ŠTÍTEK: Madeleine Albrightová

Michal Prokop
Sedmnáct krásných nálezů z let 1969 až 2021 obsahuje kompilace zpěváka, skladatele, člena Beatové síně slávy i Síně slávy Cen Anděl Michala Prokopa, která nedávno vyšla u Supraphonu. Nese název Čas je šťastnej lhář. Hudebník ji pokřtí při svém vánočním koncertu, který se uskuteční 21. prosince v pražském Foru Karlín. V rozhovoru pro Deník prozradil, že se svojí kapelou momentálně pracuje na nových písních.
9 fotografií

V textech mám raději obecnější pohledy na svět, říká Michal Prokop

Hudba
Vizualizace: zamýšlená podoba Smíchov City v Praze.
/FOTO/ Většina ulic a prostranství v budované první části čtvrti Smíchov City v Praze 5 ponese jména slavných žen. Pojmenování schválili městští radní. Hlavní třída se bude jmenovat podle americké političky českého původu Madeleine Albrightové. První z parků ponese jméno filozofky Hannah Arendtové, název druhého parku Alice a Anny Masarykových odkazuje na dceru a vnučku prvního československého prezidenta. Čtvrť buduje firma Sekyra Group.
15 fotografií

Ulice v nové čtvrti na Smíchově ponesou jména slavných žen, schválili radní

Praha
Ilustrační foto.
Ve dnech 17.- 18.5.2023 se v Děčíně konala Děčínská kotva - Mistrovství floristů ČR na téma "Hvězdné nebe". Jednalo se již o 52. ročník, kde se soutěžilo v kategorii žák, junior a senior. Orlickoústecko bylo zastoupeno v kategorii žák 2 soutěžícími: Danielou Bolečkovou z Kunvaldu a Janou Vávrovou z Dolní Dobrouče.

Dolní Dobrouč má mistryni ve floristice ČR v kategorii žák

Čtenář reportér
Pro rodiče může být přijatelnější a méně zraňující vidět problém u dítěte, než si přiznat, že něco nedělají až tak úplně správně
Stává se, že rodiče vnímají své potomky jako prostředek k dosažení svého osobního úspěchu. Kladou příliš velký důraz na výkony dětí ve škole, sportu i umění, to vede k jejich přetížení, k narušení sebevědomí a k vytváření nezdravých vztahů mezi rodiči a dětmi. Psycholožka Markéta Švamberk Šauerová v rozhovoru Deníku mimo jiné vysvětluje, proč je důležité nechat dospívajícím dětem prostor a jak s nimi plánovat budoucnost.  

Psycholožka: Rodiče podávají dětem nebezpečná laxativa, chtějí je mít úspěšné

Česko
Eva Pavlová při inauguraci nově zvoleného prezidenta Petra Pavla
Byla nepřehlédnutelná. Jasnou módní hvězdou inaugurace nového českého prezidenta Petra Pavla se stala první dáma Eva Pavlová, když vynesla dva barevné modely českých návrhářů. Obdiv sklidily zvláště fuchsiové šaty od její dvorní návrhářky a stylistky prezidentského páru Štěpánky Pivcové. „V barvách i modelech českých návrhářů ji budeme vídat i nadále,“ říká Pivcová v rozhovoru pro Deník.
13 fotografií

Eva Pavlová jako módní ikona. Šatník jí bude zářit barvami, řekla její stylistka

Česko
Hana Zagorová
Letošní rok byl opravdu bohatý na události. Válka na Ukrajině, úmrtí britské panovnice, ale také štědrá houbařská sezóna nebo premiéra velkofilmu Jan Žižka. To všechno se následně  také reflektovalo ve vyhledávání Čechů na internetu. Google je nejpoužívanější světový, ale také český vyhledávač a u nás ho využívá okolo ¾ všech obyvatel. Co bylo nejvyhledávanějšími tématy na Googlu za rok 2022?

Češi na Googlu: Nejvíce hledali válku či houby. Vzpomínalo se na Zagorovou

Počítače a mobily
Komplex Molo Lipno Residence v Lipně nad Vltavou nového rezidenčního bydlení doplněného o unikátní restaurace nad vodou.
Držitelem, dá se říct, realitního Oskara v soutěži Best of Reality je letos Molo Lipno Residence v Lipně nad Vltavou. Jedná se o projekt nového rezidenčního bydlení doplněného o unikátní restauraci, který je od letoška zprovozněn na Lipně. Moderní objekty s byty vyrostly v Lipně nad Vltavou na břehu v prostoru, kde se v minulosti uskutečnilo olympijské Rio Lipno a ústřední promenáda mezi nimi pokračuje po mole nad lipenským jezerem, jež doplňuje restaurace Molo nad hladinou jezera.
25 fotografií

První Vánoce má před sebou nová unikátní restaurace nad vodou v Lipně

Českokrumlovsko
Starosta Chrudimě František Pilný předává Johnu Salusovi čestné občanství.
Od deportace celé chrudimské židovské komunity do nacistických koncentračních a vyhlazovacích táborů uplyne v těchto dnech osmdesát let. U této příležitosti v pondělí zastupitelstvo jednohlasně odsouhlasilo udělení čestného občanství pětasedmdesátiletému Johnu Salusovi, který žije v Kanadě a město Chrudim pravidelně navštěvuje. Jeho otec Jan jako jediný z rodiny Salusovy hrůzy holocaustu přežil.
8 fotografií

Jako první z židovské komunity se stal John Salus čestným občanem Chrudimě

Chrudimsko
Ten, co obsluhoval anglickou královnu. Tak si v dobrém občas dobírají kamarádi a kolegové Michala Řičánka. Zaměstnance brněnského hotelu International, který zajišťoval pohoštění a servis při návštěvě britské královny Alžběty II. v roce 1996.
/FOTO/ Ten, který obsluhoval anglickou královnu. Tak si v dobrém občas dobírají kamarádi a kolegové Michala Řičánka. Dlouholetého zaměstnance brněnského hotelu International, který zajišťoval pohoštění a servis při návštěvě britské královny Alžběty II. v roce 1996 v jihomoravské metropoli. „Něco na tom bude. Když se začtu do knížky Obsluhoval jsem anglického krále od Bohumila Hrabala, má to pro mě takový jiný, osobní rozměr. Je to s nadsázkou tak trochu i o mě,“ usmívá se Řičánek. Ve zmíněném hotelu pracuje jako marketingový ředitel.
5 fotografií

Královna? Příjemná. Připomínala mi babičku, vzpomíná zaměstnanec hotelu v Brně

Brněnsko
Bývalá americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightová (na snímku z 10. března 2019).
Méně než pět procent pražských ulic z celkových zhruba 7500 nese ve svém názvu ženské jméno. Tento seznam by se ale mohl zanedlouho o pár položek rozrůst, a to o jména významných žen, jež se ve 20. a 21. století zasloužily o boj proti totalitě. Pyšnit by se jimi měla velká část ulic, vznikajících v rámci nové městské čtvrti Smíchov City. Tu mezi Smíchovským nádražím a lokalitou Na Knížecí buduje společnost Sekyra Group.

Názvy ulic a parků v nové čtvrti na Smíchově připomenou významné ženy

Praha
Zamýšlená podoba Dvoreckého mostu v Praze.
/VIZUALIZACE/ Stavební povolení na stavbu nového mostu, který spojí čtvrtou a pátou městskou část, získal pražský magistrát před několika týdny. „Soutěžili jsme zhotovitele, k návrhu nepřišly žádné námitky. V tomto týdnu s ním podepíšeme smlouvu,“ řekl náměstek pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě). Kritériem podle něho nebyla jen cena, nýbrž i délka prací a záruční doba díla.
12 fotografií

Hledá se název pro Dvorecký most. Ve hře je i návrh most Madeleine Albrightové

Praha
Zleva bývalý americký prezident Barack Obama s manželkou Michelle Obamovou hovoří s bývalým prezidentem Billem Clintonem a bývalou ministryní zahraničí Hillary Clintonovou před začátkem pohřbu bývalé ministryně zahraničí Madeleine Albrightové
Vzpomínáme na hrdou Američanku a dceru České republiky, řekl dnes na pohřbu bývalé ministryně zahraničí USA Madeleine Albrightové americký prezident Joe Biden. Věděla, jaké je snášet válku a prchat před pronásledováním, a nikdy nezapomněla na svůj původ, dodal prezident na více než dvouhodinovém smutečním obřadu ve washingtonské katedrále, v níž se shromáždilo zhruba 1400 hostů. S proslovem vystoupil i exprezident Bill Clinton a jeho manželka a bývalá šéfka americké diplomacie Hillary Clintonová. Mezi hosty byla i česká delegace vedená ministrem zahraničí Janem Lipavským a šéfem Senátu Milošem Vystrčilem.
3 fotografie

USA se loučily s Madeleine Albrightovou. Na pohřeb dorazili Obama i Clinton

Svět
Madeleine Albrightová v roce 1947 během studií ve Švýcarsku
V dětství nosila květiny Masarykovi a Benešovi. O několik let později dávaly politické elity květiny jí. Pod tíhou okolností se musela mnohokrát stěhovat, cesta ze Smíchova do Bílého domu byla klikatá. „Neměla jsem normální život. Vyrostla jsem tak, že jsem byla zvyklá furt něco měnit, to pro mě bylo úplně normální. Proto jsem člověk, který si tak lehce udělá známé – opravdu si na věci zvyknu lehce a rychle. A já myslím, že to je to pro všechny ty bláznivé věci, co jsem dělala předtím, než mi bylo jedenáct,“ vzpomínala nedávno zesnulá Madeleine Albrightová v rozhovoru pro Paměť národa.
5 fotografií

Furt něco měnit. Madeleine Albrightová byla zvyklá jít stále kupředu

Společnost
Madeleine Albrightová
Bývalá ministryně zahraničí USA Madeleine Albrightová byla podle prezidenta Miloše Zemana nejdůležitějším podporovatelem i advokátem České republiky v USA, a to nejen v roli šéfky americké diplomacie. V kondolenčním dopise adresovaném jeho americkému protějšku Joeovi Bidenovi Zeman připomněl, že politička narozená v Praze velmi napomohla brzkému vstupu Česka do NATO, a to v době, kdy byl premiérem. Albrightová nadále zůstane velkou, hrdou a příkladnou osobností a spojníkem mezi Českem a Spojenými státy, uvedl Zeman.
40 fotografií

Prezident Zeman: Albrightová byla nejdůležitějším advokátem Česka v USA

Česko
Z návštěvy Madeleine Albrightové v Kostelci nad Orlicí. Zdroj: Obchodní akademie T. G. Masaryka v Kostelci nad Orlicí
Zemřela první dáma americké diplomacie Madeleine Albrightová (84 let). Ač se sama narodila v Praze, její rodiče a prarodiče se narodili na východě Čech. Její otec a rovněž diplomat Josef Korbel pocházel z Kyšperku (dnešního Letohradu), státní reálku však absolvoval v Kostelci nad Orlicí. Tady se pak narodila jeho pozdější manželka Anna Spiegelová, matka Madeleine.
8 fotografií

Václav Pavelka: Na setkání s Madeleine Albrightovou v Kostelci rád vzpomínám

Rychnovsko
Madeleine Albrightová - Bývalá americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightová (na snímku z 10. března 2019).
/ARCHIVNÍ FOTO, A TO I Z NÁVŠTĚV M. ALBRIGHTOVÉ V NAŠEM KRAJI/ Ve Washingtonu probíhá dnes, ve středu 27. dubna, pohřeb Madeleine Albrightové, ženy, jejíž kořeny sahají až do Letohradu na Orlickoústecku. Z české politické reprezentace se účastní šéf senátu Miloš Vystrčil a ministr zahraničí Jan Lipavský. Někdejší šéfka americké diplomacie a také ikona feminismu zemřela 23. března. 
22 fotografií

Sbohem, Madlo. Svět se loučí s šéfkou americké diplomacie, pocházela z Letohradu

Orlicko
Česká squashistka Natálie Babjuková nestačila ve finále Czech Pro Series VI v Ostravě na Britku Lily Taylor, když prohrála 0:3 na sety.
Fantastické překvapení nedotáhla do konce. Česká squashistka Natálie Babjuková nestačila ve finále Czech Pro Series VI v Ostravě na Britku Lily Taylor, když prohrála 0:3 na sety. I tak to byl pro českou hráčku největší triumf na mezinárodním PSA turnaji. Startovala na divokou kartu a poprvé se PSA turnaje účastnila v Evropě. „Jsem trošku zklamaná, že jsem nevyhrála, chtěla jsem to dotáhnout do konce. Ale celkově jsem spokojená, jedná se o můj největší úspěch v kariéře,“ prohlásila Pražačka Babjuková. Finále mužů opanoval Argentinec Leandro Romiglio, který porazil 3:0 na sety Petera Creeda z Walesu.

Squashistka Babjuková první titul na PSA nevybojovala. Prohrála s Britkou

Ostatní sporty