oznámil apoštolský nuncius v České republice Jude Thaddeus Okolo.
7 fotografií

Z mechanika v Tatře biskupem. Ostravsko-opavskou diecézi nově povede David

Regiony
Martin David, nový biskup ostravsko-opavské diecéze, vpravo nahoře jeho nástupce František Lobkowicz.
/FOTOGALERIE/ Ostravsko-opavská diecéze má nového sídelního biskupa. Papež František jím jmenoval apoštolského administrátora Martina Davida. Stal se tak v pořadí druhým sídelním biskupem diecéze - jeho předchůdcem byl zesnulý František Václav Lobkowicz. Nového biskupa v úterý 4. července po krátké polední modlitbě v kostele svatého Václava v centru Ostravy oznámil apoštolský nuncius v České republice Jude Thaddeus Okolo.
7 fotografií

VIDEO: Z mechanika v Tatře biskupem. Ve vedení nahradil Františka Lobkowicze

Ostravsko
Mistrovské repliky českých korunovačních klenotů jsou nyní k vidění v Opočně.
/FOTO, VIDEO/ Pod rukama jednoho z nejlepších evropských zlatníků Jiřího Urbana se rodily šperky pro anglickou královnu Alžbětu II., kříž pro papeže Jana Pavla II., replika císařské koruny Svaté říše římské, ale také skvosty, které jsou nyní k vidění na výjimečné výstavě v nové podobě, která zavítala na východ Čech. České korunovační klenoty na dosah zvou do hladomorny opočenského zámku.
6 fotografií

České korunovační klenoty na dosah. Unikátní výstava láká do hladomorny v Opočně

Rychnovsko
Protest proti zákazu potratů v Polsku
Ten scénář má podobný průběh. Matka v pokročilém stádiu těhotenství dorazí s problémem do nemocnice. Lékaři ji hospitalizují a pak ji i její nenarozené dítě nechají osudu. Zasáhnou až po úmrtí plodu. Jenže septický šok je rychlejší. Naposledy tak zemřela maminka v nemocnici Jana Pavla II. v Nowém Targu na Podhalí. Byla ve 20. týdnu těhotenství. 
11 fotografií

V Polsku zemřela další těhotná žena. Lékaři se bojí lynče

Státy EU
Prezidentka Zuzana Čaputová oznamuje, že nebude opětovně kandidovat ve volbách na post hlavy státu.
Slovenský sociolog Michal Vašečka, který působí také na Masarykově univerzitě v Brně, uvádí, že místo Zuzany Čaputové může po březnových prezidentských volbách přijít i někdo lepší, než byla ona. Zmiňuje se například jméno exministra zahraničí Ivana Korčoka. „Kdyby se Korčok stal prezidentem, může být přinejmenším tak dobrý jako Zuzana Čaputová, v některých ohledech dokonce i lepší,“ tvrdí Vašečka.
24 fotografií

Čaputová vytvářela lepší obraz Slovenska, než ve skutečnosti je, říká sociolog

Státy EU
V německém Pasově byly odlity dva zvony, které rozezní kostel svatého Vavřince v Přerově. Větší ponese jméno Jan Pavel, menší se bude jmenovat František.
Stovky kilometrů urazí dva nové zvony, které byly odlity v pasovské dílně Rudolfa Pernera v Německu a už brzy se vydají na cestu do Přerova. Nové srdce kostela sv. Vavřince mohou Přerované obdivovat v neděli 18. června odpoledne v rámci pietní připomínky poválečného masakru na Švédských šancích. První zvon Jan Pavel II. váží 1 800 kilogramů a jsou na něm odlita jména všech dětských obětí masakru. Druhý nese jméno Františka z Assisi a váží 400 kilogramů.
16 fotografií

Nové zvony pro kostel svatého Vavřince se vydají na cestu do Přerova

Přerovsko
Kněz salesiánské církve v Sebranicích u Litomyšle měl sexuálně obtěžovat děti. Na snímku zdejší fara a obviněný kněz.
Sexuální obtěžování, trauma a spousta otazníků. Na salesiána P. Josefa K. ze Sebranic u Litomyšle přišlo několik udání, která se týkají sexuálního obtěžování nezletilých. Podle Salesiánské provincie v Praze jde o dvacet až třicet let staré případy, lidé z Litomyšlska však hovoří i o obětech z nedávné doby. Osmaosmdesátiletý P. Josef K. bude vyloučen z diecéze. Lidé v Sebranicích, malé vesnici u Litomyšle, kde farář žije, jsou z oznámení církve v šoku.

Kněz ze Sebranic měl sexuálně obtěžovat nezletilé. Lidé v šoku, u církve skončil

Svitavsko
Mirella Gregori  (vlevo) a Emanuela Orlandi (vpravo)
Vatikán od pondělí opět vyšetřuje případ, který Itálií rezonuje už čtyři desítky let. A do kterého se zapletl i Svatý stolec. Emanuele Orlandiové bylo 15 let, když se 22. června 1983 vracela z hodiny flétny v Římě. Domů už ovšem nikdy nedorazila. Zmizení vyvolalo několik spekulací, včetně té, že ji unesl gang s cílem vydírat Vatikán. Případ vyšetřovatelé znovu otevřeli po žádostech rodiny a nových odhaleních v dokumentární minisérii Netflixu, která se jednou z největších záhad nejmenšího státu světa zabývá.
5 fotografií

Případ dívky z Vatikánu: Zmizela před 40 lety, teď kauza ožívá s novými detaily

Státy mimo EU
Pohřeb emeritního papeže Benedikta XVI. na vatikánském Svatopetrském náměstí, 5. ledna 2022
Na vatikánském Svatopetrském náměstí dnes skončila zádušní mše za emeritního papeže Benedikta XVI., který zemřel 31. prosince ve věku 95 let. Smuteční obřad, kterému přihlíželo na 50 tisíc věřících, vedl nynější papež František. Zesnulý bude nyní uložen do hrobky v kryptě Svatopetrské baziliky, tento obřad se již odehrává mimo zraky veřejnosti.
6 fotografií

Zádušní mše za Benedikta XVI. skončila. Sledovaly ji desetitisíce věřících

Státy mimo EU
Myslivci a sokolníci v Třemešné vzali do kostela na svatohubertskou mši také svá zvířata. 6. listopad 2022.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ „To by měl svatý František radost,“ glosoval farář Jan Randa průvod myslivců, který i se zvířaty zamířil do kostela v Třemešné ve Slezsku. Na svatohubertskou bohoslužbu sokolníci vzali s sebou do chrámu dravé ptáky a myslivci své psy vycvičené k lovu. Hned vedle eucharistie čekal na požehnání pár bažantů jako symbolické poděkování myslivců za štědrost naší přírody.
23 fotografií

Zvířata v kostele? Svatý František by z Třemešné měl radost

Bruntálsko