ŠTÍTEK: Muammar Kaddáfí

Trosky letadla americké společnosti PanAm, které vybuchlo nad skotským Lockerbie 21. prosince 1988. Při explozi letounu přišlo o život 259 osob na palubě a 11 obyvatel skotského městečka
Spojené státy mají ve vazbě Libyjce, který údajně sestrojil bombu pro atentát na let Pan Am nad skotským městem Lockerbie, při kterém v roce 1988 zemřelo 270 lidí. Uvedla to stanice BBC s odkazem na skotské úřady. USA obvinily Adžílu Muhammada Masúda z účasti na nejkrvavějším teroristickém útoku na britském území před dvěma lety.

Výbuch letadla nad skotským Lockerbie: USA dopadly podezřelého z výroby bomby

Svět
Redaktor Pražského deníku Jan Prokeš
Necelý měsíc války na Ukrajině odhalil mnoho věcí i z perspektivy města ležícího stovky kilometrů na západ od bojiště. Samotná Praha dokázala (zatím) s určitými komplikacemi absorbovat už desítky tisíc nových uprchlíků. Pomoc a solidarita jsou opravdu všudypřítomné.

KOMENTÁŘ: Válka na Ukrajině mění i nás

Názory z regionu
Muammar Kaddáfí s československým prezidentem Gustávem Husákem při oficiální návštěvě Československa v roce 1982
„Sem tex rád, že vás vidím,“ vtipkoval začátkem 90. let časopis Mladý svět nad archívními černobílými fotkami zachycujícími vřelé přijetí libyjského vůdce Muammara Kaddáfího československým prezidentem Gustávem Husákem. Právě podivnými obchody s československým zbrojním průmyslem se nám arabský diktátor vepsal do paměti nejvýrazněji, není to ale jediný důvod, proč stojí za to si na něj vzpomenout.
10 fotografií

Vytáhli ho za nohy z drenážní roury. Lynč Muammara Kaddáfího byl děsivý a krvavý

Svět
Bývalý francouzský prezident Nicolas Sarkozy na snímku z 30. září 2019
Ve Francii v pondělí stanou před soudem bývalý francouzský prezident Nicolas Sarkozy, významný pařížský právník Thierry Herzog a někdejší soudce Gilbert Azibert. Všichni tři čelí obžalobě z korupce a obchodování s vlivem, druzí dva jmenovaní také z porušení profesního tajemství. Hrozí jim trest deset let odnětí svobody a pokuta jeden milion eur (26,3 milionu Kč). Líčení by mělo trvat do 10. prosince.
10 fotografií

V Paříži začne soud se Sarkozym. Bývalý prezident čelí obžalobě z korupce

Svět
Listování
Další z cyklu scénického čtení se koná v pátek 25. září od osmi hodin v K Clubu v Novém Městě na Moravě. Kdo z nás někdy nesnil o tom, že bude vládnout vlastní zemi? Tato nekorektní příručka by mohla sloužit jako vtipný návod, jak se stát diktátorem. Naučí vás všechna tajemství tohoto řemesla – jak se dostat na vrchol, jak se na něm udržet, a jak si svůj čas na výsluní pořádně užít.

LiStOVáNí.cz: Jak se stát diktátorem

Volný čas
Jak se stát diktátorem
Únorové Listování v Městské knihovně Kutná Hora bude věnováno scénickému čtení z knihy Jak se stát diktátorem autora Mikala Hema. A to v pátek 21. února od 17 hodiny. Kniha je jakýmsi praktickým průvodcem na příkladu těch nejúspěšnějších lídrů a režimů v branži typu Kim Čong-ila, Muammara Kaddáfího, Nicolae Ceausesca a mnoha dalších.

Naučí, jak se stát diktátorem

Volný čas
Mezinárodní konference o Libyi - Skupinová fotografie státníků na mezinárodní konferenci o Libyi v Berlíně
Účastníci dnešní berlínské konference o Libyi se dohodli na dodržování stávajícího zbrojního embarga a jeho lepší kontrole. Zavázali se také, že ukončí vojenskou podporu znesvářených stran a nebudou zasahovat do vnitřních záležitostí země. Na tiskové konferenci po skončení konference to uvedli generální tajemník OSN António Guterres a německá kancléřka Angela Merkelová, která schůzku na nejvyšší úrovni svolala.

Světoví představitelé jednali o Libyi. Shodli se na dodržení zbrojního embarga

Svět
Ruský prezident Vladimir Putin a německá kancléřka Angela Merkelová.
Připravovaná berlínská mezinárodní konference o Libyi je důležitým krokem k ukončení dlouholetého konfliktu v této zemi. Na dnešní tiskové konferenci v Moskvě po schůzce s německou kancléřkou Angelou Merkelovou to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Merkelová uvedla, že Německo již brzy začne rozesílat pozvánky na jednání, na kterém by se ještě tento měsíc měli sejít hlavní aktéři konfliktu.

Putin plánuje konferenci o Libyi. Věří, že dlouholetý konfikt brzy skončí

Svět
Luboš Palata
Rakouští Svobodní byli vždy odpudivá parta. Strana vznikla v roce 1956 jako spolek příznivců bývalých nacistů, kterých bylo po anšlusu u našich jižních sousedů více než v původním Německu. Nacistické kořeny u Svobodných byly cítit ještě v roce 1999, kdy strana v čele s korutanským hejtmanem Jörgem Haiderem vstoupila do koaliční vlády lidovce Wolfganga Schüssela.

Komentář Deníku: Rakouští Svobodní byli a jsou prodejní

Komentáře
Mezinárodní konference v Palermu na Sicílii o Libyi. Andrej Babiš a ruský premiér Dmitrij Medvěděv.
V italském Palermu dnes bez konkrétní dohody skončila dvoudenní mezinárodní konference o Libyi. Po půl roce se na ní opět sešli lídři dvou znesvářených táborů libyjského konfliktu, premiér Fayez al-Sarraj i generál Chalífa Haftar, který ovládá východ země. Za Česko na Sicílii přijel premiér Andrej Babiš. Libye se od svržení svého dlouholetého vůdce Muammara Kaddáfího v roce 2011 zmítá v chaosu.  
6 fotografií

Konference v Palermu konkrétní dohodu o Libyi nepřinesla. Česko zastupoval Babiš

Svět
Volby v Turecku. Meral Aksenerová
Železná lady, vlčice či feministka. Meral Aksenerová je jediná politička, která má schopnost konkurovat tureckému prezidentovi Recepu Erdoğanovi, jehož průzkumy státních médií ve víkendových volbách jednoznačně favorizují. Erdoğan ale svou pozici zatím nemá jistou. Případné vítězství opozice by mohlo odvrátit přechod země k systému, který z prezidenta učiní prakticky neomezeného vládce.
14 fotografií

Povede Turecko železná lady? Erdoğana může ve volbách porazit žena

Svět
Vrchní zemský rabín Karol Efraim Sidon
Brzy vyjde čtvrté a závěrečné pokračování dvoutisícistránkového literárního textu rabína a spisovatele Karola Sidona. První tři díly sci-fi románu, v němž židé putují vesmírem a časem a čtenář se musí orientovat v mnoha paralelních světech s reálnými i vymyšlenými postavami, vyšly v předchozích letech vždy na jaře.

V září vyjde poslední díl Sidonovy sci-fi tetralogie

Ostatní
Vrchní zemský rabín Karol Efraim Sidon
Praha - Brzy vyjde čtvrté a závěrečné pokračování dvoutisícistránkového literárního textu rabína a spisovatele Karola Sidona. První tři díly sci-fi románu, v němž židé putují vesmírem a časem a čtenář se musí orientovat v mnoha paralelních světech s reálnými i vymyšlenými postavami, vyšly v předchozích letech vždy na jaře. Poslední díl trval déle kvůli korekturám, autor jej představí 11. září v Knihovně Václava Havla, řekl nakladatel Viktor Stoilov. Sidon, který 9. srpna oslaví 75. narozeniny, své dílo vydává pod přiznaným pseudonymem Chaim Cigan.

V září vyjde poslední díl Sidonovy sci-fi tetralogie

Volný čas
Útočník z Manchesteru Salman Abedí
Dožil se 22 let a v pondělí večer ukončil svůj život tím, že se odpálil mezi účastníky koncertu v Manchesteru. Salmán Abádí se zařadil mezi „svaté mučedníky" a současně je dalším z islámských teroristů, který nedorazil do Evropy v uprchlické vlně, ale narodil se svým libyjským rodičům v Anglii. A také je dalším z teroristů, kterého měly tajné služby v hledáčku – a přesto mu v činu nezabránily.
21 fotografií

Manchesterský bomber Salmán Abádí. Tichý mladík, který zabil 22 lidí

Svět
Ilustrační foto.
Libyjský premiér Faíz Sarrádž se s velitelem Libyjské národní armády Chalífou Haftarem přes prostředníka v Káhiře dohodli na vytvoření společné komise, jejíž cílem bude znovu projednat libyjskou mírovou dohodu. S odkazem na mluvčího egyptské armády o tom dnes informovala agentura AP. Sarrádž stojí v čele vlády, kterou podporuje OSN, zatímco generála Haftara podporuje parlament na východě země.

Libyjští rivalové chtějí znovu projednat mírovou dohodu

Svět
Libye.
I pět let po konci občanské války v Libyi 20. října 2011 je země v chaotickém postavení, má dvě vlády a o moc v zemi se přetahuje řada uskupení a bojůvek včetně Islámského státu (IS). Země se od května 2014 potýká již s druhou občanskou válkou. Vývoj po konci první války v říjnu 2011, která skončila zabitím vůdce Muammara Kaddáfího a vítězstvím povstalců, lze shrnout do dvou období. Po asi dvouapůlletém mezidobí s jistou mírou stability, ale v květnu 2014 v zemi vypukla druhá občanská válka a Libye byla rozdělena na několik oblastí, které kontrolují různé síly:
7 fotografií

Libye je i pět let po válce stále v chaosu

Svět
Ilustrační foto.
Spojené státy v noci na dnešek bombardovaly vojenské tábory takzvaného Islámského státu (IS) v Libyi. Při náletech přišlo o život přes 80 islamistických bojovníků, někteří z nich údajně aktivně plánovali útoky v Evropě. Oznámil to americký ministr obrany Ash Carter. Jde zřejmě o poslední vojenskou operaci, kterou schválil dosluhující americký prezident Barack Obama.

Při amerických náletech v Libyi zahynulo 80 islamistů

Svět
Ilustrační foto
Tripolis - Bývalý libyjský premiér Chalífa Ghvíl, jehož islamistická vláda loni v dubnu podala demisi ve prospěch nového kabinetu, dnes oznámil, že převzal kontrolu nad několika ministerstvy v libyjské metropoli Tripolisu. Podle něj to je reakce na špatnou politiku současného mezinárodně uznávaného libyjského premiéra Fáize Sarrádže. Informovala o tom agentura AP.

Islamista a expremiér Ghvíl převzal v Tripolisu kontrolu nad ministerstvy

Svět
Ilustrační foto
Valletta - Dva libyjští únosci letadla, které v pátek přistálo na Maltě, byli dnes před maltským soudem obžalováni z terorismu a dalších zločinů. Informovala o tom agentura DPA, podle níž jim hrozí doživotní trest. Únosci, kteří stále nesdělili motiv svého činu ani nepožádali na Maltě o azyl, u soudu veškerá obvinění popřeli. O propuštění na kauci nepožádali.

Libyjští únosci letadla byli na Maltě obžalováni z terorismu

Svět
Na Maltě dnes dopoledne přistálo unesené letadlo libyjské státní letecké společnosti Afriqiyah Airways se 118 lidmi na palubě.
Valletta - Únos libyjského letadla na vnitrostátní lince, které přistálo dnes před polednem na Maltě, skončil po několika hodinách bez zranění. Dva únosci, zřejmě Libyjci, se vzdali maltské policii, když propustili všech 109 cestujících. Podle maltského premiéra Josepha Muscata nevznesli únosci žádné požadavky. Podle některých zdrojů byl jejich motiv politický. Agentura AFP uvedla, že únosci chtějí na Maltě požádat o politický azyl.

Únosci libyjského letadla se na Maltě vzdali, chtějí tam azyl

Svět