ŠTÍTEK: PepsiCo

Restaurace McDonald's
Americká společnost McDonald’s dnes oznámila, že kvůli ruské invazi na Ukrajinu dočasně uzavře všech svých 850 restaurací v Rusku. Obchodní aktivity v Rusku přerušují také američtí výrobci nealkoholických nápojů Coca-Cola a PepsiCo a kavárenská síť Starbucks. Francouzská kosmetická firma L'Oréal mezitím sdělila, že v Rusku uzavře své obchody a pozastaví tam investice. Vývoz do Ruska pozastavuje také italský výrobce luxusních automobilů Ferrari.
144 fotografií

McDonald’s, Coca-Cola i Starbucks. Podnikání v Rusku přerušily další značky

Ekonomika
Z tohoto polotovaru vznikne plastová láhev. Foto: Deník/Jiří Řezník
Nenápadná stavba, stojící jen pár metrů od hlavní silnice, kudy projíždějí jak místní, tak i tisíce turistů mířících do Teplických skal, budí na první pohled dojem vstupu do vinného sklípku někde na jižní Moravě. Kdo o ní neví, tak ji ani nezaregistruje, a i kdyby ano, určitě by netipoval, že ve svých svých útrobách ukrývá klíč k místnímu životodárnému bohatství.

50 metrů pod povrchem se skrývá klíč k vodě té nejlepší kvality

Náchodsko
Baseballový tým Washington Redskins (Washingtonské Rudé kůže) čelí tlaku, aby se přejmenoval a vzdal svého maskota, řadu let. Zatím se však svého jména nevzdal
Americký výrobce zmrzlin Dreyer's Grand Ice Cream Holdings minulý týden oznámil, že přejmenuje svou značku Eskimo Pie, která podle něj podporuje nesprávné rasové stereotypy (českého Eskyma, jež vyrábí jiná firma Algida, se to netýká). Zmrzlina ale není ani zdaleka jedinou komoditou, jíž se dotkne současná vlna přejmenovávání. Měnících se značek je mnohem víc.
10 fotografií

Konec "rasistických" jídel: firmy mění názvy. Eskimo je jen špička ledovce

Svět
Soutěž - Gatorade
Pokud pravidelně sportujete, jistě víte, že kromě vhodně zvoleného jídelníčku je třeba správně vybrat i základní sportovní doplňky stravy. A ty, které slouží k hydrataci těla, jsou jednoznačným stavebním kamenem. Iontový nápoj Gatorade dokáže nejen plnohodnotně doplnit tekutiny a zabránit dehydrataci, ale dodá vašemu tělu i energii a všechny důležité minerály jako hořčík, sodík, vápník nebo draslík.

Zapojte se s Deníkem do soutěže a vyhrajte jeden z pěti balíčků Gatorade!

Soutěže
Bohemia Chips
Praha - Přední výrobce brambůrek v Česku, společnost Intersnack, se v loňském roce dostal do zisku nad 50 milionů korun. Loňské tržby dosáhly 1,3 miliardy korun. Předloni se společnost, která vyrábí například bramborové lupínky Bohemia nebo Chio, propadla do ztráty téměř 59 milionů oproti zisku 21,6 milionu korun v roce 2014.

Brambůrky Bohemia Chips dobře křupou i ekonomicky

Ekonomika
Pepsi
New York (USA) - Americký výrobce nealkoholických nápojů PepsiCo zvýšil zisk ve druhém finančním čtvrtletí o zhruba 1 % na dvě miliardy dolarů (48,8 miliardy Kč). Tržby společnosti během 3 měsíců klesly, avšak překonaly odhady. Firmě pomohla solidní poptávka po drobném občerstvení Frito-Lay a zájem o nové nápoje v Severní Americe.

Firmě PepsiCo stoupl čtvrtletní zisk, tržby překonaly odhady

Ekonomika
Ilustrační foto.
Praha - Firma PepsiCo v ČR začala používat na slazení svého hlavního výrobku řepný cukr. Společnost to dnes oznámila v tiskové zprávě. Dříve používala v Česku glukózo-fruktózový sirup, zatímco podobné výrobky v Německu byly slazené cukrem. Limonády by podle společnosti neměly pro zákazníky zdražit, firma doufá ve vyšší prodeje.

Stejně jako v Německu. Pepsi bude slazená cukrem i v Česku

Ekonomika
Výroba palmového oleje. Ilustrační foto
Praha /INFOGRAFIKA/ – Palmovému oleji vstup zakázán! Tak by se dala parafrázovat nálada poté, co loni na podzim celý svět obletěly fotografie zmučených orangutanů, které z jejich pralesa v Indonésii vyhnal oheň. Od té doby se různí výrobci nebo prodejci snaží od palmového oleje distancovat. Ty firmy, v jejichž výrobcích končí proklínaná surovina, se ocitají na pranýři.

Palmový olej straší zákazníky. Firmy ho škrtají

Ekonomika
Ilustrační foto
Praha - Návrat výrobců potravin od palmového oleje k částečně ztuženým tukům by mohl znamenat zhoršení veřejného zdraví, řekla mluvčí Potravinářské komory Dana Večeřová. Náhrada palmového oleje za slunečnicový nebo jiný rostlinný olej například při smažení je podle ní snadná. Špatně jde ale tento olej nahradit u tzv. strukturních tuků, které jsou součástí například margarínů.

Potravinářská komora: Návrat k částečně ztuženým tukům je pro zdraví riskantní

Česko
Ilustrační foto
Ostrava - Nápojářská skupina Kofola ČeskoSlovensko koupila od předního chorvatského výrobce nápojů Badel 1862 tři tradiční značky nealkoholických nápojů Voćko, Nara a Inka. Jejich výrobu bude mít na starosti slovinská společnost Radenska, která do skupiny Kofola patří od loňska. Za Kofolu to sdělila Jana Ptačinská Jirátová. Hodnotu transakce neuvedla.

Kofola koupila v Chorvatsku nápojové značky Voćko, Nara a Inka

Ekonomika
Ilustrační fotografie.
Londýn - Evropská stáčírna Coca-Cola Enterprises se spojí se španělskou stáčírnou Coca-Cola Iberian Partners a s německou pobočkou americké nápojové společnosti Coca-Cola. Vytvoří tak největšího nezávislého producenta nápojů této firmy na světě. Nová společnost ponese název Coca-Cola European Partners a bude stáčet a distribuovat nápoje ve 13 zemích, sdělila dnes Coca-Cola Enterprises.

V Evropě vznikne největší nezávislá stáčírna nápojů Coca-Coly

Ekonomika
Nestlé stahuje z indického trhu populární instantní nudle Maggi.
Dillí - Indický úřad pro bezpečnost potravin dnes označil populární instantní nudle značky Maggi od švýcarské společnosti Nestlé za zdraví nebezpečné a nařídil jejich stažení z trhu. Testy úřadu údajně objevily v některých balíčcích nadměrný obsah olova, což odpovídá předešlým zjištěním některých indických států. Nestlé své nudle začala stahovat, na základě vlastních testů ale zjištění úřadu popírá.

Nestlé stahuje z indického trhu instantní nudle Maggi. Kvůli obsahu olova

Ekonomika
Ilustrační foto
Londýn – V regálech obchodníků se stále častěji objevují exotické nealkoholické nápoje, od kokosové vody pro nápoje s limetkou a kardamonem nebo granátovým jablkem a borůvkami. Je zde však jeden nápoj, o který je vysoký zájem a stále více plní regály, a to balená voda. Prodej obyčejné balené vody by podle průzkumu výzkumné společnosti Canadean měl letos poprvé překonat prodej sycených nápojů. Z vody se tak stane nejprodávanější nealkoholický nápoj na světě, uvedl na svých internetových stránkách list Financial Times.

Nejprodávanější nealkoholický nápoj na světě? Voda zřejmě překoná sycené nápoje

Ekonomika
Ilustrační foto.
Praha - Společnost Lidl si už našla nového dodavatele lihovin, který nahradí jindřichohradeckou likérku Fruko-Schulz, s níž se diskontní řetězec na začátku letošního roku nedohodl na cenách.

Lidl si našel náhradu za Fruko-Schulz

Ekonomika
Ilustrační foto
Praha – Zřejmě se schyluje k revoltě. Potravinářským firmám se nelíbí podmínky, za jakých by měly prodávat svoje zboží v obchodních řetězcích, a přestaly, nebo o tom uvažují, tyto obchody zásobovat. Z regálů tak může zmizet i řada českých potravin.

Revolta. Budou řetězce bez zboží?

Ekonomika
Ilustrační foto.
Brno - Společnost PepsiCo CZ stahuje z oběhu jednu šarži ochucené vody Toma Natura Plus s příchutí broskev-jasmín. Na svých stránkách o tom informovala Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Podle vyjádření výrobce byla jedna šarže vody chuťově i vzhledově závadná.

Pepsi stahuje z trhu šarži vody Toma Natura Plus

Ekonomika
Ilustrační foto
ATLANTA - Bývalá sekretářka nápojového gigantu Coca-Cola Joya Williamsová (42), obviněná ze zločinného spolčení s cílem ukrást obchodní tajemství firmy a prodat ho konkurentovi PepsiCo, byla odsouzena na osm let ve vězení.

Ukradla Coca-Cole tajemství. Jde sedět na osm let

Svět
Ilustrační foto
KRNOV/VARŠAVA - Český výrobce nápojů Kofola Holding koupil polského producenta nealkoholických nápojů Hellena SA, který je v úpadku. Kofola zaplatila 17,2 milionu zlotých (125,4 milionu korun), řekla dnes novinářům mluvčí Okresního soud v Kaliszi Ewa Glowacká-Andlerová.

Česká Kofola koupila polského výrobce nápojů Hellena

Podnikání
Ilustrační foto
VARŠAVA - Český výrobce nápojů Kofola Holding koupil polského producenta nealkoholických nápojů Hellena SA, který je v úpadku. Kofola zaplatila 17,2 milionu zlotých (125,4 milionu korun), řekla dnes novinářům mluvčí Okresního soud v Kaliszi Ewa Glowacká-Andlerová. Za několik měsíců se Kofola spojí s polskou nápojářskou trojkou Hoop.

Česká Kofola koupila polského výrobce nápojů Hellena

Ekonomika