ŠTÍTEK: meloun

Čas melounů je v plném proudu. Řada supermarketů ho nabízí v rámci nejrůznějších akcí za dobrou cenu. Vybrat takový, který bude i lahodný, však není vždy jednoduché.
Jíst melouny se vyplatí. Obsahují totiž množství zdraví prospěšných látek. Zejména pak lykopen, který pomáhá zabránit vzniku rakoviny a má pozitivní vliv na srdce. Jenže v obchodech bývá poměrně složité poznat dokonalý meloun - jak chuťově, tak konzistencí. Existuje však několik spolehlivých znaků, díky nimž člověka nečeká po rozříznutí melounu zklamání.
4 fotografie

Jak poznat ten nejlepší meloun už v obchodě? Pomůžou 3 triky odborníků

Zahrada
S chutí červeného vodního melounu krásně ladí bylinky: máta nebo klidně i bazalka.
Mocktail neboli koktejl bez alkoholu je přesně to, po čem tělo touží v letních vedrech. Dodá organismu životadárnou vodu a - pokud je namíchaný z těch správných ingrediencí - taky dlouhodobě ochladí takzvaně zevnitř. Nejen čínská tradiční medicína doporučuje v horkém počasí konzumovat ovoce v čele s melounem a některé bylinky, které teplem zkoušenému tělu uleví.
7 fotografií

Cože takhle dát si mocktail. Voňavá letní trojkombinace: meloun, máta, limetka

Za jídlem
Na zahrádce si můžete vypěstovat melouny stejně, jako Ludvík Schonherr v Sobědruhách na severu Čech.
Je voňavý, šťavnatý a sladký a v létě umí skvěle osvěžit. I když se meloun tváří jako ovoce, je to zelenina. Vodní i cukrové melouny dovážené z jihu Evropy si sice můžeme koupit v obchodě, ale meloun, který si sami vypěstujete, vám bude chutnat mnohem víc. Nemusíte na to mít ani zahrádku, stačí vám květináč na balkoně. Přečtěte si, jak pěstovat melouny, kdy je vysadit a čím hnojit. Víte jak poznáte, že je meloun uvnitř zralý a je správný čas na to ho sklidit?
5 fotografií

Vypěstujte si vlastní melouny: potřebují jen dostatek vody, živin a tepla

Zahrádkaření
Melounům, broskvoním či borůvkám prospívá písčitá půda v Hrušovanech u Brna. Společnost České štěrkopísky tam nově zprovoznila ovocný sad.
Loni vysadili v pískovně v Hrušovanech u Brna přes pět set ovocných stromků, letos si první úrodu doslova vychutnali. Zda v písčité zemině rostou broskvoně, meruňky či dokonce melouny, se přesvědčili pracovníci Českých štěrkopísků. Dobré úrodě vděčí nejen teplému jihomoravskému klimatu, ale také vybudované závlaze, ochrannému oplocení a zúrodnění zeminy samotnou těžbou.
7 fotografií

V pískovně u Brna zasadili ovocný sad. Daří se v něm i melounům, podívejte

Brněnsko
Dovozové melouny v supermarketech jsou až o polovinu levnější oproti těm od lokálních farmářů.
Ačkoliv na jihu Moravy začala sklizeň melounů, k dostání ve zdejších obchodech příliš nejsou. Zájemci si pro ně musí zajet na farmu. Například Tomáš Kala pěstuje melouny na své farmě v Kuřimské Nové Vsi na Brněnsku spolu s česnekem, bramborami a cibulí. Letos to vypadalo, že ani žádná melounová úroda nebude. „Na první pohled to bylo strašné. Jedna úroda celá shnila. Báli jsme, že tento rok bude dohromady tak šedesát kusů," řekl farmář. Běžně jich přitom vypěstuje necelou tisícovku.
4 fotografie

S melouny končíme, oznámila firma u Brna. Letošní sklizeň provází obavy

Brněnsko
Bochnatka americká. Nevábně vypadající rosolovité útvary nejsou pro člověka nebezpečné.
Setkání s bochnatkou americkou většinu koupajících se lidí vyděsí. Velké slizké koule mohou dosahovat i velikosti melounu a vážit několik kilogramů. Pro člověka jsou ale neškodné. Přestože rosolovité útvary připomínají spíše rostlinu, jde o druh mechovky, kterou tvoří shluk drobných živočichů. Bochnatka americká, jak napovídá její název, původně pochází z Ameriky. S lodní dopravou se ale postupně rozšířila po celém světě a čím dál běžnější je její výskyt také v Česku.
13 fotografií

Noční můru koupajících potkáte hlavně na Třeboňsku, dosahuje i velikosti melounu

Strakonicko
Bochnatka americká. Nevábně vypadající rosolovité útvary nejsou pro člověka nebezpečné.
Setkání s bochnatkou americkou většinu koupajících se lidí vyděsí. Velké slizké koule mohou dosahovat i velikosti melounu a vážit několik kilogramů. Pro člověka jsou ale neškodné. Přestože rosolovité útvary připomínají spíše rostlinu, jde o druh mechovky, kterou tvoří shluk drobných živočichů. Bochnatka americká, jak napovídá její název, původně pochází z Ameriky. S lodní dopravou se ale postupně rozšířila po celém světě a čím dál běžnější je její výskyt také v Česku.
13 fotografií

Noční můru koupajících potkáte hlavně na Třeboňsku, dosahuje i velikosti melounu

Táborsko
Pěstitel Ladislav Kašpar z Těšetic-Vojnic letos opět nabídne samosběr kvalitní zeleniny za pár korun. Chystá řadu novinek, 12. dubna 2022
Mrkev ne za čtyři, ale nejspíše za pět korun. Kilo, ne kus. Ani vzhledem k prudkému zdražování všeho, kam se jen člověk podívá, se pěstitel Ladislav Kašpar z Těšetic-Vojnic nechystá nijak výrazně zdražovat kvalitní zeleninu, kterou si lidé mohou posbírat z polí sami. Populární samosběr na polích nedaleko Olomouce plánuje opět na konec srpna. A bude řada novinek.
32 fotografií

Samosběr zeleniny u Olomouce bude! Za pár korun, vylepšený a s novinkami

Olomoucko
Z Melounové slavnosti na zahradě Spolkového domu ve Vlašimi.
Napodruhé se v neděli 6. září podařilo uspořádat Melounovou slavnost na zahradě Spolkového domu ve Vlašimi. Pro děti tam byla připravena jak sportovní stanoviště inspirované melounem, tak tvořivá dílna na stejné téma. Příchozí návštěvníci mimo soutěžení a tvoření mohli ochutnat různé druhy melounů, obdivovat ozdobné vykrajování do melounů a výstavu dětských obrázků z letních táborů.
21 fotografií

OBRAZEM: Melounovou slavnost ve Vlašimi zpříjemnila Náhodná setkání

Volný čas
Janě Rédlové se podařilo vypěstovat na zahrádce v Rakovníku meloun o váze 9 kilogramů.
Někdo v těchto dnech nosí košíky hub z lesů, někdo pro změnu sklízí úrodu ze své zahrádky. Jana Rédlová z Rakovníka se rozhodla vypěstovat si na zahrádce melouny. A dílo se ji vskutku podařilo. V současné době má na své zahrádce ještě dva dozrávající, jeden už však sklidila. "Meloun váží devět kilogramů," napsala ve svém komentáři Jana Rédlová a fotografii zaslala do redakce.

Meloun si vypěstovala na zahrádce v Rakovníku

Rakovnicko
Melouny v zahradnictví u Libice mohli příchozí také ochutnat.
/FOTOGALERIE/ Žluté, oranžové i typicky červené. Řeč je o melounech, které byly k obdivování i ochutnání v zahradnictví Parkon u Libice nad Cidlinou během tohoto víkendu. V rámci melounobraní si příchozí mohli prohlédnout i skutečně velké melouny a ty byly také k zakoupení.
17 fotografií

Zahradnictví u Libice lákalo na melounobraní

Nymbursko
Bruslaři se poprvé sešli v pondělí.
Havlíčkův Brod – Trenér Havlíčkova Brodu Richard Cachnín společně se svým asistentem Martinem Melounem začali s letní přípravou už v pondělí. „Příprava potrvá sedm týdnů přibližně do konce června. Pak budou mít kluci dovolenou a první týden v srpnu půjdeme na led,“ plánuje hlavní trenér.

Bruslaře čekají v přípravě zápasy i s Třebíčí a Šumperkem

Hokej