ŠTÍTEK: Jihoafrická republika

Hravé surikaty patří v táborské zoologické zahradě k nejoblíbenějším zvířatům.
Trochu jako malé děti – hravé a neposedné. Pořád běhají, prolézají vykopanými tunely a různě dovádí. Některé ale umí pěkně zapózovat. To, když vyhlíží případné nebezpečí. Jejich ostražitý postoj přitom vypadá, jakoby se přihlížejícím vystavovaly na odiv. I díky tomu patří tyto drobné šelmy k nejoblíbenějším zvířatům z táborské zoologické zahrady. Na tuto sobotu 27. července proto ošetřovatelé pro návštěvníky připravili speciální setkání u surikat. Odstartuje přesně ve tři hodiny odpoledne. Za příspěvek dekujeme Filipu Sušankovi.

Chcete se více dozvědět o roztomilých surikatách? Nenechte si ujít setkání v zoo

Čtenář reportér
Předání psa Avatara celníkům z Konga i mix Mozarta s africkou hudbou. SAFARI PARK od pondělí ovládnou Africké dny
Týdenní přehlídka africké kultury, gastronomie a módy přinese do Podkrkonoší to nejlepší, co Afrika nabízí. Program se koná od 22. 7. každý den a vyvrcholí dvěma velkými koncerty a africkým tržištěm. SAFARI PARK s partnery z projektu Malina pro slona předá v rámci něj celníkům, kteří bojují v Kongu s pytláky, speciálně trénovaného psa Avatara.
3 fotografie

Hudba, tanec a exotické chutě. Safari park láká na africký festival

Krkonoše
Na polích u Velvar květou glagioly. Opojná vůně je cítit už zdáli.
/FOTOGALERIE/ Pole s kvetoucími pestrobarevnými gladioly, v Česku známými také pod názvem mečíky, najdete nedalo Velvar. Záplava květů s převahou bílé, které vábí opojnou vůní, je určena všem zájemcům, kteří si je chtějí přijít v těchto dnech sami natrhat a ozdobit s nimi sváteční tabuli, udělat ženám radost při výročí nebo je použít třeba jako výzdobu hřbitova či kostela. 
22 fotografií

Vůně je cítit široko daleko. Na polích u Velvar kvetou gladioly

Kladensko
Slon. Ilustrační foto
Španělského turistu na dovolené v Jihoafrické republice před zraky jeho snoubenky udupalo chovné stádo slonů. Podle tamních úřadů při projížďce v národním parku Pilanesberg zastavil auto a vystoupil, aby si mohl zvířata lépe vyfotit. Slonice ale chtěla ochránit svá tři mláďata, a tak na třiačtyřicetiletého muže zaútočila. Útok divokých zvířat měl pro muže fatální následky.

Chtěl fotku, zemřel. Španělského turistu ušlapalo v JAR stádo slonů

Svět
Nosorožec tuponosý severní.
Vědci z Jihoafrické republiky zkoušejí inovativní techniku, jak odradit pytláky od zabíjení nosorožců. V rámci prvního projektu svého druhu se rozhodli, že zkusí do rohů živých zvířat napustit radioaktivní látku. Pytlákům by tím značně ztížili převoz nelegálního zboží přes hranice a zároveň by se stalo jedovatým pro lidskou spotřebu.

Boj proti pytlákům: Vědci napouštějí rohy nosorožců radioaktivní látkou

Svět
Vztah prarodičů a vnoučat je jedinečný a nesmírně důležitý. Je ale nutné vědět, čím by prarodiče mohli dětem ublížit.
Vztah mezi prarodiči a vnoučaty je bezesporu výjimečný a přináší oběma stranám mnoho benefitů. Někdy jsou však rozdíly mezi generacemi příliš propastné. A prarodiče vnoučatům mohou zadělat na celoživotní traumata. Existují tři věty, které by děti od prarodičů nikdy slyšet neměly.

Tři věty, které by prarodiče svým vnoučatům nikdy neměli říkat

Rodina
Petr Vakoč, jeden z nejúspěšnějších českých cyklistů.
/FOTOGALERIE/ Petr Vakoč je českým profesionálním cyklistou a patří rovněž mezi ty nejúspěšnější. Začínal na horských kolech, poté přešel na silniční cyklistiku, aby se pak opět vrátil na horská kola a poslední tři sezony sbírá úspěchy na gravelu, kole, které je dle jeho slov na půl cesty mezi horským a silničním. Na své profesi miluje cestování, obzvlášť, když může závody spojit s odpočinkem s přítelkyní a poznáváním nových míst. „Je to úžasné, nejraději bych objel všechno. Lákají mě závody v Keni a na Islandu, kde jsem ještě nikdy nebyl,“ usmívá se v rozhovoru jednatřicetiletý sympaťák
61 fotografií

Rád spojuji závody s možností si pěkné místo i užít, říká cyklista Petr Vakoč

Ostatní sporty
Ze života čápů. Na komíně poblíž polských hranic v Náchodě žije čapí rodinka. Rodiče se o čtyři mláďata vzorně starají.
/FOTO, KVÍZ/ Na komíně jen nedaleko polských hranic a poblíž řeky Metuje je možné pozorovat čápy. Samec přiletěl do Náchoda už v březnu, o něco později se u něho zabydlela samice a společně opravili a vylepšili hnízdo. Nyní už mají čtyři potomky. Objektivem je zachytila fotografka Petra Valentová z Náchoda. S oblibou a nadšením sleduje jejich chování, vzájemnou komunikaci i starostlivost o mláďata.
26 fotografií

Ze života čápů v hnízdě nedaleko Polska. Co všechno víte o bílých opeřencích?

Náchodsko
Ragbisté Zlína. Ilustrační foto.
Černý scénář na poslední chvíli zažehnali, do nevyzpytatelné baráže jít nemusí. Ragbistům Zlína k tomu pomohl víkendový zápas I. ligy proti Přelouči, v duelu několika zvratů nakonec otočili nepříznivý poločasový stav a vyhráli 45:28. „V podstatě to byl zápas o naše bytí a nebytí v první lize,“ líčí trenér týmu Petr Juřík.

Loni extraliga, letos boj o přežití? Ragbisté se pádu bát nemusí

Ostatní sporty
Ostruhatky dokážou vykvést už v polovině května a vydrží až do prvních mrazíků.
Mezi letničkami a balkonovými květinami patří v posledních letech k velkým hitům kráska jménem ostruhatka. Vytváří bohatě rozvětvené keříky s tenkými stonky zakončenými hrozny květů. Některé odrůdy rostou vzpřímeně, jiné se krásně přelijí přes okraj truhlíků, takže efektně ozdobí terasy i balkony. Navíc dokážou vykvést už v polovině května a vydrží až do prvních mrazíků. Pěstovat ostruhatku přitom není náročné, chce to jen vybrat vhodný druh a poskytnout jí dostatek slunce a pravidelnou zálivku.

Nenáročná kráska do truhlíků: Rozzáří balkony i terasy a dlouho vydrží

Zahrada
Ilustrační foto
V Safari parku se radují z úspěšného odchovu vzácných hyenek hřivnatých. Mláďata, která přišla na svět na Květnou neděli, prošla první veterinární kontrolou a získala identifikační čipy. Tento krok je důležitým milníkem v projektu obnovy záchovné populace těchto ohrožených šelem v evropských zoo.

První váha mláďat hyenky. Safari park odhaluje detaily

Krkonoše
Trojice oceněných fotografů soutěže Jazz World Photo 2024. Uprostřed vítěz Luciano Rossetti, vlevo druhý Siphiwe Mhlambi z Jihoafrické republiky, vpravo třetí Jacek Piotrowski z Polska.
/FOTO/ Ital Luciano Rossetti zvítězil v 11. ročníku fotografické soutěže Jazz World Photo. Cenu si převzal v sobotu v Trutnově během festivalového finále Jazzince v Uffu. Trofej za 2. místo získal Siphiwe Mhlambi z Jihoafrické republiky, 3. místo obsadil Jacek Piotrowski z Polska. Třicet nejlepších snímků z jazzového prostředí z celého světa je k vidění ve výstavním prostoru Městského úřadu Trutnov, kde se v pátek 19. dubna konala vernisáž. Výstava potrvá do 4. června.
76 fotografií

Jazz World Photo vyhrál Ital Rossetti, světové snímky jsou k vidění v Trutnově

Volný čas
Muškáty jsou velmi oblíbenou okrasou balkonů a teras
Muškáty milovaly už naše babičky. I když se nabídka kvetoucích rostlin zdobících balkony a parapety neustále rozšiřuje, pelargonie patří mezi stálice českých balkonů. Důvod je jednoduchý. Jsou krásné, snadno se množí a pěstovat je zvládne i začátečník. Navíc si muškáty můžete vybírat z bohaté palety barev a odrůd jak vzpřímeně rostoucích, tak převislých, tvořících úžasné barevné kaskády květů. Přečtěte si, jak pěstovat muškáty, aby dobře rostly a jejich bohaté květy vydržely celé léto až do prvních podzimních mrazíků.
5 fotografií

Co dělat pro záplavu muškátových květů? Je to překvapivě snadné

Zahrada
Pavel Žufan
Jsme ochotni platit, ale nikoliv spotřební daň. S takovým argumentem chodí už déle než rok za politiky tuzemští vinaři. Od začátku roku spustili kampaň „Pozor! Křehké“, která upozorňuje na to, že při zavedení spotřební daně by Česko bylo jedinou zemí v regionu, v níž by taková povinnost existovala. Zákazníkům by litr domácího tichého vína podražil až o 30 korun a dovoz levných vín by pokračoval.

Minimální cena za alkohol by omezila nejlevnější dovozy, říká ekonom Žufan

Příběhy a rozhovory
Afrika s Tomíkem ve Skaličce.
Tato přednáška byla v letošním roce ve Skaličce třetí. První měli cestovatelé Márovi, kteří patří k pravidelným přednášejícím o svých cestách. Druhou měl Martin Bukovský o Bunkru Přáslavice. Třetí, s Tomášem Vejmolou alias Tomíkem na cestách, který byl ve Skaličce podruhé, byla právě osmého na Mezinárodní den žen, ale ukázala, kolik občanů se vejde do nové přednáškové místnosti.
11 fotografií

Afrika s Tomíkem ve Skaličce

Čtenář reportér
Daniel Black (vlevo) s Bohumilou Čihákovou
Transsexualita je obrovský byznys. Po operaci musíte brát do konce života hormony, přidají se komplikace a přidruží se další psychické poruchy, které nebyly řešeny. Takže každého trans pak čekají další léky a další operace. A z toho člověka si nakonec udělají celoživotní kasičku, říká Daniel Black, který kritizuje lékaře i trans komunitu a tvrdí, že problém trans lidí tkví především v hlavě. Přitom si sám a dobrovolně před pár lety tranzicí prošel.  
5 fotografií

Prošel si kastrací. Tranzice Danielovi zničila život, žena z něj nikdy nebyla

Česko
Zakladatel kliniky NEO Libor Votruba.
Bývalý prezident České snowboardové asociace Libor Votruba čelil od roku 2006 závislosti na alkoholu a drogách. A i když se chtěl svých démonů zbavit, v Česku nenašel vhodnou kliniku. Odjel proto do Jihoafrické republiky a později se učil od mnichů v Thajsku umění meditace. V Česku založil psychoterapeutickou kliniku NEO, kterou prošly už stovky lidí, kteří se zde zbavili svých závislostí. V minulém roce jako první Čech získal vysoké thajské vyznamenání za zásluhy v oblasti šíření a podpory meditace Vipassana. „Každému říkám, že boj se závislostmi nejde vyhrát. Člověk si musí uvědomit, že prohrál. Teprve tehdy nad závislostmi zvítězí,“ řekl Votruba v rozhovoru pro Deník.

Od závislosti pomohli Votrubovi mniši. Teď pomáhá jiným najít cestu ven

Česko
Pět mláďat tučňáků brýlových odchovaných v Safari Parku Dvůr Králové se ve speciální školce učí přijímat krmení z rukou chovatelů.
Pět mláďat tučňáka brýlového, vůbec prvních, která se v historii Safari Parku Dvůr Králové daří odchovávat, opustilo zhruba po šesti týdnech od líhnutí hnízdní nory a ve speciální školce se učí přijímat krmení z rukou chovatelů. Postupně také přepeřují a učí se plavat. Až budou všechna dostatečně silná, přemístí se do hejna dospělých ptáků. Zoologové předpokládají, že se tak stane zhruba za měsíc. V tu dobu je také vůbec poprvé budou moci obdivovat návštěvníci v průchozí expozici areálu West Cape.
45 fotografií

VIDEO: Rybička by byla? Podívejte se, jak se krmí první mláďata tučňáků

Krkonoše
Trenér ragbistů Petr Juřík. Ilustrační foto.
ROZHOVOR/ Návrat do I. ligy se jim v mnoha ohledech nevydařil. Po roční zkušenosti v extralize se ragbisté Zlína o víkendu znovu představili ve druhé nejvyšší soutěži, proti U-23 Tatře Smíchov ale padli vysoko 10:67. I přes žádost o odklad navíc s torzem sestavy absolvovali „domácí“ utkání na pražské Markétě. „Takto hrát nejde, něco se musí změnit. Prohrát se může, i o hodně, ale ne odevzdaně, bez bojovnosti a nasazení. Soupeř si pak z nás dělá srandu,“ zlobí se trenér Petr Juřík, který pro Deník hovoří i o své hráčské roli.

Kouč ragbistů Juřík o změně předsedy i debaklu: Takový výsledek jsme nečekali

Ostatní sporty