ŠTÍTEK: Kjell Lindgren

Astronauti Scott Kelly a Kjell Lindgren provádějí údržbu ISS.
ISS (oběžná dráha) - Američtí astronauti Scott Kelly a Kjell Lindgren dnes opět vystoupili z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) a pokračovali v její nutné údržbě. Šlo o druhý plánovaný pracovní výstup v době, kdy uplynulo 15 let od zahájení pobytu lidských posádek na ISS. Výstup začal podle plánu v 13:10 SEČ a trval přesně sedm hodin a 48 minut, informoval Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA).

Američtí astronauti téměř osm hodin opravovali z vesmíru ISS

Svět
Ilustrační foto
Oběžná dráha – Ruští kosmonauti Gennadij Padalka a Michail Kornijenko dnes podnikli několikahodinovou výpravu do otevřeného vesmíru, aby zkontrolovali vnější plášť Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) a instalovali tam několik přístrojů. Pro Padalku byl výstup dlouhý 5,5 hodiny už desátým, a ruský kosmonaut tak strávil v kosmu víc času, než kterýkoli jiný pozemšťan.

Ruští kosmonauti ukončili výstup do kosmu, na ISS je čekal salát

Svět
Ilustrační foto.
Moskva - Předstartovní přípravu ruské kosmické lodi, která má ve čtvrtek vynést k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) novou posádku, dnes narušila technická závada. Oznámila to tisková agentura Interfax s odvoláním na zdroj v kazašském Bajkonuru, odkud má raketa startovat. Ruská vesmírná agentura Roskosmos ale v oficiální zprávě jakékoli problémy vyloučila.

Přípravu Sojuzu ke čtvrtečnímu letu k ISS prý narušila porucha

Svět
Ruská loď Progress.
Moskva - Ruská nákladní loď Progress M-27M by mohla opustit oběžnou dráhu v pátek ráno. Vypočetli to vědci z ruské akademie věd. Loď, která měla dopravit nové zásoby na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) je neovladatelná, protože hned po startu 28. dubna s ní pozemní středisko ztratilo spojení. Pád Progressu je neodvratný, ale jeho čas a místo se stále zpřesňuje.

Ruská nákladní Loď Progress podle vědců spadne v pátek ráno

Svět
Ruská loď Progress.
Moskva – Kvůli zmařené misi ruské nákladní lodi Progress, která čeká pád do atmosféry, dostala posádka Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) doporučení, aby šetřila životně důležité zdroje. Napsala to dnes ruská tisková agentura Interfax s odkazem na zdroje z ruského kosmického průmyslu. Progress má svůj nevydařený let ukončit v příštích dnech a jeho úlomky by mohly na Zemi dopadnout v pátek nebo v sobotu.

Ruský Progress neodvratně míří k Zemi, kosmonautům chybějí zásoby

Svět
Ilustrační foto.
Stockholm - Muž, kvůli jehož bombové výhružce dnes švédské úřady uzavřely část historického centra metropole Stockholmu, se vzdal policii. Policisté podle agentury Reuters nadále prohledávají několik míst, kde muž hrozil nastražit výbušniny.

Muž, který ve Stockholmu hrozil bombou, se vzdal policii

Svět