ŠTÍTEK: kuchyně

Archeologický průzkum ZČU ve Svatavě na Sokolovsku.
Více než dva tisíce žen prošly mezi lety 1943 a 1945 koncentračním táborem Svatava na Sokolovsku, z toho přes 700 jich zde bylo dlouhodobě vězněných. Na místě pobočného lágru nacistického koncentračního tábora Flossenbürg dnes stojí rodinné domy nebo mateřská škola. Na jednom z přístupných pozemků začali pracovat archeologové z Fakulty filozofické Západočeské univerzity v Plzni (FF ZČU). Objevili tady pozůstatky po táborové kuchyni a části někdejšího oplocení.
6 fotografií

Archeologové z Plzně zkoumají koncentrační tábor ve Svatavě

Plzeňsko
Ženský koncentrační tábor ve Svatavě vydává svá tajemství
Archeologové z Fakulty filozofické Západočeské univerzity v Plzni zahájili výzkum na místě bývalého ženského koncentračního tábora Svatava na Sokolovsku. Cílem je odhalit pozůstatky táborové kuchyně a dalších objektů, které mohou poskytnout nové informace o podmínkách života vězněných žen. Výzkum je součástí česko-polského projektu zaměřeného na studium méně známých pobočných koncentračních táborů.
6 fotografií

Zapomenutý příběh Svatavy. Výzkum odkrývá hrůzy koncentračního tábora

Regiony
Ženský koncentrační tábor ve Svatavě vydává svá tajemství. Foto: ZČU Plzeň
Archeologové z Fakulty filozofické Západočeské univerzity v Plzni zahájili výzkum na místě bývalého ženského koncentračního tábora Svatava na Sokolovsku. Cílem je odhalit pozůstatky táborové kuchyně a dalších objektů, které mohou poskytnout nové informace o podmínkách života vězněných žen. Výzkum je součástí česko-polského projektu zaměřeného na studium méně známých pobočných koncentračních táborů.
6 fotografií

Ženský koncentrační tábor ve Svatavě vydává svá tajemství

Sokolovsko
Přeštičtí junáci měli svůj tábor již po dvacáté u Chlumeckého mlýna. V neděli večer se konal slavnostní táborový oheň. Ten byl pro mnohá vlčata a světlušky ještě slavnostnější, když při něm skládali svůj slib. Foto Petr Šatra
Počátek prázdnin patřil u přeštických junáků jako každoročně táboru u Chlumeckého mlýna. Letos však tábor má jiné uspořádání. „Máme celkově nárůst členské základny, oddíly jsou maximálně naplněné. Zároveň je i velký zájem jet na tábor,“ popisuje změnu vůdce střediska Martin. „Už jsme to kapacitně nezvládali.“
10 fotografií

Opět na oblíbeném tábořišti

Čtenář reportér
Šťovík je prospěšný pro střeva, ledviny, žaludek a játra a zabraňuje kardiovaskulárním chorobám.
Jedli jsme ho jako malí. Šťovík roste na loukách i u cest, a když ho pořádně rozžvýkáte, zaženete žízeň a jeho kyselá chuť vás osvěží. Na to, že se dá šťovík použít jako zelenina do polévek, salátů či jako příloha k masu, se už trochu pozapomnělo. Přitom se dá snadno pěstovat. Navíc je tato bylina léčivá, plná vitaminů i minerálních látek.

Kyselá bylinka plná vitaminů: čistí střeva, odvodňuje a využití má i v kuchyni

Zdraví
Kuchyňské tuky mají lidé dávat do speciálních kontejnerů. Snímek je ilustrační.
/SEZNAM MÍST/ Lámete si hlavu, kam s použitým olejem z kuchyně? Nepatříte k těm, kteří tyto zbytky lijí do dřezů či záchodových mís? V Havlíčkově Brodě mají obyvatelé k dispozici na několika místech speciální popelnice, určené právě na tento druh odpadu a podobných kontejnerů po městě stále přibývá. Použité oleje některé firmy dále zpracovávají. Využít se dají zbytky tuků z kuchyní následně například jako palivo.  
4 fotografie

Kam s použitým olejem z kuchyně? V Havlíčkově Brodě hledejte černou popelnici

Havlíčkobrodsko
Restaurace U Nováků patřila v devadesátých letech k nejvyhlášenějším podnikům v Přerově.
V dobách největší slávy si tu podávali dveře podnikatelé, sportovci, ale i osobnosti českého šoubyznysu. Restaurace U Nováků, která se nachází v Čechově ulici, patřila v minulosti k prvotřídním přerovským podnikům, a přestože její kapacita nebyla příliš velká, bylo tu pořád plno. Pokud bychom hledali synonymum pro úspěšnou éru devadesátých let v Přerově, kdy se ve městě dařilo podnikání, bude znít jednoduše – Nováci. Název restaurace přitom nijak nesouvisel se slavným přerovským rodákem - zpěvákem Pavlem Novákem.
18 fotografií

Kam se poděly legendární hospůdky z devadesátek? 2. díl: U Nováků

Přerovsko
Den bezpečnosti si ve slánské škole užilo na 600 kluků a holek.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ V kuchyni v Základní škole v Rabasově ulici ve Slaném vypukl ráno 24. května požár. Vyhlášen byl poplach. Na místo se sjeli hasiči a další záchranné složky. Celá škola byla evakuována. V kuchyni zůstala uvězněná a kouřem nadýchaná jedna kuchařka, kterou hasiči vynesli ven a předali záchranářům. Naštěstí šlo jen nachystané cvičení v rámci školního projektového Dne bezpečnosti.
100 fotografií

V kuchyni na třetí základce hořelo. Tentokrát jen cvičně v rámci Dne bezpečnosti

Kladensko
Chřest je vhodnou dietní potravinou pro všechny, kteří chtějí shodit pár kil. Navíc čistí cévy a ledviny.
Chřest patří mezi jednu z prvních sklízených jarních plodin. Těší se velké oblibě. I proto se na mnoha místech pořádají chřestové slavnosti, kde lze tuto chutnou a zároveň léčivou zeleninu vyzkoušet na mnoho způsobů. Chuť chřestu však oceníte, i když ho připravíte jen tak doma v pekáčku. A co víc, pročistí vám cévy i ledviny a ještě pomůže shodit přebytečné kilogramy.

Zkuste i vy zeleninu, která může různě chutnat. Zbaví vás kil a pročistí cévy

Ženy
Olej si v některých případech dokáže poradit lépe než běžné čisticí prostředky.
Ne, to není vtip. Obyčejný stolní olej dokáže být v domácnosti užitečným pomocníkem, a to nejen v kuchyni. Sám olej obvykle těžko vyčistitelné skvrny spíš způsobuje, ale v některých případech skvěle funguje jako čistič i on sám. V mžiku oka zbaví zbytků lepidla prakticky cokoliv, na co nestačil žádný domácí čistič. Navíc se jedná o metodu ekologickou, netoxickou, ale také levnou a šetrnou.
5 fotografií

Olej jako nový kouzelník v domácnosti: Vyčistí i to, na co běžný čistič nestačí

Domácnost
Street Food Festival Liberec.
/FOTO, VIDEO/ Liberecké gurmány potěšily poklady pouliční kuchyně. Mexické tacos a tortilly, pravou neapolskou pizzu, burgery a další speciality nabídl Street Food Festival, který se uskutečnil první květnový den před libereckým Domem kultury. Desítky návštěvníků dorazily dopřát svým chuťovým pohárkům moderní gastronomii a mix chutí české i světové kuchyně. Žízeň pomohla zahnat piva z malých pivovarů, na své si přišli i milovníci vína. Koho honila mlsná, mohl si pochutnat na makronkách, rolované zmrzlině, donutech či churros.
21 fotografií

Vůně pouliční kuchyně se linula Libercem. Foodtrucky zaparkovaly před kulturákem

Liberecko
Mouční molové napadají spíže a svým pobytem znehodnocují potraviny.
S prvními jarními dny se do našich kuchyní vrací i nechvalný obyvatel spíží – potravinový mol. Buď si ho domů přinesete s nákupem či k vám jednoduše sám přiletí otevřeným oknem. Jakmile doma moly spatříte, vaše potraviny jsou v ohrožení. Nezbývá než jednotlivé zásoby zkontrolovat, případně vyhodit. Můžete ale učinit i preventivní krok, který bude stát jen tolik, na kolik vyjde sáček obyčejného divokého koření. Moly totiž odpuzuje bobkový list. Jak bobkový list využít k likvidaci molů? V článku najdete i jiné vychytávky, jak se zbavit molů v domácnosti.

Moli dají potravinám navždy pokoj: Stačí přilepit pod víčko dózy známé koření

Domácnost
Medvědí česnek se sbírá na jaře dřív, než odkvete.
Patří mezi posly jara i mezi první jarní jedlé rostliny. Medvědí česnek je bylina obsahující vitamin C i další zdraví prospěšné látky a jako benefit přidává svou příjemnou jemně česnekovou chuť. Je proto velkým přínosem jak pro naše zdraví, tak pro naši kuchyni. Přečtěte si, kde roste medvědí česnek, proč je medvědí česnek zdravý a jak ho využít. Dozvíte se také, zda se medvědí česnek dá pěstovat. 
7 fotografií

Posel jara: Sbíráte ten pravý nebo ukrajinský? V Irsku se kradl, u nás je zdarma

Zdraví
Víte, jak stará vejce máte doma v lednici?
Symbol jara, života i hojnosti. To vše je už od pradávna připisováno vejci. V lednici nám vejce většinou nechybí. Jsou základní ingrediencí pro pečení sladkých dobrot ke kávě i nezbytnou součástí slaných receptů. A co takhle vajíčka míchaná nebo natvrdo jako snídaňové menu? V kuchyni se zkrátka bez vajec jen těžko obejdeme. Podívejte se, jak poznat čerstvá vajíčka a jak naopak poznáte, jestli už jsou vejce zkažená.
7 fotografií

Poznáte zkažené vejce? Nevyhazujte vajíčka předčasně, pukavce odhalíte 5 způsoby

Domácnost
Žatecká gastrolaboratoř
Cvičná kuchyně středního odborného učiliště v Žatci, ve které se budoucí kuchaři léta učili svému řemeslu, dosloužila a zastarala. Proto se vedení školy už v roce 2016 rozhodlo vybudovat novou a s pomocí evropských peněz se mu to i podařilo. V květnu 2018 tu díky bezmála třímilionové dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) otevřeli novou moderně vybavenou cvičnou kuchyni pro učně v oborech kuchař a cukrář a nazvali ji gastrolaboratoř. Víc než po pěti letech provozu je stále lákadlem pro nové zájemce o řemeslo, a také důvodem, proč zdejší absolventi patří k nejžádanějším na trhu práce ve svých oborech.
3 fotografie

Žatecká gastrolaboratoř stále táhne. Zdejší kuchaři a cukráři jsou žádaní

Čtenář reportér