ŠTÍTEK: román

Aleš Okurka nedávno vydal povídkový román Kde začíná peklo.
„Přes všechny vlivy moderní doby, jako je televize, jsou ty nejlepší příběhy, které si člověk tvoří sám ve své hlavě.“ Tímto moudrem, které mu v mládí řekl vlastní otec, se řídil Aleš Okurka, který nedávno vydal povídkový román Kde začíná peklo. Ten se zrodil v podhůří Jizerek, v části Lučan nad Nisou Jindřichově, a autor do něj otiskl dojmy z okolní přírody. Ovlivnila ho i severočeská města jako Jablonec nad Nisou, kde dlouho pracoval, a také rodný Liberec.

Jizerskohorský román putuje časem. Aleš Okurka propojuje pravěk s budoucností

Z okolí
Aleš Okurka nedávno vydal povídkový román Kde začíná peklo.
„Přes všechny vlivy moderní doby, jako je televize, jsou ty nejlepší příběhy, které si člověk tvoří sám ve své hlavě.“ Tímto moudrem, které mu v mládí řekl vlastní otec, se řídil Aleš Okurka, který nedávno vydal povídkový román Kde začíná peklo. Ten se zrodil v podhůří Jizerek, v části Lučan nad Nisou Jindřichově, a autor do něj otiskl dojmy z okolní přírody. Ovlivnila ho i severočeská města jako Jablonec nad Nisou, kde dlouho pracoval, a také rodný Liberec.

Jizerskohorský román putuje časem. Aleš Okurka propojuje pravěk s budoucností

Jablonecko
Fran Směja, jeho pamětní deska na domě a mladý Fran Směja (druhý zprava) v roce 1922 a Smějovy Pletky.
Sbírky Pletky a Nové pletky i vesnické romány. Jejich autorem byl sucholazecký spisovatel Fran Směja, kterého připomíná výstava v neplachovickém zámku. Od 26. června do 31. srpna tu lze vidět dosud nepublikované osobní fotografie této místní osobnosti. Veřejnosti je expozice 120 let výročí Frana Směji přístupná v rámci víkendových prohlídek zámku od 10 do 16 hodin. Vstupné činí 50 korun a děti mají vstup zdarma.
4 fotografie

Spisovatele Frana Směju připomíná výstava v neplachovickém zámku

Opavsko
„Kafka byl průkopníkem mamahotelů,“ prohlašují Radim Kopáč a Petr Stančík, autoři publikace Kafkova abeceda, kterou s ilustracemi Štěpána Mareše vydal Malvern. Halina Pawlowská potěšila své čtenáře novinkou …a přeskočila jiskra. V povídkové knize z nakladatelství Motto si autorka bere na paškál svoji rodinu. Vyšel i patnáctý román Johna Irvinga, který nese název Poslední lanovka. Bát se budete s Rebeccou Zanetti a smát se vzpomínkami zvěrolékaře Jamese Heriotta. Deník přináší i další tipy na knihy, v nichž není o jiskření nouze.

Nové knihy: Kafka podle abecedy, povídky Haliny Pawlowské i román Johna Irvinga

Literatura
Lucie Hlavinková.
Mrazivé ulice Moskvy, bezútěšný gulag, bojiště druhé světové války i poválečná Praha. Tam všude se podívá čtenář nového románu od známé české autorky Lucie Hlavinková, která se dostala k psaní i díky svému dědečkovi a následnému úspěchu v soutěži nakladatelství Albatros. Kniha Svátek hada se inspirovala skutečným vyprávěním a ukazuje, že v jedovatých časech se pod maskou člověka může skrývat charakter hada.
9 fotografií

Román Svátek hada se zabývá nelehkou a opomíjenou částí historie, říká autorka

Volný čas
Norský bestsellerový autor Jo Nesbø se v nové knize Noční dům vydal na pomezí hororu a psychologického thrilleru. Ken Follett vezme čtenáře do doby průmyslové revoluce a napoleonských válek. Zpěvačka Britney Spearsová překvapila svou autobiografií a herec Tom Hanks napsal román ze světa filmu. Deník vám přináší nové tipy na zábavné čtení, ze kterých si vybere každý.

Knižní novinky: Nesbøho Noční dům, zpověď Britney Spears i román Toma Hankse

Literatura
Vlastimil Vondruška: Smrt šumavského poustevníka
Babičku, která ještě není „dead“, přináší Irena Obermannová. Hosteska na luxusní jachtě mezi dvěma muži je hlavní hrdinkou romance od Julie Caplinové. Bylo nás pět za časů normalizace slibuje kniha Zítra přijde Olah. K tomu prozření barového povaleče a milovníka žen od Alexe Walló i další případ středověkého kriminalisty Oldřicha z Chlumu z pera Vlastimila Vondrušky. To jen jen zlomek z nabídky audioknižních novinek. Deník vám přináší výběr těch nejzajímavějších z nich.

Nové audioknihy: Obermannová, Caplinová, Vondruška i Kunderovy eseje

Literatura
Jitka Ládrová z Jablonce nad Nisou je autorkou nevšední fantasy.
Na čtení miluje, když ji autor dokáže překvapit. A o to samé se snaží Jitka Ládrová z Jablonce nad Nisou ve svých povídkách i románové prvotině Němé duše. V původním českém fantasy románu, které vydalo nakladatelství Host, se důvěra oplácí zradou. Hlavní hrdina Omden z duše nenávidí povolání svého otce, který je majitelem bordelu. Poté, co ho nepřijmou na univerzitu, rozhodne se vzít osud do vlastních rukou.
5 fotografií

Jablonecká autorka přistoupila k fantasy jinak. Uspěla u nakladatelství Host

Jablonecko
Třetí zápas finále ukořistil domácí Třinec. Pardubičtí tak ztrácejí v sérii bod.
Třinec znovu vyhrál zápas, ve kterém nebyl lepší. Jenže na převahu se hokej nehraje. Oceláři vstřelili vedoucí gól, a přestože Dynamo vyrovnalo, na druhou brankovou ztrátu už nedokázalo odpovědět. Slezané pak začali předvádět svoji klasiku, kterou už napsali čtyři mistrovské tituly v řadě. Získali tak druhý bod v sérii a k obhajobě jim stačí už jen dva kroky.
8 fotografií

Třinec psal klasický román. Nebyl lepší, ale druhý bod v sérii strčil do kapsy

Hokej
Přerovská spisovatelka Lenka Chalupová převzala ve čtvrtek večer cenu za výjimečný krajský kulturní počin v oblasti literatury. Foto: Se souhlasem Lenky Chalupové
Přerovská spisovatelka Lenka Chalupová převzala ve čtvrtek večer cenu za výjimečný krajský kulturní počin v oblasti literatury. Ocenění se úspěšná autorka dočkala za knihu Svatojánské ořechy, která uzavírá poválečnou trilogii z Přerovska. Náročné téma na pozadí dramatických událostí zpracovala i díky vzpomínkám pamětníků a po prostudování archivních materiálů.
8 fotografií

Spisovatelka Lenka Chalupová: Cenu jsem přijala s pokorou a vděčností

Přerovsko
Jaroslav Foglar neboli Jestřáb na táboře Dvojky v roce 1983
Letos si připomínáme čtvrt století od úmrtí spisovatele a skautského vůdce Jaroslava Foglara. Jeden z nejúspěšnějších českých autorů byl mezi členy svého oddílu, slavné pražské Dvojky, známý pod přezdívkou Jestřáb. A jeho vychovatelský odkaz žije dál, stejně jako dobrodružné romány Záhada hlavolamu, Stínadla se bouří nebo Chata v Jezerní kotlině. Foglarův literární, junácký i čistě člověčí profil se prolínají ve výborech z jeho deníků, na které dohlíží skautský historik Roman „Bobo“ Šantora. Pod názvem Celý den drobně prší vyšel v Albatrosu zatím první svazek, ohraničený lety 1920 a 1937. Další poklady budou následovat. 
6 fotografií

Rychlé šípy nejsou žádní slušňáci, říká znalec díla Jaroslava Foglara

Literatura
Tři mušketýři na královském dvoře
První kapitola románu líčícího životní osudy gaskoňského šlechtice d’Artagnana a jeho přátel, tří mušketýrů Athose, Porthose a Aramise, vyšla 14. března 1844. Dílo francouzského spisovatele Alexandra Dumase staršího totiž nejprve vycházelo na pokračování v pařížském deníku Le Siècle. Inspirací pro hlavní postavy výjimečného díla byli skuteční lidé. A Tři mušketýři zase inspirovali nejednoho filmaře. Vyzkoušejte si k našem kvízu, jak dobře znáte jednu z nejslavnějších francouzských knih, okolnosti jejího vzniku a její filmová zpracování.

KVÍZ: Tři mušketýři. Znáte slavný román a filmy podle něj natočené?

Literatura
Knihy. Ilustrační foto
Krimi, které přečtete na jeden zátah, to je Jezero spisovatele Tadeje Goloba, s nímž si můžete zpříjemnit konec zimy. Deník vám přináší i další tipy na zajímavé knižní novinky, v nichž si přečtete například o cestě královny Alžběty II. na trůn, zálibách císařovny Sisi nebo o tom, co zbylo po 25 letech ze snů „nadějných žen“. Z českých autorů vydali nové tituly například Michaela Janečková, Petr Sagitarius, cestovatel Petr Horký či historik Jakub Šlouf.

Knižní tipy: Krimi, které ovládlo Slovinsko, nebo Alžběta II. na cestě k moci

Literatura
Ilustrační foto.
Hold jednomu z nejpozoruhodnějších solitérů české výtvarné scény 20. století Josefu Váchalovi složila celá řada osobností. Počínaje knězem Jakubem Demlem a konče třeba režisérem Jaroslavem Brabcem a jeho filmovou adaptací Krvavého románu. Právě při sledování filmu jsem si uvědomil, že Váchalovu výtvarnou tvorbu zná celá řada jeho ctitelů, ale jeho tvorbu literární zná jen úzký okruh zasvěcených. To byl i důvod, abych svoji dnešní poznámku zaměřil na Váchalovu tvorbu literární čítající na desítku titulů.

TIP NA KNIHU: Krvavý román Josefa Váchala

Čtenář reportér
Izraelská spisovatelka Limor Regev měla autogramiádu v třebíčském Knihupectví Trojan. Podepisovala svůj román Chlapec z bloku 66.
/VIDEO/ Nestává se příliš často, aby zahraniční spisovatelé, jejichž knihy vycházejí ve světových jazycích a čtou je lidé po celém světě, měli autogramiádu v menším knihkupectví v provinčním městě. „Pro nás je to velká čest. Autogramiádu zahraničního autora pořádáme vůbec poprvé,“ prozradila Lenka Trojanová, majitelka třebíčského Knihkupectví Trojan.
25 fotografií

Amazon její román označil za bestseller. Teď měla autogramiádu v Třebíči

Třebíčsko
Jaroslav Foglar, 40. léta, redakce Mladý hlasatel
Jestřáb, který zasvětil život mladým, skautingu a knihám a jehož privátní život je zastřen tajemstvím: Jaroslav Foglar. V úterý 22. ledna uplyne už čtvrtstoletí od jeho úmrtí. Jaký spisovatel, šéfredaktor, významný metodik a autor slavného klubu Rychlé šípy vlastně byl? Stoprocentně se to asi nikdy nedozvíme, byť leccos naznačuje jeho dílo. Deník přibližuje alespoň některé důležité momenty z jeho života a kariéry.

Jaroslav Foglar: Jako vedoucí nepotřeboval k úspěchu mnoho, využíval atmosféru

Literatura
Podívejte se v článku, na jaké knižní novinky se můžete v roce 2024 těšit.
Čtenáři knih si i v roce 2024 přijdou na své. Novinky představí J. K. Rowlingová alias Robert Galbraith, Štěpán Javůrek, Pavel Klusák i Arnold Schwarzenegger. Čekají nás výlety do historie automobilismu v Československu, dějin zemí Koruny české i za oponu války o čipy. Deník vám přináší přehled očekávaných titulů letošního roku.

Knihy roku 2024: Vyjdou československá auta i příběh Arnolda Schwarzeneggera

Literatura
V Kuřimi stávkuje jen jedna ze dvou místních škol. Na Jungmannově se v pondělí děti klasicky učily. Ilustrační snímky.
Dvě základní školy, dva rozdílné přístupy ke stávce. Tak v pondělí vypadala situace v Kuřimi na Brněnsku. Zatímco v jedné ze škol se rozhodla protestovat drtivá většina zaměstnanců a děti tak zůstaly doma, ve druhé škole nestávkoval nikdo a děti měly obvyklé vyučování. I tak ale místní učitelé projevili svůj názor na plánovaná vládní opatření. Ředitel otevřené školy například mimo jiné koupil předsedovi vlády Petru Fialovi Kafkův román.
6 fotografií

Rozpolcená Kuřim: jedna škola stávkovala, druhá ne. Nebereme si rukojmí, zaznělo

Brněnsko
Knihy začínající ostravské spisovatelky Vlaďky Sacké, 26. října 2023.
/VIDEO/ Vlaďka Sacká pochází z Orlové, ale mnoho let bydlí v Ostravě. Vystudovala sociální práci a poradenství na Ostravské univerzitě. Pár let pracovala v oboru na ministerstvu vnitra a momentálně působí jako sociální pracovnice ve státních službách. V loňském roce jí vyšla první kniha, ženský román Pošli svíci po řece. Inspirací jí byl čtyřměsíční pracovní pobyt ve Vietnamu. V srpnu letošního roku vydala další dílo s názvem Koruna otráveného stromu na pomezí sci-fi a fantasy.

Od ženského románu ke sci-fi a fantasy. Vlaďka Sacká je novou autorkou z Ostravy

Volný čas
Režisér Marek David.
Režisér Marek David před rokem absolvoval brněnskou JAMU a jeho adaptace románu Orlando je první novinkou divadelní sezony v pardubickém divadle. Pro herce bylo zkoušení na Malé scéně ve dvoře svým způsobem neobvyklé. Nezačínali totiž s pevně daným textem, ale inscenaci mladý režisér dotvářel i na základě hereckých improvizací. „Jsem na tento způsob práce zvyklý,“ uvádí režisér v rozhovoru pro Deník.

Je důležité, aby diváci šli za hranice své komfortní zóny, říká režisér David

Volný čas
Olga Tokarczuková s překladatelem Petrem Vidlákem
Když v roce 2019 přebírala ve Stockholmu Olga Tokarczuková, polská prozaička, autorka poezie, esejistka, scenáristka a výrazná umělecká osobnost našich severních sousedů, Nobelovu cenu za literaturu za rok 2018, byl Petr Vidlák u toho. Není divu. Tento vysokoškolský pedagog Ostravské univerzity se během let stal u nás jejím „dvorním překladatelem“.  

Petr Vidlák: „dvorní překladatel“ Olgy Tokarczukové, nositelky Nobelovy ceny

Volný čas
Zpověď farářky
O tom, že jeden z nejbohatších mužů světa to neměl v dětství lehké, se přesvědčíte v autobiografii nazvané prostě Elon Musk. Polský publicista Aleksander Kaczorowski si vzal na mušku Bohumila Hrabala i jeho literární dílo a česká farářka Martina Viktorie Kopecká ve své knize promlouvá o nečekaných tématech. V říjnových knižních tipech Deníku najdete také napětí, humor nebo fantasy vyprávění pro děti.

Knižní tipy: Příběhy Elona Muska, Bohumila Hrabala i zpověď farářky Kopecké

Literatura