ŠTÍTEK: Sapporo

Japonský skokan na lyžích Noriaki Kasai v jednapadesáti letech bodoval v závodě Světového poháru.
Už včera ohromil Noriaki Kasai nejen své fanoušky, když proklouzl z kvalifikace do závodu Světového poháru v japonském Sapporu, dnes ráno ale ještě posunul snad všechny myslitelné skokanské hranice. Domácí legenda totiž předvedla v prvním kole skok natolik kvalitní, že stačil na postup do druhého kola. Nakonec skončil třicátý. Kasai si tak bodový zápis ve Světovém poháru připsal ve věku 51 let a osm měsíců. Bodoval i český reprezentant Roman Koudelka, který se probojoval do elitní patnáctky. 

Překvapení v Sapporu, veterán Kasai bodoval. Koudelka potvrdil formu

Zimní sporty
Roman Koudelka
Světový pohár skokanů na lyžích pokračuje tento víkend v japonském Sapporu. Po závodech v americkém Lake Placid bude mít zásluhou Romana Koudelky ve startovní listině opět zastoupení i Česká republika. Zkušený čtyřiatřicetiletý reprezentant bude chtít po krátké pauze, kterou využil k tréninku a regeneraci, navázat na své poslední vystoupení v německém Willingenu, kde poprvé v sezoně pronikl do nejlepší desítky, když obsadil deváté místo.
5 fotografií

Naváže Koudelka na úspěšný Willingen? Soupeřem bude i legendární Kasai

Zimní sporty
Roman Koudelka
Do Willingenu původně ani nechtěl odjet, ale doskočil tam pro skvělé deváté místo. Nyní si dá skokan na lyžích Roman Koudelka kratší pauzičku a pak ho čeká cesta do země vycházejícího slunce, kde bude dějištěm dalšího podniku Světového poháru Sapporo. Je pravděpodobné, že se tam utká s trojnásobným olympijským medailistou a o generaci starším Noriakim Kasaiem.
13 fotografií

Je ti čtyřiatřicet? To máš všechno před sebou, prohlásil Kasai o Koudelkovi

Zimní sporty
Zdeněk Ciller
Jablonecká veřejnost a fanoušci lyžování obzvlášť se rozloučili s legendou běžeckého lyžování Zdeňkem Cillerem. Byl a zůstává významnou osobností, díky které běžecké lyžování zaznamenalo obrovské úspěchy, nevyjímaje ty olympijské v Sapporu, Lake Placid a v Sarajevu dokonce dvojnásobné. Jako na přísného trenéra na něj vzpomíná členka týmu Alena Bartošová.

Odešla trenérská ikona běžeckého lyžování. Zemřel Zdeněk Ciller

Ostatní sporty
Prapodivným vynálezem byl také hromadný holicí strojek.
Jak se říká, pokrok nezastavíš. Snaha jít neustále kupředu a vymýšlet nové věci, které by usnadnily nebo zpříjemnily lidem život, je obrovská. Ovšem nad tím, co vše byli lidé schopni vymyslet, někdy zůstává rozum stát. Přinášíme vám seznam kuriózních vynálezů, které byly zbytečné, nebezpečné nebo natolik divné, že zkrátka neměly naději na úspěch.
6 fotografií

Pštrosí polštář, vodní podprsenka. Výběr bizarních vynálezů, o něž svět nežádal

Objevy
Vyhlášení ankety Sportovec Kladenska za rok 2021: nejlepší sportovec Kladenska za rok 2021 Vít Hlaváč
Trochu jako kometa se zjevil Vít Hlaváč na kladenském sportovním nebi. Vybral si trochu popelku mezi atletickými disciplínami, chůzi, ale do přípravy se ponořil úchvatným stylem a na jeho konci byla nominace na letní olympijské hry v Tokiu. Loni tam pětadvacetiletý svěřenec trenéra Ivo Pitáka došel na trati 50 kilometrů na 43. místě a i díky tomu byl v úterý v restauraci Hotelu Sletiště vyhlášen nejlepším sportovce Kladenska pro rok 2021.
27 fotografií

Nový Sportovec Kladenska Vít Hlaváč radí, jak se dostat na olympiádu

Ostatní sporty
Karl Schranz na mistrovství světa v roce 1970.
Olympijští medailisté dnes běžně podepisují milionové sponzorské smlouvy a nikdo se nad tím ani nepozastaví. Považuje se za jaksi automatické, že ti nejlepší si zkrátka zaslouží být patřičně ohodnoceni. A navíc: chce-li někdo sportovci platit za propagaci značky, nikomu jinému do toho nic není. Je to ale jen padesát let od doby, co byl podobný názor v olympijském hnutí považován za nejhrozivější kacířství. 

Za tričko s logem vyloučení z olympiády? To byla přelomová kauza Schranz

Ostatní sporty
Richard Farda (na snímku vpravo) má bronz z olympiády v Sapporu z roku 1972.
Hrál v době tuhé normalizace, která se promítla i do požadavku vypuštění olympijského zápasu o zlato se Sovětským svazem. Od bronzové medaile československých hokejistů na olympiádě v japonském Sapporu v tomto týdnu uplyne padesát let, jednou ze stěžejních postav týmu byl i legendární brněnský forvard Richard Farda, jenž zaznamenal na turnaji šest bodů v šesti zápasech. Letos věří svým následovníkům v dresu české reprezentace.

Se Sověty dobrovolně prohrát odmítli. I teď máme na medaili, říká Farda

Zimní olympijské hry
Chodec Vít Hlaváč
Nepatří mezi hvězdy, moc se o něm neví, ale Vít Hlaváč by si určitě větší pozornost zasloužil. V Sapporu, kde se budou konat atletické disciplíny mimo dráhu, se postaví na start chodeckého maratonu na 50 kilometrů. Tenhle závod bude mít zvláštní příchuť. Jednak se padesátka v olympijském programu objeví naposledy (příště ji má nahradit pětatřicetikilometrová trať) a pak půjde o hodně časný start. Chodci totiž vyrazí na okruh už 5.30.
6 fotografií

Chodce v Japonsku čeká "vražedné" vstávání. Hlaváče mrzí, že neuvidí vesnici

Český tým
Marcela Joglová
V cílové bráně rozdávala úsměvy. Marcela Joglová k nim měla pádný důvod. Jednak si pamatovala, že jí přítel kladl na srdce, aby v cíli na úsměv nezapomněla. Samotnou ji pak hřálo, že na letišti Twente poblíž nizozemského Enschede zaběhla skvělý maratonský čas 2:28:16. Tím si výrazně vylepšila osobní rekord a hlavně o víc než minutu překonala olympijský limit.
16 fotografií

Hamburger jako odměna. Joglová se těšila z olympiády i podpisu od hvězdy

Atletika
Devětatřicetiletý bývalý český běžec na lyžích Milan Šperl, který je odchovancem LK Slovan Karlovy Vary a ve své sbírce má několik titulů mistra republiky, také bronz z týmového sprintu z mistrovství světa v japonském Sapporu v roce 2007
Devětatřicetiletý bývalý český běžec na lyžích Milan Šperl, který je odchovancem LK Slovan Karlovy Vary a ve své sbírce má několik titulů mistra republiky, také bronz z týmového sprintu z mistrovství světa v japonském Sapporu v roce 2007 a také je trojnásobný olympionik, po ukončení své profesionální kariéry pomáhá s novými běžeckými nadějemi ve sportovním oddíle Radon Vysoká Pec.
6 fotografií

Šperl: Na Sapporo vzpomínám paradoxně nejméně

Ostatní sporty
Olympionik Milan Šperl povzbuzoval závodníky v barvách Karlovarského kraje přímo v dějišti závodů, ať to bylo v německém Fichtelbergu či Jahodové louce na Božím Daru.
Devětatřicetiletý bývalý český běžec na lyžích Milan Šperl, který je odchovancem karlovarského běžeckého lyžování a ve své sbírce má několik titulů mistra republiky a také bronz z týmového sprintu z mistrovství světa v japonském Sapporu v roce 2007, a také trojnásobný olympionik si zopakoval po devíti letech roli vlajkonoše v rámci zimní olympiády dětí a mládeže, kterou premiérově hostil Karlovarský kraj.

Organizátorům a dobrovolníkům je potřeba složit poklonu

Ostatní sporty
´Na sáňkách´ si dojel pro svou jedinou velkou medaili v rámci mistrovství světa bývalý běžec na lyžích Milan Šperl, který v japonském Sapporu v roce 2007 uspěl v týmové štafetě.
Devětatřicetiletý bývalý český běžec na lyžích Milan Šperl, který je odchovancem karlovarského běžeckého lyžování a ve své sbírce má několik titulů mistra republiky a také bronz z týmového sprintu z mistrovství světa v japonském Sapporu v roce 2007, a také trojnásobný olympionik si zopakuje po devíti letech roli vlajkonoše v rámci zimní olympiády dětí a mládeže, kterou premiérově bude hostit od neděle 19. ledna do čtvrtka 24. ledna Karlovarský kraj.

„Věřím, že překonáme zisk z poslední zimní olympiády,“ přeje si olympionik Šperl

Ostatní sporty
První závod poháru ovládli Vít Hlaváč a Lenka Koubková.
Třicetidílný seriál Poháru běžců Kladenska a Rakovnicka má za sebou první závod nové sezony. Třetí ročník Zimního běhu Iva Domanského v Kladně volně navázal na Běh Kožovou horou, jehož existenci v roce 2016 ukončil 47. ročník.

Běžcům vypálil rybník chodec

Ostatní sporty
Olympionička Eva Vrabcová Nývltová
Těhotenství a očekávané narození prvního potomka připraví elitní českou vytrvalkyni Evu Vrabcovou Nývltovou z Trutnova o start na olympijských hrách v Tokiu, bronzová medailistka v maratonu z loňského mistrovství Evropy však věří, že jí zároveň prodlouží aktivní kariéru. Třiatřicetiletá česká rekordmanka totiž původně počítala s tím, že s ohledem na dlouhodobé problémy s achilovkami přestane po nadcházející sezoně závodně běhat.

Těhotenství připraví Evu Vrabcovou Nývltovou o start na OH v Tokiu

Ostatní sporty
Atletka Eva Vrabcová Nývltová.
Těhotenství a očekávané narození prvního potomka připraví elitní českou vytrvalkyni Evu Vrabcovou Nývltovou o start na olympijských hrách v Tokiu, bronzová medailistka v maratonu z loňského mistrovství Evropy však věří, že jí zároveň prodlouží aktivní kariéru. Třiatřicetiletá česká rekordmanka totiž původně počítala s tím, že s ohledem na dlouhodobé problémy s achilovkami přestane po nadcházející sezoně závodně běhat.
3 fotografie

Těhotenství mi prodlouží kariéru, věří nastávající maminka Vrabcová Nývltová

Atletika