ŠTÍTEK: Limburg

Ilustrační foto
Německá policie dnes nad ránem provedla rozsáhlou razii ve spolkové zemi Hesensko. Prohledala 54 objektů a zadržela Tunisana podezřelého z verbování islamistů, oznámila prokuratura ve Frankfurtu nad Mohanem. Zásah byl namířený proti 16 osobám podezřelým z přípravy teroristického útoku.

Německá policie provedla razii proti islamistům v Hesensku

Svět
Ilustrační foto
Berlín, Vatikán – „Kdo mě zná, ví, že nevyznávám žádný pompézní životní styl," tvrdil loni kontroverzní německý biskup Franz Peter Tebartz-van Elst, který byl kritizován kvůli extrémně nákladné přestavbě svého sídla v Limburgu.

Německý „biskup luxusu" definitivně skončil

Svět
Limburský biskup Franz-Peter Tebartz-van Elst.
Berlín - Německý biskup Franz-Peter Tebartz-van Elst údajně hradil náklady na předraženou přestavbu biskupské rezidence v Limburgu z peněz nadace pro pomoc chudým rodinám. S odvoláním na dosud nezveřejněné závěry vyšetřovací komise německé biskupské konference to napsal deník Süddeutsche Zeitung. Z dobročinné nadace prý na tyto účely zneužil miliony eur (desítky milionů korun).

Na předraženou přestavbu prý "biskup luxusu" bral peníze z nadace

Svět
Limburský biskup Franz-Peter Tebartz-van Elst.
Hamburk – Soud v Hamburku předběžně zastavil trestní řízení proti německému biskupovi Franzi-Peteru Tebartzi-van Elstovi, kterého Vatikán v říjnu poslal do dočasného vyhnanství kvůli skandálu s předraženou rezidencí v Limburgu. Kontroverzní duchovní byl podezřelý z křivé výpovědi ohledně jeho luxusního letu do Indie. Aby se vyhnul soudnímu projednávání svého případu, musí biskup zaplatit 20.000 eur (zhruba 543.000 Kč), oznámil dnes vrchní zemský soud v Hamburku.

Biskup luxusu nemusí před soud, když zaplatí půl milionu korun

Svět
Limburský biskup Franz-Peter Tebartz-van Elst.
Vatikán - Papež František pozastavil činnost německému biskupovi, který je kritizován kvůli nákladné přestavbě svého sídla v Limburgu. Franz Peter Tebartz-van Elst, který získal od médií přezdívku „biskup luxusu", zatím oficiálně v úřadu zůstává. Zatímco bude ale po dobu pravděpodobně tří měsíců mimo svou diecézi, jeho práci převezme místní generální vikář Wolfgang Rösch.

Vatikán poslal německého "biskupa luxusu" do dočasného vyhnanství

Svět
Papež František
Vatikán – Papež František dnes udělil audienci německému biskupovi, který je ve vlasti ostře kritizován kvůli nákladné přestavbě svého sídla v Limburgu. Franz Peter Tebartz-van Elst získal od médií přezdívku „papež luxusu" a spekuluje se, že by kvůli okázalému životnímu stylu mohl přijít o svůj úřad. Papež klade důraz na pojetí skromné církve, jejímž cílem je starost o chudé a lidi na okraji společnosti.

Papež František se sešel s německým biskupem luxusu

Svět
Limburský biskup Franz-Peter Tebartz-van Elst.
Limburg – V limburské katedrále hoří před středověkou sochou madony tenké obětní svíčky. Jejich plamínky pozorují otec se synem. „Tati, taky bych si rád jednu zapálil," prosí syn otce. „Dobrá. Platit nemusíme, tady mají na utrácení peněz dost," odpovídá otec 
s tím, že do kasičky žádné peníze dávat nebude.

Biskup luxusu odrazuje věřící, z církve vystupují ve velkém

Svět
Tebartz-van Elst přezdívaný Biskup luxusu.
Berlín - Německý biskup Franz-Peter Tebartz-van Elst, který čelí tvrdé kritice kvůli předražené rezidenci v Limburgu, má potíže i s německou justicí. Státní zastupitelství v Hamburku dnes podalo k soudu žádost o takzvaný trestní příkaz vůči biskupovi, kterého podezírá z křivé výpovědi. Předseda Německé biskupské konference Robert Zollitsch oznámil, že o situaci v limburské diecézi bude příští týden ve Vatikánu jednat s papežem Františkem.

Německý biskup má po drahém paláci problém kvůli křivé výpovědi

Svět
Katedrála v Limburgu.
Berlín - Biskupství v německém Limburgu přiznalo, že náklady na honosnou rezidenci biskupa Franze-Petera Tebartze-van Elsta se vyšplhaly na 31 milionů eur (790 milionů Kč). Odhadovaly se přitom na částku třikrát nižší. Vatikán už proto minulý měsíc kvůli ní vyslal na západ Německa inspekci, která měla prověřit zvěsti, že duchovní v rozporu s hlásáním papeže Františka o "církvi chudých" nadužívá luxusu. V Německu se začaly ozývat hlasy požadující odchod kontroverzního biskupa.

Rezidence německéh biskupa stála 31 milonů eur, třikrát více než se čekalo

Svět
Papež František
Berlín - Vatikán do limburské diecéze na západě Německa vyslal jednoho z kardinálů, aby prověřil zvěsti, že tamní biskup Franz-Peter Tebartz-van Elst nadužívá luxusu. Velmi neobvyklá inspekce je podle agentury Reuters reakcí na zprávy, že si nechal postavit honosnou rezidenci, což je v rozporu s hlásáním „církve chudých" nynějším papežem Františkem.

Papež vyslal do Německa inspekci, tamní biskup nadužívá luxusu

Svět
Dráhová cyklistika. Ilustrační foto
Prostějov – Mistrovstvím České republiky v madisonu, tedy bodovacím závodě dvojic, bude tuto sobotu zakončena sezona dráhových závodů na prostějovském velodromu. V sobotu 22. září od 13.30 na prostějovském oválu zahájí závodní program žáci, žačky a kadetky, pro které sice nebudou „dvojice" v rámci mistrovství republiky, nicméně se bude jednat o velkou premiéru! Madison se pro nejmladší kategorii chlapců běžně nepořádá a u dívek všech kategorií se dost možná bude jednat o vůbec první madison na území ČR!

Prostějovský velodrom bude znovu patřit madisonu

Ostatní sporty