ŠTÍTEK: Kábul

Jeden z protestů v Kábulu proti vládě Tálibánu
Nestačilo, že vládnoucí islámské fundamentalistické hnutí Tálibán zapovědělo afgánským ženám chodit do parků a zahrad. Podle nejnovějších informací oznámili úředníci ministerstva pro šíření ctnosti a předcházení neřesti zákaz vstupu žen do sportovních klubů nebo posiloven. Od loňského nástupu Tálibánu k moci se tak jedná o další krok ohrožující svobodu žen.

Afgánský středověk. Tálibán zakazuje ženám vstup do sportovních klubů

Ostatní sporty
Ukrajinci se ve Lvově loučí se svými rodinami, které míří do bezpečí do Polska. Ssmi se vrací bránit zemi před ruskou armádou.
Ruská invaze na Ukrajinu převrátila život vzhůru nohama milionům lidí. Mnozí z těch, kteří nyní utíkají ze země, vyrostli za komunismu, když byla ještě Ukrajina součástí Sovětského svazu (SSSR). Reportér BBC vyzpovídal dva zástupce této starší generace v železniční stanici Lvov, kde se zrovna chystali nastoupit do vlaku a uprchnout před válkou.
24 fotografií

Bojoval v uniformě SSSR, teď veterán před válkou prchá: Že jsme nacisti? Směšné

Státy mimo EU
Chotěbořská knihovna
Srdečně vás zveme v pondělí 14. února v sedm hodin večer do kinokavárny v podkroví knihovny. Jako další snímek se vám představí animovaný film Moje slunce Mad. Češka uprostřed Kábulu a opuštěný chlapec Mad tvoří dvojici sympatických outsiderů, které si okamžitě zamilujete. Nový film Michaely Pavlátové má všechno, co má úspěšný film mít. Universální téma, silný příběh a mezinárodní uznání.

Moje slunce Mad. Chotěbořská knihovna zve na Valentýna na další kino Art Cafe

Čtenář reportér
Bojovníci Tálibánu. Ilustrační snímek
Nafta, která je zapotřebí pro výrobu kyslíku pro koronavirové pacienty, došla. Stejně tak došly zásoby desítek základních léků. Zaměstnanci nemocnice stále chodí do práce, přestože nedostali už několik měsíců zaplaceno a mají problémy vyjít s penězi. Takový je úděl Afghánsko-japonské nemocnice pro infekční onemocnění, jediného zařízení pro péči o pacienty s covidem-19 pro čtyři miliony lidí, kteří žijí v afghánském hlavním městě Kábulu, napsala agentura AP.
52 fotografií

Afghánské nemocnice na pokraji zhroucení: dochází léky, personál nemá výplaty

Svět
V Tálibánem ovládaném Afghánistánu přibývá rodin, které trpí hladem. Peníze na jídlo a základní potřeby proto stále více z nich získává provdáním nezletilých dcer.
Devítiletá dívka Parwana, kterou před měsícem v Afgánistánu její rodina prodala do manželství, je v bezpečí v Kábulu. Rodinu k tomuto činu donutila chudoba. Podle jejího otce to byla jediná možnost. Před měsícem měla CNN povolení natočit její prodej pětapadesátiletému muži. Po vydání článku se ovšem na jeho hlavu snesla taková kritika a tlak, že ho to donutilo utéct a chovat se před médii. 

Děsivý příběh z Afghánistánu: Provdali ji jako devítiletou, dočkala se záchrany

Svět
Pavla Gomba
Pitná voda, její kvalita a dostupnost, patří mezi klíčová témata, kterými se dlouhodobě zabývá Dětský fond OSN (UNICEF). Oblastí, která se v této souvislosti stále častěji zmiňuje, je Afghánistán. Humanitární pomoc tam potřebuje polovina populace, včetně téměř deseti milionů dětí.

Afghánským dětem chybí pitná voda. UNICEF pomáhá na místě

Podnikání
Ozbrojení afghánští policisté - ilustrační foto
Nejméně 19 obětí a 50 zraněných si vyžádal dnešní útok na největší vojenskou nemocnici v afghánské metropoli Kábulu. Podle agentury AFP to uvedl představitel afghánského ministerstva zdravotnictví ve vládě, kterou vede hnutí Tálibán. Jiný činitel Tálibánu po poledni SEČ prohlásil, že útok, na němž se podílel i jeden sebevražedný atentátník, již skončil.
52 fotografií

Afghánským Kábulem otřásl další útok. Výbuchy u nemocnice zabily nejméně 19 lidí

Svět
Kino v ústeckém Hraničáři v úterý promítna animovaný snímek Moje slunce Mad české režisérky Michaely Pavlátové.
Film Moje slunce Mad české režisérky Michaely Pavlátové uvede dnes od 17.30 hodin Veřejný sál Hraničář. Snímek se prosadil na největším festivalu v Latinské Americe a bude se ucházet o nominaci Americké filmové akademie. Je to česky nadabovaný působivý příběh mladé Češky, která se vdala za svého milovaného spolužáka Nazira do exotického Kábulu.

Hraničář zve na animované drama, které v USA čeká souboj o Oscara

Čtenář reportér
Davy lidí shromážděné u mezinárodního letiště v afghánské metropoli Kábulu, 17. srpna 2021
Dospívání v Afghánistánu, který dlouhodobě diskriminuje sexuální minority, je pro mnoho mladých lidí obtížné. Situace v zemi se však po pádu Kábulu ještě zhoršuje. „Budeme zabiti, žádáme o evakuaci,“ řekl pro CNN afghánský bojovník za práva homosexuálů, který žije v úkrytu. Server CNN World přinesl několik svědectví přímo ze země. Všichni jsou v úkrytech a vystupují pod pseudonymy.
52 fotografií

Skrývají se, nespí, hrozí jim popravy. Afghánští homosexuálové volají o pomoc

Svět
Bojovníci Tálibánu v afghánské metropoli Kábulu
Afghánská soudkyně už je po útěku z Kábulu v bezpečí v Evropě a může si oddechnout, že už jí nehrozí pomsta od mužů, které kdysi poslala za mříže. Mnohé její kolegyně ale takové štěstí neměly a volají o pomoc, protože se bojí o život. Nebezpečí pro ně představuje jak vláda radikálního Tálibánu, tak trestanci, kteří se po ofenzivě tálibů a vyprázdnění věznic dostali na svobodu, napsala agentura Reuters.
52 fotografií

Afghánské soudkyně prchají před pomstou mužů, které odsoudily

Svět
Bojovníci Tálibánu v afghánské metropoli Kábulu
Afghánské islamistické hnutí Tálibán v neděli oznámilo, že jeho síly se probojovaly do správního střediska provincie Pandžšír, která zůstala po bleskové ofenzivě Tálibánu a obsazení Kábulu v půlce srpna poslední baštou odporu. Odboj proti Tálibánu z Pandžšíru ale naopak uvedl, že způsobil islamistickému hnutí velké ztráty. Lídr afghánských opozičních sil Ahmad Masúd později řekl, že je připraven přistoupit na návrh rady muslimských učenců a jednat o ukončení bojů. Informovaly o tom agentury Reuters a DPA.
52 fotografií

Tálibán tvrdí, že pronikl k centru Pandžšíru. Hlásí úspěchy i odboj

Svět
Bojovníci Tálibánu v afghánské metropoli Kábulu
Nejméně 17 lidí zemřelo v Kábulu při oslavné střelbě, když bojovníci Tálibánu oznámili údajné dobytí provincie Pandžšír, kde se opevnili jeho odpůrci. Ti tvrdí, že provincie nepadla, a stále se o její nadvládu vedou boje, napsala agentura Reuters. Podle katarského velvyslance v Afghánistánu se v Kábulu podařilo obnovit provoz letiště, informovala stanice Al-Džazíra.
52 fotografií

Tálibán oslavoval dobytí Pandžšíru. Při střelbě zemřelo 17 lidí

Svět
Bojovníci Tálibánu v afghánském městě Ghazní, 13. srpna 2021
Hnutí Tálibán tvrdí, že má pod kontrolou celé území Afghánistánu včetně údolí Pandžšír, kde se opevnili jeho odpůrci. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na tři zdroje z Tálibánu, informaci ale podle ní zatím nelze nezávisle ověřit. Server BBC dnes uvedl, že v údolí Pandžšír probíhají urputné boje, v nichž přišly o život stovky ozbrojenců, a že vítězství si připisují obě strany.
52 fotografií

Ovládli jsme celý Afghánistán, tvrdí Tálibán. Pád Pandžšíru však nelze ověřit

Svět
Šéf unijní diplomacie Josep Borrell
Evropská unie je připravena při splnění konkrétních podmínek jednat s Tálibánem, který převzal moc v Afghánistánu. Míra spolupráce bude záležet na tom, jak radikální hnutí přistoupí k unijním požadavkům, mezi nimiž je například dodržování lidských práv či možnost dalších evakuací ze země. Po neformálním jednání ministrů zahraničních věcí členských zemí bloku to novinářům řekl šéf unijní diplomacie Josep Borrell. EU by podle něj chtěla na plnění podmínek či pokračování evakuací dohlížet prostřednictvím společného zastoupení v Kábulu.
52 fotografií

Unie bude jednat s Tálibánem. Chce misi v Kábulu, shodli se ministři

Státy EU
Zamalované ženské tváře na salonech krásy v Kábulu.
V den, kdy radikální hnutí Tálibán převzalo moc v hlavním městě Afghánistánu Kábulu, zmizely z ulic reklamní plakáty kosmetických salónů, které zobrazovaly například ženy ve svatebních šatech. Jejich obličeje byly zamalovány, salóny rovněž musely zavřít. I když některé podniky slíbily, že se brzy vrátí do provozu, další se obávají o svou budoucnost. Vizážistka Afsoon, která se ukrývá před Tálibánem, popsala, jak důležitou roli hrály salóny krásy pro Afghánské ženy.
52 fotografií

Ženy jako já jsou terčem Tálibánu, jsme moc vidět, tvrdí vizážistka z Kábulu

Svět
Kábulem otřásla další exploze. Raketa zasáhla obytný dům nedaleko letiště
Pentagon nemůže zatím popřít zprávy o možných civilních obětech při nedělním americkém úderu v afghánském Kábulu, sdělil podle stanice BBC americký vojenský mluvčí. V neděli Američané oznámili, že provedli s pomocí bezpilotního letounu úder na vozidlo, při němž eliminovali hrozbu sebevražedného útoku na mezinárodní letiště. Při akci zahynulo deset členů jedné rodiny, uvedla BBC s odvoláním na pozůstalé.
52 fotografií

Mrtví civilisté po úderu USA v Kábulu? Vyvrátit to nemůžeme, sdělil Pentagon

Svět
Odlet amerických vojáků
Z Afghánistánu v noci odletěli poslední američtí vojáci. Agentuře Reuters to potvrdil generál Frank McKenzie, který velí americkým silám na Blízkém východě, v Perském zálivu a severní Africe (CENTCOM). Na palubě posledního amerického letadla, které odstartovalo z kábulského mezinárodního letiště, byl podle něj také americký chargé d'affaires Ross Wilson.
52 fotografií

Afghánistán opustili poslední američtí vojáci. Z Kábulu odletěl i velvyslanec

Svět
Americký ministr zahraničí Antony Blinken
Americká vláda bude i po stažení vojáků z Afghánistánu nadále pomáhat Američanům, Afgháncům a dalším lidem, kteří se chtějí ze země dostat. Řekl to americký ministr zahraničí Antony Blinken. Z Afghánistánu v noci odletěli poslední američtí vojáci. USA už dříve oznámily, že z Afghánistánu, kde jejich vojáci spolu se spojenci působili po dvě desetiletí, odejdou do 31. srpna.
52 fotografií

Šéf americké diplomacie: Nadále budeme pomáhat těm, kteří chtějí z Afghánistánu

Svět