ŠTÍTEK: Marie Terezie

Renovace sochy sv. Jana Nepomuckého v obci Šaplava na Hradecku.
V roce 1764 dal občan Šaplavy Jan Buček postavit na svůj náklad sochu sv. Jana Nepomuckého (při jeho šťastném návratu ze sedmileté války Marie Terezie proti Prusku), který kdysi žil v Šaplavě, a posvětil jí chomutický kněz Jan Chmelíček. Sochu „provázelo“ již několik oprav. V letech 1894, 1934, 2004 (restauroval akademický sochař a restaurátor Karel Krátký) a poslední úprava okolí byla v roce 2006. Letos po 18 letech se obec Šaplava rozhodla pro další větší renovaci.
2 fotografie

Národní kulturní památka v obci Šaplava na Hradecku je po velké renovaci

Čtenář reportér
Ukončení chovu medvědů na všech hradech a zámcích v Česku se dotkne i Náchoda. Kdy zámecký příkop přebudovaný na medvědárium osiří zatím nikdo neví - rozhodující bude doba dožití, která Ludvíkovi je na tomto světě vyměřena.
Představitelé Národního památkového ústavu (NPÚ) plánují do roku 2030 přesunout medvědy z hradních příkopů do vhodnějších prostředí. Tento krok je podle památkářů reakce na legislativní změny a moderní trendy v chovu šelem. Deník přibližuje nejen důvody ke změně, ale také třeba pohled zástupců obcí, kterých se dotkne.
20 fotografií

Medvědi zmizí z hradů a zámků. Někteří do Německa, osud dalších je ale nejasný

Zvířecí deník a chovatelství
Rekonstrukce bývalého pivovaru v Českém Krumlově a jeho proměna v centrum Port 1560 vyšla na více než 300 milionů korun. Majitelé by v areálu chtěli vybudovat ještě konferenční centrum a nový hotel.
Začalo hlasování veřejnosti o ceně Památky děkují, která je zvláštní kategorií Ceny Národního památkového ústavu Patrimonium pro futuro. Za Jihočeský kraj byly nominovány tři počiny – Nález dvoulodního sálu městského panského sídla v Českém Krumlově, Kulturně společenské centrum „Port 1560“ v Českém Krumlově a Rekonstrukce zámečku Terezínov v Albeři u Nové Bystřice. Vítěz převezme ocenění na slavnostním vyhlášení 15. listopadu 2024 na Nové scéně Národního divadla v přímém přenosu České televize.
18 fotografií

Hlasujte pro jihočeské nominace na cenu NPÚ Památky děkují. Dvě jsou z Krumlova

Českokrumlovsko
Rozsáhlá obnova zámecké zahrady v Lysicích stála bezmála 194 milionů korun a trvala více než dva roky.
/SPECIÁL LÉTO S DENÍK.CZ/ Výpravy do historie prostřednictvím návštěvy hradů a zámků jsou oblíbenou letní kratochvílí. Přestože je většina památek tohoto typu otevřená už od jara, právě o letních prázdninách ožívají hrady a zámky naplno. A to nejen návštěvníky, ale i různými akcemi, které umožní poznat bývalá panská sídla z netradičního úhlu pohledu. Co nabídnout mají nejen ty největší památky, známé i za hranicemi České republiky, ale i méně proslulé hrady, zámky či zříceniny. Deník přináší přehled, na co se při výběru cílové destinace zaměřit. 

Léto na hradech a zámcích: Noční prohlídky ukážou památky z jiného úhlu

Doma
Nálezem roku je pro památkáře dvoulodní sál městského panského sídla v Českém Krumlově.
Začalo hlasování veřejnosti o ceně Památky děkují, která je zvláštní kategorií Ceny Národního památkového ústavu Patrimonium pro futuro. Za Jihočeský kraj byly nominovány tři počiny – Nález dvoulodního sálu městského panského sídla v Českém Krumlově, Kulturně společenské centrum „Port 1560“ v Českém Krumlově a Rekonstrukce zámečku Terezínov v Albeři u Nové Bystřice. Vítěz převezme ocenění na slavnostním vyhlášení 15. listopadu na Nové scéně Národního divadla v přímém přenosu České televize.

Hlasujte pro jihočeské nominace na cenu NPÚ Památky děkují

Čtenář reportér
Státní kancléř habsburské monarchie Václav Antonín kníže z Kounic a Rietbergu.
Po několik desítek let zásadně ovlivňoval domácí i zahraniční politiku habsburské monarchie. Václav Antonín kníže z Kounic a Rietbergu byl postupně pravou rukou hned čtyř rakouských panovníků - jako státní kancléř působil za vlády Marie Terezie, Josefa II., Leopolda II a Františka II. Významnou stopu po sobě tento muž zanechal také na Moravě, odkud pocházel jeho rod.
7 fotografií

Klíčový muž Habsburské diplomacie: Kníže Kounic byl pravou rukou Marie Terezie

Historie
Ilustrační foto
V rámci Mezinárodního dne archivů se opět po roce otevírají jihočeské archivy veřejnosti a zvou zájemce na rozmanité kulturní a vzdělávací akce. Vstup na všechny je zdarma. Neváhejte a přijďte se podívat, jak vzniká pergamen nebo obdivovat originální archiválie na některé z výstav. Zavítat můžete v rámci dnů otevřených dveří také do prostor, kam se běžně lidé nedostanou.

Akce k Mezinárodnímu dni archivů 2024 v jihočeských archivech

Čtenář reportér
Deník rozkrývá osudy panovnických rodů
Věděli jste, že nejoblíbenější dcera Marie Terezie měla skandální románek se svojí švagrovou? Nebo že slavná císařovna Sisi fackovala služky, měla tetování a manželovi schválila milenku? Příběhy mnoha panovnických rodů provázely skandály i kontroverze. Deník je nyní v historických seriálech vytahuje na světlo - v souvislostech, s málo známými či pikantními detaily.

Skandály, nevěry, utajené porody. Deník rozkrývá osudy panovnických rodů

O Deníku
Galerie českých panovníků a jejich drahých poloviček, rozsáhlé dílo vznikalo pod rukama Jarmily Haldové ze Sedloňova.
/FOTO, VIDEO/ Jiří z Poděbrad, Fridrich Falcký, Jan Lucemburský, Jindřich Korutanský, Ferdinand II., Josef I., Karel VI., Václav III., Leopold II., ale i Eliška Přemyslovna, Marie Terezie Neapolská, Anna Tyrolská, Žofie Bavorská, Alžběta Stuartovna, Eleonora Toskánská, Viola Těšínská či Eliška Rejčka – v Sedloňově se v sobotu 18. května představili všichni čeští panovníci a jejich drahé polovičky. Kompletní kolekce výtvarnice Jarmily Haldové čítá 132 reliéfů.
22 fotografií

Nové české rekordy ze Sedloňova voní po dřevu, držiteli jsou manželé Haldovi

Rychnovsko
Fotografická hádanka Českobudějovického deníku.
Redakce nabízí po čase oblíbenou fotografickou hádanku. Zároveň představíme trochu i historii hádaného sídla. Jak dnes vidno, snímky jsou z města, které se nachází na březích větší řeky. Vaše tipy na správnou odpověď nám můžete posílat na adresu redakce.ceskobudejovicky@denik.cz. Rozluštění přineseme v dalším pokračování společně s novou hádankou.
16 fotografií

FOTOHÁDANKA: Poznáte město na Budějovicku, kde jsme fotografovali?

Českobudějovicko
Projekt Mosty v nás, který pořádá ZŠ Slovanka v České Lípě, propojuje generace.
Od pradávna si lidé předávali praktické vzdělání i duchovní kulturu. Vzdělanost se šířila v 19. století po celé Evropě, u nás pak zvláště za vlády Marie Terezie, kdy byla zavedena povinná školní docházka. Dnešní doba umožňuje rozšiřovat obzory dětem různými způsoby. Některé základní školy posunuly vzdělanost na vyšší úroveň. Jednou z takových je ZŠ Slovanka v České Lípě.
5 fotografií

Mosty v nás. Škola na českolipské Slovance sbližuje generace

Čtenář reportér
Kunratický zámek a park
Rozblácené cesty, stromy bez listí jakoby kostlivé, opuštěné lavičky, liduprázdno. Mezi vším se prohání jen silný vítr. Zámecká budova je v neutěšeném stavu. Kde jsme? V Kunraticích, v místě, které kdysi svou nádherou uchvátilo Marii Terezii a o pár století později oslovilo také filmaře. Na výlet se tam vypravila paní Alena Hesounová z Pardubicka. Za zajímavý příspěvek děkujeme.
4 fotografie

Marii Terezii uchvátil. Dnes je to strašidelné místo, dokonce dějiště hororu

Čtenář reportér
Kunratický zámek a park.
Rozblácené cesty, stromy bez listí jakoby kostlivé, opuštěné lavičky, liduprázdno. Mezi vším se prohání jen silný vítr. Zámecká budova je v neutěšeném stavu. Kde jsme? V Kunraticích, v místě, které kdysi svou nádherou uchvátilo Marii Terezii a o pár století později oslovilo také filmaře. Na výlet se tam vypravila paní Alena Hesounová z Pardubicka. Za zajímavý příspěvek děkujeme.
4 fotografie

Marii Terezii uchvátil. Dnes je to strašidelné místo, dokonce dějiště hororu

Čtenář reportér
Nový web Deníku 77plus1.cz nabízí regionální zajímavosti, fotografie, videa i něco navíc.
Vyhlížíte trochu toho štěstí, a pořád se vám nedaří potkat kominíka? Vydejte se do nově otevřeného Kominického muzea, které vybudovali nadšenci v bývalém hostinci v Záříčí na Táborsku. K vidění je tam spousta zajímavostí jako například Řád hašení ohně z roku 1755 od Marie Terezie či kopie historických kominických razidel, děti si tam mohou prolézt komín a samozřejmě nechybí štětky, žebříky, čtyřlístky, legendární kominické kalendáře a spousta dalších věcí vztahujících se ke kominickému řemeslu.

77plus1: Kominické muzeum, samoobslužná posilovna i hrdina z Větřní

Česko