ŠTÍTEK: Oakland

Oaklandský sériový vrah z 80. let minulého století slaví dnes ve vězení své šedesáté narozeniny. Anthony Rene Wimberly byl odsouzen na doživotí bez možnosti podmínečného propuštění, ilustrační foto
Den před Vánoci, 23. prosince 1984, učinili příbuzní pětadvacetileté Američanky Anny Arevalové děsivý nález – její dvě malé holčičky, dvojčátka, byla doma sama, byt byl převrácený vzhůru nohama a mladá matka nikde nebyla. Pak otevřeli skříň… Její tělo tam leželo nahé, mrtvé a silně zakrvácené ze tří ran po projektilech malé ráže. Stala se obětí sériového vraha, který neudeřil poprvé. Ani naposledy.

Brutální fantom Anthony Wimberly: Od 18 kradl, ve 24 začal znásilňovat a vraždit

Svět
Ilustrační foto
Poté, co si Laura Spearsová z Oaklandu koupila tiket do Michiganské loterie, na celou záležitost zapomněla. A kdyby si stejně jako spousta lidí promazávala spamové e-maily bez pečlivé kontroly jejich obsahu, ani by si na ni nevzpomněla. Když ale hledala jednu ztracenou zprávu, čekalo ji ve spamu překvapení. A to rovnou milionové. V loterii totiž vyhrála v přepočtu téměř 65 milionů korun.

Žena našla ve spamu zprávu o výhře v loterii. Málem přišla o téměř 65 milionů

Svět
Policejní vozy před střední školou v americkém státě Michigan, kde došlo ke střelbě.
Při střeleckém útoku na střední škole v americkém státě Michigan dnes přišli o život tři studenti a dalších osm lidí utrpělo zranění čtvrtá oběť později zemřela v nemocnici). Oznámila to místní policie, která jako pachatele označila patnáctiletého studenta. Mladík je ve vazbě, řekl podle agentury AP zástupce šerifa okresu Oakland Mike McCabe.

Tragédie v Michiganu. Patnáctiletý chlapec zastřelil ve škole spolužáky

Svět
Demokratický uchazeč o prezidentský úřad Joe Biden 12. srpna 2020 poprvé veřejně představuje svou kandidátku na viceprezidentku Kamalu Harrisovou
Americký prezident Donald Trump si vysloužil kritiku a obvinění z rasismu svým komentářem k původu demokratické kandidátky na viceprezidentku Kamaly Harrisové. O političce se začala šířit tvrzení, že není způsobilá nastoupit do úřadu, jelikož její rodiče byli imigranti z Jamajky a Indie, napsala dnes agentura AP. Trumpovi kritici se domnívají, že podobné nepodložené informace by měl prezident odmítnout.  
12 fotografií

Trump komentoval původ kandidátky na viceprezidentku. Vysloužil si kritiku

Svět
Jemenka Šajma Svílahová po příletu do USA
Ve Spojených státech zemřel dvouletý chlapec, jehož jemenská matka několik týdnů bojovala s americkými úřady, aby mohla být se svým umírajícím dítětem. Šajma Svílahová, které se jako jemenské občanky týká zákaz cestování do USA vydaný prezidentem Donaldem Trumpem, se k synovi dostala pár dní před jeho smrtí, informovala dnes agentura AP.  

Jemenka chtěla být se svým synem v USA. Úřady jí vyhověly až před jeho smrtí

Svět
Budova v kalifornském Oaklandu, v níž si požár při taneční párty v noci na sobotu vyžádal několik mrtvých, byla již před večírkem předmětem vyšetřování.
San Francisco - Hasiči v kalifornském Oaklandu pokračují ve vyprošťování těl obětí nejhoršího požáru budovy na území Spojených států za poslední desetiletí. Bilance tragédie na hudební party v nelegálně obývané budově dnes vzrostla na 36, místní úřady ale očekávají, že počet obětí stále není konečný. Vyprošťovací práce jsou mimořádně složité, neboť do druhého patra se zřítila střecha. Požár navíc narušil statiku budovy.

Počet obětí požáru v Oaklandu stoupl na 36, stále není konečný

Svět
Budova v kalifornském Oaklandu, v níž si požár při taneční párty v noci na sobotu vyžádal několik mrtvých, byla již před večírkem předmětem vyšetřování.
San Francisco - Budova v kalifornském Oaklandu, v níž si požár při taneční párty v noci na sobotu vyžádal nejméně 24 mrtvých, byla již před večírkem předmětem vyšetřování. Tři týdny před požárem město začalo vyšetřovat, zda v objektu nežijí nelegálně lidé. Budova byla totiž vyhrazena jako skladiště a nebyla určena k obývání. Podle agentury DPA to na tiskové konferenci prohlásil místní představitel Darin Ranelletti. Úřady se obávají, že počet obětí neštěstí by mohl stoupnout až na 40.

Skladiště v Oaklandu, kde hořelo na párty, bylo asi využíváno nelegálně

Svět
Ilustrační foto
San Francisco - Nejméně devět mrtvých si vyžádal požár v noci na dnešek na taneční party v kalifornském Oaklandu. Úřady podle místní televize KTVU pohřešují dalších až 25 lidí. Počty pohřešovaných se ale rozcházejí, neboť informace přeživších jsou protichůdné. Média i hasiči o požáru hovoří jako o jednom z nejtragičtějších v Oaklandu, příčina známa není.

Při požáru na večírku v Kalifornii zemřelo nejméně devět lidí

Svět
Protesty proti Donaldu Trumpovi.
San Francisco (USA) - Protesty a násilnosti propukly dnes na západě USA po vyhlášení výsledků amerických prezidentských voleb. V Oaklandu na předměstí kalifornského San Franciska dav spálil figurínu budoucího prezidenta Donalda Trumpa, zapálil odpadky a pneumatiky a rozbíjel výlohy obchodů. Kalifornie patří k baštám demokratů, jejich kandidátka Hillary Clintonová v nejlidnatějším státě USA jasně zvítězila.

Kalifornie hlásí demonstrace na protest proti Trumpově zvolení

Svět
Kevin Durant (v bílém) z Golden State v utkání s Oklahomou.
Oakland - Basketbalista Kevin Durant v prvním utkání proti svému bývalému klubu zazářil 39 body a pomohl Golden State Warriors zdolat Oklahomu City 122:96. Hosté padli poprvé v sezoně, jediným neporaženým celkem v NBA tak zůstávají obhájci titulu Cleveland Cavaliers, kteří porazili Boston 128:122.

Durant pomohl Golden State porazit 'svou' Oklahomu 39 body

Ostatní sporty
Stephen Curry z Golden State (vpravo) a Tristan Thompson z Clevelandu.
Cleveland - Basketbalisty Golden State dělí už jen jediné vítězství od obhajoby titulu v NBA. Warriors vyhráli páteční čtvrté utkání finálové série v hale Clevelandu 108:97 a v sérii vedou 3:1. Takový stav se ještě žádnému týmu v historii nepodařilo ve finále zvrátit. O mistrovi může být rozhodnuto už v pondělí v domácím prostředí Golden State v Oaklandu.

Warriors míří za obhajobou, Clevelandu nepomohl ani skvělý výkon Irvinga

Ostatní sporty
Stephen Curry z Golden State (vpravo) se snaží posadit přes Kevina Duranta z Oklahomy.
Oakland - Obhájci titulu v NBA Golden State Warriors v pátém finále Západní konference přehráli basketbalisty Oklahomy 120:111 a odvrátili hrozbu vyřazení z play-off. Suverénní vítězové základní části ligy snížili stav série na 2:3 a vynutili si sobotní pokračování. Stephen Curry ke čtvrteční výhře pomohl 31 body, hostům nestačilo 40 bodů Kevina Duranta.

Warriors zůstali ve hře, Oklahomě nepomohlo ani 40 bodů Duranta

Ostatní sporty
Kevin Durant (35) a Russell Westbrook (0)
Oakland - Přestože v polovině prvního finále Západní konference NBA prohrávali basketbalisté Oklahoma City o 13 bodů, nakonec přehráli favorizované Golden State Warriors na jejich palubovce 108:102. Strůjcem obratu byl Russell Westbrook, který ve druhé půli nastřílel 24 ze svých 27 bodů. Úřadující šampioni z Golden State si připsali první domácí prohru v letošním play off.

Oklahoma zaskočila dalšího favorita. Golden State porazila o šest bodů

Ostatní sporty
Klay Thompson z Golden State.
Oakland - Basketbalisté Golden State si poradili s nejhorším týmem ligy Philadelphií 117:105 a ovládli i 53. domácí zápas NBA v řadě, z toho pětatřicátý v této sezoně. Rovnými 40 body k tomu přispěl Klay Thompson, jenž prokázal stejně dobrou střeleckou formu i v pátek proti Dallasu a 40 bodů dal dvakrát za sebou poprvé v kariéře.

Warriors vyhráli 53. domácí zápas v řadě, Thompson zazářil 40 body

Ostatní sporty
Stephen Curry (vpravo) proti New Yorku Knicks
Oakland - Basketbalisté Golden State vyhráli padesátý domácí zápas v řadě. Úřadující šampioni ve středu deklasovali New York Knicks 121:85 a opět vylepšili rekord NBA. Warriors proměnili 18 trojek, z toho osm Stephen Curry. Úřadující nejužitečnější hráč ligy se zastavil na 34 bodech, v poslední čtvrtině už tradičně mohl odpočívat na lavičce.

Jubilejní úspěch v NBA. Anthony chválil Golden State za výprask

Ostatní sporty
Tony Parker ze San Antonia (uprostřed v černém) se snaží skórovat, brání mu Andrew Bogut z Golden State Warriors.
Oakland (USA) – Poprvé v této sezoně basketbalové NBA na sebe narazily dva nejsilnější celky ligy Golden State a San Antonio, ale napínavá bitva se v pondělí nekonala. Obhájci titulu Warriors přehráli na domácí palubovce San Antonio Spurs jasně 120:90. Stephen Curry k výhře přispěl 37 body.

Warriors deklasovali ve šlágru NBA San Antonio o 30 bodů

Ostatní sporty
Tyler Johnson z Miami v akci proti Golden State
Oakland - Mistrovské kluby z minulých dvou let Golden State a San Antonio nadále dominují NBA. Obhájci titulu Warriors v pondělí porazili Miami 111:103 a připsali si 36. vítězství z 38 utkání v této sezoně. Navíc v součtu s minulou sezonou to byla jejich 36. výhra na domácím hřišti v řadě. Basketbalisté Spurs, předloňští šampioni, přehráli Brooklyn 106:79 a od začátku ročníku vyhráli potřiatřicáté z 39 zápasů.

Golden State a San Antonio nadále dominují NBA

Ostatní sporty
Tragický pád balkonu v kalifornském univerzitním městě Berkeley, při němž v úterý zahynulo šest irských studentů, způsobila podle expertů dřevokazná houba na podpůrných trámech.
Berkeley – Tragický pád balkonu v kalifornském univerzitním městě Berkeley, při němž v úterý zahynulo šest irských studentů, způsobila podle expertů dřevokazná houba na podpůrných trámech. Úřady kvůli události okolní balkony uzavřely a nařídily podrobnou kontrolu jejich statiky. Odborníci se podle agentury Reuters shodují, že kdyby balkon poškozen nebyl, váhu 13 lidí, kteří se na něm během úterní narozeninové oslavy sešli, by unesl.

Pád balkonu, při kterém zemřelo šest studentů, zřejmě způsobila dřevomorka

Svět
Kyrie Irving z Clevelandu.
Oakland - "Mám strach," říkal po zranění. Tušil, že je zle. Měl pravdu. Kyrie Irving už ve finále NBA nepomůže basketbalistům Clevelandu. Zranění z prvního zápasu série o ligového mistra s Golden State se ukázalo jako vážné, Irving má zlomenou čéšku a po operaci ho čeká nejméně tříměsíční pauza.

Špatná zpráva pro Cleveland. Irving už nezasáhne do finále NBA

Ostatní sporty
Ilustrační foto
Oslo - Let nízkonákladové norské společnosti Norwegian z amerického Oaklandu do norské metropole Oslo se zpozdil o celé tři dny. Nejdřív nemohl kvůli technickým problémům z Oaklandu odstartovat původní Boeing 787 Dreamliner. Aerolinky se rozhodly pro 250 pasažérů vyslat z Evropy náhradní letoun, ale komplikace neustávaly.

Let společnosti Norwegian se zpozdil o tři dny

Ekonomika