ŠTÍTEK: lékařská fakulta

Vítězný tým soutěže Medik roku 2024.
Osmý ročník soutěže Medik roku je minulostí. V sobotu 20. dubna v Nemocnici Prachatice soutěžilo 15 týmů studentů 4. až 6. ročníků lékařských fakult z univerzit v Brně, Hradci Králové, Plzni, Praze a Olomouci. Celkem 13 disciplín prověřilo jejich teoretické znalosti, praktické dovednosti, schopnost spolupráce a často i odolnost ve stresových situacích.

Titul Medik roku 2024 putuje z Prachatic do Hradce Králové

Prachaticko
Ilustrační foto
Onemocnění demencí zásadně mění život nemocného člověka i jeho blízkých. Podpora rodiny, stabilní zázemí a využití profesionálních služeb umožňují nemocnému prožívat jeho život co nejkvalitněji. Charita Ostrava, Lékařská fakulta Ostravské univerzity spolu s partnery zvou v září na cyklus akcí, které zprostředkují informace na téma Život s demencí.

Život s demencí v Ostravě? Podzimní preventivní akce odstartovaly

Čtenář reportér
Akce pro středoškoláky se zájmem o medicínu se koná v Hradci Králové od 24. do 27. srpna.
/FOTO/ Zajímá je medicína, ale nejsou si úplně jistí, jestli je to pro ně to pravé povolání. Proto se přihlásili na Medikemp, který pro ně v těchto dnech, od 24. do 27. srpna, pořádá už popáté Lékařská fakulta v Hradci Králové. 41 studentů gymnázií a zdravotnických lyceí absolvuje během čtyř dnů krátké stáže na odborných pracovištích lékařské fakulty a Fakultní nemocnice Hradec Králové, aby blíže poznali lékařskou profesi.
12 fotografií

Medikem nanečisto. V Hradci začal 5. ročník Medikempu pro středoškoláky

Čtenář reportér
Studenti z chudých rodin si na školu musí vydělávat. Komplikuje jim to však studium. Ilustrační foto.
Studentka lékařské fakulty pochází z chudých poměrů. Od šestnácti let pomáhá vydělávat peníze do rodinného rozpočtu. Náročné studium medicíny kombinuje se třemi přivýdělky. „Jdu si za svým snem. Chci zachraňovat lidem životy, vím jaké to je nemít štěstí,“ vypráví jedna z účastnic programu Retrostipendia, který podporuje ve vzdělávání sociálně znevýhodněnou mládež.

Aby mohla studovat medicínu, dělá tři brigády. Občas si sáhnu na dno, říká

Česko
Zleva na snímku tenistka Barbora Strýcová, hejtman Rudolf Špoták, herečka Jana Kubátová a manželka lékaře Jindřicha Fínka, který se musel z pracovních důvodů omluvit z úterního slavnostního odpoledne.
Již 12. ročník tradiční akce se ve středu uskutečnil po dvou letech vynucené pauzy v Měšťanské besedě v Plzni. Dvorana má celkem již 43 osobností, nově je doplnili tenistka Barbora Strýcová, herečka Jana Kubátová a lékař Jindřich Fínek. Za něj přebírala ocenění jeho žena, protože Jindřich Fínek se musel ze slavnosti z pracovních důvodů omluvit.

Dvorana slávy se rozrostla o další tři osobnosti ze sportu, vědy a kultury

Plzeňsko
Budoucí lékaři už studují v nové budově u plzeňské fakultní nemocnice.
Lékařská fakulta v Plzni Univerzity Karlovy píše od pondělí novou etapu své historie. Výuka budoucích lékařů roztroušená do několika nevyhovujících budov v centru města skončila a kompletně se přesouvá do nově vybudovaného kampusu v aleji Svobody v těsném sousedství Fakultní nemocnice Lochotín. Kampus přivítal první studenty, pedagogy a výzkumné pracovníky už v roce 2014, nyní byla dokončena výstavba druhé etapy. Plzeň tak získala nejnovější areál pro studium medicíny v České republice.
5 fotografií

Budoucí lékaři už studují v nové budově u plzeňské fakultní nemocnice

Plzeňsko
Z výsledků aktuálního mezinárodního průzkumu „Barometr mezi mediky“ vyplývá, že v tuzemsku chce pracovat 88 procent českých mediků
Pětadvacetiletý Jan Finsterle, pocházející z Čáslavi, studuje pátým rokem na 1. Lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Po studiích chce zůstat v České republice a věnovat se dermatovenerologii se zaměřením na léčbu jizev, proleženin a vředových onemocnění. V Česku je totiž podle něj stejně nebo i více příležitostí než v zahraničí. „Zůstat tu chci i kvůli národní hrdosti, abych vrátil společnosti zpátky příležitost moci studovat,“ řekl Deníku.
15 fotografií

Spása pro špitály a ordinace? Méně českých mediků chce odejít do ciziny

Zdraví
Trhání zubů i chirurgické zákroky si studenti Lékařské fakulty Masarykovy univerzity vyzkouší v moderním simulačním centru.
Takřka jako na skutečném porodním sále si připadají medici v simulačním centru Lékařské fakulty brněnské Masarykovy univerzity. Ačkoliv je komplex v provozu teprve čtyři semestry, stihlo se u lékařských přístrojů špičkové kvality vystřídat už přes pět tisíc studentů. Postupná modernizace současně zvyšuje zájem o obor, podle proděkana Petra Štourače je nyní na uchazečích o studium medicíny znatelná mnohem větší motivace.
75 fotografií

VIDEO: Porod s výkřiky i obavami, podívejte se, jak v Brně školí budoucí lékaře

Brněnsko
České lékařské fakulty jsou totiž stále atraktivnější pro zahraniční studenty.
Nedostatek lékařů přinutil Babišovu vládu k ráznému kroku. Před třemi lety vyčlenila 6,8 miliardy korun na to, aby v příštích jedenácti letech bylo přijato navíc zhruba tři a půl tisíce studentů lékařských fakult. V loňském akademickém roce to podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha bylo plus 340 studenů, tedy o dvacet procent víc než předtím. Je tedy namístě potlesk?
7 fotografií

Počet mediků díky vládní injekci vzrostl. Otázka je, zda budou něco umět

Česko
Stavbu nového kampusu lékařské fakulty UK v Plzni na Lochotíně si přijel prohlédnout rektor UK Tomáš Zima. Areál za 1,8 mld. korun sloučí téměř všechna pracoviště lékařské fakulty
V Plzni vznikne nejmodernější komplex lékařské fakulty v České republice. Dvě moderní posluchárny s celkovou kapacitou 450 míst, desítky učeben, pitevna, menza, knihovna, děkanát či simulační místnost. Tak bude vypadat nový kampus Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Plzni na Lochotíně vedle fakultní nemocnice.
31 fotografií

V novém kampusu se budou už za rok vyučovat medici

Plzeňsko
Ilustrační foto
Lékařská fakulta v Hradci Králové si v pátek připomíná výročí svého prvního reprezentačního plesu, který se konal před 75 lety. Tradiční ples organizuje Asociace studentů medicíny a v posledních letech se pravidelně konal v závěru měsíce února.

Lékařská fakulta vzpomíná na svůj první ples

Volný čas
MUDr. Jan Vojáček
Vystudoval lékařskou fakultu UP v Olomouci, ale u klasické medicíny dlouho nevydržel. Nesouhlasil s jejím přístupem k člověku jako ke stroji, který lze jednoduše opravit podle předem daného manuálu. Postupně v něm rostla vášeň pro hledání a zkoumání skutečných příčin onemocnění a také zájem o člověka v celé jeho komplexnosti, hloubce a individualitě. Vystudoval obor Funkční medicíny na univerzitě v Jižní Kalifornii a dnes má vlastní soukromou praxi.

Doktor Jan Vojáček: Buď si lidé udělají čas na sebe, nebo později na nemoc

Zdraví
Covid ARO nemocnice v Náchodě
Po zhruba osmi týdnech končí ke čtvrtečnímu dni pracovní povinnost studentům čtvrtého a pátého ročníku všeobecného lékařství na lékařských fakultách, pátého ročníku zubního lékařství či farmacie. V Královéhradeckém kraji tímto způsobem vypomáhalo během listopadu až několik stovek studentů. Pro mediky a další studenty šlo o velmi náročné období. Několik týdnů museli skloubit náročné studium s prací ve zdravotnických zařízení.

Medici se vrací do škol. Pracovní povinnost končí

Z okolí