ŠTÍTEK: pirát

Dětský karneval ve Žlutavě.
V sobotu 3. února 2024 se ve žlutavské sokolovně sešlo asi 90 dětí, aby se vydaly na plavbu karnevalovým odpolednem s podtitulem „Vzhůru na palubu“. Nalodila se spousta námořníků, pirátů a pirátek, mořské panny, chobotničky, a dokonce připlula i medúza a další dvě lodě. Aby se mohly děti vydat na společnou plavbu, musely se nejprve naučit všechno to, co musí ovládat správní námořníci – cvičili chůzi po prkně, slalom mezi mořskými tvory, lov ryb na pirátský hák nebo střelbu na zlého piráta.
15 fotografií

Dětský karneval ve Žlutavě. Děti se vydaly i na plavbu za pokladem

Čtenář reportér
Film, jehož předlohou je knižní bestseller Muž jménem Ove, vypráví příběh mrzouta Otta Andresona, který po ztrátě manželky ztratí i smysl života. Když je připraven všechno ukončit, naruší mu plány mladá rodina v sousedním domě
Muž jménem Otto. Tak se jmenuje film, ve kterém Tom Hanks v roli mrzouta zjistí, že nemá proč žít. Podívat se na něj můžete na HBO Max. K vidění jsou i letošní české novinky Přání k narozeninám (Voyo) a Děti Nagana (Prima+). Mladí piráti z populární mangy hledají poklad v seriálu One Piece na Netflixu a americkým lesem se toulá zfetovaný medvěd v titulu Cocaine Bear (SkyShowtime). Jako každý týden pro vás Deník má i další tipy ze streamů.

Tipy ze streamů: Tom Hanks hledá smysl, piráti poklad a medvěd našel kokain

Film a televize
Mořeplavec a námořník Luděk Kocourek z Podivína ve svojí garáži dokončuje opravu vlastní plachetnice. Se Salacií, jak se jmenuje, by rád plul do řecké Soluně.
/VIDEO/ Když byli s bráchou Vaškem malí, chodívali v Podivíně každý den brzy ráno sami do školky. Jejich nejoblíbenější zkratka vedla kolem kaple svatého Cyrila a Metoděje. Tehdy měl teprve pět a putování po městě vnímal jako jedno velké dobrodružství, které mu dodalo na kuráži a samostatnosti. Nyní, po jednašedesáti letech, stojí námořník, pirát a mořeplavec Luděk „Kocúr“ Kocourek na prahu splnění svého snu. Tím je, zcela symbolicky, cesta na vlastní plachetnici do řecké Soluně.
56 fotografií

Podivínský pirát Kocourek dokončuje vlastní plachetnici. Jméno má po bohyni

Břeclavsko
Poslední bitva Edwarda Teache alias piráta Černovouse
Před 300 lety dozníval v Karibiku zlatý věk pirátů. Éra, v níž mezi sebou soupeřily o koloniální nadvládu Španělsko, Francie a Anglie. Bohatě naložené obchodní lodě směřující do kolonií a zpět ohrožovali námořní lupiči, mezi něž patřil i Edward Teach přezdívaný Černovous. Jeden z nejslavnějších pirátů, na jehož život vrhl nové světlo nedávný výzkum.
10 fotografií

Největší hrdina zlatého věku pirátů: Černovous byl jiný, ukázal nedávný výzkum

Svět
Proběhl týden, ve kterém v třídě 1.C nebyla o zážitky nouze.
 V pondělí hned po ránu čekalo na mé malé piráty překvapení. Ze Státního zdravotního ústavu za námi přijela paní Milerová, aby nám připomněla základy správné pirátské hygieny. Soutěžilo se ve znalostech a týmy Papoušků, Hadů, Králíků a Tygrů byly překvapivě velmi vyrovnané. Je vidět, že nikdo z pirátů hygienu nezanedbává.
8 fotografií

Týden, ve kterém v třídě 1.C nebyla o zážitky nouze

Čtenář reportér
Boskovštejnský masopust si maškary užívaly i ve studené sobotě.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Táhlým kopcem od rybníčku před zámkem na boskovštejnské návsi si zvesela vykračují čarodějnice, piráti, strašáci, babka, cikánka či vězeň. Kolem pobíhají děti nastrojené za indiány, piráty nebo včelku Máju. Fouká studený vítr a občas ukápne trocha deště, ale masopustní maškary se dobře baví. Zrovna obklíčily projíždějící auto a popichují se s řidičem, zjevně se dobře znají.
37 fotografií

Boskovštejn slaví masopust později. Aby měl muzikanty

Znojemsko
Chomutov (v modrém) padl v Budějovících.
Kadaňští Trhači si připisují do statistik tři body. Doma v dramatu přetlačili 4:3 prvoligového nováčka ze Sokolova, kdy byli produktivní v poslední třetině. Opět se ale nedařilo chomutovským Pirátům, kteří cestovali na led lídra z Českých Budějovic a tam prohráli 4:6.

Trhači si doma podali Sokolov. Piráti u lídra prohráli

Hokej
Daniel Lebduška
Piráti v Pardubickém kraji si zvolili čelo své kandidátní listiny do krajských voleb. Volba probíhala prostřednictvím internetového hlasování a do obsáhlé rozpravy na pirátském fóru se zapojila většina členů. Ti si vybrali devítku osobností.

Piráti představili kandidáty do krajských voleb

Pardubicko
Veřejná poprava třinácti vůdců Pirátů protěže v Kolíně
Dne 25. října 1944 nařídil Heinrich Himmler zátah proti disidentskému mládežnickému hnutí, které si říkalo Piráti protěže. Třináct jeho vůdců nacisté v Kolíně o pár dní později veřejně oběsili. Šesti popraveným nebylo ani dvacet. Jejich "provinění" proti Hitlerově Třetí říši? Asi to, že chtěli žít svobodně a vadila jim uniformní stádnost nacistického režimu.
18 fotografií

Krvavé výročí. Před 75 lety nacisté veřejně oběsili rebelující německou mládež

Svět
Předseda poslaneckého klubu České pirátské strany Jakub Michálek na snímku z 6. října 2018
Piráti se budou zabývat návrhem na odvolání svého místopředsedy Jakuba Michálka. Na stranickém fóru čelí obvinění z údajného nevhodného chování ke členům strany. Michálek novinářům řekl, že nikoho nešikanoval, ale má vysoké nároky na výkon lidí. Na funkci rezignovat nehodlá, v lednu se na celostátním fóru v Ostravě ale už o znovuzvolení ucházet nebude. Předseda Pirátů Ivan Bartoš neřekl, zda podpoří návrh na Michálkovo odvolání. Nevidí ale důvod, aby se kvůli vnitrostranickým sporům omezoval přístup do veřejného fóra strany.
6 fotografií

Pirát Michálek čelí obvinění ze šikany. Mám vysoké nároky na výkon lidí, hájí se

Česko
Čelní srážka se sportovním vozem Ford Mustang u Špindlerova Mlýna připravila o život nevinného 49letého řidiče.
Snad žádné jiné téma nevyžene emoce z nuly na sto rychleji než silniční pirátství, agresivní a bezohledná jízda. Tím spíš, když mají příběhy nejhorší následky nebo v nich figurují známé a veřejně činné osobnosti, jako tomu bylo u nedávné nehody u Špindlerova Mlýna, při níž řidič sportovního fordu zabil generála vojenské rozvědky Milana Jakubů.
8 fotografií

Predátoři silnic mají shodné rysy, v jejich rukách je auto nabitou brokovnicí

Česko
Chomutov (v bílém) v zápase s Českými Budějovicemi.
Smolný víkend mají za sebou v Chance lize týmy Trhačů z Kadaně a chomutovských Pirátů. Oba celky podlehly svým soupeřům o jedinou branku. Trhači doma hostili Prostějov a prohráli 2:3. Piráti cestovali do Přerova, kde se nakonec museli domácím poklonit po porážce 1:2. 

To je pech! Piráti i Trhači podlehli soupeřům o jediný gól

Hokej
Ilustrační foto
Dubňany – Největším městem hodonínského okresu, kde má Česká pirátská strana zastupitele, se staly Dubňany. Lídr kandidátky Dubňany srdcem Zbyněk Kopeček totiž složil zastupitelský mandát. Jeho uvolněné místo obsadil první náhradník a místopředseda místního pirátského sdružení Slovácko Michal Švagerka.

Kopečka v dubňanském zastupitelstvu vystřídal pirát Švagerka

Hodonínsko
Žena s mobilním telefonem. Ilustrační snímek
Neznámý podvodník připravil prostřednictvím sociálních sítí třiačtyřicetiletou ženu z Hradce Králové o 1,3 milionu korun. Podvodník vystupoval jako námořní inženýr z Norska. Žena se s ním seznámila na internetové seznamce a postupně mu peníze poslala na poštovné na poslání balíku a na zaplacení různých fiktivních poplatků. Když žena žádný balík nedostala, obrátila se na policii.

Hrozí mi přepadení piráty, psal ženě údajný námořník. Poslala mu 1,3 milionu

Krimi
Klement Gottwald v roce 1947 při návštěvě zámku v Náměšti nad Oslavou.
Třebíč – Napotřetí to vyšlo. Třebíčským pirátům se podařilo rozhýbat ostatní zastupitele k většinové změně postoje. A tak už Klement Gottwald po 74 letech není čestným občanem Třebíče. Do původně zarytého stanoviska zastupitelů včetně lidovců a ODS se promítal i striktní názor radničních právníků či výtky, že návrh usnesení formulovaný piráty není dost vycizelovaný a věcně správný.
5 fotografií

Gottwald už není čestným občanem Třebíče

Třebíčsko