Nakládané okurky například v sladkokyselém nálevu si sice můžete koupit v každém obchodě s potravinami, ale určitě budete mít větší radost z těch, které si sami zavaříte. Není to nijak složité a jednoduchých receptů a postupů, jak si tuhle tradiční pochoutku připravit, existuje mnoho. Ověřené recepty na co nejlepší výsledek se v některých rodinách jako ty vítězné předávají jako poklad dalším generacím. Jednou z nejdůležitějších ingrediencí je správný nálev neboli lák. Vyzkoušejte některý z nejoblíbenějších prověřených tipů.
Za jídlem/VIDEO/ Přelom prázdnin bude ve Znojmě patřit okurkám. V pátek 2. srpna odstartují v Hradní ulici Slavnosti okurek. Program nabídne kuchařskou show, koncerty, farmářské trhy, soutěže, řemeslné dílny, výtvarné tvoření pro děti, divadelní představení nebo přehlídku historických traktorů. Domácí výrobci mohou znovu přihlásit své sterilované delikatesy do soutěže, a to do 28. července.
67 fotografií
Znojemsko/FOTO, VIDEO/ Zavařujete nakládačky? Pak se možná chystáte na samosběry, jejichž okurková sezona už začala. Na sociálních sítích lidé řeší, zda má cenu ohýbat záda na poli, nebo by se vyplatilo vyrazit pro okurčičky někam na trhy, třeba až do Polska. Jaké jsou ceny na trzích u nás a za hranicemi?
8 fotografií
Mělnicko/FOTO, VIDEO/ Jahody, hrášek, česnek, cibule a česnek. Na samosběry do Vraňan míří poslední dva měsíce tisíce lidí pro oblíbené ovoce nebo zeleninu. Farma vyhlášená především jahodami už druhý rok nabídne také samosběr okurek. Pokračuje ještě i jahodová sezona?
36 fotografií
Mělnicko/FOTO, VIDEO, ANKETA/ Zavařujete okurky? Pokud ano, možná se chystáte pro nakládačky do Polska. Kromě nich tam můžete nakoupit i další ingredience, jako je kopr, křen či cibule. Podívali jsme se na aktuální ceny a nabídku.
28 fotografií
Ekonomika/FOTO, VIDEO, ANKETA/ Zavařujete okurky? Pokud ano, možná se chystáte pro nakládačky do Polska. Kromě nich tam můžete nakoupit i další ingredience, jako je kopr, křen či cibule. Podívali jsme se na aktuální ceny a nabídku.
28 fotografií
NáchodskoPěstování okurek může být hračkou. Pokud dodržíte několik základních pravidel, čeká vás velká a chutná úroda. Klíčovým bodem je podle libereckého zahrádkáře Petra Dvořáka technika zaštipování. Právě ta totiž významně ovlivňuje růst i kvalitu okurek.
5 fotografií
Zahrádkaření/FOTOGALERIE, VIDEO/ Desítky mužů, žen i dětí vyrazily v pátek ráno do Osluchova, kde na farmě Dryák pořádají vyhledávané samosběry. V těchto dnech vévodí při sběru český česnek a čerstvé hrachové lusky. Zájemci se mohou v sezoně těšit také na papriky a rajčata a podle počasí i na okurky nakládačky, cukety a další plodiny.
70 fotografií
KladenskoPěstování okurek není žádná věda, ale existuje pár hříchů, které okurky zahrádkáři neodpustí. Pokud okurky nemají zajištěny vhodné podmíny pro růst, negativně to ovlivní jejich úrodu. Aby dobře rostly, potřebují okurky slunné místo a dobrou půdu. Přečtěte si, jak okurky zalévat a čím je hnojit, aby prospívaly.
7 fotografií
Zahrádkaření/FOTO, VIDEO/ Zahrádkáři mají v těchto dnech napilno. Od 15. května, tedy po třech zmrzlých, už je možné vysazovat ven zeleninu, bylinky nebo květiny. Na trzích a v zahradnictví je největší zájem o okurky, rajčata a cukety. Kde nakoupíte nejvýhodněji?
56 fotografií
BerounskoOd 1. května 2004, kdy Česká republika doplnila mapu států Evropské unie, se objevují obavy, že přítomnost Česka v tomto společenství pod diktátem Bruselu zničí národní suverenitu. A to nejen tu politickou, ale také hospodářskou. Jedním z nařízení, které měly zavařit tuzemským zemědělcům, mělo být údajné znemožnění prodávat křivé ovoce a zeleninu. Jedná se přitom jen o mýtus. Za to velmi rozšířený, který i po dvaceti letech lidé vnímají jako stoprocentní pravdu.
Evropa pro ČechySpolu s rajčaty a paprikami patří okurky mezi trojici nejoblíbenějších a také nejpěstovanějších druhů zeleniny u nás. V polovině května po „zmrzlých mužích“ je ten správný čas, kdy teplomilné okurky zasadit na místo, kde budou růst a plodit až do podzimu. Pokud máte předpěstovanou sadbu okurek z vlastního dubnového výsevu doma na parapetu, už se jistě těší, až opustí malý květník a rozrostou se v celé kráse. Sazenice si můžete samozřejmě i koupit. Přečtěte si, jak pěstovat okurky, abyste z nich měli co nejlepší úrodu. Vyvarujte se chyb při zalévání a nezapomínejte dodávat živiny.
5 fotografií
ZahrádkařeníOkurky patří společně s rajčaty či paprikami mezi nejoblíbenější zeleninu, kterou lze na zahradě pěstovat. Pro bohatou úrodu okurek v letní sezóně je samozřejmě důležitá kvalitní půda, dostatečná zálivka i hnojení. Před samotnou výsadbou se však vyplatí namáčet semena do výluhu z heřmánku. Proč? Nejenže usnadní klíčení, ale zároveň ochrání budoucí rostlinu před škůdci i plísněmi. A čím zdravější rostlina, tím vyšší úroda v období sklizně.
4 fotografie
ZahrádkařeníOkurka. Jeden ze symbolů, které místním i turistům naskočí, když se řekne Znojmo. Odborníci se sešli, aby po roce vybrali tu nejlepší. Soutěž o královskou a výběrovou okurku pořádá Znojemská Beseda. Vítěze se lidé dozví v létě na Slavnostech okurek.
5 fotografií
ZnojemskoPokud hledáte generacemi ověřený tělu prospěšný recept pro náročné dny, jakými je i předjaří, zkuste kombuchu. Jde o kvašený a lehce perlivý nápoj, který vzniká fermentací černého nebo zeleného čaje, má specifickou chuť a spoustu zdravotních benefitů. Podívejte se, na co je kombucha dobrá, proč a kdy pít kombuchu a jak si ji vyrobit doma. Zeptali jsme se odborníků z výroby i molekulární bioložky Tamary Mifkové z Agronomické fakulty brněnské Mendelovy univerzity.
5 fotografií
ZdravíSníst můžete nejen jeho plody, ale také listy a liány. Řeč je o čajotu. Podle pěstitelky Moniky Šťastné z Popic na Břeclavsku je mexická okurka, jak se rostlině lidově říká, vděčná a nenáročná. Netradiční druh tykve nevyžaduje příliš pozornosti ani péče.
12 fotografií
ZahrádkařeníO tom, že je zelenina zdravá, zasytí a přitom je málo kalorická, nikdo jistě nepochybuje. Obsahuje vitaminy, minerální látky a je důležitým zdrojem vlákniny. Podle doporučení Společnosti pro výživu bychom měli zeleniny sníst každý den 400 gramů. Při výběru zeleniny, kterou konzumujete, musíte dávat ale pozor na druhy, které obsahují velké množství toxinů. Na co byste si tedy měli dávat opravdu bacha abyste předešli zdravotním problémům? Jaké plodiny obsahují látky, které jsou pro člověka jedovaté?
ZdravíNa zahradě pěstuje Denisa Vardan z jihomoravských Želešic všechno možné. Baví ji to. Kromě vinohradu, avokádové plantáže a fíkovníků se věnuje taky kalabase. Česky se jí říká indická okurka. Chutná prý jako cuketa a po dozrání z ní můžete vytvořit nádobí nebo třeba hudební nástroj. Kalabasa je velmi houževnatá rostlina, která potřebuje pouze vydatnou zálivku.
5 fotografií
ZahrádkařeníOsmý ročník frýdlantské soutěže o nejlepší doma naložené okurky vyhrála Kateřina Sojáková. Rozhodla o tom v pátek 22. září porota složená ze starosty Frýdlantu Dana Ramzera, místostarosty Jiřího Stodůlky, tajemnice Městského úřadu Frýdlant Veroniky Bubeníčkové a matrikářky Ivany Sitzberger.
20 fotografií
LibereckoDěláme to všichni, kteří čas od času vyrazíme na oběd do restaurace či oblíbené hospody. Kontrolujeme ceny u jídel. Ještě před dvěma lety jsme si mohli dát smažený řízek s bramborem a okurkou od 115 do 125 korun. „Pokud ho dnes někde trefíte pod 150 korun, je to tak trochu zázrak. Ale ještě to jde,“ říká vodák Jakub Říha ze severu Čech. V minulých dnech využil s partou tropického počasí a sjeli Otavu.
StrakonickoNa krásnou vzrostlou zahradu se čeká i pět nebo deset let. Miloslava Kafková z Mirošova u Rokycan však ví, jak za dva roky vykouzlit zahradu, která vypadá nádherně. Přitom vyrostla jako „panelákové dítě“ a na vše musela během let přijít metodou pokusu a omylu.
9 fotografií
Zahrada/FOTO/ Hvězdy na gastronomických Oscarech Great Taste Awards ve Velké Británii získali po deváté v řadě za sebou manželé Boudovi ze Znojma. Hodnotitelé z Guild of Fine Food ocenili tentokrát nakládaný bílý chřest, bezové želé se zlatem a jahody s anglickou růží. Každý výrobek dostal po jedné hvězdě.
7 fotografií
Znojemsko/VIDEO/ První srpnový pátek patřil ve Znojmě Slavnostem okurek. Průchod pivovarem Hradní ulicí lemovaly stánky. K ochutnání i koupi byly nakládané okurky, kvašáky, marmelády, ale i víno nebo trdelníky. Krátce před polednem prostranství provoněly klobásky i maso v kotlíku.
67 fotografií
ZnojemskoZavařujete doma ty nejlepší okurky nebo rychlokvašky? Máte rodinný recept, který se dědí z generace na generaci? Třeba právě vaše „rodinné stříbro“ zachutná porotcům a vy se dočkáte ocenění na Slavnostech okurek.
20 fotografií
ZnojemskoZavařené okurky jsou tradiční specialitou. Mnoho rodin má svůj vlastní, ověřený recept na co nejlepší výsledek. Naložené okurky jsou pak lahůdkou, která dokáže doladit chuť množství jídel. Jak správně zavařit okurky? A jak dlouho je zavařovat, aby byly křupavé?
5 fotografií
HobbySamosběr je fenomén dnešní doby. Ušetří peníze farmářům i zákazníkům. Po jahodách i česneku přišly na řady brambory i okurky. A pár meruněk tam, kde počasí alespoň trochu přálo.
8 fotografií
Znojemsko/FOTOGALERIE/ Okurková sezona znamená na Farmě Hanč ve Vraňanech na Mělnicku skutečně okurkovou sezonu. Samosběr okurek běží už třetí den a potrvá do konce příštího týdne. Zájemci mají také poslední šanci nasbírat si jahody.
36 fotografií
MělnickoOkurková sezona znamená na Farmě Hanč ve Vraňanech na Mělnicku skutečně okurkovou sezonu. Samosběr běží už třetí den a potrvá do konce příštího týdne. Zájemci mají také poslední šanci nasbírat si jahody.
36 fotografií
RegionyVíte, koho hýčkáte na své zahrádce? Okouzlí vás svými květy, vůní a barevnými plody, ale také mohou – v krajních případech – zabíjet. Při výběru rostlin a dřevin si zjistěte, jestli nejsou jedovaté. Vzdávat se pěstování není třeba, nutná je ale obezřelost, především tam, kde se pohybují malé děti. Víte, které stromy a keře jsou jedovaté a jaká nejjedovatější kytka u nás roste?
7 fotografií
Zahrada/FOTO, VIDEO/ Ušetřit a ještě s jistotou, že všechno je čerstvé. Jen se musí trochu ohnout hřbet. Takové jsou výhody a podmínky samosběrů, které pokračují na začátku léta i na farmě ve Vítově na Kladensku. Dokonce i ve svátek.
14 fotografií
KladenskoPomalu končí sezona jahod a začíná ta okurková. Řada Čechů si křupavou zeleninu ve sladkokyselém nálevu připravuje doma sama. A pro nakládačky, jak se tyto malé okurky nazývají, nyní míří k sousedům do Polska. Výhodněji zde nakoupí i další přísady, jako jsou kopr a cibule. Polští prodejci už začali nabízet i lesní borůvky. Zjistili jsme pro vás ceny.
39 fotografií
NáchodskoVůně, vzhled, chuť i křupavost budou hrát roli v dalším ročníku o nejlepší nakládané okurky. Ve Frýdlantu odstartovala tradiční Okurkiáda a vlastní zavařené nakládané okurky mohou lidé do soutěže přihlásit až do 20. září.
18 fotografií
LibereckoUdělejte radost vaší pleti, aniž byste utratili spoustu peněz. Zlepšit její zdraví a vzhled můžete levnými a snadno dostupnými domácími recepty. Třeba plátky okurky položené na unavené oči i na celý obličej náleží k osvědčeným babským receptům. Jde jen o chladivé osvěžení, nebo okurkové a jiné domácí masky působí opravdu jako přírodní kosmetický zázrak?
5 fotografií
Zdraví/FOTO, VIDEO/ Hospodyňky už nemusejí spoléhat na zeleninu z dovozu či z mrazáku. Farmy již začaly prodávat tu letošní. Právě v úterý otevřela svou firemní prodejnu například i Farma Kožichovice u Třebíče, která pěstuje rajčata, okurky a jahody. Na jahody bude nutné si ještě pár dní počkat, odrůda rajčat Brioso a okurky je však už k dostání.
12 fotografií
Třebíčsko/FOTO/ Česká těžká váha Tomáš Šálek je zpět na scéně! Po liverpoolském těžkém výprasku, přerušení kariéry, utrženém bicepsu a plejádě změn zažil do profesionálního ringu vítězný návrat. V zápase na 6 kol se mu postavil do cesty do té doby neporažený albánský demolitionman Christian Demaj. "No, čekal jsem, že to bude těžký, ale ono to bylo ještě těžší. Připadal jsem si, že jsem bouchal do zdi. Ale výhry, třebaže nebyla K.O., si vážím víc, než kdybych šel s nějakou okurkou," uvedl v exkluzivním rozhovoru pro Deník 24letý ústecký borec.
29 fotografií
Názory z regionu/FOTO/ Nebudu na nic odpovídat. Obraťte se našeho tiskového mluvčího. Tak reagovaly ve středu odpoledne ve Bzenci zaměstnankyně před areálem, kde zatím pokračuje výroba zavedených značek konzervované zeleniny včetně známých okurek Znojmia. Podle vyjádření od mateřské společnosti Orkla Foods Česko a Slovensko může totiž ještě letos odstartovat ukončení provozu zdejšího závodu Pika a s tím související propouštění. „Pokud opravdu zavřou, tak sehnat práci v podobném oboru v Bzenci bude asi hodně těžké. Vzhledem k tomu, že tam některé holky pracovaly od vyučení až do svých čtyřiceti i padesáti roků, tak tuto práci umí a jde jim. Jenže třeba v pětapadesáti si na novou práci budou zvykat velice těžko,“ řekla Simona Vlašicová, která v blízkém podniku ve Bzenci dříve pracovala.
15 fotografií
HodonínskoVůně čerstvých okurek a dozrálých rajčat v těchto dnech zaplnila skleníky na jihu Moravy. Po nucené několikaměsíční pauze kvůli vysokým cenám energií začali farmáři z Čerstvě utrženo sklízet první úrodu zeleniny ze skleníků ve Velkých Němčicích na Břeclavsku a Mutěnicích na Hodonínsku. První zelenina dozrála bez umělého přisvětlování a už míří na pulty obchodů.
18 fotografií
BřeclavskoVůně čerstvých okurek a dozrálých rajčat v těchto dnech zaplnila skleníky na jihu Moravy. Po nucené pauze kvůli vysokým cenám energií začali farmáři z Čerstvě utrženo sklízet úrodu zeleniny ze skleníků ve Velkých Němčicích na Břeclavsku a Mutěnicích na Hodonínsku. První zelenina dozrála bez umělého přisvětlování a už míří na pulty obchodů.
18 fotografií
Regiony/FOTO/ Byla to továrna, která produkovala desítky let snad nejvěhlasnější znojemský výrobek. Jenže v roce 2002 konzervárna Znojmia po vleklých sporech, soudech a ztrátě ochranných známek skončila. Výrobní linky prodal konkursní správce v dražbě a později získal nového majitele i celý areál. Většinu budov zbořily bagry a dnes na jejich místě stojí nové obchodní centrum.
15 fotografií
ZnojemskoUž léta se nevyrábí ve Znojmě, ale podle původních receptur v Bzenci na Hodonínsku. Proslulou značku okurek Znojmia nyní ale čeká další změna. Norská společnost Orkla Foods Česko a Slovensko, která je vyrábí, zvažuje část svých výrobních závodů zrušit. Záměr se týká i výroby sterilované zeleniny v Bzenci na Hodonínsku.
17 fotografií
ZnojemskoPoprvé v historii zhasnuto. Pěstitele okurek a rajčat na jižní Moravě z uskupení Čerstvě utrženo drtí vysoké ceny energií. Přes zimu museli kvůli tomu provoz zastavit úplně, teď zjara spoléhají jen na sluneční svit.
19 fotografií
Břeclavsko/PŘEHLED/ Kvapem se blíží Štědrý den, což znamená napsat si seznam potravin, které je potřeba pořídit v obchodech pro slavnostní večeři. Provedli jsme proto testovací nákup v pěti velkých značkových obchodech a nabízíme srovnání cen. Podívejte se, kolik stojí suroviny na bramborový salát, kde naopak mají dražší sortiment třeba na vánočku. Jak se ceny lišily, to ukazují tabulky ze středečního odpoledne v marketech Penny, Albert, Billa, Kaufland a Lidl.
TeplickoProměnlivé a nevyzpytatelné síly přírody mohou se zahrádkářskými plány i sny nepěkně zamávat. Někomu zcela postačí předpověď „rosniček” před večerními televizními novinami, jiný se spokojí s internetovým zpravodajstvím či hodinovými aktualizacemi lokálního počasí Českého hydrometeorologického ústavu. Opravdoví fajnšmekři ale přišli na chuť domácím meteostanicím.
4 fotografie
ZahradaUž posedmé měli příznivci nakládaných okurek možnost přihlásit své domácí výtvory do Okurkiády. Tradičně ji ve Frýdlantu pořádá místní Základní organizace Českého zahrádkářského svazu.
20 fotografií
LibereckoPobyt v kuchyni není jejím největším koníčkem, s příchodem léta se ale situace obrací. V tu chvíli se Monika Šavlová z Kladrub s chutí pouští do zavařování všemožné zeleniny.
7 fotografií
TachovskoKrásný krámek v prvním patře Žďáru na Masarykově náměstí v Rokycanech byl dějištěm velké kulinářské soutěže Rokycanská nakládačka 2022.
6 fotografií
RokycanskoSoutěž o nejlepší nakládané okurky Okurkiádu 2022 pořádají ve Frýdlantu. Zájemci mají možnost přihlásit své nakládačky do soutěže až do 14. září.
18 fotografií
Liberecko/ÚSPORNÁ KUCHAŘKA/ Čilé hospodyně už mají jistě zavařeny desítky lahví nakladaček. Když se zadaří a okurky rostou jako o závod, je vystaráno. Bohužel patřím mezi nešťastníky, kterým úrodu zbaštila plíseň, a tak jsem ráda, že ve spíži mám ještě několik sklenic z loňského roku. Ale překvapivě se daří hadovkám ve skleníku, takže v ledničce může být denně mísa studené polévky, která dokáže v nynějších tropických vedrech zasytit a osvěžit zároveň.
9 fotografií
ChrudimskoSlavnosti okurek ve Znojmě korunovaly vítěze. V pátek si od pořadatelů ze Znojemské Besedy převzali ocenění velkovýrobci, kteří se před časem přihlásili do odborné soutěže o královskou a výběrovou okurku.