ŠTÍTEK: okurka

Připravit ten nejlepší lák na okurky je tak trochu alchymie. Proto se osvědčené recepty předávají z generace na generaci.
Nakládané okurky například v sladkokyselém nálevu si sice můžete koupit v každém obchodě s potravinami, ale určitě budete mít větší radost z těch, které si sami zavaříte. Není to nijak složité a jednoduchých receptů a postupů, jak si tuhle tradiční pochoutku připravit, existuje mnoho. Ověřené recepty na co nejlepší výsledek se v některých rodinách jako ty vítězné předávají jako poklad dalším generacím. Jednou z nejdůležitějších ingrediencí je správný nálev neboli lák. Vyzkoušejte některý z nejoblíbenějších prověřených tipů.

Tři super tipy na nejlepší lák na okurky. Jsou pak chutné, křupavé a nekazí se

Za jídlem
Slavnosti okurek ve Znojmě. Snímky z loňského ročníku.
/VIDEO/ Přelom prázdnin bude ve Znojmě patřit okurkám. V pátek 2. srpna odstartují v Hradní ulici Slavnosti okurek. Program nabídne kuchařskou show, koncerty, farmářské trhy, soutěže, řemeslné dílny, výtvarné tvoření pro děti, divadelní představení nebo přehlídku historických traktorů. Domácí výrobci mohou znovu přihlásit své sterilované delikatesy do soutěže, a to do 28. července.
67 fotografií

Slavnosti okurek ve Znojmě slibují soutěže, vaření s Besky i kapelu AG Flek

Znojemsko
Okurky. Ilustrační foto
Od 1. května 2004, kdy Česká republika doplnila mapu států Evropské unie, se objevují obavy, že přítomnost Česka v tomto společenství pod diktátem Bruselu zničí národní suverenitu. A to nejen tu politickou, ale také hospodářskou. Jedním z nařízení, které měly zavařit tuzemským zemědělcům, mělo být údajné znemožnění prodávat křivé ovoce a zeleninu. Jedná se přitom jen o mýtus. Za to velmi rozšířený, který i po dvaceti letech lidé vnímají jako stoprocentní pravdu. 

Mýty a fakta o Evropské unii. Jak to bylo s křivými banány a okurkou

Evropa pro Čechy
V polovině května po „zmrzlých mužích“ je ten správný čas, kdy teplomilné okurky zasadit na místo, kde budou růst a plodit až do podzimu
Spolu s rajčaty a paprikami patří okurky mezi trojici nejoblíbenějších a také nejpěstovanějších druhů zeleniny u nás. V polovině května po „zmrzlých mužích“ je ten správný čas, kdy teplomilné okurky zasadit na místo, kde budou růst a plodit až do podzimu. Pokud máte předpěstovanou sadbu okurek z vlastního dubnového výsevu doma na parapetu, už se jistě těší, až opustí malý květník a rozrostou se v celé kráse. Sazenice si můžete samozřejmě i koupit. Přečtěte si, jak pěstovat okurky, abyste z nich měli co nejlepší úrodu. Vyvarujte se chyb při zalévání a nezapomínejte dodávat živiny.
5 fotografií

Sázení okurek: Kdy nesnášejí zálivku, kam je nedávat a zaštípnutí za 6. listem

Zahrádkaření
Namáčení semínek před zaséváním usnadňuje klíčení a chrání rostlinu před škůdci.
Okurky patří společně s rajčaty či paprikami mezi nejoblíbenější zeleninu, kterou lze na zahradě pěstovat. Pro bohatou úrodu okurek v letní sezóně je samozřejmě důležitá kvalitní půda, dostatečná zálivka i hnojení. Před samotnou výsadbou se však vyplatí namáčet semena do výluhu z heřmánku. Proč? Nejenže usnadní klíčení, ale zároveň ochrání budoucí rostlinu před škůdci i plísněmi. A čím zdravější rostlina, tím vyšší úroda v období sklizně.
4 fotografie

Pěstování okurek: nejlepší metoda, se kterou v létě nebudete stačit sklízet

Zahrádkaření
Kombucha je na jaře tím správným povzbuzovačem pro náš organismus.
Pokud hledáte generacemi ověřený tělu prospěšný recept pro náročné dny, jakými je i předjaří, zkuste kombuchu. Jde o kvašený a lehce perlivý nápoj, který vzniká fermentací černého nebo zeleného čaje, má specifickou chuť a spoustu zdravotních benefitů. Podívejte se, na co je kombucha dobrá, proč a kdy pít kombuchu a jak si ji vyrobit doma. Zeptali jsme se odborníků z výroby i molekulární bioložky Tamary Mifkové z Agronomické fakulty brněnské Mendelovy univerzity.
5 fotografií

Recept na podporu imunity a trávení. Zkuste nápoj z houby: stojí jen pár korun

Zdraví
Mladé cukety jsou skvělé syrové, pečené na olivovém oleji i grilované. Starší hořká cuketa vás ale může otrávit.
O tom, že je zelenina zdravá, zasytí a přitom je málo kalorická, nikdo jistě nepochybuje. Obsahuje vitaminy, minerální látky a je důležitým zdrojem vlákniny. Podle doporučení Společnosti pro výživu bychom měli zeleniny sníst každý den 400 gramů. Při výběru zeleniny, kterou konzumujete, musíte dávat ale pozor na druhy, které obsahují velké množství toxinů. Na co byste si tedy měli dávat opravdu bacha abyste předešli zdravotním problémům? Jaké plodiny obsahují látky, které jsou pro člověka jedovaté?

I zelenina může být jedovatá: zdravá strava, která vás může dostat do nemocnice

Zdraví
Plody indické okurky ve srovnání se zapalovačem.
Na zahradě pěstuje Denisa Vardan z jihomoravských Želešic všechno možné. Baví ji to. Kromě vinohradu, avokádové plantáže a fíkovníků se věnuje taky kalabase. Česky se jí říká indická okurka. Chutná prý jako cuketa a po dozrání z ní můžete vytvořit nádobí nebo třeba hudební nástroj. Kalabasa je velmi houževnatá rostlina, která potřebuje pouze vydatnou zálivku.
5 fotografií

Zahrádkářka z Želešic pěstuje indické okurky. Chutnají a dá se z nich i pít

Zahrádkaření
Ilustrační foto.
Děláme to všichni, kteří čas od času vyrazíme na oběd do restaurace či oblíbené hospody. Kontrolujeme ceny u jídel. Ještě před dvěma lety jsme si mohli dát smažený řízek s bramborem a okurkou od 115 do 125 korun. „Pokud ho dnes někde trefíte pod 150 korun, je to tak trochu zázrak. Ale ještě to jde,“ říká vodák Jakub Říha ze severu Čech. V minulých dnech využil s partou tropického počasí a sjeli Otavu.

Najíst se na Strakonicku do 150 korun? Stále to prý ještě jde. Víme kde

Strakonicko
Po kontaktu s čemeřicí si pořádně umyjte ruce. Otrava je velmi nebezpečná, především pro děti, lidi s nemocným srdcem a samozřejmě zvířecí mazlíčky
Víte, koho hýčkáte na své zahrádce? Okouzlí vás svými květy, vůní a barevnými plody, ale také mohou – v krajních případech – zabíjet. Při výběru rostlin a dřevin si zjistěte, jestli nejsou jedovaté. Vzdávat se pěstování není třeba, nutná je ale obezřelost, především tam, kde se pohybují malé děti. Víte, které stromy a keře jsou jedovaté a jaká nejjedovatější kytka u nás roste?
7 fotografií

Zahrada, která dokáže zabít. Mezi květinami či keři mohou být i jedovaté krásky

Zahrada
Okurky, cibule, kopr. Češi zavařují, suroviny nakupují v Polsku.
Pomalu končí sezona jahod a začíná ta okurková. Řada Čechů si křupavou zeleninu ve sladkokyselém nálevu připravuje doma sama. A pro nakládačky, jak se tyto malé okurky nazývají, nyní míří k sousedům do Polska. Výhodněji zde nakoupí i další přísady, jako jsou kopr a cibule. Polští prodejci už začali nabízet i lesní borůvky. Zjistili jsme pro vás ceny.
39 fotografií

Okurky nakládačky, cibule, kopr. Češi zavařují, suroviny nakupují v Polsku

Náchodsko
Nejjednodušší je prostě nakrájet okurku na tenké látky a rozložit ji po obličeji.
Udělejte radost vaší pleti, aniž byste utratili spoustu peněz. Zlepšit její zdraví a vzhled můžete levnými a snadno dostupnými domácími recepty. Třeba plátky okurky položené na unavené oči i na celý obličej náleží k osvědčeným babským receptům. Jde jen o chladivé osvěžení, nebo okurkové a jiné domácí masky působí opravdu jako přírodní kosmetický zázrak?
5 fotografií

Poradíme vám, jak vyrobit okurkovou masku. A víte, kdy okurka na pleť nepatří?

Zdraví
Na farmě v Kožichovicích u Třebíče už prodávají letošní rajčata a okurky.
/FOTO, VIDEO/ Hospodyňky už nemusejí spoléhat na zeleninu z dovozu či z mrazáku. Farmy již začaly prodávat tu letošní. Právě v úterý otevřela svou firemní prodejnu například i Farma Kožichovice u Třebíče, která pěstuje rajčata, okurky a jahody. Na jahody bude nutné si ještě pár dní počkat, odrůda rajčat Brioso a okurky je však už k dostání.
12 fotografií

Už se prodávají letošní rajčata a okurky. U Třebíče na ně lidé stojí fronty

Třebíčsko
Tomáš Šálek (čelem) se při návratu do profesionálního ringu dočkal výhry nad Christianem Demajem z Albánie. Foto: www.kaocko.cz
/FOTO/ Česká těžká váha Tomáš Šálek je zpět na scéně! Po liverpoolském těžkém výprasku, přerušení kariéry, utrženém bicepsu a plejádě změn zažil do profesionálního ringu vítězný návrat. V zápase na 6 kol se mu postavil do cesty do té doby neporažený albánský demolitionman Christian Demaj. "No, čekal jsem, že to bude těžký, ale ono to bylo ještě těžší. Připadal jsem si, že jsem bouchal do zdi. Ale výhry, třebaže nebyla K.O., si vážím víc, než kdybych šel s nějakou okurkou," uvedl v exkluzivním rozhovoru pro Deník 24letý ústecký borec.
29 fotografií

Cítil pocit vyhoření, ale je zpět. Ne pro peníze, nesundal jsem okurku, ví Šálek

Ostatní sporty
Výroba ve společnosti Pika Bzenec.
/FOTO/ Nebudu na nic odpovídat. Obraťte se našeho tiskového mluvčího. Tak reagovaly ve středu odpoledne ve Bzenci zaměstnankyně před areálem, kde zatím pokračuje výroba zavedených značek konzervované zeleniny včetně známých okurek Znojmia. Podle vyjádření od mateřské společnosti Orkla Foods Česko a Slovensko může totiž ještě letos odstartovat ukončení provozu zdejšího závodu Pika a s tím související propouštění. „Pokud opravdu zavřou, tak sehnat práci v podobném oboru v Bzenci bude asi hodně těžké. Vzhledem k tomu, že tam některé holky pracovaly od vyučení až do svých čtyřiceti i padesáti roků, tak tuto práci umí a jde jim. Jenže třeba v pětapadesáti si na novou práci budou zvykat velice těžko,“ řekla Simona Vlašicová, která v blízkém podniku ve Bzenci dříve pracovala.
15 fotografií

Po nárůstu počtu zaměstnanců hrozí v Bzenci pod norskou vlajkou propouštění

Hodonínsko
Letošní první sklizeň okurek ve sklenících Čerstvě utrženo ve Velkých Němčicích na Břeclavsku.
Vůně čerstvých okurek a dozrálých rajčat v těchto dnech zaplnila skleníky na jihu Moravy. Po nucené několikaměsíční pauze kvůli vysokým cenám energií začali farmáři z Čerstvě utrženo sklízet první úrodu zeleniny ze skleníků ve Velkých Němčicích na Břeclavsku a Mutěnicích na Hodonínsku. První zelenina dozrála bez umělého přisvětlování a už míří na pulty obchodů.
18 fotografií

VIDEO: Vůně okurek a dozrálých rajčat. Farmáři z Němčic už začali sklízet

Břeclavsko
Letošní první sklizeň okurek ve sklenících Čerstvě utrženo ve Velkých Němčicích na Břeclavsku
Vůně čerstvých okurek a dozrálých rajčat v těchto dnech zaplnila skleníky na jihu Moravy. Po nucené pauze kvůli vysokým cenám energií začali farmáři z Čerstvě utrženo sklízet úrodu zeleniny ze skleníků ve Velkých Němčicích na Břeclavsku a Mutěnicích na Hodonínsku. První zelenina dozrála bez umělého přisvětlování a už míří na pulty obchodů.
18 fotografií

VIDEO: Čerstvé okurky a dozrálá rajčata. Farmáři z Němčic už začali sklízet

Regiony
Výrobu okurek Znojmia odkoupila norská společnost Orkla. Podle původní receptury je vyráběla donedávna v Bzenci a závodě v Turecku.
/FOTO/ Byla to továrna, která produkovala desítky let snad nejvěhlasnější znojemský výrobek. Jenže v roce 2002 konzervárna Znojmia po vleklých sporech, soudech a ztrátě ochranných známek skončila. Výrobní linky prodal konkursní správce v dražbě a později získal nového majitele i celý areál. Většinu budov zbořily bagry a dnes na jejich místě stojí nové obchodní centrum.
15 fotografií

Smutek i mávnutí rukou. Po další újmě okurek Znojmia lidé už na návrat nevěří

Znojemsko
Vánoční nákup, čokoládové kolekce. Ilustrační snímek.
/PŘEHLED/ Kvapem se blíží Štědrý den, což znamená napsat si seznam potravin, které je potřeba pořídit v obchodech pro slavnostní večeři. Provedli jsme proto testovací nákup v pěti velkých značkových obchodech a nabízíme srovnání cen. Podívejte se, kolik stojí suroviny na bramborový salát, kde naopak mají dražší sortiment třeba na vánočku. Jak se ceny lišily, to ukazují tabulky ze středečního odpoledne v marketech Penny, Albert, Billa, Kaufland a Lidl.

Testovací nákup v Teplicích: Kde měli nejlevnější věci pro salát a vánočku?

Teplicko
Chcete mít košíky plné jahody? Pořiďte si meteostanici
Proměnlivé a nevyzpytatelné síly přírody mohou se zahrádkářskými plány i sny nepěkně zamávat. Někomu zcela postačí předpověď „rosniček” před večerními televizními novinami, jiný se spokojí s internetovým zpravodajstvím či hodinovými aktualizacemi lokálního počasí Českého hydrometeorologického ústavu. Opravdoví fajnšmekři ale přišli na chuť domácím meteostanicím.
4 fotografie

Chytrý recept zahrádkáře z Moravy: Okurky měl bez plísně, jahody nestíhal sbírat

Zahrada
Okurky na kostičky, uvařená mladá řepa i s natí, kopr a smetana. Chlodnik je polské jídlo na horké dny.
/ÚSPORNÁ KUCHAŘKA/ Čilé hospodyně už mají jistě zavařeny desítky lahví nakladaček. Když se zadaří a okurky rostou jako o závod, je vystaráno. Bohužel patřím mezi nešťastníky, kterým úrodu zbaštila plíseň, a tak jsem ráda, že ve spíži mám ještě několik sklenic z loňského roku. Ale překvapivě se daří hadovkám ve skleníku, takže v ledničce může být denně mísa studené polévky, která dokáže v nynějších tropických vedrech zasytit a osvěžit zároveň.
9 fotografií

Vedro? Studené polévky tarator a chlodnik ochladí a báječně chutnají

Chrudimsko