ŠTÍTEK: Motol

Devětadvacetiletý Lukáš Barda z Prahy prodělal mrtvici.
/VIDEO, FOTO/ Podle údajů Světové zdravotnické organizace jsou cévní mozkové příhody, lidově řečeno mrtvice, druhou nejčastější příčinou úmrtí a jednou z hlavních příčin dlouhodobé invalidity. S mrtvicí má zkušenost i Lukáš Barda z Prahy, který ji dostal už v devětadvaceti letech. Mohl za to stres a vyčerpání. Příznaky jde přitom rozeznat a včasná léčba funguje.
16 fotografií

Mrtvici dostal v necelých třiceti letech. Hlavním spouštěčem byl stres

Praha
Fotbalisté Slovácka C (bílé dresy) v 10. kole okresního přeboru přehráli Strání B 3:1.
Pavel Kříž nestárne. Zkušený útočník pálí ostrými i v osmatřiceti letech. Bývalý forvard Slavičína, Provodova či Kunovic si podmanil nedělní dopolední duel 10. kola okresního přeboru Uherskohradišťska. Strání B zničil třemi góly za šestnáct minut, domácí Slovácko C hlavně díky Křížovi na hřišti v Sadech zvítězilo 3:1 a odpoutalo se z posledního místa.
53 fotografií

Hattrick za čtvrt hodiny. Kříž skolil Strání, Slovácko C už není poslední

Okresy
Pražské metro - ilustrační foto.
Poměrně značné komplikace může uživatelům metra na lince A způsobit víkendové přerušení provozu z Můstku až na Dejvickou, a to v obou směrech. Metro nepojede po celou sobotu 30. září a neděli 1. října. Nebude obsluhovat stanice Hradčanská, Malostranská a Staroměstská. Z Dejvické bude podzemní dráha jezdit pouze směrem do Motola a z Můstku jen do Hostivaře. Důvodem komplikací je plánovaná oprava tratě. Dopravní podnik nabízí několik variant, jak si s omezením poradit.
13 fotografií

O víkendu nepojede metro mezi Můstkem a Dejvickou. Náhradu zajistí tramvaje

Praha
Na obchvatu Jaroměře razil štít Jaromír dešťovou kanalizaci, která bude sloužit k odvádění dešťových vod z budoucího obchvatu silnice do řeky Labe. Celkově štít prorazil 650 metrů.
Na otázku, kolik měst v zemi má na svém území metro, většina Čechů odpoví správně, že jedno. Hlavu by jim však určitě zamotal dotaz, kolikrát se mimo území Prahy použil na jiných stavbách razicí štít, který dělníci při stavbě podzemní dráhy využívají. I taková využití by se dala prakticky spočítat na prstech jedné ruky. A jedním z nich se v posledních měsících stala východočeská Jaroměř.

Pod patronací svaté Barbory razil štít Jaromír deset měsíců „metro“ u Jaroměře

Regiony
Koupaliště v Motole
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Ve čtvrtek 27. července proběhla první z řady schůzek mezi sousedským spolkem Homolka – Motol a zástupci pražského magistrátu. Výsledkem má být dohoda o budoucím vzhledu koupaliště Motol. Proti současnému projektu rekonstrukce sousedský spolek dlouhodobě protestuje. Obě strany se nyní shodují, že se v rámci dalších schůzek během prázdnin budou snažit najít kompromis tak, aby v září panovala shoda.
69 fotografií

Budoucí podoba koupaliště Motol. Obě strany sporu zasedly k jednacímu stolu

Praha
Příběh brutálního sériového vraha Hojera natáčeli i ve Slaném na nádraží.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Hold originálním kriminalistickým vyšetřovacím metodám vzdává nově vznikající televizní šestidílná minisérie pod názvem Metoda Markovič: Hojer. Filmový štáb se v epizodách věnuje vyšetřování brutálního sériového vraha Ladislava Hojera, který v osmdesátých let minulého století pět žen zavraždil a šestá jeho řádění jen štěstím přežila. Prsa a genitál jiné zardoušené dvacetileté studentky z Brna uvařil a snědl. Osmadvacetiletého sadistického kanibala a vraha Ladislava Hojera z Prahy Motola popravili před 30 lety v pankrácké věznici.
16 fotografií

Příběh brutálního sériového vraha a kanibala Hojera natáčeli i ve Slaném

Kladensko
Cyklistické omnium v motolské hale.
V cyklistické hale v Motole pokračoval o víkendu Český pohár mládeže na dráze a do jeho programu byl zařazený i závod v omniu. Mezi muži vyhrál s 240 body Milan Kadlec (Dukla Praha) před Adamem Křenkem (Favorit Brno) a Matyášem Koblížkem (TUFO Pardus Prostějov). Ve společném klání žen a juniorek si vedla nejlépe Anna Jaborníková z Dukly Brno, juniorům vládl Richard Kobr (Roman Kreuziger Cycling Academy).
11 fotografií

Foto, video: Dráhař Dukly Praha Milan Kadlec ovládl omium v motolské hale

Ostatní sporty
Sbírku pro potřebné podpořily svými dary desítky lidí z Bukovan a Týnecka.
V rámci facebookové skupiny Benešovsko tleská sháněla náhradní vánoční dárky obyvatelům Dětského domova Pyšely, jimž je před Štědrým dnem někdo ukradl. Pomáhala i Moravanům zasaženým tornádem. Každoročně se podílí na mikulášské sbírce pro pacienty dětské onkologie v Motole. A teď pomáhá Monika Mokráňová znovu, i když s jinou partou lidí.
31 fotografií

FOTO: Pomoc běžencům zorganizovaly také ženy z Bukovan. Zázemí našly ve Stodole

Benešovsko
Prostějovský tým TUFO PARDUS patří mezi nejlepší v republice.
Vstříc dalším titulům. Tečku za uplynulým závodním rokem udělal mistrovský závod ve vylučovacím závodě v pražském Motole. Poslední prosincový závod sezóny roku 2021 ještě přinesl zásluhou Matyáše Koblížka poslední mistrovský titul do už tak nevídané sbírky medailí týmu TUFO PARDUS Prostějov. Stalo se tak ve vylučovacím závodě, parádní disciplíně úřadujícího mistra Evropy.

Prostějovští cyklisté už šlapou do pedálů

Ostatní sporty
Pražské MTB poháry posledních tří let: 2018: Biker, 2019: Olympijská pochodeň, 2020: Kostka v kleci.
Covid bohužel stále drží „právo veta“ nad pořádáním sportovních a společenských akcí a ovlivňuje náš život. Tak tomu je i v případě slavnostního vyhlášení Škoda Pražského MTB poháru, které je nedílnou součástí seriálu horských kol v olympijském cross - country pro všechny věkové a výkonnostní skupiny cyklistů, včetně cyklistů s handicapem. S ohledem na aktuální, zhoršenou situaci pandemie a prognózu pro nejbližší období se pořadatelé soutěže rozhodli slavnostní večer v roce 2021 neuspořádat a atypické poháry s pražskou dlažební kostkou dostanou medailisté v dárkovém balíčku před vánočními svátky.  

Pražský pohár se slavnosti letos nedočká. Sauronovu kostku přinese Ježíšek

Ostatní sporty
Martin Hrdý pracuje u filmu. Přestože má časově náročné povolání, se svým synem Adámkem tráví veškerý možný čas.
Merosin deficientní kongenitální dystrofie. Tuto diagnózu, znamenající progresivní ochabování svalstva, se Adámkovi rodiče, Martin a Klára Hrdí, dozvěděli, když bylo synovi čtrnáct měsíců. Svět se jim rázem otočil vzhůru nohama a bylo jasné, že už nic nebude jako dřív.
3 fotografie

Martin Hrdý: Byly chvíle, kdy jsem se musel vyplakat

Praha