ŠTÍTEK: kongres

Kongres v Chamu.
Sanitky budou vozit pacienty nejkratší cestou do nejbližšího zdravotnického zařízení, a to bez ohledu zda je to v Česku nebo Německu. To je jeden ze závěrů jednání Rady pro přeshraniční spolupráci Bavorsko-Česko, tentokrát v podobě přeshraničního kongresu a za účasti předsedy vlády ČR Petra Fialy a předsedy vlády Svobodného státu Bavorsko Markuse Södera, které se konalo nedávno v Chamu.
3 fotografie

Přeshraniční kongres: Sanity odvezou pacienta do nejbližší nemocnice

Karlovarsko
Představitelé arabských států při jednání během summitu Arabské ligy v roce 1964 v Káhiře. První předseda Organizace pro osvobození Palestiny Ahmad aš-Šukajrí je zcela vlevo
V úterý 2. června 1964 byla na kongresu Ligy arabských států, konaném v jordánském sektoru Jeruzaléma, založena Organizace pro osvobození Palestiny (OOP), palestinská organizace seskupující několik palestinských odbojových skupin usilujících o vytvoření nezávislého palestinského sekulárního státu. Podle ustavujícího prohlášení OOP bylo jejím hlavním cílem osvobodit Palestinu – a také dosáhnout zničení Izraele.
11 fotografií

Svoboda Palestiny, zničení Izraele. Arabské státy před 60 lety spojil krvavý cíl

Historie
Táborští gastroenterologové se zúčastnili evropského endoskopického kongresu ESGE days Berlin 2024.
Již tradiční kongres Evropské společnosti pro gastrointestinální endoskopii ESGE days Berlin 2024 se letos uskutečnil v německé metropoli ve dnech 25. až 27. dubna. Za ty roky se z kongresu zaměřeného na digestivní endoskopické metody podle Lukáše Štrincla z gastroenterologická ambulance táborské nemocnice stává skutečně velmi zdařilá vzdělávací akce.

Táborští gastroenterologové se zúčastnili evropského endoskopického kongresu

Táborsko
Interní oddělení v Písku. Snímek je ze Světového dne zdraví.
Interní oddělení Nemocnice Písek získává v tuzemsku velmi dobré jméno. Dokládá to rostoucí počet úspěchů a ocenění jeho lékařů v odborných kruzích. Dva z nich budou podle mluvčí a. s. Jihočeské nemocnice dokonce Kateřiny Koželuhové Českou republiku reprezentovat na Mezinárodním kongresu interní medicíny MIRCIM, který se bude konat letos v květnu v polském Krakově.

Písečtí internisté se těší uznání. Dva lékaři byli vybraní na světový kongres

Písecko
Diabetiků na celém světě výrazně přibývá. V České republice se jich aktuálně léčí přibližně 900 tisíc
Diabetes 2. typu je ve většině případů spojený s další vážnou nemocí, s obezitou. Právě vysoká hmotnost v organismu způsobí postupné změny v metabolismu, které vedou k rozvoji cukrovky. Ale toto platí i v opačném směru – když totiž pacient s diabetem 2. typu zhubne, kompenzace jeho nemoci se zlepší, nebo se nemoc dokonce zcela vyléčí. Mnozí pacienti berou dlouhé roky vysoké dávky léků a inzulínu, aniž by tato terapie zabírala. Přitom by stačilo zhubnout, což se bohužel často nedaří. Existuje ale řešení, které by diabetikům pomohlo, a hradí ho zdravotní pojišťovny.
6 fotografií

Na tuto léčbu cukrovky se zapomíná. Přitom funguje výborně a hradí ji pojišťovny

Zdraví
Z kongresu chirurgů.
Chirurgové Krajské zdravotní, a.s. – Nemocnice Děčín, o.z., si připsali další ocenění na významném odborném setkání oborových specialistů. Na třídenním Národním chirurgickém kongresu, který hostilo Cubex Centrum Paraha, vybrala porota složená ze špičkových specialistů v oboru jako nejlepší poster MUDr. Jana Moravíka a spoluautorů – prim. MUDr. Jana Rejholce a lékaře Pavla Timoshina, přibližující 10 let zkušeností s laparoskopickými kolorektálními operacemi obézních pacientů.
4 fotografie

Nejlepší poster na vrcholném kongresu chirurgů v České republice vznikl v Děčíně

Čtenář reportér
Předseda FAČR Petr Fousek
Český fotbal má na dobu příštích čtyř let svoje zastoupení ve Výkonném výboru UEFA. V hlasování na kongresu v portugalském Lisabonu uspěl předseda Fotbalové asociace České republiky Petr Fousek. „Nesmírně si toho vážím. Naše prestiž v každém případě vzrostla,“ vyprávěl po příletu z Portugalska teprve třetí Čech ve výkonném výboru hlavní řídící organizace evropského fotbalu.
11 fotografií

Naše prestiž vzrostla, těší Fouska po jmenování do Výkonného výboru UEFA

Fotbal
Představení se odehrálo v českokrumlovské klášterní zahradě a jedinečným spektáklem začala mezinárodní akce nazvaná Europassion 2023, které vyvrcholí červnovým setkáním herců a znalců pašijových her z 15 států Evropy.
Amatérští umělci z Hořic na Šumavě sehráli pašijové hry, které vypráví o posledních dnech Ježíše Krista. Představení se odehrálo v českokrumlovské klášterní zahradě a tímto jedinečným spektáklem začala mezinárodní akce nazvaná Europassion 2023, které vyvrcholí červnovým setkáním herců a znalců pašijových her z 15 států Evropy. To se odehraje v Hořicích na Šumavě, které jsou těmito hrami celorepublikově vyhlášené.
24 fotografií

Umělci z Hořic na Šumavě sehráli pašijové hry v krumlovské zahradě

Volný čas
Historicky první celostátní vinařský kongres se uskutečnil v jihomoravských Valticích. Nastínil nové vize oboru, pojmenoval aktuální problémy
Vize tuzemského vinařského světa, tichá válka s obchodními řetězci, podpora i zdanění vinařů, zodpovědné pití alkoholu nebo autonomní roboti a nové technologie. Nejrůznější témata nastínil historicky první Celostátní vinařský kongres v jihomoravských Valticích. „Podařilo se nám dostat na jedno místo vinaře z celé republiky. Taková platforma může být příkladem i pro ostatní zemědělce,“ uvedl prezident Svazu vinařů Martin Chlad s tím, že je třeba pobavit se o nových výzvách oboru a reagovat na ně. Deník připravil přehled toho nejzajímavějšího z kongresu.
12 fotografií

Valtice hostily vinařský kongres. Strašákem je dovoz levného vína, zaznělo

Ekonomika
Profesor a primář neurologické kliniky ústecké Masarykovy nemocnice Martin Sameš.
Přednosta Neurochirurgické kliniky Fakulty zdravotnických studií Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem a Krajské zdravotní, a.s. – Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, o.z., profesor Martin Sameš se stal prezidentem České neurochirurgické společnosti (ČNCHS). Zvolen byl na kongresu ČNCHS, který se uskutečnil ve dnech 14. - 16. listopadu v Brně u příležitosti 30 let od založení neurochirurgie ve Fakultní nemocnici Bohunice. Ústecká neurochirurgie bude mít ve výboru odborné společnosti zástupce hned dva, docent Aleš Hejčl  zasedne v revizní komisi ČNCHS.

Profesor Sameš se stal prezidentem České neurochirurgické společnosti

Čtenář reportér
Slavkovice a Nové Město na Moravě hostily čtvrtý kongres o Božím milosrdenství.
/FOTO/ - Čtvrtý národní kongres o Božím milosrdenství se konal druhý červnový víkend ve Slavkovicích a v Novém Městě na Moravě. Přinesl řadu přednášek,  duchovní program a slavnostní mše svaté se zasvěcením Božímu milosrdenství. Celý kongres se uskutečnil pod záštitou Jana Graubnera, arcibiskupa olomouckého a předsedy České biskupské konference, a účastnila se ho řada věřících. Podívejte se, jak všechny tři dny zachytil Karel Janů. Děkujeme za možnost zveřejnění fotografií.  
78 fotografií

Jedině v Kristu. Věřící se setkali při národním kongresu o Božím milosrdenství

Čtenář reportér
První návštěvníci v expozici, rok 1972
/POHLED DO HISTORIE/ Loutkářské muzeum v Chrudimi láká návštěvníky na netradiční oslavy k výročí padesáti let od založení. Město ožije slavností, hudbou a samozřejmě loutkami. Narozeninovým dárkem je také nová kniha, která odhaluje nepřikrášlenou historii a okolnosti vzniku chrudimského muzea. Jaká je vůbec historie asi nejznámějšího turistického fenoménu Chrudimi?
11 fotografií

ARCHIVNÍ FOTO: Od 19. století až k otevření slavného Muzea loutkářských kultur

Chrudimsko
Hospic - ilustrační foto.
V Praze jsou k dispozici řádově stovky specializovaných lůžek pro umírající pacienty, potřeba jsou ale tisíce. Zlepšit by se měl podle odborníků přístup zdravotníků a sociální péče k umírajícím obecně. Na dotaz ČTK to dnes řekl předseda České společnosti paliativní medicíny České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně Ondřej Kopecký. Tématem se bude zabývat i Metropolitní zdravotnický kongres, který se v Praze uskuteční 2. června.
4 fotografie

Paliativní péče pro umírající: V Praze chybí lůžka, potřeba by jich byly tisíce

Praha
Kongres Občanské demokratické strany, 9. dubna 2022, Praha. Petr Fiala
Premiér Petr Fiala bude další dva roky pokračovat v roli předsedy občanských demokratů. Ve funkci, kterou zastává od ledna 2014, ho v sobotu potvrdil stranický kongres v Praze 510 z 510 platných hlasů delegátů. Fiala neměl protikandidáta a tak jako při předchozích kongresech přesáhla jeho podpora 90 procent. Delegátům bylo vydáno celkem 534 volebních lístků, uvedl předseda volební komise Petr Bendl. Z platných lístků měl Fiala podporu stoprocentní.
19 fotografií

Fiala povede občanské demokraty další dva roky. Na kongresu získal silný mandát

Česko
Dětský vědecký kongres ZŠ T. G. Masaryka v Otrokovicích
Jak jsou zvídavé a jak umí skvěle prezentovat, předvedly děti ze Základní školy T. G. Masaryka v Otrokovicích. V úterý se totiž zapojily do Dětského vědeckého kongresu – projektu, ve kterém prezentují téma dle vlastního výběru. Druhé kolo prezentací mezi všemi otrokovickými základními školami se pak konalo online ve čtvrtek 24. března.

Své nadání pro vědu i schopnost prezentovat předvedly děti z Otrokovic

Zlínsko
Roman Týc, pořadatel Hackers Congress Paralelní Polis.
Do pražských Holešovic se opět sjedou fanoušci a IT odborníci z celého světa. Od 1. do 3. října tam proběhne již osmý ročník Hackers Congress Paralelní Polis (HCPP). Třídenní kongres nazvaný Chaos se uskuteční v prostorách Paralelní Polis a vystoupí na něm české i zahraniční špičky v oboru jako Sara Polak, Tomáš Mikolov, Juraj Bednár, Frank Rieger či Chris Gosden. Hlavními tématy třídenní akce jsou svoboda & kryptoanarchie, decentralizovaná ekonomika & kryptoměny, politické umění & hacking a věda & technologie. „Chaos jsme v posledních měsících zažívali více než kdy dříve a je pro nás zároveň metaforou, skrze kterou si pokládáme základní existenční otázky,“ říká za pořadatele Roman Týc.

Nastal chaos, využijte ho! Paralelní Polis pořádá další Hackers Congress

Cestujeme
Zdravý životní styl. Ilustrační snímek.
Zájemci, kteří se rádi přiučí a získají nové znalosti o svém zdraví, se mohou zúčastnit kongresu v on-line prostředí. Není určený jen odborníkům, zapojit se může každý. Téma kongresu se týká každého z nás, nejlépe to vystihuje jeho motto: Zdraví nezná hranic, hledejme, co nás spojuje. Dne 10.–12. září se koná pod záštitou hlavního města Prahy unikátní setkání mezinárodních i českých odborníků z různých oblastí medicíny.

Chcete si poslechnout odborníky z různých oblastí medicíny? Kongres bude on-line

Čtenář reportér
Zdravý životní styl. Ilustrační snímek.
Zájemci, kteří se rádi přiučí a získají nové znalosti o svém zdraví, se mohou zúčastnit kongresu v on-line prostředí. Není určený jen odborníkům, zapojit se může každý. Téma kongresu se týká každého z nás, nejlépe to vystihuje jeho motto: Zdraví nezná hranic, hledejme, co nás spojuje. Dne 10.–12. září se koná pod záštitou hlavního města Prahy unikátní setkání mezinárodních i českých odborníků z různých oblastí medicíny.

Chcete si poslechnout odborníky z různých oblastí medicíny? Kongres bude on-line

Čtenář reportér
Zdravý životní styl. Ilustrační snímek.
Zájemci, kteří se rádi přiučí a získají nové znalosti o svém zdraví, se mohou zúčastnit kongresu v on-line prostředí. Není určený jen odborníkům, zapojit se může každý. Téma kongresu se týká každého z nás, nejlépe to vystihuje jeho motto: Zdraví nezná hranic, hledejme, co nás spojuje. Dne 10.–12. září se koná pod záštitou hlavního města Prahy unikátní setkání mezinárodních i českých odborníků z různých oblastí medicíny.

Chcete si poslechnout odborníky z různých oblastí medicíny? Kongres bude on-line

Čtenář reportér
Zdravý životní styl. Ilustrační snímek.
Zájemci, kteří se rádi přiučí a získají nové znalosti o svém zdraví, se mohou zúčastnit kongresu v on-line prostředí. Není určený jen odborníkům, zapojit se může každý. Téma kongresu se týká každého z nás, nejlépe to vystihuje jeho motto: Zdraví nezná hranic, hledejme, co nás spojuje. Dne 10.–12. září se koná pod záštitou hlavního města Prahy unikátní setkání mezinárodních i českých odborníků z různých oblastí medicíny.

Chcete si poslechnout odborníky z různých oblastí medicíny? Kongres bude on-line

Čtenář reportér