ŠTÍTEK: petice

Praha (24. 7. 2024) – Petiční stánek lidí protestujících proti vládě na Klárově.
Odstavené auto, které stojí na trávníku v parku na Klárově, co nejdříve zmizí. Slibuje to radnice Prahy 1 coby správce zdejšího veřejného prostoru. Neznámý pachatel podle jejího vyjádření auto umístil za petiční stánek, který sem byl nedávno přestěhován od Úřadu vlády ČR. Městská část usilující o odstranění vozidla je kvůli tomu v kontaktu s policií. A její představitelé netají, že se jim nelíbí ani samotný petiční stánek.
57 fotografií

Z Úřadu vlády na Klárov. Petiční stánek putuje Prahou a přitahuje problémy

Praha
Festival Velká Morava se blíží
Největší hudební festival pořádaný v režii Přerova je za dveřmi. V sobotu 13. července obsadí park Michalov známí hudebníci včetně české slavice Ewy Farne nebo dnes už legendární kapely No Name. Kolik celá akce bude stát? Kolik je prodáno lístků? A jak to dopadlo s peticí? I na tyto otázky Deníku odpovídal přerovský radní Miloslav Dohnal, který s nápadem uspořádat v Přerově velký letní festival přišel.

Co vás zajímá na festivalu Velká Morava: Kolik je prodáno lístků? Co petice?

Přerovsko
Soubor Barunka nese dívčí jméno spisovatelky Boženy Němcové. Právě v díle této spisovatelky, zvláště v knize Babička, jsou nejkrásněji popsány zvyky kraje kolem řeky Úpy, a proto je tato kniha často inspirací pro práci souboru.
/FOTO, VIDEO/ Okolo stolu na zahrádce před restaurací U Konvalinků sedí debatující skupinka lidí. Členové folklorního souboru Barunka zde po zkoušce počítají desítky petičních archů, kam se pod emotivně znějící prosbu „Neberte nám BARUNKU" připojily od 12. června svými podpisy stovky místních lidí. Ke stolu přichází vousatý muž. „Nemáte ještě nějaké prázdné listy, chtěli by to podepsat i další," ptá se a vzápětí odchází s předtištěným volným archem. K více než osmi stovkám podpisů přibývají nové.
30 fotografií

Folklorní soubor ze Skalice usiluje s petiční podporou veřejnosti o taneční sál

Náchodsko
Takto Mikulovští v pondělí vyrazili na protestní jízdu.
/FOTO, VIDEO/ Už na začátku týdne byli slyšet. Za zvuku klaksonů vyrazilo zhruba sto dvacet aut v pondělí na protestní jízdu Mikulovem. Nyní nespokojení obyvatelé města zveřejnili i petici, v níž vyjadřují nespokojenost se zavedením nových pravidel v organizaci dopravy. Trnem v oku jsou lidem především vybrané ulice od července označené jako Zóna 30, kde platí přednost zprava.
8 fotografií

Odpor v Mikulově kvůli změnám v dopravě: nejprve protestní jízda, nyní petice

Břeclavsko
S parkováním je podle místních největší problém hlavně v centru města a u školy.
Krátce po druhé hodině odpoledne v první prázdninové úterý je v židlochovické Masarykově ulici ještě několik volných parkovacích míst, která se pomalu plní přijíždějícími auty. Podle některých místních je ve městě s parkováním problém. Místní starosta proto nedávno svolal setkání s občany, které vyústilo až v sepsání petice. Ta je podle starosty zbytečná.
16 fotografií

Židlochovice řeší parkovací krizi. Zavede město placené parkování?

Brněnsko
Základní škola J. A. Komenského v Předmostí
Nespokojení rodiče dětí Mateřské a Základní školy J. A. Komenského v Předmostí sepsali petici, v níž požadují odvolání ředitelky. Ta podle jejich slov dlouhodobě neřeší problémy ve škole. Vytýkají jí, že údajně přehlíží šikanu mezi žáky, nevstřícně komunikuje s rodiči a ze školy kvůli tomu odchází řada kvalitních učitelů a asistentů. Ředitelka školy Věra Zapletalová ale jakékoliv obvinění odmítá s tím, že se na její stranu postavil i pedagogický sbor.

Rodiče žáků Základní školy v Předmostí sepsali petici za odvolání ředitelky

Přerovsko
Hejtmánkovický most je potřeba zbavit torkretového pláště, jednak z důvodu průzkumu, ale také aby se odhalila struktura kamenné konstrukce mostu a vynikla tak estetická, řemeslná a historická hodnota této památky.
/FOTO, VIDEO/ „Na Broumovsku se bez vědomí veřejnosti a s minimální informovaností místních samospráv připravuje demolice historického kamenného mostu z roku 1819 na hlavní příjezdové komunikaci do Broumova," začala se zhruba před dvěma týdny mezi lidmi na Broumovsku šířit informace, podle níž by se dlouhé roky plánovaná rekonstrukce takzvaného Hejtmánkovického mostu měla změnit na demolici více než 200 let staré pískovcového klenutí zdobeného sochami světců.
21 fotografií

Starému mostu před Broumovem zvonila hrana, petice ho prozatím zachránila

Náchodsko
Původní šraňky byly nahrazeny světelnou signalizací a automatickými závorami, ale po čase se k trati vrátily - sice už jen jako nefunkční vzpomínka na železniční historii.
Od začátku nového tisíciletí až do jejich demontáže před několika lety točil Miloš Nehyba z Klenů ručně klikou a tím zvedal a spouštěl letité šraňky u autobusového nádraží v Náchodě. Ty sice byly v roce 2018 při rekonstrukci trati ve směru na Václavice nahrazeny světelnou signalizací a automatickými závorami, ale po čase se k trati ty původní historické vrátily. K jejich návratu - sice už jen jako nefunkční vzpomínce na železniční historii - dopomohla petice mimo jiné upozorňují na skutečnost, že staré závory u nádraží byly poslední svého druhu v České republice.
9 fotografií

Petice se zasloužila o návrat historických šraněk, výhybkář točil klikou 18 let

Náchodsko
Křižíkův most spojuje v táborských Čelkovicích levý a pravý břeh Lužnice od roku 1902, nachází se na tzv. Bechyňce, první elektrifikované trati v Čechách, v ulici Na Bydžově v sousedství Křižíkovy elektrárny.
Křižíkův most v Táboře na Bechyňce má být příští rok nahrazen svou novou kopií. Lávku nad řekou dosud místní využívají k přechodům „načerno“. Původní nýtový most by mohl být zachován jako technická památka a pěším a turistům po úpravě sloužit oficiálně. O to se snaží osadní výbor, obyvatelé Čelkovic i radnice. Iniciativu lze podpořit i peticí.
39 fotografií

Čelkovičtí chtějí bezpečnou lávku přes Lužnici, petici podepsalo přes 200 lidí

Táborsko
Severomoravské vodárny a kanalizace. Ilustrační foto
Upozornit na možné zneužívání monopolního postavení vodárenské společnosti působící ve velké části Moravskoslezského kraje je cílem petice, kterou mohou občané našeho regionu podepisovat na stránkách portal.gov.cz. Tato výzva se obrací rovněž na Ministerstvo financí ČR k urychlené úpravě regulace vodárenského oboru v České republice.

Vznikla petice Stop drahé vodě v našem kraji!

Zprávy
Psí útulek v Mírovce hledá majitele pro nová štěňata. Foto: se souhlasem města
/VIDEO/ Petice uspěla. Psí útulek v Mírovce V Havlíčkově Brodě neskončí. Naopak. Město chce v provozu útulku pokračovat, investuje do jeho vybavení a provozu. Útulek je v současné době jediný v okrese, stará se o rekordní počet psů. Aktuálně hledá majitele dvěma štěňatům. Ve hře bylo před časem i stěhování útulku do širšího centra Brodu. 
12 fotografií

Psí útulek v Mírovce zůstane a má vzkvétat. Stará se nyní o rekordní počet psů

Havlíčkobrodsko
Územní studie Výstaviště.
„Výstaviště údolím Jizerského potoka, výstavním prostorem města, výstavním údolím“, tak zní základní idea územní studie Výstaviště, kterou vypracovala pro město Liberec architektonická kancelář gogolák + grasse. Zahrnuje území, které ohraničuje ze západu ulice Šamánkova a Budyšínská s Tržním náměstím, ze severu ulice Durychova se Štefanikovým náměstím, z východu ulice Vítězná a z jihu Masarykova. Propojení s takzvaným Zlatým křížem pak předpokládá v budoucnosti pokračování ideje údolí směrem k zoologické zahradě.

Studie ukazuje proměnu bývalého libereckého výstaviště. Už nyní existuje petice

Liberecko
Budova Magistrátu města Zlína, radnice, náměstí Míru. Ilustrační foto; prosinec 2023
Když v minulých dnech dostali Zlíňané do schránky složenku s novou výší daně z nemovitosti, vyvolalo to v mnohých šok a zlost. Částka, kterou mají platit za vlastní dům, byt či garáž, je totiž zhruba pětkrát vyšší než loni. V některých částech města došlo až k sedminásobnému navýšení. Reakce na sebe nenechala dlouho čekat a vznikla petice za snížení místního koeficientu daně.  

Petici proti dani z nemovitosti podepsalo tisíc Zlíňanů. Kampaň, říká primátor

Zlínsko
Větrná elektrárna. (Ilustrační foto)
Prudký nesouhlas a pocity zklamání vyvolalo u řady obyvatel obce Bulovka případné vybudování větrných elektráren. Po konání veřejné besedy, která se uskutečnila pod taktovkou společnosti ČEZ Obnovitelné zdroje, vznikla petice proti tomuto záměru. Její iniciátoři upozorňují na ekologické a krajinné dopady necitlivé výstavby větrných elektráren v blízkosti jejich obydlí, a to hlavně v malé vesnici Dolní Oldřiš, která je součástí Bulovky. Zároveň žádají uspořádání místního referenda.

Větrné elektrárny rozdělují Bulovku. Vznikla petice, někteří žádají referendum

Liberecko
Milan Maruštík, místostarosta MČ Praha 12, politická strana: ANO 2011.
Deník před měsícem informoval o petici požadující hloubkovou kontrolu zakázek, které před lety získal současný místostarosta Prahy 12 Milan Maruštík (ANO). Petentům vadí, že Maruštík získával zakázky od místní školky v době, kdy ji vedla jeho přítelkyně. Jako bod k jednání se petice dostala i na jednání zastupitelstva. Zamítnutí odvolání místostarosty ale trvalo jen tři minuty.
6 fotografií

Zastupitelé projednali odvolání místostarosty Maruštíka. Zamítnutí trvalo minuty

Praha
Protest kurýrů platforem Wolt a Foodora proti snížení odměn.
/VIDEO, FOTO/ Nespokojení kurýři ze společností Wolt a foodora dopoledne protestovali na Václavském náměstí v Praze proti snížení odměňování po zavedení systému takzvaných dynamických odměn. Protestu se podle zpravodajky ČTK zúčastnilo přibližně 15 nespokojených kurýrů, podepisovali na něm petici. Organizátoři se kvůli nízké účasti rozhodli zrušit nahlášený pochod do sídel Woltu a foodory, kde měli představitelům obou platforem předat své požadavky.
13 fotografií

Kurýři společností Wolt a foodora v Praze protestovali proti snížení odměn

Praha
Třídenní Svatovavřinecké hody v Přerově začaly v pátek odpoledne koncerty na náměstí T. G. Masaryka. K největším tahákům programu patřilo vystoupení vizovické skupiny Fleret, která na pódiu oslavila své čtyřicátiny staršími a téměř zapomenutými skladbami,
Petiční archy s podpisy více než jedenácti set lidí, kteří požadují změnu místa konání obřího festivalu Velká Morava fest, předali na pondělním jednání zastupitelstva organizátoři protestu vedení radnice. Pod petici se podepsalo na 1121 lidí, další ji podpořili on-line. Zatímco stěžovatelé chtějí chránit „rodinné stříbro“ Přerova, radní jsou přesvědčeni o tom, že festival pro klidnou lokalitu v sousedství Národní přírodní rezervace Žebračka a lagun nepředstavuje hrozbu. Akce se má uskutečnit 13. července a vystoupí na ní třeba Ewa Farna, kapela No Name nebo Michal Hrůza.
22 fotografií

Petice proti festivalu vzbudila rozruch. Změna místa se zatím neplánuje

Přerovsko
Boskovická nemocnice.
/VIDEO/ Současný stav v Nemocnici Boskovice je znepokojující. Situace se za poslední rok zhoršila. Vedení města neposkytuje dostatečné aktuální informace ani zprávy o tom, kam bude zdravotnické zařízení směřovat. V tomto duchu zní petice, za kterou v čele petičního výboru stojí opoziční lidovecká zastupitelka Dagmar Hamalová. 

Boskovičtí sepsali petici. Vyzývají k převodu nemocnice pod kraj

Blanensko
Slovenská kapela No Name má být jedním z headlinerů festivalu Velká Morava.
Uspořádat obří hudební festival, na který zamíří tisícovky návštěvníků na tak unikátním místě, jakým je přerovský park Michalov? Nebo pro tuto akci vybrat vhodnější místo, aby zvuk z reproduktorů nevyděsil ptáky uprostřed hnízdění? Pod peticí za změnu místa konání červencového festivalu Velká Morava fest už se sešla téměř tisícovka podpisů. Organizátoři petice chtějí archy ještě v dubnu předat vedení města.
52 fotografií

Tisíc podpisů proti megakoncertu. Petičníci chtějí chránit ptáky v Michalově

Přerovsko
Ostravská galerie Plato.
Vedení Ostravy nechce investovat miliony do zchátralé budovy se společensko-kulturními aktivitami, kterou plánuje zbourat, byť zatím neví, jak s místem naloží. Opozice se obává, že ze složitě oživované části města se tím znovu stane periferie. Oba tábory se proto na zastupitelstvu v posledním březnovém týdnu poškorpily, nouze nebyla ani o vtipné momenty. Jaký je rezultát?
10 fotografií

Investovat, či ne? Zastupitelé v Ostravě se opět hádali kvůli demolici Bauhausu

Ostravsko
Milan Maruštík, místostarosta MČ Praha 12, politická strana: ANO 2011.
V úterý 26. března 2024 projedná rada městské části Praha 12 petici, která požaduje hloubkovou kontrolu zakázek, které získal před lety současný místostarosta Prahy 12 Milan Maruštík (ANO). Autorům petice vadí, že Maruštík získával zakázky od místní mateřské školy v době, kdy ji vedla jeho přítelkyně. Jak Maruštík, tak vedení radnice pochybení odmítají.  
6 fotografií

Boj o místostarostu Prahy 12. Petice upozornila na zakázky od jeho přítelkyně

Praha